Audio opremaRecenzije

Samsung HW-J7500R & HW-J8500R soundbar audio sustavi – recenzija

HW-J7500R-j8500r-review-header

Nakon testa Samsungovog soundbar sustava serije 5, HW-K550, na test smo dobili dva zakrivljena modela oznaka HW-J7500R & HW-J8500R. Radi se o višoj, odnosno visokoj klasi koju je Samsung lansirao u 2016. godini, a koja idealno pristaje uz zakrivljene televizore. Uvjeti za testiranje nažalost nisu bili idealno jer smo imali samo Samsungov 65-inčni KS8002 modela ravnog ekrana, no to nas nije spriječilo da odradimo test do kraja. Šalu na stranu, testiranje je proteklo u najboljem redu i u nastavku možete pronaći naše dojmove.

Specifikacije

HW-J7500R-j8500r-specs

Proizvođač Samsung Samsung
Model HW-J7500R HW-J8500R
Tip 320 W 4.1-kanalni zakrivljeni soundbar s bežičnim subwooferom 350 W 5.1-kanalni zakrivljeni soundbar s bežičnim subwooferom
Broj ugrađenih zvučnika 8 (u soundbar) i 1 (u subwoofer) 9 (u soundbar) i 1 (u subwoofer)
Tip subwoofera aktivni, Bass-reflex, 17.8 cm velika membrana aktivni, Bass-reflex, 20.3 cm velika membrana
Satelitski zvučnici ne, no sustav je proširiv Samsung Wireless audio Radiant360 zvučnicima ne, no sustav je proširiv Samsung Wireless audio Radiant360 zvučnicima
Procesor zvuka – DSP Da, 5 različitih Da, 5 različitih
Broj HDMI priključaka 1 ulaza, 1 izlaz 1 ulaza, 1 izlaz
Optički/koaksijalni audio Da/Ne Da/Ne
USB priključak Da (samo za servisne potrebe i ažuriranje) Da (samo za servisne potrebe i ažuriranje)
Ethernet/mrežni priključak Da Da
WiFi / Bluetooth Da/Da Da/Da
FM radio Ne Ne
HD audio dekoderi Ne Ne
Povezivost i aplikacije Kompatibilan s brojnim aplikacijama preko Samsung Multiroom funkcije Kompatibilan s brojnim aplikacijama preko Samsung Multiroom funkcije
Službena stranica Samsung HR Samsung HR
Maloprodajna cijena Nabava.net >> Nabava.net >>

Konstrukcija HW-J7500R modela:

HW-J7500R-speakers

Konstrukcija HW-J8500R modela:

HW-J8500R-speakers

Dizajn i kvaliteta izrade

HW-J7500R-j8500r-samples

Samsungovi soundbarovi HW-J7500R i HW-J8500R su u osnovi vrlo slično dizajnirani i glavna razlika u njihovoj vanjštini je u samim dimenzijama. HW-J8500R ima glavnu jedinicu i soundbar većih dimenzija od kompaktnijeg HW-J7500R modela. Da budemo precizniji, evo tablice s usporedbom mase i dimenzija:

(Sve dimenzije u milimetrima) HW-J7500R HW-J8500R
Glavna jedinica 1230 x 47.5 x 170 / 4.0 kg 1450 x 60 x 185 / 5 kg
Subwoofer 452 x 335 x 154 / 6.8 kg 500 x 332 x 181 / 10.6 kg

Bez obzira na razliku u dimenzijama, kvaliteta izrade je kod oba modela podjednaka – metal susrećemo samo na glavnim jedinicama (mrežica i gornja ploha), dok je poleđina i donja strana plastična. Oba subwoofera imaju sve vanjske površine plastične, izuzev površina gdje se nalazi meka mrežica. Mala razlika između subwoofera leži u teksturi – na HW-J7500R modelu predvladavaju plohe sjajne (glossy) crne boje, dok je HW-J8500R mat i mrežica se prostire naprijed, bočno s jedne strane i straga.

