Audio-video uređajiLG ElectronicsSamsung ElectronicsVijesti

LG i Samsung lansirali 2018 linije televizora

header-lg-samsung-2018

Ovog su tjedna dva najveća proizvođača televizora na svijetu, korejske kompanije LG Electronics i Samsung Electronics, predstavile nove linije TV-a koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Jasno, svaka je kompanija prezentaciju napravila na odvojenim događanjima – Samsung u New Yorku u zgradi Američke burze na Manhattanu, a LG u Seoulu gdje se nalazi sjedište kompanije.

Samsung 2018 televizori

Jonghee-Han-QLED-2018

Samsung će ove godine lansirati osvježene modele iz svoje “QLED” linije LED LCD televizora s Quantum Dot tehnologijom u visokoj klasi, te modele srednje i više srednje klase oznaka NUxxxx. Svi predstavljeni modeli imaju Ultra HD rezoluciju zaslona s podrškom za HDR10, HLG i HDR10+ formate, te Tizen Smart TV platformu. Za razliku od prošle godine kad su baš svi QLED modeli koristili bočno postavljeno LED pozadinsko osvjetljenje (edge LED), ove će godine sam vrh ponude – Q9F serija – biti opremljena direktnim pozadinskim osvjetljenjem s lokalnim zatamnjenjem (FALD).

2018-QLED-TV_Q9F_front
“QLED” TV_Q9F

Većina novih modela će biti ravnog ekrana. Svi novi modeli su 2D, bez podrške za 3D.

Samsungovi “QLED” televizori će se sastojati od slijedećih modela za tržište Europe:

  1. Q9F (55”, 65”, 75”)
  2. Q8C (55”, 65”)
  3. Q8F (55”, 65”) i
  4. Q7F (55”, 65”, 75”)
  5. Q6F (podaci o veličinama nisu potvrđeni)

Modeli niske klase nisu predstavljeni, već samo LED LCD modeli više srednje:

  1. NU7500 (49/55/65”)
  2. NU7400 (75/65/55/49″)
  3. NU7300 (49/55/65’’)
  4. NU7100 (75/65/55/49″)

Jedan kabel za povezivanje Samsungovih televizora s One Connect Boxom

QLED---Paris_invisible-connection-optical-cable

Otkako je predstavio One Connect Box – zasebnu komponentu sa svim bitnim priključcima kako bi se smanjio broj kabela koje korisnik treba spojiti direktno u televizor, Samsungovi televizori su među najljepšima na tržištu i to bez obzira iz kojih ih kuta gledali. Prošle je godine kompanija otišla korak dalje što se povezivanja s One Connect Boxom tiče i predstavila rješenje putem vrlo tankog optičkog kabela (Invisible connection). Djelomični nedostatak te priče bio je naponski kabel koji je također trebalo spojiti na poleđinu televizora pa je bilo malo teže postići estetiku koju je Samsung pokazivao u promotivnim materijalima. Ove godine je optička veza usavršena i sada osim podataka omogućuje i prijenos napajanja, uz najveću duljinu kabela od čak 15 metara (5 metara dug kabel dolazi uz TV). Sjajno!

Ambient Mode

Novi QLED modeli će imati i tzv. “Ambient Mode”, odnosno način rada pri kojem će ekran poprimiti isti izgled kao i zid iza televizora, te će se na takvom zaslonu pojavljivati informacije o vremenskoj prognozi i slično. Slično kao i s The Frame modelima koji prikazuju umjetnička djela, Samsung nastoji proširiti funkcionalnost svojih novih televizora van dosadašnjih okvira. S obzirom da se radi o softverskoj nadogradnji, ova aplikacija bi se trebala pojaviti i na “QLED” televizorima za 2017. godinu.

