Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung 40MU6402 (MU6400) UHD HDR LED LCD TV – recenzija

Samsung 40MU6402 (MU6400) UHD HDR LED LCD TV – recenzija


Kvaliteta slike

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra, te VideoForge i Murideo SIX-G generatora uzoraka.

portrait-displays-calman-2016

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1006

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*   Komentar
ANSI kontrast

(tvornički Movie SDR, 200 cd/m2 maks. svjetlina)

4294:1 3  Dobar rezultat, u skladu s VA LCD tehnologijom panela.
ANSI crna boja [cd/m2] 

(tvornički bez lok. zatamnjenja, Movie SDR)

0.047 3 Dobar rezultat, u skladu s VA LCD tehnologijom panela.
Najveća svjetlina SDR [cd/m2]

(tvornički – Dynamic SDR)

350 2 Napomena: cijeli ekran prekrivan bijelom bojom (100% full white)
Najveća svjetlina HDR [cd/m2] 

(tvornički Movie HDR)

379 1  Napomena: 10% ekrana prekriveno bijelom bojom
Najveća svjetlina HDR nakon 1 minute [cd/m2] 

(tvornički Dynamic)

376  4  U ovoj sekciji se ocjenjuje razlika u svjetlini, idealno je da svjetlina ostane unutar 5% od inicijalnog mjerenja.
Najveće greške u nijansama sive (tvornički Movie SDR)

(kalibrirano stanje se smatra < 3)

3.3 4  Najveća greška na 80%.
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički Movie SDR)

(kalibrirano stanje se smatra < 3)

3.7  3  Najveća greška u crvenoj boji.
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički Movie SDR) 98.3% 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički Movie SDR) 85.9% 2 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 3 Samsung: Balans bijele boje u 2 i 20 točaka, CMS
Prosjek: 2.9 dobar rezultat

Napomena: ako nije drugačije navedeno, sve tvorničke vrijednosti iz najpreciznijeg predloška, u ovom slučaju Movie.

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Nova godina donosi nove televizore, no ne i promjenu po pitanju kako su televizori tvornički podešeni – ponovno nas dočekuje Standard predložak za sliku sa svim nesavršenostima koje spominjemo otkako smo počeli raditi recenzije. Srećom, tu je Movie predložak koji Samsung mnogo bolje prilagođava referentnim vrijednostima, toliko dobro da ga većina korisnika može smatrati tvornički kalibriranim.

Novost ove godine je kontrola balansa bijele boje u 20 točaka, čime se Samsung izjednačio s LG-jevim televizorima koji toliko točaka imaju već godinama. Nažalost, Samsung nije popravio često bugovitu kontrolu pa smo tako nakon nekoliko pokušaja nijanse sive kalibrirali isključivo putem kontrole u dvije točke, odnosno za svijetle i tamne regije.

Gamut precizno prati Rec.709 prostor boja tako da Auto funkcija ovdje odrađuje odličan posao. Za one koji to žele, tu je mogućnost ručnog podešenje i to za primarne i sekundarne boje.

Prigovor Samsungu ide što je globalno zatamnjenje prisutno u svim predlošcima (osim u PC načinu rada), tako da smo, za precizno mjerenje uzoraka koji ne prekrivaju čitav ekran, morali pozivati izbornik kako bi izbjegli prigušenje.

samsung-40mu6402-calibration-overview

U HDR-u se nude ponovno isti predlošci, Dynamic, Standard, Natural i Movie, a koji ni ove godine nemaju HDR pored svojeg imena u izborniku za podešavanje – samo ikone na naslovnici imaju “HDR” pa se po tome može prepoznati režim rada. Movie predložak u slučaju HDR-a ima najbolji balans nijansi sive, no slika je pod-eksponirana pa joj je nužno “udahnuti život” kroz Contrast Enhancer kontrolu koja već na Low vrijednosti poboljšava situaciju. Vršna svjetlina je mala, no televizor barem ne spušta vrijednost ako se statična HDR slika prikazuje neko vrijeme na ekranu.

Nakon kalibracije HDR slika je najbolja što se može postići s obzirom na ograničeni potencijal po pitanju dinamičnosti i vršne svjetline.

samsung-40mu6402-hdr-calibration-overview

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

Postavke nakon kalibracije (za SDR HD sadržaj) možete kupiti na PayHip stranici >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 4 odlična ujednačenost, bez probijanja
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 3 vrlo blag
Refleksije zaslona 2 polu-sjajan zaslon, umjereno smanjuje odsjaj i refleksije svjetlosti
Prikaz iz kutova 1 u skladu s VA panelima – vidljiv pad zasićenosti boja i kontrasta
Ostale anomalije 2  plavičasta crna boja pri gledanju iz kuta
Globalno/Lokalno zatamnjenje 3 gašenje ekrana kad je cijeli prekriven crnom bojom, globalno zatamnjenje u svim predlošcima osim u PC načinu rada
Prosjek: 2.5 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 250 max. 1 smanjena oštrina slike u dinamici, tekst teže čitljiv, padom svjetline tragovi postaju još izraženiji
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 1 dugi tragovi iza objekata, tragovi tamno crvene i sive boje / LED Clear Motion ne popravlja situacija već može dodatno pokvariti percepciju oštrine slike (jako dupliranje)
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobar rezultat, glatko izvođenje uz umjereno podrhtavanje – po želji moguće  moguće aktivirati interpolaciju
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan Auto Motion Plus i Judder Reduction na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum i osrednje MPEG kompresijske tragove u slici
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično, vrlo glatke tranzicije
Prosjek: 2.77 dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 2.9
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.5
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 2.77
Ukupno: 2.73

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Sliku koju smo vidjeli na prošlogodišnjoj KU6000 seriji u pogledu standardne i visoke rezolucije, kao i standardnog i širokog dinamičkog raspona (HDR) novi 40MU6402 prikazuje u potpuno jednakoj kvaliteti, bez ikakvih varijacija koje bismo mogli istaknuti. Isti panel, isti procesor slike, iste karakteristike slike prije kalibracije i isti potencija za prikaz HDR-a i širokog raspona boja.

