LCDRecenzijeTelevizori i monitori

TCL U55X9006 XESS X2 “QLED” UHD HDR Android TV – recenzija

 Gaming i povezivanje na PC

 Analizirana karakteristika  Rezultat
PC predložak i ulaz Dostupan PC i Game način rada
1:1 mapiranje piksela Da
4:4:4 UHD reprodukcija Ne
Kašnjenje slike na ekranu (input lag – SDR)
  • Movie (kalibrirano) – 134.7 ms
  • Movie s Game content type: 51.9 ms
  • Movie s PC content type: 52.1 ms

Iznenađuje kako X2 postiže slabiji rezultat kad je u pitanju 4:4:4 UHD rezolucija boja, odnosno kašnjenje slike u odnosu na cijenom pristupačniji TLC-ov P60 model. Koliko god kombinacija smo isprobali, nismo uspjeli dobiti punu UHD rezoluciju boja za svaki piksel već bi tekst u boji koji se nalazi na podlozi druge boje izgledao manje oštar i teže čitljiv u odnosu na crni tekst na bijeloj pozadini i obratno. Ovo valja uzeti u obzir ako X2 planirate koristiti u svrhu PC monitora.

Kašnjenje slike se kretalo oko 52 ms u Game i PC načinima rada što je dvostruko sporije nego kod P60 modela. Vjerojatno se radi o lošoj optimizaciji, odnosno obradi slike koja se vrti u pozadini, što povećava kašnjenje. No čak i uz ovaj rezultat i više smo se nego ugodno igrali u igrama kao što su Steep, Project Cars 2 i Skyrim, tako da samo oni zahtjevniji bolje da investiraju u neki drugi model s manjim kašnjenjem.

Kvaliteta zvuka

X2 posjeduje ukupno šest zvučnika koji prema specifikaciji tvore trokanalnu konfiguraciju koju je prilagodila renomirana tvrtka u svijetu zvuka – JBL by Harman Kardon. Kvaliteta zvuka je iznad prosjeka s obzirom na cjenovnu klasu, dobro balansirana i s naglaskom na čistoću reprodukcije, a manje na postizanje velike glasnoće uz distorzije i oštre visoke tonove. Iako zvuk nije onako dobar kao kad povežete televizor na A/V receiver i odvojene zvučnike, moramo priznati da je Hans Zimmer: Live in Prague 2017 na Blu-rayu zvučao sasvim solidno s obzirom na ekstremnu dinamiku materijala. Jasno da je nedostajalo širine pozornice, niskih tonova i surround efekata, no za one koji ne žele investirati u audio komponente vjerujemo da će biti zadovoljni zvukom ovog televizora.

Uz više predložaka tu je i ekvilajzer tako da korisnik može pojedine frekvencije podesiti kako mu odgovara.

Kod X2 modela smo se po prvi put susreli s fenomenom prekida zvuka kod uređaja povezanih preko HDMI-ja dok je isti aktivan u 2.0a režimu rada (nužan za HDR).  Učestalost prekida je varirala, no povezali bismo ih sa skakanjem iz jednog u drugo poglavlje ili kod kretanja po izbornicima tijekom reprodukcije. Ponekad bi do pucketanja ili potpunog gubitka zvuka došlo i dok nismo dirali daljinski upravljač. Fenomen se pojavio na nekoliko testiranih uređaja, kao i s nekoliko HDMI kabela koje smo isprobali.

Potrošnja električne energije [W]

Predložak (mjerenje na ANSI uzorku – 50% crne i 50% bijele boje na ekranu)
Energetska klasa a+energy_class
Dynamic
140
Standard 104
Natural 95
Stadium 135
Movie – kalibriran 98
Standby < 1

paragraph-separator-divider

Alternative

U istoj cjenovnoj klasi nalazi se izvrsna alternativa s pravim 120 Hz panelom, bolji lokalnim zatamnjenjem i HDR performansama:

  1. SONY KD55XE9005BAEPHDTVtest recenzija >>

Zaključak

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 8.899,00 kn

Aktualne cijene provjerite na nabava.net

nabava-net-logo

Na test ustupio: Agramservis

agramservis-logo-logotip

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli. Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray reproduktor na test ustupio Samsung Hrvatska. Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola.

© HD Televizija 2017. Sva prava pridržana.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Sony XE9005 je bolji i od Samsung Q. Da li ste Darko vidjeli novi test LG Oled B7 ili C7 na Hdtvtest, sa novim Firmwarom 4…, koji je jako popravio kvalitetu slike i sto vi mislite o tome?
    Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!