Audio-video uređajiCES - Las VegasLG ElectronicsSajmovi elektronike

LG najavio nove OLED i LED LCD televizore s Mini LED tehnologijom

LG-OLED-TV-Lineup
LG 2021 OLED TV lineup

LG je najavio široku paletu 4K i 8K Ultra HD televizora koji će se pojaviti na tržištu ove godine. Uz četiri nove OLED linije, tu su i LED LCD televizori iz dvije skupine – NanoCell s klasičnim LED pozadinskim osvjetljenjem i QNED s Mini LED tehnologijom (pod imenom LG QNED). Uz novi alpha9 gen 4 procesor slike, tu je i poboljšan OLED panel na novoj G1 seriji, podrška za sve danas aktualne tehnologije i audio video formate, te osvježeni webOS 6 za koji kompanija tvrdi da predstavlja najznačajniju nadogradnju otkako je platforma lansirana 2014. godine. Više detalja u nastavku.

Linija OLED televizora za 2021. godinu predstavlja LG-ev najopsežniji asortiman OLED televizora do danas s uzbudljivim novim modelima koji dolaze u većim dimenzijama i nastavljaju s naslijeđem LG-eve vrhunske kvalitete slike. LG-eva najnovija serija G1 sadrži OLED evo, sljedeći korak u evoluciji OLED TV tehnologije koja pruža svjetliji i živahniji prikaz slike nevjerojatne jasnoće, detalja i realističnosti.

Što se tiče krajnjeg iskustva gledanja sadržaja na OLED-u, LG nudi korisnicima više izbora nego ikad prije. Izuzetna serija LG C1 se može pohvaliti raznolikim veličina, od 48-inčne verzije koju preferiraju igrači, do novog 83-inčnog modela koji donosi odlične mogućnosti za organiziranje filmskih večeri. Osim toga, novi stalak Gallery Stand (pogodno za 55/65-inčne modele serije G1, C1, B1, A1)  je atraktivna alternativa elegantnom nosaču Gallery Design za one koji žele veću fleksibilnost u izgledu interijera.

LG-OLED-83-C1
LG C1 serija ima isti dizajn kao CX i C9 modeli

C1 serija OLED televizora je najavljena u najvećem broju dijagonala ekrana – čak njih 5 (48″, 55″, 65″, 77″ i 83″), zatim G1 serija u tri različite veličine (55″, 65″ i 77″), te Z1 serija u veličinama od 77″ i 88″. LG Display, proizvođač WRGB OLED panela je najavio početak proizvodnje i najmanjih do danas panela veličine od 42 inča, a koji bi se prema nekim naznakama mogli pojaviti na tržištu u drugom polovici godine (moguće na IFA 2021 sajmu).

Od značajnijih promjena u samim OLED panelima valja istaknuti G1 seriju s “OLED evo” panelom koji je optimiziran za postizanje veće svjetline. Za sada je ovo poboljšanje najavljeno samo za G1 model, te nije poznato koliko je svjetlina poboljšana (hoće li biti na razini Panasonicovih Professional Edition panela ili i veća).

LG-QNED-Mini-LED-TV-Lineup
LG 2021 QNED Mini LED LCD TV lineup

LG-ev najnoviji inteligentni procesor, α (Alpha) 9 Gen 4 AI, poboljšava performanse na najnovijim LG OLED televizorima iz serija Z1, G1 i C1, LG QNED Mini LED modelima QNED99 i QNED95 te LG NanoCell modelima NANO99 i NANO95. Procesor koristi dubinsko učenje za poboljšanje upscalinga, što sadržaj bilo koje kvalitete čini savršenim na velikim displejima. LG-ev najnoviji procesor posjeduje način rada AI Picture Pro koji na zaslonu prepoznaje lica i tijela3 te razlikuje prednje i pozadinske objekte, obrađujući ih neovisno, a sve kako bi slika postala više trodimenzionalne. Sa svojom sposobnošću otkrivanja žanra sadržaja, procesor α9 Gen 4 dodatno optimizira kvalitetu slike, količinu svjetlosti u scenama i ambijentalne uvjete u kod različitih okruženja gledanja.

