LCDRecenzijeTelevizori i monitori

TCL U55X9006 XESS X2 “QLED” UHD HDR Android TV – recenzija

TCL-X2-logo

Nakon testa TCL-ove P60 serije koja se pokazala kao vrlo atraktivan izbor u srednjem cjenovnom segmentu, testiramo samu perjanicu ponude – 140 cm veliki U55X9006 (poznat i pod oznakom XESS X2) model koji nam je na test ustupio Agramservis. Zahvaljujući partnerstvu s tvrtkom Samsung Electronics, kao i potrebnim tehničkim preduvjetima, XESS X2 je ujedno i prvi TCL-ov “QLED” televizor. To u prvom redu znači da ovaj televizor koristi Quantum Dot tehnologiju za prikaz realističnijih boja u odnosu na klasične LCD televizore, a što će se najbolje uočiti kod prikaza kvalitetnog UHD HDR materijala širokog raspona boja. Televizor smo detaljno istestirali, provjerite u nastavku kakve je performanse ostvario i kako se nosi s konkurencijom.

Video recenzija

[review]

Specifikacije

Proizvođač TCL
Model U55X9006
Tehnologija zaslona LCD TV s VA panelom i LED pozadinskim osvjetljenjem u donjem okviru
Geometrija zaslona ravni
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm (dostupan i u 65″)
Energetska klasa A+ (87 W, 108 kWh/godišnje)
3D/HDR support
ne/da (HDR-10, ST-2084 i HLG)
Screen refresh rate 60 Hz panel
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od tri podpiksela)
HDMI 3 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Digitalni audio izlaz SPDIF (digitalni koaksijalni)
USB da (1x USB 3.0 i 1x USB 2.0)
Ethernet da
Wi-Fi da (ac/n/g)
PCMCIA/Common Interface slot da
Utor za memorijske kartice ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) da
Digitalni prijamnici DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Android 6.0.1 (Marshmallow)
Ugrađena memorija 2 GB RAM, 10 GB ukupna memorija
CPU 4x ARM Cortex-A53
Made in… Poljska
Preporučena maloprodajna cijena

Dodatne informacije:

Verzija softvera u televizoru tijekom testiranja: Android 6.0.1, build MUE34

Raspakiravanje i instalacija

Pozicija u lineupu

XESS X2 (X90) se nalazi pri samom vrhu ponude TCL televizora za 2017. godinu. Iznad je samo S99 (X1) linija no ista je dostupna samo u veličini od 65 inča sa zakrivljenim ekranom. Za razliku od X1 koji ima UHD Premium certifikat koji jamči određen postotak prekrivanja DCI-P3 raspona boja i vršnu svjetlinu od preko 1000 cd/m2, X2 nema taj certifikat jer prema specifikaciji na službenoj stranici ima deklariranu vršnu svjetlinu od 600 cd/m2. S druge strane, koristi Quantum Dot tehnologiju i posjeduje UHD Premium color extender što bi trebalo značiti da može prikazati više 90% DCI-P3 raspona boja, no isto ćemo potvrditi tek u nastavku ove recenzije.

Ispod X2 se nalaze C70 i ranije testirani C60 modeli, a koji su dostupni u većem rasponu dijagonala ekrana, također imaju Ultra HD rezoluciju ekrana i HDMI 2.0a priključke, no ne i Quantum dot tehnologiju. Zajednički su im i digitalni zemaljski, satelitski i kabelski prijamnici, Android TV 6.0, kao i ugrađen Google Chromecast i Wi-Fi.

TCL-product-range-2017
TCL TV product range 2017

Dizajn, priključci i kvaliteta izrade

TCL-X2-design

TCL je za vrh svoje ponude odabrao tzv. 360° dizajn kod kojeg je estetika bitna kako sprijeda tako i straga. Prvo što ćete na fronti uočiti je srebrna traka ispod zaslona, izrađena od brušenog aluminija sa 6 ispupčenih krugova prekrivenih sivom tkaninom. Jasno, radi se zvučnicima koje je TCL ugradio tako da su usmjereni prema gledatelju što je uvijek prednost i garancija jasnog zvuka. Koliko je uistinu zvuk dobar provjerit ćemo u nastavku recenzije.

TCL-X2-speakers

Osim zvučnika na srebrnoj traci nalazimo još TCL-ov logo u sredini, JBL-ov s lijeve strane i naziv linije (XESS X2) s desne strane. Točno ispod TCL-ovog logotipa nalazi se plastična linija koja svijetli ili pulsira kad je televizor u stanju pripravnosti. Za razliku od trake ispod ekrana, ostatak okvira je jedva vidljiv – svega 2 milimetra je širina srebrnog metalnog profila koji omeđuje zaslon.

