Vijesti

THX Standard – nova stranica s objektivnim mjerenjima A/V opreme

thx-standard

Svibanj je počeo jako dobro za A/V entuzijaste. Osim što ovaj mjesec očekujemo brojna remasterirana izdanja legendardnih filmova na UHD Blu-ray mediju (Umri Muški, Matrix, Spašavanje Vojnika Ryana) i što nam u trgovine stižu mnogi televizori za tekuću godinu, poznata američka kompanija THX pokrenula je jedan vrlo zanimljiv projekt.

Naime, radi se o novoj web stranici po imenu THX  Standard, a na kojoj posjetitelji mogu pronaći objektivna mjerenja raznih parametara bitnih za visokovjernu reprodukciju slike i zvuka proizvoda za potrošačko tržište.

Osim pojačala i zvučnika, na stranici ćete tako pronaći rastuću bazu televizora koju su THX inženjeri izmjerili prema bitnim faktorima i uz kratki opis pridodali i ocjenu za lakše rangiranje proizvoda.

sony-x900-thx-standard

Trenutno se u bazi nalazi tek 10 televizora od kojih pojedini nisu dostupni u Europi, no bez obzira na to drago nam je vidjeti još jedan relevantan izvor informacija na internetu.

Stranica nije za potpune laike i zapravo se radi o podacima koji zahtjevaju predznanje o kolorimetriji, tako da ju je najbolje koristiti kao još jedan izvor uz ostale relevantne na internetu.

Prema viđenom, podaci koji su objavljeni izgledaju vrlo profesionalno odrađeni i objektivni, no pitanje je što točno kompanija želi postići njime. Naše mišljenje je da THX ovim projektom nastoji “motivirati” veći broj proizvođača da razmotri njihove usluge certificiranja i samim time da im proizvodi ubuduće bolje prolaze na njihovim testovima. Na kraju krajeva, u FAQ-u objavljenom na stranici posebno se ističe da su ocjene njihovih testiranja niže od onih “na drugim stranicama s recenzijama”. Dokle god su objektivni i ne “friziraju” rezultate kako  bi dobili nove klijente, mi smo zadovoljni.

Osim certificiranja kino dvorana, kompanija THX se bavi i certificiranjem različite A/V opreme za potrošačko tržište, od zvučnika, televizora, pojačala, mikrofona pa čak i HDMI kabela, a proizvodi koji uspješno zadovolje zahtjevne testove dobivaju neki od certifikata poput Select2, Ultra2 itd. Generalno je pravilo da ako ne želite puno vremena potrošiti na istraživanje prije kupovine, a želite provjereno dobar proizvod, odaberite neki s THX certifikatom.

Link na THX Standard stranicu >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!