Procesor također uključuje novu verziju LG-evog načina obrade zvuka AI Sound Pro koji se može pohvaliti s dva glavna dodatka za 2021. godinu. Virtualni 5.1.2 surround zvuk pruža nevjerojatno impresivno audio iskustvo putem ugrađenih zvučnika u televizoru, dok značajka Auto Volume Leveling osigurava dosljednu razinu glasnoće prilikom prebacivanja između kanala ili streaming aplikacija.

LG-NanoCell-TV-Lineup
LG 2021 NanoCell TV lineup

LG-evi najnoviji televizori nude iznimno intuitivno korisničko iskustvo zahvaljujući LG-evoj nadograđenoj pametnoj TV platformi webOS 6.0. S potpuno redizajniranim novim početnim zaslonom, kao i poboljšanjima performansi i značajki, webOS 6.0 pruža brži pristup aplikacijama i jednostavnije otkrivanje sadržaja, uz još osobnije preporuke. Zajedno s poboljšanim daljinskim upravljačem Magic Remote koji uključuje posebne tipke za popularne pružatelje sadržaja, LG-ev novi webOS nudi korisnicima mogućnost lakšeg upravljanja i navigacije LG-evim televizorima sljedeće generacije i rastućim webOS ekosustavom.

lg-webos6
LG webOS 6

Park Hyoung-sei, predsjednik kompanije LG Home Entertainment, ovom je prilikom izjavio:

Najnovija verzija naše otvorene TV platforme webOS 6.0 predstavlja najznačajniju nadogradnju otkako smo webOS prvi put predstavili 2014. godine. Novim izdanjem plaftorme webOS, LG pokazuje svoju predanost pružanju usluga, proizvoda i tehnologija koje odgovaraju potrebama i željama naših cijenjenih korisnika.

Je li novi webOS u nativnoj Ultra HD 4K, odnosno 8K rezoluciji, kakve mogućnosti doista nudi i kako radi u praksi, otkrit ćemo u detaljnoj recenziji kad nam neki od 2021 modela stigne na test.

LG OLED televizori i dalje podižu razinu kvalitete slike, a korisnici, stručnjaci za tehnologiju i neka od najvećih imena u filmskoj industriji prepoznali su ih kao najbolje displeje na svijetu. Uz LG-evu samoosvijetljujuću tehnologiju piksela, paneli predstavljeni u liniji za 2021. godinu nude savršene crne boje, a globalna agencija za testiranje proizvoda Intertek certifikatom je potvrdila da imaju 100 posto vjernosti boja. Napomena: Testiranje treće strane koje je proveo Intertek pokazalo je da je vjernost boja displeja 100 posto na temelju metrike razlike boja CIE dE 2000, izračunate za 125 patcheva boja raspoređenih u cijelom volumenu boje. Vrijednost razlike u boji (Delta-E) bila je manja od 2 za svaki od 125 patcheva boja.

Osim nenadmašne boje i kontrasta, LG-evi televizori podržavaju Dolby Vision IQ i Dolby Atmos kako bi se uživanje gledatelja podiglo na sasvim novu razinu. Kompanija nije spomenula podršku za HDR10+, tako da će ovaj format koji promoviraju neki od konkurenata i koji je dostupan na Amazon Prime Video servisu i ove godine izostati.

LG-OLED-evo-Gallery-Stand
LG OLED evo Gallery na podnom postolju

LG OLED televizori stekli su i reputaciju najboljih televizora za igranje na konzolama i za PC gaming. LG-evi OLED televizori za 2021. godinu su opremljeni novim značajkama poput Game Optimizera, zajedno s vremenom odziva od 1 milisekunde, malim ulaznim kašnjenjem i četiri ulaza koji podržavaju najnovije HDMI specifikacije (odnosi se na uključivanje četiri priključka HDMI 2.1 i odnosi se na modele serije Z1, G1, C1.).

