4K Blu-ray4K Ultra HDAudio-video uređajiPanasonicVijesti

Novi povoljniji Panasonic UHD Blu-ray reproduktori

panasonic-ub400

Panasonic i Samsung prvi su proizvođači koji su lansirali UHD Blu-ray reproduktore na tržište prošle godine, pružajući tako mogućnost da svatko iskusi najbolju kvalitetu slike na svojem novom UHD televizoru. No dok Samsung za ovu godinu najavljuje tek jedan novi model (UBD-M9500), Panasonic će ove godine u ponudi imati njih čak pet.

Tako će se prvom lansiranom UB900 i njegovom nasljedniku, modelu UB700, pridružiti još i UB400, UB310 i UB300. Novi modeli će pokriti niži cjenovni segment, a u kojem se trenutno nalaze Samsungov UBD-K8500 i vrlo atraktivan zbog svoje multifunkcionalnosti – Microsoftov X-Box One S.

Ono što će razveseliti video puriste i sve koji žele vrhunsko Panasonicovo procesiranje jest u činjenici kako će svi novi modeli imati UHD Premium certifikat i HCX procesor slike, kao i 4K High Precision Chroma Processor/4K Direct Chroma Upscaling koji se koriste i kod UB900 i UB700 modela. Svi će podržavati HDR-10, no ne i Dolby Vision standard.

panasonic-ub400-ub310-ub300

UB400 ima, baš kao UB700 i UB900, dva HDMI izlaza, što je prednost za sve one koji nemaju najnoviji A/V receiver s podrškom za HDMI 2.0a i HDCP 2.2 sustav zaštite. Na taj način korisnik može reproduktor direktno povezati na televizor i tako prenijeti UHD HDR sliku, a drugim HDMI kabelom poslati višekanalni zvuk u A/V receiver. Ovu mogućnost neće imati novi UB310 i UB300 modeli pa na to valja obratiti pažnju.

Svi novi modeli imaju pristup internetu zajedno s aplikacijama poput Netflixa ili Amazona i moći će streamati sadržaj u UHD rezoluciji. Panasonicov sučelje s aplikacijama je staro nekoliko godina pa će se vjerojatno mnogi korisnici radije odlučiti pokretati istoimene i druge aplikacije direktno putem sučelja televizora, kako smo i zaključili tijekom testa modela UB900.

Svi modeli imaju ugrađen Wi-Fi, kao i USB priključke.

Modeli su već dostupni na europskom tržištu po cijeni od cca. 300 eura (Amazon DE) i oko 270 funti (Amazon UK). U Hrvatskoj bi se također trebali pojaviti po sličnim cijenama.

Više detalja možete pronaći na Panasonic.hr stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

  1. A što je sa rekorderima? Najavili na početku godine, a sad ih više ne spominju, ni na uk ni hr webstranici, samo na njemačkoj stranici. Na Amazon.de je ubc90 cca 900 eura sa 2TB diskom, nema CAM modul, ima očajan daljinac u odnosu na ub900… Ne vrijedi ni približno tu cijenu.

  2. Pozdrav Darko za vas i vasu ekipu,naime planiram da kupim 4k player ,da li postoji razlika u kvalitetu HDMI kabla ,i da li ima razlike obican HDMI -(STANDARDAN) i 4k HDMI ,molim pomoc svako dobro pozzzz.

  3. Da li moze da se reprodukuje 4k materijal npr ripovan preko usba na 4k playeru a da se gleda na full hd televizoru ,ja znam da necu dobiti 4k na tom televizoru ali mozda mogu dobiti kvalitetniji full had samim tim sto je snimak na 4k ako me razumete ,

    1. pa vjerojatno player moze to skalirati na 1080p.
      Ali to nema nikakvog smisla. Ako nemas 4k TV zaboravi 4k player i filmove.

    2. Pa možeš gledat 4K, preko playera na FullHD televizoru. Slika ti naravno neče biti 4K, ali če ti biti nešto bolja nego FullHD sadržaji.Saj opet zavisi, kako je kvalitetan upscaling.

      1. ovako ja imam LG lb serije 3d tv ,a player mi je Panasonic DMP-BDT384 4k i 3d ,kada pustim neki 4k film preko usb-a ,izadje mi poruka da nemoze da podrzi tv i to je to sad dali je problem u HDMI kablu imam 1.4 verziju High Speed with Ethernet ,sve ostalo ok radi ali 4k nece sta bi moglo biti ,dakle TV nije 4k i to je razumljivo poenta je dobiti sto je gospodin Andrej lepo rekao bolji kvalitetniji fullhd jer koristimo naravno ripovane sadyaje jer su originali ipak skupi i teye dostupni ,izvinjavam se svima na smetnji ali opet je ovo korisna tema nije lose znati ,hvala svima na odgovorima i pomoci.

        1. dragane, player ne zna koji kabel imaš spojen. Dali je korisna tema, to ne bi znao, jer su uređaji optimizirani na upscaling a ne na downscaling, pa iskrenu sumnjam da bi dobio bolju sliku koristeći materijal veće rezolucije, koliko to god ti se čini logično. Vjerojatno si izlaznu rezoluciju prema TVu na playeru postavio, ali prvo provjeri u uputama playera dali uopće može raditi downscaling

          1. razumem ,nisam bas gledao znam povrsno uopste o svemu sad ,evo tv mi je lg lb 650 3d serije, bly rey mi je panasonic DMP-BDT384,nisam bas nasao nesto po internetu o ovoj temi ali hvala na odgovoru u svakom slucaju

            1. Nažalost nemam ništa 4k na usb-u, ali sam u izvorni 4k player koji jest spojen na “samo” FullHD televizor, ubacio 4k bluray. Player mi javi da neću vidjeti “superirornost” 4k bluraya na spojenom TV-u, ali ga uredno reproducira i mogu gledati. Jasno, ništa bolje nego običan bluray, i tu se ne slažem sa Andrejevim mišljenjem, ugrađeni procesori u bluray ili tv ne rade kao video kartice na računalu, to su nažalost 2 svijeta, svi proizvođači štede na kućnom kinu nažalost. A dali bi se player jednako ponašao i odigrao i 4k materijal sa usb-a, vjerojatno, ali ne mogu tvrditi jer to nisam probao, nemam ripan 4k materijal.

            2. Nažalost ne mogu editirati koment, a zaboravih dodati da tvoj bluray player očito nema downscaling 4k materijala.

    1. Hvala Iveresu na odgovoru ,sad se tehnika pravi ipak da bude kompaktibilna jedno sa drugim ,tako nam proizvodjaci nude ,no za sve to treba mnooogo novca ako zelimo pratiti tehniku i njena dostignuca

  4. Generalno, 4k>1080p ne bi trebao biti nis bolji nego 1080p ili barem 99% ljudi na 99% ekrana to nece promjetiti. IMO, najveca razlika je u kamerama odnosno u chroma subsamplingu. 4k snimam sa necime sto ima 4:4:4 i onda konvertiran u 1080p bi trebao biti bolji nego 1080p koji je sniman sa necime od 4:2:0 ili 4:2:2. Ali to opet jako ovisi o sadrzaju koji se gleda…… Uostalom, jedan zanimljivi clanak na tu temu….
    *http://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling

  5. Sacu da pogledam ,hvala svima koji su se ukljucili vezano za ovu temu,zato ste najbolji jos jednom hvala puno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!