Home » Sajmovi elektronike » CES - Las Vegas » Panasonic predstavio JZ2000 OLED TV s HDMI 2.1 podrškom

Panasonic predstavio JZ2000 OLED TV s HDMI 2.1 podrškom

panasonic-jz2000-oled-tv-header

Panasonic je predstavio perjanicu svoje ponude televizora za 2021. – JZ2000 seriju u veličinama ekrana od 55″ i 65″. Značajne promjene u odnosu na prošlu godinu uključuju punu podršku za HDMI 2.1 s eARC, ALLM, VRR i HFR tehnologijama, Game Mode Extreme, HCX Pro AI procesor i poboljšani zvuk.

JZ2000 serija će i ove godine biti opremljena s Master HDR OLED Professional Edition panelom s većom vršnom i prosječnom svjetlinom u odnosu na ostale OLED televizore na tržištu. Jasno, takva prednost dolazi i uz osjetno višu cijenu u odnosu na konkurenciju, no za one koji žele najbolje HDR iskustvo gledanja, kao i bolje performanse u jače osvijetljenim prostorima, Panasonicovi OLED televizori visoke klase nude najbolje rješenje.

JZ2000 je prva serija koja koristi umjetnu inteligenciju za analizu i poboljšanje kvalitete slike i zvuka zahvaljujući HCX Pro AI procesoru. Novi procesor analizira sliku u stvarnom vremenu, prepoznaje tip sadržaja i uspoređuje ga s velikom bazom naučenog sadržaja kako bi sliku učinio realističnijom. Iz službenog priopćenja:

If it detects that you are watching football, for example, it adjusts the picture quality to make the grass more life-like, the players more realistic, whilst also automatically adjusting the sound to make it feel like you are right there inside stadium.

Hoće li Panasonicov pristup umjetnoj inteligenciji učiniti sliku manje realističnijom (i dalje od slogana “Hollywood to your home”) ili ova funkcija neće značajno ili čak uopće utjecati na kvalitetu slike kao što je do sad bio slučaj s televizorima koje smo već testirali, nadamo se da ćemo imati priliku provjeriti u praksi. U svakom slučaju, funkciju će biti moguće isključiti, tako da će svatko moći odabrati hoće li ju i kad koristiti.

panasonicjz2000-full

JZ2000 serija je ujedno prva će podržavati HDMI 2.1 specifikaciju, što znači da će podržavati sve danas tražene funkcije poput automatskog prebacivanja u mod za igranje (ALLM), podršku za varijabilno osvježavanje kako bi se izbjeglo pucanje slike u igrama (VRR – za AMD FreeSync i NVIDIA G-SYNC za sad nema informacija), eARC (prijenos audio formata bez gubitaka u vanjski audio uređaj), te HFR (podrška za osvježavanja od 120 sličica za 4K sadržaje). Za sad nije poznato koliko će prikjučaka imati HDMI 2.1 podršku.

Dolaskom novih konzola, kao i novih grafičkih kartica, važnoj kvalitetne podrške za gaming prepoznao je i Panasonic, te implementirao Game Mode Extreme s vrlo niskim kašnjenjem (input lag):

Latency (also known to as ‘input lag’) refers to the delay between pressing a button on a gaming controller such as a joystick and that action being displayed on screen. The JZ2000 reduces latency down to amongst the very lowest figures in the industry for an OLED TV. These latency reductions are not down to industry wide panel-side improvements, but are the result of significant engineering enhancements made by Panasonic,” the company explained.

Kao što smo čuli u Samsungovoj “First Look” prezentaciji, poboljšanja zvuka su također jedan od trendova u svijetu televizora ove godine. Panasonic je još prošle godine implementirao zvučnike okrenute prema stropu za bolji prostorniji zvuk, a ove godine će ugraditi još više zvučnika.

 

panasonicjz2000-angle

Tako ćemo uz zvučnike okrenute prema gledatelju i zvučnike okrenute prema stropu imati i bočne zvučnike za još bolju zvučnu scenu uz Dolby Atmos. Uz navedeno, zvučnici će biti podešeni od strane Technicsa.

The multiple built-in upward-firing, side-firing, and front-firing speaker units produce a spatial soundstage with Dolby Atmos content,” said Panasonic. “The addition of more speakers means that the JZ2000 is able to pick out directional sounds better than ever before, giving viewers a real sense of immersion. If they are watching films, they will feel cinematic-level surround sound; if they are watching sports, they will get an even deeper feeling of being in a stadium.

Iako je prošle godine najavio svoj prvi Android TV, Panasonic je najavio novu inačicu My Home Screen (6.0) platforme za Jz2000. U priopćenju se navodi “My Scenery” s kolekcijom opuštajućih fotografija i videa, te “Dual Bluetooth Connection” – istovremeno slanje zvuka na dva Bluetooth uređaja. Nadamo se da će Panasonic proširiti kolekciju aplikacija jer su mnoge popularne u prošloj verziji nedostajale.

Na kraju, JZ2000 će podržavati sve HDR formate, uključujući Dolby Vision IQ i HDR10+ Adaptive.

Više detalja očekuje se uskoro.

Naše recenzije Panasonic televizora možete vidjeti ovdje.

Izvori: DisplaySpecifications i FlatPanelsHD

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*