HW-J7500R-design

HW-J8500R-design

Oba soundbara imaju potpuno jednako razmještene priključke, a razlike nema niti kada pogledamo njihov broj. Oni su:

  • 2x HDMI (jedan ulaz i jedan izlaz s ARC podrškom)
  • Toslink – digitalni optički audio ulaz
  • Ethernet – mrežni priključak
  • AUX IN – 3.5 mm ulaz
  • USB priključak za servisne potrebe/ažuriranje i
  • DC 24 V naponski ulaz

Na poleđini nalazimo i dvije tipke, jednu za podešavanje bežične Wi-Fi veze, a drugi za uparivanje dodatnih zvučnika (SPK ADD).

Što se kontrola tiče, u središnjem dijelu s gornje strane nalazimo četiri srebrne tipke  – paljenje/gašenje, izbor ulaza i ugađanje glasnoće. Sve navedene tipke imaju “klik” zvuk prilikom pritiska.

HW-J7500R-j8500r-controls

Oba subwoofera posjeduju samo 2-pinski priključak za napajanje s obzirom da u svakom slučaju bežično komuniciraju s glavnom jedinicom. HW-J8500R ujedno ima i dvije statusne LE diode – Standby i Link s gornje strane, dok ih HW-J7500R ima na boku.

HW-J7500R-j8500r-update-text-on-display

Obje glavne jedinice imaju LCD zaslon koji se nalazi s prednje strane iza metalne mrežice. Zaslon služi za prikaz osnovnih informacija poput ulaza, glasnoće i DSP efekta, a prilikom rada neće ometati se jer se automatski gasi.

Oba kompleta možete osim u crnoj boji pronaći i u bijeloj boji pod oznakama HW-J7501, odnosno HW-J8501. Dizajn i mogućnosti su potpuno jednake modelima crne boje.

Moguća je i montaža na zid pomoću priloženog nosača.

Daljinski upravljač

HW-J7500R-j8500r-review-header

HW-J7500R i HW-J8500R dolaze s kompaktnim daljinskim upravljačem koji je istog dizajna, ergonomije i mogućnosti na oba modela. Upravljač AH59-02692A ima mrežastu teksturu sa svih strana, te ukupno 15 tipki. Tipke su dobro posložene i omogućuju upravljanje nad svim funkcijama soundbara što se glasnoće, efekata i reprodukcije tiče.

Instalacija sustava

HW-J7500R-j8500r-connectors

Oba soundbara smo koristili u kombinaciji sa Samsungovim 65KS8002 UHD televizorom, PS4 Pro konzolom i Samsung UBD-K8500 UHD Blu-ray reproduktorom. U prvom dijelu testa smo koristili samo soundbarove povezane bežično na Samsung TV, što znači jedine kabele koje smo koristili su bili oni za napajanje glavne jedinice i subwoofera. Kada smo u priču upleli PS4 Pro i Samsungov UHD Blu-ray reproduktor, koristili smo Supra HD5 HDMI kabele za međusobno povezivanje.

S obzirom da veliki dio funkcionalnosti oba soundbara leži u Samsungovoj Wireless Audio Multiroom aplikaciji, nju smo također koristili na Apple iPhone SE uređaju.

Kvaliteta zvuka

HW-J7500R-tv

Oba sustava smo putem Samsungove Multiroom aplikacije nadogradili na zadnju verziju softvera 3109 i započeli testiranje. Na repertoaru su se našli brojni filmovi na Blu-ray mediju (Pijev Život, Vitez Tame, Neobična Priča o Benjaminu Buttonu), AURO 2014 Demonstration Blu-ray disc s nizom testnih tonova, filmskih i glazbenih isječaka, te na kraju glazba raznih žanrova i kvalitete.

