VijestiZanimljivosti

OLED tehnologija u službi znanosti na Noći knjige

goran-vrzina-oled-tv-lg

U sklopu manifestacije Noć knjige, koja se u Hrvatskoj održava od 2012. godine, u Državnom arhivu u Zagrebu održano je predavanje o digitalizaciji kulturne baštine s niskom razinom svjetla ispod muzejskog standarda od 50 Luxa (tzv. Low Light digitalizacija) uz usporedbu virtualiziranih izvornika na vrhunskom OLED i prosječnom zaslonu. Predavanje je održao Goran Vržina, stručnjak za skeniranje arhivske građe, a za prikaz je koristio LG-ev OLED televizor.

Naime, neinvazivna Low Light digitalizacija omogućava napredno digitaliziranje kodeksa, inkubanula i drugih starih izvornika te njihovo svestrano istraživanje i proučavanje. „Kako Low Light digitalizacija kulturne baštine predstavlja potpuno nov, inovativan i jedini način digitalizacije kulturne baštine te vrste u svijetu, s posebnim naglaskom na trodimenzionalnom dojmu izvornika i egzaktnosti boja te sveukupnoj autentičnosti stare knjige ili drugog povijesnog predmeta, nužno je građu prikazati na jednako autentičan način kao što je digitalizirana“, istaknuo je Goran Vržina.

Iz LG-a su poručili da ih iznimno veseli vidjeti još jednu primjenu njihovih OLED televizora.

“Digitalizacija povijesne kulturne baštine širom svijeta uglavnom se fokusira na repliciranju pisane riječi, dok bogatstvo boja i detalja ostaju sekundarni. Sada, uz Low Light digitalizaciju i naše OLED televizore, korak smo bliže formiranju virtualnog povijesnog fonda raznih ustanova, knjižnica te vjerskih ustanova uz koje stara knjiga u virtualnom obliku izgleda kao stara knjiga u stvarnosti. Na taj način još jednom pokazujemo kako tehnologija svakodnevicu može učiniti boljom, ovaj put za povjesničare, istraživače, konzervatore i restauratore te studente i opću javnost“, rekao je Mario Medved, direktor LG-a Hrvatska.

Ovo nije prvo predavanje na temu Low Light digitalizacije prezentirane na LG-jevim OLED televizorima. Na Noći muzeja u siječnju je isto predavanje održano u knjižnici HAZU na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu.

OLED tehnologija je osnova za najbolju sliku koju danas možemo vidjeti na televizorima, što su potvrdili testovi brojnih modela otkako smo ih počeli testirati 2013. godine.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!