OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

LG OLED55E7N i Panasonic TX-55EZ950E – usporedba OLED televizora (video)

e7-ez950-test

Među zadnjim televizorima koje ćemo testirati za 2017. godinu, našla su se dva OLED televizora tvrtki LG i Panasonic. Izvrsne kvalitete izrade i elegantnog dizajna, oba modela nisu ništa slabiji rezultat pokazala niti kad je riječ o kvaliteti slike – od skaliranja TV programa pa do Ultra HD HDR sadržaja, svoj posao su odradili bez prigovora. Svakako su za pohvaliti tvornički kalibrirani predlošci za sliku, a koji su toliko precizni da profesionalna kalibracija nije prijeko potrebna. Smart TV platforma je bolje uređena na LG-jevom webOS-u, o čemu smo već mnogo puta pisali, a i objavili hands-on video gdje se možete i sami uvjeriti u fleksibilnost ovog sustava (linkovi u nastavku).

Specifikacije

Proizvođač LG Panasonic
Model OLED55E7N TX-55EZ950E
Tehnologija prikaza 10-bitni WRGB OLED zaslon (LG Display) 10-bitni WRGB OLED zaslon (LG Display)
Geometrija zaslona ravni zaslon ravni zaslon
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm 55 inča / 140 cm
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 4 podpiksela) Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 4 podpiksela)
Energetska klasa A (112 W, 155 kWh/godišnje) B (142 W, 197 kWh/godišnje)
UHD Premium certifikat da da
HDR podrška da (HDR-10, HLG, Dolby Vision, Technicolor HDR) da  (HDR-10 i HLG – vremenom moguće i HDR10+)
Osvježavanje zaslona 120 Hz max. 120 Hz max. + BFI (black frame insertion)
Lokalno zatamnjenje na razini piksela (OLED tehnologija) na razini piksela (OLED tehnologija)
3D ne ne
Broj HDMI priključaka 4 (verzija 2.0b + HDCP 2.2) 4 (HDMI 2.0b + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka) Da (ukupno 3 priključka)
Ethernet/mrežni priključak Da Da
Wi-Fi/Bluetooth Da/Da Da/Da
PCMCIA/Common Interface utor Da Da
Utor za memorijske kartice Ne Da (SD)
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da Da
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2 DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da da/da
Operativni sustav webOS 3.5 my Home Screen 2.0
Okvirna MP cijena: oko 19.000,00 kn od 2.139,00 € (idealo.de)

Detaljne specifikacije:

Video raspakiravanja:

LG OLED55E7N:

Panasonic TX-EZ950E:

Smart TV mogućnosti i iskustvo korištenja:

LG webOS 3.5 hands-on (demonstrirano na B7 modelu, no sve prikazano vrijedi kako za E7, tako i ostale 2017 OLED modele):

Panasonic TX-EZ950E hands-on (isto vrijedi i za ranije testirani TX-65EZ1000E):

Postavke nakon kalibracije i savjeti za podešavanje slike za LG E7 (Technicolor Expert predložak) i Panasonic EZ950E nalaze ne na navedenim linkovima.

Na kraju, tu je cijena video recenzija (titlovi na hrvatskom u izradi):

Brojne druge video priloge možete pronaći na TV Calibration with Darko YouTube kanalu >>

Zaključak

lg-e7-award panasonic-ez950-award

Kada se sve zbroji, LG E7 se je u cjelini pokazao kao bolji izbor, no Panasonicov EZ950 je također izvrstan televizor. No, jesu li oni doista najbolji izbor u kategoriji do 21000 kuna (cca. 3000 eura)? Idemo vidjeti.

Ako se usredotočimo samo na 55-inčne OLED televizore, onda je od Panasonica EZ950 najpovoljnije rješenje. S LG-jem, situacija je drugačija.
LG je imao 5 OLED serija u 2017. godini, a svi oni dijele istu kvalitetu slike i iste Smart TV mogućnosti, što je mnogima važan aspekt pri kupnji novog televizora. Budući da je E7 u sredini ponuđenih linija, postoje jeftinije alternative u serijama B7 i C7. Imaju potpuno jednake karakteristike, ali bez picture-on-glass dizajna i frontalnih zvučnika, no zasigurno se bez tog može živjeti s obzirom na nižu cijenu navedenih serija (već od 12.000,00 kn ovisno o trgovini). Recenziju B7 modela možete pronaći na linku.

Među 55″ modelima ima i Philips atraktivni 55POS9002 koji kombinira isti tip OLED panela s novim P5 procesorom slike, Ambilightom i Android TV-om. Cijena mu trenutno iznosi 14.999,00 kn. Sonyjev 55A1 OLED TV je cijenom bliži LG-jevoj E7 seriji i jedini od navedenih ima jedinstvenu Acoustic Surface tehnologiju i samim time jedinstven dizajn.

Ako vam je budžet do 20 tisuća kuna i imate prostora za veći ekran od 140 cm po dijagonali, tada bismo preporučili LG-jeve 65″ B7 i C7 modele. Iskustvo gledanja filmova i serija bitno postaje bolje na većem ekranu, posebno kad se radi o OLED tehnologiji.

Zahvaljujemo se predstavništvu tvrtke LG Electronics i Panasonic u Hrvatskoj što su nam osigurali televizore za potrebe testiranja.

Sponzori:

HDMI kabele osigurao Supra Cables.

Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray reproduktor osigurao Samsung Hrvatska.

Ultra HD Blu-ray filmove (Fantastic Beasts and Where to Find Them i Kong: Skull Island) osigurao Menart.

Ultra HD HDR-10 test uzorke osigurao R.Masciola.

© HD Televizija 2018. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

11 komentara

  1. Bitno je napomenuti da svima kojima je zvuk sa ugradjenog playera bitan (LG-ev je vrhunski) Panasonic NE poderzava DTS zvuk sto je vrlo neozbiljno za ove pare, i ovu klasu tv-a.

  2. Poštovani, molio bi Vas za savjet dvoumim se između 55 inca I 65 inca udaljenost gledanja je 3.10m do max 4 metra tv koji sam mislio kupiti je nova serija E8 lg oled ekrana.
    Kada sam bio u dućanu i dosao doma i povukao metar za taj od 65 inca mrak mi je pao na oči da bi mi mogao biti preveliki tj. Da bi mi moglo biti naporno gledati i zaista je ogroman. Svaki savjet dobro dođe. Prije tog lg E8 sam gledao sony a1 i sa njim sam bio oduševljen. Ako imate bilo kakvih komentara,prijedloga i mišljenja o modelima ,a pogotovo moje nedoumice o veličini ekrana iznimno bih bio zahvalan na pomoći.
    Unaprijed hvala.lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!