Prilikom testiranja obraćamo pažnju na čistoću zvuka, širinu pozornice, stabilnost pri većim glasnoćama, surround efekte te na kraju na reprodukciju niskih tonova. Kao referenca nam služi kućno kino koje inače koristimo, a koje se sastoji od Yamahinog 5.1-kanalnog A/V receivera i ukupno 6 zvučnika proizvođača Mission (sateliti) i B&W (subwoofer).

Čistoća zvuka što se glavnih jedinica tiče u oba slučaja je dobra – zvuk je čist, jasan i dobro balansiran što se srednjetonskog i visokotonskog područja tiče. Malu prednost dajemo jačem modelu koji nam je u A/B usporedbi zvučao nešto tiše, no kontroliranije. Širina pozornice je također nešto bolja na jačem modelu zbog većh dimenzija i više razmaknutih zvučnika, dok su oba sustava podjednako dobra kada je u pitanju centralizacija efekata na ekranu. HW-J8500R ima dodatni centralni zvučnik koji bi trebao poboljšati preciznost efekata i dijaloga, no u praksi neku bitno razliku nismo uočili u odnosu na HW-J7500R koji sprijeda ima samo stereo zvučnike. Razlog je u kompaktnim dimenzijama obje jedinice gdje su lijevi i desni kanal ionako vrlo blizu pa je veći izazov kreirati široku pozornicu nego centralizirati efekte u sredinu.

Unatoč kompaktnim dimenzijama, zvuk ne asocira kao da dolazi iz skućenog prostora već solidno popunjava prostor iznad i oko glavne jedinice. Aktivacijom “surround” efekta zvuk se prostornost dodatno poboljšava, no to ponekad ovisno o audio materijalu može umanjiti kvalitetu zvuka. Zbog toga smo pretežno držali tu opciju isključenom, a “Sound effect” na tvorničkoj “Standard” vrijednosti koja pruža zvuk najbliži originalu.

Detaljnost zvuka je dobra, no nije idealna – u odnosu na referentni sustav uočili smo manjak detalja, odnosno zamućenje posebno u visokim frekvencijama. Ovo se ponajviše osjeti u glazbi, posebno onoj koja obiluje bogatstvom instrumenata i velikom dinamikom.

Što se niskih frekvencija tiče, u praksi nam se više svidio ponovno nešto manje agresivan, no bolje kontroliran bas HW-J8500R modela. HW-J7500R je po principu “mali ptič – veliki krič” zvučao glasnije no uz jasno čujne distorzije koje nismo mogli umanjiti čak ni uz “Bass” vrijednost na najnižih -3 (raspon je od -3 do +3, tvornički je podešeno na 0). Zbog toga su glazba i efekti u filmu Vitez Tame, a.k.a. “spartanski trening za subwoofer” zvučali manje impresivno nego kod HW-J8500R modela. Jači model osim većih dimenzija membrane ima vjerojatno ugrađen i filter koji mu ne dopušta da reproducira frekvencije koje su “van njegove lige”, zbog čega je bio ugodniji za slušanje.

Što se surround efekata tiče, oni su kao što je i bilo za očekivati skromni i jako ovise o rasporedu prostorije. Tako smo bili zadovoljni pseudo-surround efektima koji su dolazili s desne strane, a potpuno razočarani efektima koji bi trebali dolaziti s lijeve strane. Razlog je taj što se zdesna na oko metar udaljenosti od bočnog zvučnika nalazi čisti zid pa se zvuk može odbiti od plohe i stići do slušatelja baš onako kako su inženjeri u Samsungovim audio laboratorijima u Kaliforniji i zamislili.  No češći je scenarij da u prostoriji imamo stolove, zavjese, vrata i prozore, pa čak i sam otvoreni prostor zbog čega trikovi neće upaliti. Ako ipak želite surround efekte s ovim soundbar zvučnicima, tada je jedina opcija nabava Samsungovih Radiant360 Wi-Fi zvučnika.