Ne samo da korisnicima omogućava pristup svim postavkama vezanim uz igre na jednom prikladnom mjestu, Game Optimizer, koji se nalazi u svim LG 2021 webOS televizorima, uključujući QNED Mini LED i NanoCell televizore, automatski primjenjuje najbolje postavke slike prema vrsti igre. Za uzbudljivo igranje na velikom zaslonu bez trganja i zastajkivanja slike, LG OLED televizori su kompatibilni s tehnologijom G-SYNC, podržan je FreeSync Premium, a imaju i promjenjivu brzinu osvježavanja (VRR). Napomena: Kompatibilan s tehnologijama NVIDIA G-SYNC, FreeSync Premium i VRR i odnosi se na modele serija Z1, G1, C1 i B1.

Osim toga, LG je proširio broj TV modela koji će podržavati značajke HDMI 2.1 u 2021. godini, s poboljšanim audio povratnim kanalom (eARC) i automatskim načinom niske latencije (ALLM) koji su podržani u cijeloj liniji. LG-evi QNED90 Mini LED, NANO90 i NANO85 NanoCell televizori također će podržavati promjenjivu brzinu osvježavanja (VRR) za izvanredno iskustvo svih ljubitelja gaminga.

LG-OLED-evo-Wall-Mount
LG OLED evo montiran na zid

Kad govorimo o odgovornoj proizvodnji, LG već ima dobre ostvarene rezultate sa svojim OLED televizorima. Paneli koji se koriste u liniji OLED TV-a za 2021. godinu certificirani su od strane švicarske kompanije Societe Generale de Surveillance (SGS) s minimalnim utjecajem na okoliš, jer koriste manje opasne tvari i mogu se reciklirati. Prema rezultatima ocjene SGS-a, LG OLED TV paneli smanjuju emisiju hlapivih organskih spojeva (VOC) za više od 50 posto u usporedbi s LCD TV panelima iste veličine.

LG OLED televizori također blago djeluju na oči, bez narušavanja kvalitete slike. Osim priznanja za nisku razinu emitiranja plavog svjetla, što je potvrdila kompanija TÜV Rheinland i certifikata za sliku bez treperenja od strane kompanije Underwriters Laboratories, LG-evi OLED televizori koriste prve na svijetu TV panele s certifikatom Eyesafe koji udovoljavaju zahtjevima emitiranja niske razine plavog svjetla. Zapravo su testovi pokazali da LG OLED televizori emitiraju približno 50 posto manje plavog svjetla od premium LCD TV panela slične veličine.

lg-magic-remote-2021
LG Magic remote za 2021.

LG-evi najnoviji soundbarovi još su jedna demonstracija ekološkog pristupa kompanije kad je riječ o proizvodnji, a dizajnirani su na način da se savršeno uklapaju s novim modelima OLED TV-a. Soundbarovi su izvana izrađeni od recikliranih materijala, dok im ambalaža dolazi bez ekspandiranih blokova polistirenske pjene.

Park Hyoung-sei, predsjednik kompanije LG Home Entertainment, ovom je prilikom izjavio:

Naša predanost podizanju ljestvice u industriji i povećanju vrijednosti za korisnike jasno su vidljive u liniji LG OLED televizora za 2021. godinu. Zahvaljujući LG OLED evo, našoj najnaprednijoj tehnologiji panela do sada, najnoviji OLED televizori pružaju novu razinu iskustva gledanja za koje smo sigurni da mu nema premca.

LG-eva linija televizora za 2021. godinu, uključujući samoosvjetljujuće LG OLED televizore, nove premium LG QNED Mini LED televizore i uranjajuće NanoCell televizore s ultra velikim zaslonima bit će izložena u LG-evom virtualnom izložbenom štandu tijekom sajma CES 2021 i to od 11. siječnja.

Više detalja o Mini LED tehnologiji možete doznati ovdje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!