Integracija Bixbyja

Svih ovih godina televizori su bili “pametni”, a od ove godine bi trebali pokazati prve znakove inteligencije. Samsung će tako implementirati svoju Bixby platformu za kvalitetnije glasovno upravljanje, no tek nakon što budemo imali priliku isprobati nove modele u praksi ćemo vidjeti o kakvom se napretku radi. Kao i ranije, novi televizori će moći komunicirati s ostalim IoT uređajima poput kamera, klima uređaja, pametnih zvučnika i robot-usisavača.

The Wall – 146-inčni Micro LED TV

Već predstavljen na CES-u, Samsung je još jednom demonstrirao masivni Micro LED TV dijagonale 3.7 metara i 2160p rezolucije, no kao i tada nije otkrio detalje o dostupnosti istog. Za razliku od dosadašnjih LCD televizora koji koriste LE diode kao izvor svjetlosti, kod Micro LED tehnologije miče se LCD iz jednadžbe i gledamo milijune LE dioda koje stvaraju sliku. To u praksi znači punu kontrolu svjetline na razini svakog pojedinog piksela, širok kut gledanja, kao i idealnu crnu boju uz veliku svjetlinu po kojoj je LED tehnologija poznata. Ako se pojavi na tržištu u manjim dijagonalama, ovo bi napokon bio pravi konkurent OLED tehnologiji, prvenstveno po pitanju svjetline i volumena boja.

Dostupnost i cijena

Novi modeli će polako početi stizati na tržište već od ovog mjeseca. Cijene za tržište Europe za sad nisu poznate.

Više informacija na www.samsung.com


LG 2018 televizori

LG-SIGNATURE_W8

Za razliku od Samsunga koji svoje LED LCD televizore s Quantum Dot tehnologijom naziva “QLED” kao nešto drugačije od klasičnih LCD-a i konkurentno OLED tehnologiji, LG se ne treba skrivati iza skraćenica koje su tu da zbune kupce jer doista nudi dvije različite tehnologije – OLED i LED LCD.

Nomenklatura postavljena 2016. godine za OLED modele se nastavlja i ove pa će tako nove serije nositi oznake W8, G8, E8, C8 i B8, a biti će dostupne u istim veličinama – od 55″ do 77″. Ništa od manjih dijagonala ove godine.

Od LED LCD modela za sad su predstavljeni samo modeli “Super UHD” serije – SK95, SK85 i SK80, a koji će biti dostupni u veličinama od 49″ pa do 75″.

Novi procesori slike

Novost ove godine su novi procesori slike α (Alpha) 9 kod OLED modela i α (Alpha) 7 kod B8 i LED LCD modela. Ovdje vidimo i jednu od razlika u odnosu na prošlu godinu – ove godine neće svi OLED televizori imati potpuno isti procesor slike, no koliko će to biti vidljivo u praksi ostaje da testovi pokažu.

Umjetna inteligencija

Zbog ugrađenih funkcionalnosti umjetne inteligencije (AI), korisnici LG-jevih televizora mogu govoriti izravno u daljinski upravljač prirodnijim glasom nego što je to do danas bilo potrebno. Za to se koristi Natural Language Processing (NLP) koji je zaslužan za inteligentno upravljanje i povezivanje koji se aktiviraju glasom, a temelje na LG-evoj platformi za duboko učenje Deep ThinQ. LG-jevi ThinQ AI televizori podržavaju usluge temeljene na elektroničkom programskom vodiču (EPG) za pružanje informacija u stvarnom vremenu i pronalasku kanala koji nude željeni sadržaj. Gledatelji mogu reći „traži glazbu iz ovog filma“ ili „isključi TV nakon što emisija završi“ i to bez ponavljanja naziva emisije ili specificiranje vremena. Svakako ćemo to isprobati prvom prilikom!

Kao i kod Samsungovih modela, tako će i novi LG-jevi ThinQ televizori moći komunicirati s ostalim IoT uređajima u kućanstvu. NLP (Natural Language Processing) će biti dostupan u 14 zemalja: Australiji, Brazilu, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Koreji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Turskoj. Korisnici iz drugih država će ugrađeni NLP moći koristiti odabirom jednog od deset glavnih jezika u postavkama (engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski, brazilski portugalski, poljski, korejski, ruski i turski).