Iz dosadašnjeg teksta se može zaključiti kako je HW-J8500R nešto bolja opcija u odnosu na HW-J7500R, posebno ako vam je bitna kontrola i vjernost reprodukcije. No za one koji žele doista detaljan zvuk s bogatim niskim frekvencijama u glazbi i filmovima, naša topla preporuka je investicija u A/V receiver i zasebne zvučnike. Kao i kod ranije testiranih soundbarova, bez obzira na neospornu činjenicu da zvuče bolje od zvučnika ugrađenih u TV, u realnosti je to zvuk koji bismo pozicionirali između TV zvučnika i pravog kućnog kina. Pravim kućnim kino ćete ovisno o investiciji dobiti bogatiji zvuk koji će vam pokazati pravu kvalitetu vokala, instrumenata i efekata, a surround i prostorni efekti će potpuno promijeniti iskustvo gledanja (posebno u slučaju kvalitetnog Dolby Atmos/DTS:X/Auro 3D zapisa). Soundbar/soundstand sustavi će biti mnogo jednostavniji za instalaciju, manje kabela i komponenata, no budite svjesni kompromisa koje nude.

Na kraju ćemo još dodati kako oba modela prepoznaju Dolby TrueHD i DTS:HD Master Audio formate, no pretpostavljamo da ih reproduciraju u standardnim DTS i Dolby Digital formatima.

Dojmovi nakon korištenja

HW-J8500R-tv

Oba soundbara krasi odlična funkcionalnost i jednostavno korištenje, a kako dijele istu aplikaciju za pametne telefone, sve navedeno u nastavku vrijedi za oba modela. Putem Samsungove Wireless Audio Multiroom aplikacije možete nadograditi upravljači softver, odabrati jednu od niza aplikacija za streaming glazbe preko interneta, podesiti alarm/sleep funkcije, te na kraju reproducirati zvuk preko kućnog servera ili računala povezanih na lokalnu mrežu.

U našem slučaju smo glazbu reproducirati preko servera Synology DS214se, a koji je bio u trenu prepoznat i mogli smo se kretati po njegovim direktorijima. Među audio formatima soundbarovi podržavaju:

  • MP3
  • WAVE
  • FLAC
  • ALAC
  • AAC
  • WMA i
  • OGG

Podržane su frekvencije do 192 kHz/24 bita.

Reprodukcija je bila praktički instantna i stabilna, a jedini prigovor imamo što se ponekad sadržaj pojedinih direktorija nije odmah prikazao već smo trebali “ući i izaći” kako bi se pojavile podržane datoteke.

HW-J7500R-j8500r-app

Među podržanim streaming aplikacijama pronašli smo:

  • TuneIn,
  • Amazon Music,
  • Pandora,
  • 7digital,
  • 8tracks,
  • iHeart Radio,
  • Murfie,
  • Rhapsody,
  • SiriusXM,
  • Spotify i
  • Tidal

Osim aplikacija i glazbe preko lokalne mreže, aplikacija podržava i glazbu pohranjenu na mobilnom telefonu.

Što se HDMI ulaza i izlaza tiče, nakon testiranja zaključujemo kako se radi o HDMI 1.4 priključcima koji ne podržavaju niti UHD niti HDR. Zbog toga smo jednim HDMI kabelom spojili direktno Samsungov UBD-K8500 UHD reproduktor, a drugim direktno reproduktor i TV kako bismo dobili UHD HDR sliku na TV-u i HD audio direktno u soundbar.

Sve u svemu, s oba uređaja je vrlo jednostavno rukovati i vjerujemo da će se svaki vlasnik brzo snaći sa svim funkcijama koje nude.

Zaključak

Samsung-HW-J7500R-awardSamsung-HW-J8500R-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Aktualne cijene provjerite na nabava.net – HW-J7500R / HW-J8500R

Na test ustupio:

Samsung Hrvatska

samsung-logo-1000px

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli. Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray reproduktor na test ustupio Samsung Hrvatska.

Copyright HD Televizija 2017. Sva prava pridržana.

Tekst i slike zaštićene logotipom stranice nije dopušteno kopirati bez dopuštenja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!