LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Philips 65PUS7601 vs Samsung 65KS8090 – usporedni test UHD televizora

Gaming

Oba televizora imaju posebne predloške za igranje igara bilo da se radi o SDR ili HDR sadržajima. Kombinacija panela dobrog kontrasta, solidnog upscalinga (u slučaju igranja u rezoluciji manjoj od UHD-a), kao i blag efekt prljavog ekrana pružio nam je mnoge zabavne trenutke dok smo igrali naslove poput Skyrima, Steepa ili The Last of Us na PS4 Pro konzoli. Najprije smo igrali na oba televizora u Game predlošcima kako bismo osjetili ima li razlike u input lagu prije samog mjerenja. Pomalo očekivano, nismo osjetili razliku u naslovima koje smo probali i na oba televizora smo jednako dobro igrali. Nakon toga smo išli mjeriti input lag (za sada samo u 1080p60 rezoluciji) i dobili sljedeće rezultate:

  • Philips 65PUS7601 – 56.5 ms
  • Samsung 65KS8090 – 22.7 ms

Zaključak – Samsungov model je više nego dvostruko brži, odnosno prikazuje 2 sličice brže od Philipsa. Za one kojima je vrijeme reakcije od presudne važnosti svakako je Samsung bolji izbor, no za veliku većinu nezahtjevnih, “vikend” igrača oba televizora su sasvim dobar izbor za igranje.

 POBJEDNIK: Samsung
paragraph-separator-divider

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Oba televizora imaju dobru kvalitetu zvuka u skladu s klasom kojom pripadaju. Zvuk je jasan, bez distorzija i za svakodnevno gledanje TV programa će biti dobar. Glazba i filmovi isključivo za nezahtjevne korisnike, pri čemu nam se više svidio zvuk Samsungovog modela zbog bolje zaokruženih niskih tonova. Za najbolje iskustvo preporučujemo investiciju u vanjski audio sustav. Više o temi možete doznati u našem edukativnom članku.

POBJEDNIK: Samsung

paragraph-separator-divider

Zaključak

philips-65pus7601-samsung-65ks8090-review-header

Kako je vidljivo iz provedenog testiranja, oba televizora su solidno zaokruženi proizvodi koji će biti dobar izbor za gledanje kako klasičnog TV programa, tako i za vrhunske UHD HDR materijale. U pojedinim segmentima je bolji Philips, dok je u drugima bolji Samsung – na svakome je da odluči što mu je bitnije i na temelju toga treba donijeti odluku. Zanimljivo je da unatoč razlikama u procesoru slike, načinu rada LED pozadinskog osvjetljenja, drugačijem anti-reflektivnom filtru itd., u segmentu kvalitete slike smo na temelju svih ocjena dobili razliku u drugoj decimali. Jasno, razlike postoje, posebno ako vam je od primarnog interesa gledanje UHD HDR sadržaja gdje Samsungov model ostvaruje veću vršnu svjetlinu i veći broj boja.

Da sumiramo, slijede tri glavne prednosti i tri glavna nedostatka testiranih modela:

Kao 3 glavne prednosti Philipsovog 65PUS7601 modela naveli bismo:

  1. kvaliteta izrade i Ambilight
  2. izvrsno procesiranje i LED lokalno zatamnjenje (bolji kontrast slike)
  3. stabilna i bogata različitim mogućnostima Android TV platforma

Kao 3 glavna nedostatka Philipsovog 65PUS7601 modela naveli bismo:

  1. slabija preciznost boja u tvorničkim predlošcima (u odnosu na konkurenciju)
  2. pad kontrasta i zasićenosti boja pri gledanju iz kuta (color shift)
  3. relativno veliki input lag (bitno za gaming)

Kao 3 glavne prednosti Samsungovog 65KS8090 modela naveli bismo:

  1. brzina rada (sučelje, Smart TV)
  2. UHD HDR performanse u skladu s UHD Premium certifikatom
  3. mali input lag i dobra kvaliteta zvuka

Kao 3 glavna nedostatka Samsungovog 65KS8090 modela naveli bismo:

  1. kvaliteta izrade (poleđina)
  2. pad kontrasta i zasićenosti boja pri gledanju iz kuta (color shift)
  3. pseudo-lokalno zatamnjenje ograničenih mogućnosti
Oba modela osvajaju Gold Class nagradu, a zbog niže cijene i izvrsnog LED lokalnog zatamnjenja po pitanju kojeg nema konkurencije u ovoj klasi, Philipsov 65PUS7601 model osvaja i Best Buy nagradu.
philips-65pus7601-award samsung-65ks8090-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: Philips 65PUS7601 – 15.889,30 kn, Samsung 65KS8090 – 17.955,00 kn

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

nabava-net-logo

Na test ustupio: Philips i Samsung

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli. Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray reproduktor na test ustupio Samsung Hrvatska. Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola.

© HD Televizija 2017. Sva prava pridržana.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

9 komentara

  1. Hvala Darko, odličan test, neovisno što su modeli 2016. Oba modela, s obzirom i na “razumnu” cijenu, su vjerojatno najprihvatljivije što se može dobiti u 65″ UHD veličini.
    Možda bi kod teme odziv, trebalo dodati i vrijeme promjene kanala, ipak se radi o televizorima, a i ima nas možda još par koje to zanima jer većinom gledamo preko tunera. Ako se dobro sjećam, na Sony Androidu je mjereno cca 3.0 – 3.5 sekundi, pa koristim tuner iz DVD rekordera, gdje je 1 sekunda. Kad vrtite 10 kanala tražeći nešto zanimljivo, ili gledate 2-3 programa na preskok, bitna je razlika.
    Meni se čini da se ovaj Philips na bočnim rubovima grije osjetno više od Samsunga. Neovisno što ne volim Android na retardiranom i ne baš dobro integriranom chipsetu, zbog Ambilighta i priključaka, da trebam birati, odabrao bih Philipsa.
    Hvala još jednom :)

    1. Iveres, hvala na podršci i komentaru. Slažem se, ja bih isto nabavio Philips i to ne samo zato što sam nedavno učinio rasvjetu u sobi “pametnijom” uz Philips Hue sustav, nego i zato što je kvaliteta slike odlična s obzirom na cijenu. Planiram nabaviti termo kameru pa snimati zagrijavanje, no za očekivati je da će se Philips jače zagrijavati zbog LED rasvjete iza čtiavog zaslona.

  2. Paljenje TV-a iz standbyja do prikaza naslovnice Android TV platforme, je sa nagdradnjom Softwera i Androida 6.0.1 QM163E_U_0.6.152.0 sada puno brže.

  3. Prosječna ocjena “Kvaliteta panela i karakter pozadinskog osvjetljenja” kod Samsunga je krivo izračunata i iznosi 2,83 a ne 2,33, pa je i ocjena “Kvaliteta slike – ukupni dojmovi” za Samsung 3,09 a ne 2,92, što je bolje od Philipsa koji je dobio 2,93!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!