Iskreno, nismo niti očekivali čuda iz dva razloga – prvi je taj što Samsung na globalnom lansiranju “QLED” linije nije govorio o poboljšanjima u kvaliteti slike (novi procesor, novi algoritmi…), a to su zatim potvrdili i prvi testovi online (Rtings recenzija Q7F modela), uključujući i naš brzi test za Q7C model.

samsung-40mu6402-sony-uhd-hdr-demo

Sonyjev UHD HDR-10 demo

Sve navedeno ne znači da je MU6402 loš televizor – naprotiv, radi se o televizoru koji će zasigurno zadovoljiti većinu korisnika, bez obzira kakav sadržaj gledali. Samsung već godinama ugrađuje procesore slike koji prepoznaju svaki tip isprepletenog signala i prikazuju ga bez “efekta češlja”, trzanja ili moire efekta (efekt valovitih šara). Dodatno, skaliranje slike je solidno – ne i najbolje na tržištu – no za gledanje našeg TV programa u 720x576i rezoluciji slika će biti dobra. Veliki plus je i gotovo kalibriran Movie predložak, a uz koji ste sigurni da gledate boje i nijanse onako kako su i zamišljene da se gledaju.

samsung-40mu6402-viewing-angle

Iako je navedeno u tablici iznad, valja dodatno istaknuti da je kut pri kojem su boje zasićene i kontrast dobar uzak i da je idealno sjediti ravno ispred televizora ili lijevo – desno / gore – dolje unutar cca. 20 stupnjeva. Ako je u pitanju više sjedećih mjesta i želite bolju sliku iz kuta, tada obratite pažnju na televizore s IPS panelom (najviše ćete ih pronaći u ponudi LG-ja). Bolji vidljivi kut ove godine će imati i Samsung, no samo na “QLED” televizorima, a već godinama su, kao referenca najboljeg kuta gledanja, OLED televizori.

40MU6402, baš kao i njegovi prethodnici serije 6000, nema lokalno zatamnjenje, no to i nije veliki minus s obzirom na veliki nativni kontrast panela, kao i činjenicu da Samsung nema sofisticirano zatamnjenje na svojim edge LED modelima (u usporedbi primjerice sa Sonyjevim XD9305 ili ovogodišnjim XE9305 modelom). Tijekom gledanja filmova u zatamnjenom ambijentu kontrast slike je bio dobar, a u prilog dobrom dojmu ide i vrlo slabo probijanje LED pozadinskog osvjetljenja.

Ugrađeni panel radi na 60 Hz i ne nudi mogućnost smanjenja zamućenja u slici. Tu je jedino LED Clear Motion opcija koja je u našoj analizi pokazala više štete nego koristi u svom radu, tako da ju ne preporučamo koristiti. Zanimljivo, prošlogodišnji KU6072 model je imao bolje riješen LED Clear Motion i omogućio bolju pokretnu rezoluciju bez onako izraženog dupliranja kao kod testiranog modela (vjerujemo da se radi o bugu u softveru te da će isti biti riješen kroz neku od budućih nadogradnji). Za one koji žele sapunica efekt u filmovima tu je Judder Reduction kontrola koja radi kao i prije – čini sliku u filmovima glatkom, no uvodi artefakte i varijacije u brzini izvođenja.

samsung-40mu6402-life-of-pi-hdr

Life of Pi – UHD Blu-ray

HDR performanse su, baš kao i prošle godine, ograničene vršnom svjetlinom koju ekran može prikazati, kao i izostankom bilo kakve kontrole LED pozadinskog osvjetljenja. Gledajući Batman v Superman: Dawn of Justice i Planet Earth II ono što smo prvenstveno uočili bila je veća oštrina slike i čišće nijanse u odnosu na klasični Blu-ray, no veća dinamika i volumen boja su očekivano izostali. Ako vam HDR nije na prvom mjestu i eventualno biste tu i tamo pogledali neki HDR sadržaj ili odigrali HDR igru, 40MU6402 će odraditi posao, no ne na nivou skupljih modela.

paragraph-separator-divider


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

10 komentara

  1. Po svemu sudeci pristojan tv ali pokretna slika mu očito nije jača strana. Darac, vjerovatno je greska u ocjeni televizora jer ste u rubrici kvaliteta slike-kontrast dodjelili samo dve i pol zvijezdice, a tu ipak sa kontrastom od preko 4000:1 zasluzuje vise

  2. Po svemu sudeci sada je pravo vrijeme za kupiti Samsungovu suhd proslogodisnju seriju.

  3. Molim za misljenje o lg40uh630v

  4. Pozdrav za Darka i sve ostale posetioce ovog fenomenalnog sajta. Zamolio bih pre svega Darka a primecujem da ima jos dosta dobrih poznavaoca led tv tehnologije,dakle konkretno moze li mi neko reci nesto vise o Samsung 55ku6079 tv-u? Kupio bih ga ali nema puno informacija o njemu,pa bih bio zahvalan za svaku sugestiju i strucno misljenje kada je ovaj tv u pitanju.

  5. Pitanje za Darka,

    Vidio sam da 40MU6402 koristi VA panelom, a da model 49, 55 PLS panel. U čemu je razlika i da li je s PLS bolji kut gledanjai kvaliteta slike?

    LP,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*