Široka paleta podržanih HDR formata

Kao i prošle godine, tako i ove novi televizori će podržavati široku paletu HDR formata, od HDR10 pa do Dolby Visiona. Tu je i LG-jeva Enhanced Dynamic Tone mapping tehnologija koja HDR sadržaje sa statičnim metapodacima (HDR10 ili HLG) analizira na razini svakog kadra za bolji rezultat. Kao što Samsung ne podržava Dolby Vision, tako LG ne podržava HDR10+ format.

Novi procesor slike osim podrška za HFR sadržaj od 120 sličica po sekundi nudi i naprednije smanjenje šuma u slici kroz analizu u 4 koraka. Također se navodi i poboljšanje u Sharpness kontroli, odnosno boljem prikazu detalja kod skaliranja nižih rezolucija na Ultra HD zaslon.

Napredno LED pozadinsko osvjetljenje za bolje HDR efekte na LCD televizorima

Isto kao i Samsung koji ove godine vraća FALD tehnologiju na svoje LED LCD televizore, tako će i LG ove godine ugraditi navedenu tehnologiju na svoje modele. Kao i proteklih godina spominje se “Nano Cell” tehnologija za mogućnost prikaza šireg raspona boja na “Super UHD” modelima, no ostaje za provjeriti hoće li kakvo bitno poboljšanje biti prisutno jer stari modeli nisu mogli prikazati onako zasićene boje kao Samsungovi modeli s Quantum Dot tehnologijom.

Dostupnost i cijena

Novi modeli će polako početi stizati na tržište od proljeća. Cijene za tržište Europe za sad nisu poznate.

Više informacija na www.lg.com/hr

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

10 komentara

  1. The Wall je 4K display,mislim da sam procitao da je razlog da jos ne mogu smanjit micro led toliko da bi postigli 8K gustocu piksela cak niti na tako velikoj dijagonali….istina ili ne,neznam.

  2. Mislio sam da je The Wall display sastavljen od micro leda nesto u stilu OLEDa koji nema backlight jer mu ne treba posto se svaki pojedinacni piksel moze upalit i ugasit a u tekstu pise da je to “klasicni” LCD sa micro led backlightom?

  3. Darko mogu li ja pitati nešto nevezano za gornju temu
    Kako dobiti TrueHD Atmos 7.1 prko usb na samsung tv da pošalje ispravan zvuk na slijedeće komponente
    AV receiver DENON AVR-X1300W
    Blu ray sony bdp 570 3D
    Bowers & Wilkins DM302 front speakers
    Bowers & Wilkins CC3 KAO CENTAR
    Magnat model 144-101. surround speakers
    Onkyo 410 Dolby Atmos
    lp Boky

    1. Pozdrav – Dolby Atmos ne može ići preko HDMI ARC / Toslink veze iz televizora u pojačalo. Da biste dobili Atmos, trebate Blu-ray/UHD Blu-ray ili neki drugi vanjski linijski uređaj koji će poslati takav zapis u pojačalo. Ja mogu potvrditi da Atmos mogu dobiti u tom navedenom pojačalu preko starom dobrog Dvico Tvix S1 Duo reproduktora.

      1. Hvala na odgovoru imam blu ray pržilicu pa mkv pretvorim u blu ray sa DVDFab 10 pa ga spžim i onda ga reproduciram preko Blu ray sony bdp 570 3D što uredno šljaka ali puno posla pa sam mislio kako to funcionira preko usb-a.Znači nabaviti dotični Dvico Tvix S1 spojiti ga sa HDMI NA POJAČALO I u njega USB i tobi onda šljakalo još nešto gdje se dotični uređaj može kupiti i po kojoj cjeni
        lp Boky

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!