Naslovnica » Vijesti » Audio-video uređaji » 20th Century Fox, Panasonic i Samsung sklopili partnerstvo za HDR10+

20th Century Fox, Panasonic i Samsung sklopili partnerstvo za HDR10+


Panasonic-TV-EX700

20th Century FOX, Panasonic Corporation i Samsung Electronics obznanili su danas sklapanje partnerstva s ciljem izrade otvorene i dinamične metapodatkovne platforme za High Dynamic Range (HDR) na temelju pripadajućeg certifikata i znaka pod radnim imenom HDR10+. Tri kompanije zajedno će tvoriti licencirajući subjekt koji će izdavati certifikate za HDR10+ platofrmu od siječnja 2018. godine. Udruženje će licencirati metapodatke tvtkama koje proizvode sadržaj, UHD televizore, Blu-ray playere/snimače i televizijske receivere, kao i SoC trgovcima, bez naknade za autorska prava. Točnije, plaćat će samo simbolična administrativna cifra.

HDR10+ je tehnologija budućnosti i nastavlja se na prednosti HDR formata koji korisnicima nudi najbolje moguće iskustvo gledanja sadržaja na ekranima iduće generacije. HDR10+ tako donosi do sada najbolju kvalitetu slike, odnosno sliku u kojoj se svjetlina, boja i kontrast automatski optimiziraju za svaku novu scenu. U slučaju baznog HDR10 formata, statično tonsko mapiranje primjenjivalo je iste parametre na cjelokupni sadržaj. Međutim, s HDR10+ dinamičnim tonskim mapiranjem svaka scena bit će posebno reproducirana s ciljem stvaranja stvarnosti vjernih vizuala i s ciljem prikaza slike najveće moguće kvalitete, slično kao što to radi Dolby Vision.

Postoji nekoliko ključnih prednosti za partnere koji će željeti usvojiti platformu na svojim proizvodima koji će biti kompatibilni s novim formatom. HDR10+ nudi fleksibilnost sustava i omogućuje cijelom nizu partnera – proizvođačima sadržaja, distributerima sadržaja, proizvođačima televizora i uređaja – mogućnost usvajanja platforme i samim time poboljšavanje iskustva gledanja kod publike. HDR10+ platforma osmišljena je s ciljem omogućavanja daljnjeg razvoja i inovacija s kojima će se u nadolazećim godinama otkrivati nove tehnologije.

20th Century Fox, Panasonic i Samsung objavit će dodatne podatke o licenciranju paralelno s demonstracijom HDR10+ tehnologije na CES-u 2018. godine.


O Sponzorirani clanak

4 komentara

  1. Još kad bi konačno shvatili da je UHD puno bolji standard za (pogotovo pasivni) 3D od nekadašnjeg FHD a (HDR) televizori dozvoljavaju puno veću svjetloću što je i te kako korisno jer naočale odnesu dobar dio svjetla… Nisam kupio novi tv jer čekam da se razum vrati a snjim i 3D.

  2. 3d je mrtav, i tu nema sta vise da se polemise, nije isplativ, i cao.

  3. HDR10+ osmišljen je da se pobere Dolbyev dio kolača, a ne razvoj i inovacija. Tko će drugi nego Samsung, majstor za Copy-Paste.

    • HDR10 je otvoreni standard i samsung nema bas nikakve financijske koristi od toga. I nadam se da ce prevladati tak da ne placamo Dolbyu istu stvar.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*