Naslovnica » Vijesti » 4K Ultra HD » 4K Blu-ray » Panasonic UHD Blu-ray reproduktori s HDR10 Plus i Dolby Vision podrškom

Panasonic UHD Blu-ray reproduktori s HDR10 Plus i Dolby Vision podrškom


Panasonic UB9000 UHD BD player

Panasonic je predstavio nekoliko serija Ultra HD Blu-Ray playera kojima želim dodatno utvrditi svoju poziciju u segmentu linijskih uređaja koji pružaju trenutno najvišu kvalitetu slike dostupno potrošačkom tržištu. Tri serije – DP-UB9000, DP-UB820 i DP-UB420 podržavaju HDR10+ tehnologiju dinamičnih metapodataka. U serijama DP-UB330 i DP-UB320 nalazi se uređaji s UHD Premium certifikatom i podrškom za standardni HDR10 format.

Sve modele UHD Blu-ray playera za 2018. godinu pogoni procesor HCX (Hollywood Cinema Experience) koji su razvili i podesili stručnjaci iz samog srca Hollywoda. Osim vrhunske kvalitete slike za koju je zaslužan procesor HCX, flagship model UB9000 korisnicima donosi i vrhunsku kvalitetu zvuka putem analognih audio sklopova.

UHD Blu-ray Player_UB9000_left

UB9000 posjeduje i posebno napajanje za audio sekciju, visokokvalitetni D/A pretvarač i balansirani (XLR) audio izlaz. Korisnicima u ruke dolazi u novom kućištu koje smanjuje vibracije i koje je također zaslužno za vrhunsku kvalitetu zvuka. Upravo THX certificiranim modelom UB9000 Panasonic direktno konkurira najvišem segmentu u kojem je do danas dominirao Oppo svojim UDP-203 i UDP-205 modelima.

Po prvi put, Panasonicovi UHD BD reproduktori će imati podršku za upravljanje glasom i to preko Google Assistanta i Amazon Alexe. Podrška neće biti odmah dostupna već će se pojaviti kroz neku od softverskih nadogradnji u budućnosti.

Informacije o bojama u 4K izvorima komponentnog signala koji su sažeti pomoću formata kao što je Ultra HD Blu-ray smanjeni su na 4:2:0, odnosno na četvrtinu izvornog iznosa. Kako bi se zadovoljili 4:4:4 zahtjevi televizijskog zaslona UHD Blu-ray playeri provode up-sampling boja. Kada je riječ o običnom up-samplingu – poznat i kao postupak s dvije točke („2-tap process“) – sustav kompilira susjedne, više i niže piksele kako bi proizveo prijelazne piksele. Međutim, Panasonicovi playeri oslanjaju na “multi-tap process” u usporedbi broja piksela izvan gabarita gore/dolje/lijevo/desno kako bi se dobili optimalni pikseli. Povećanjem preciznosti multi-tap procesa s ciljem prijenosa dekodiranih 4K (4:2:0) signala UHD Blu-ray sadržaja u 4K (4:4:4) format, Panasonicovi uređaji isporučuju sliku izvrsne detaljnosti.

UHD Blu-ray Player_UB820_left

UHD Blu-ray Player UB820

UB9000, UB820, UB420 UB330 i UB320 serije posjeduju originalnu 4K Direct Chroma up-scaling funkciju koja prevodi Full HD u 4K rezoluciji s ciljem prikaza prekrasnih boja.

Svi novi modeli će podržavati HDR10 bazni format, dok će modeli UB9000, UB820 i UB420 podržavati i HDR10+ (Plus). Dodatno, samo će UB9000 i UB820 podržavati i Dolby Vision, što ih čini posebno zanimljivim za recenzente koji žele vrhunski izvor koji podržava sve dostupne dinamičke HDR formate.

Novi modeli posjedovati će i opciju koja će prilagođavati svjetlinu HDR slike, a kako bi ju korisnik mogao prilagoditi svojim željama. Ujedno će biti moguće napraviti konverziju HDR u SDR format pri čemu se zadržava Ultra HD rezolucija i prošireni raspon boja, no ne i proširen raspon svjetline koji nudi HDR. Ovu opciju već posjeduju OPPO UHD BD reproduktori.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Jedan komentar

  1. Zanimljiv uređaj, posebno ako, kako negdje piše, mu cijena bude slična kao UB900 na početku kad se pojavio, tj oko 900-1000 eura. Čini se da je za red veličine i mehanika kvalitetnija od UB900, na razini Oppo-a. I stari UB900 je za gledanje dobar uredjaj, daljinac mu maltene kopija od daljinca od OPPo-a, ali jeftina i kloparajuća ladica za disk je očaj u odnosu na druge uređaje iz sličnog cjenovnog razreda, a 11 godina stari dvd player pioneer 989avi je još uvijek kao konstrukcija Rolse Royce u odnosu na UB900. Nadam se da ćete ga dobit na test čim prije, samo budite malo kritičniji prema kvaliteti izrade i konsktrukcije :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*