TCL-X2-front

Pogled sa strane otkriva vrlo tanak dizajn u gornjoj polovici (manji od jednog centimetra) i nešto širi u donjoj (nešto manje od 5 cm), slično kao i kod nekih drugih modela (npr. LG-jevih OLED televizora). Gornja polovica je prekrivena listom metala koji je na konstrukciju pričvršćen vijcima čije se glave vide uz rubove i kvare estetiku. S druge strane, ovo je solidnija veza od lijepljenja i pruža bolju trajnost spojeva – prisjetimo se samo Samsungovih KSxxx modela i procjepa koji su se pojavljivali kod mnogih korisnika.

Od priključaka televizor posjeduje:

  • 3 HDMI-ja s podrškom za UHD HDR
  • 2 USB-a (1 u verziji 3.0)
  • antenski i satelitski prijam
  • komponentni audio i video ulaz (uz priloženi adapter)
  • izlaz za slušalice (3.5 mm)
  • Common Interface 1.3
  • Ethernet
  • Toslink digitalni koaksijalni izlaz i
  • ulaz za napajanje

Priložena su dva poklopca za prekrivanje mjesta gdje se nalaze priključci.

TCL-X2-connectors

Na kraju, televizor se može montirati na priloženo postolje (dva metalna L-profila), odnosno na zid putem VESA nosača (koriste se isti navoji kao i za stalak).

Cjelokupna kvaliteta izrade je na solidnom nivou. Nismo uočili posebne nedostatke, pregibanja, deformacije ili loše spojeve. Pogled sa strane otkriva kako ekran nije idealno ravan, no naglasili bismo kako je ovaj televizor bio korišten za demonstraciju i nismo prvi koji ga raspakiravamo i testiramo.

Daljinski upravljač

TCL-X2-remotes

Uz X2 XESS TV stižu dva daljinska upravljača – jedan klasični kakav TCL prilaže uz modele srednje klase (P60, C70), te jedan koji po opisu pripada “smart” kategoriji. Ono što nam se sviđa kod oba upravljača je ergonomija i dobro izveden raspored tipki, tako da brzo možete pozvati sve bitne funkcije. Oba upravljača imaju i Netflix tipku koja otvara istoimenu video-na-zahtjev aplikaciju čak i kada je TV u standbyju.

“Smart” daljinski upravljač oznake RC602S JUR1 je aluminijski, zaobljen na poleđini tako da dobro leži u ruci i ima dvije bitne funkcije – prva je ugrađeni mikrofon za pretragu raznih pojmova, dobivanja informacija o vremenu, filmovima itd., a drugi je ugrađeni pokazivač za lakšu navigaciju po izbornicima. Ugrađeni pokazivač je dobre preciznosti premda nije onako sofisticiran kao u slučaju LG-jevog Magic Remote upravljača, odnosno pokazivača koje su Samsungovi daljinski upravljači nekada imali (velika šteta da je ta funkcija izbačena). U idućoj sekciji se nalazi demo video gdje pokazujemo kako funkcioniraju navedene funkcije, pa ako vas interesira svakako pogledajte.

Osim daljinskog upravljača televizorom je moguće upravljati i ako putem USB-a povežete tipkovnicu, miš ili gamepad.

Izbornici i Smart TV

TCL-X2-androidtv

TCL U55X9006 je baziran na Android TV platformi verzije 6.0.1 (Marshmallow). Sve što smo naveli u recenziji P60 modela vrijedi i ovdje, a ako želite saznati više pogledajte “hands-on” video u kojem pokazujemo mogućnosti Android TV platforme na testiranom modelu. Ujedno su u videu objašnjeni korisni savjeti poput aktivacije brzog paljenja (da izbjegnete gotovo jednominutno paljenje kako je tvornički podešeno), instalacije i deinstalacije aplikacija, aktivacije HDMI-CEC kontrole, preslagivanja TV programa, spajanja Bluetooth uređaja i još mnogo toga:

Uz ugrađeni multimedijalni reproduktor, Android TV platforma omoguće instalaciju različitih reproduktora, između kojih se posebno ističe Kodi. Kodi je potpuno funkcionalan i bilo da želite preko njega reproducirati sadržaj preko USB-a ili mrežnog izvora, kao i koristiti razne popularne dodatne, svoj posao će odraditi brzo i glatko.

Tijekom testiranja smo, slično kao i kod Philipsovog 55PUS7502 televizora uočili zastajkivanja na nekim video zapisima, bilo da smo ih reproducirali preko mreže ili USB-a. Ovo je bilo posebno uočljivo kod UHD materijala.

TCL_U55P6046_kodi-sintel
Reprodukcija pute Kodija uz prikaz titlova

Kodi je pravilno prikazivao titlove s dijakritičkim znakovima, bilo da se radilo o vanjskoj datoteci ili unutar MKV spremnika.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Sony XE9005 je bolji i od Samsung Q. Da li ste Darko vidjeli novi test LG Oled B7 ili C7 na Hdtvtest, sa novim Firmwarom 4…, koji je jako popravio kvalitetu slike i sto vi mislite o tome?
    Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!