Home » Digitalna televizija » Nova TV uvela HbbTV – besplatnu hibridnu televizijsku uslugu

Nova TV uvela HbbTV – besplatnu hibridnu televizijsku uslugu

hbbtv-nova-tv

Nova TV je prva televizija u Hrvatskoj koja je pokrenula hibridnu televizijsku uslugu koja je potpuno besplatno i bez registracije dostupna svim korisnicima koji primaju DVB-T signal, te posjeduju televizor koji podržava HbbTV standard. Servis nudi prikaz vijesti, informacija, vremenske prognoze, a omogućuje i pregled emisija i vijesti iz arhive Nove TV.

Leksikon radija i televizije na stranicama HRT-a definira HbbTV ovako:

(akr. od engl. Hybrid Broadcast Broadband TV), tehnologija koja na ekranu TV uređaja kombinira uslugu emitiranja s uslugama dostupnim preko interneta. To je omogućeno slanjem dodatnih podataka uz TV signal koji pokreću odgovarajuću aplikaciju za pristup sadržaju dostupnom preko interneta. Za pristup i upravljanje aplikacijama koriste se tipke daljinskog upravljača (najčešće crvena tipka). HbbTV dostupan je na satelitskim, kabelskim i zemaljskim DVB mrežama, a specifikaciju su prihvatili ETSI (TS 102 796) i EBU. Trenutačna je verzija standarda 1.5, a verzija 2.0, objavljena 2015., u fazi je testiranja. HbbTV standard podržava više od 90% svjetskih proizvođača TV uređaja i jedini je standard koji omogućuje izravnu vezu između linearnog programa i nelinearnog sadržaja.

HbbTV smo isprobali na Philipsovom 55POS9002 OLED TV-u, a na kojem je spomenuta usluga automatski aktivna. Čim smo odabrali Novu TV, na desnoj strani zaslona se prikazao crveni krug i pored njega tekst “Pritisni za dodatni sadržaj”. Radi se o dodatnom sloju u slici, a koji nije vidljiv korisnicima čiji TV prijamnik ne podržava HbbTV uslugu, ako TV prijamnik nije spojen na internet ili je istu isključio.

hbbtv-nova-tv-info

Crvenu tipku ćete pronaći na daljinskom upravljaču, a za korištenje servisa ćete uz navigaciju još koristiti i zelenu tipku. Po pritisku na crvenu tipku prikazuje se traka u donjem dijelu zaslona s nekoliko kategorija:

 1. Vodič (prikaz TV programa za Novu TV i Domu TV)
 2. Arhiva (sadrži emisije, serije i vijesti Nove TV)
 3. Igre (dvije jednostavne igre koje možete igrati putem daljinskog upravljača – Brickama i Save The Fish)
 4. O HbbTV-u (objašnjenje što je to HbbTV servis i koje opcije nudi)
 5. Vijesti (prikaz novosti iz raznih kategorija)
 6. Informacije (prikaz trake s kratkim novostima koji se prikazuju u donjem dijelu ekrana dok gledate program) i
 7. Vrijeme (vremenska prognoza)

Na traci se također nalazi i informacija o tome koji je danas dan, datum i vrijeme, a zgodno je što su sve informacije lokalizirane na hrvatski jezik.

novatv-hbbtv-infobar

Traka s kratkim novostima od sada može biti stalno dostupna, a ne samo kad je Dnevnik Nove tv

Svi sadržaji, uključujući i izbornike se prikazuju u standardnoj rezoluciji tako da nisu idealne oštrine, a tijekom pregleda arhive smo uočili kako slika i zvuk nisu idealno sinkronizirani. Pretpostavljamo da se radi o sitnom propustu koji će biti ubrzo riješen. Također bismo voljeli da su izbornici koji se prikazuju zajedno sa sadržajem (npr. info traka) u cjelosti polu-prozirni kako bi ih nesmetano mogli koristiti vlasnici OLED televizora, posebno u prvih stotinjak sati rada.

Za sve one koji ne žele koristiti servis, moguće ga je isključiti putem izbornika za podešavanje na TV prijamniku. U slučaju konkretnog Philipsovog TV-a, HbbTV opcije možete pronaći na ovoj lokaciji:

Settings > General Settings > Advanced > HbbTV settings > HbbTV (On/Off).

U opcijama je također moguće isključiti HbbTV tracking i HbbTV cookies ako ne želite dijeliti informacije s davateljem usluge. Dobra je vijest da i s isključenim opcijama svi aspekti servisa normalno funkcioniraju,  barem u ovom trenutku. Više informacija o sigurnosnim aspektima možete pronaći na ovom blogu.

Koji sve TV prijamnici podržavaju HbbTV uslugu?

Objava na stranicama Nove TV spominje kako je usluga dostupna na svim TV prijamnicima osim Samsungovih. Jasno da kompatibilnost ovisi i o tome koliko je televizor star, te kojoj klasi pripada. Zbog toga ćemo ubuduće informaciju o kompatibilnosti s HbbTV uslugom objavljivati u našim recenzijama.

Svakako nam u komentarima javite radi li vam usluga i na kojem televizoru, kako bismo svi zajedno imali bolji uvid u dostupnost usluge.

Na kraju, pohvaljujemo Novu TV što je prva krenula s ovom uslugom i nadamo se da će sadržaja biti još više i da će se i ostali operateri povesti ovim primjerom.

U nastavku se nalazi video snimka kako servis izgleda i funkcionira u praksi:

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

8 komentara

 1. Sale sa Bagdale

  Ako sam dobro razumeo HbbTV je ustvari unapređeni (moderni) Teletext.

 2. Imam lg smart tv, sve radi, sony smart tv isto sve radi ok, a imam i samsung tv, na njemu nije radio hbb tv, ali samo iskljucivo zbog postavki zemlje, kad se za zemlju umjesto Hrvatske stavi Njemacka sve radi ok… Eto to su moja iskustva… Konacno da se i kod nas krece u razvitak dvb – t mreze. .

 3. Pozdrav.Meni na LG Oledu ne funkcionira HBB usluga.Pod info se vidi da program emitira HBB, ali se ne pokreće sa crvenom tipkom.

  • Probaj crvenu tipku stisnut dvaput zaredom, ili u postavkama tv-a nađi gdje se uključuje hbb pa ga probaj deaktivirati pa ponovno aktivirati, i naravno tv mora bit spojen na net da bi hbb radio…

 4. Izbaci mi crvenu tipku uz tekst pritisni za dodatni sadrzaj, ali nemam crvenu tipku na daljinskom upravljacu.. ?

 5. imam samsung RU 7452 međutim ne pojavljuje mi se crvena tipka

 6. Grundig 55 GDU 7500 ne funkcionira. Napominje da mi je Tv na internet spojen preko hotspot-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Panasonic-VIERA-TX-65AX800E

Panasonic televizori za 2014. godinu – pregled modela visoke klase

Na konvenciji u Amsterdamu, Panasonic je predstavio najnovije serije svojih top VIERA 4K Ultra HD ...

Panasonic_VIERA_TX-50A400E

Panasonic televizori za 2014. godinu – pregled početnih modela

Panasonic je na konvenciji u Amsterdamu 24. i 25. ožujka predstavio nove proizvode koji će ...