Obavijesti/ostalo

Nova kalibracijska oprema – Murideo Fresco SIX-G

murideo-fresco-samsung-ks8000

Ostati u korak s najnovijim televizorima uvijek za sobom povlači i ulaganje u novu opremu, što je HD Televizija ovih dana i učinila. Gotovo 6 godina nakon zadnjeg velikog “opremanja”, odluka je pala na investiciju u novi referentni davatelj signala, Murideo Fresco SIX-G. Novi uređaj će nam omogućiti analizu i kalibraciju UHD HDR televizora i to za HDR-10 i Dolby Vision standarde.

Za sve one koji kalibriraju na tjednoj ili čak dnevnoj razini, svaka automatizacija procesa je od velikog značaja. Hoćete li ručno birati svaku nijansu sive, svaku boju ili specifični testni uzoraka ili ćete kroz kalibracijski softver jednostavno pokrenuti očitavanje cijele serije uzoraka ovisi upravo o opremi koju koristite. Od 2011. godine koristimo SpectraCalov CalMAN kalibracijski softver u kombinaciji s C6 kolorimetrom i VideoForge Classic generatorom testnih uzoraka i do danas smo uštedjeli sate i sate na kalibracijama. Osim toga, dok se mjerenja vrše možete raditi i nešto drugo, a ne s daljinskim u jednoj ruci i mišem u drugoj budno pratiti mjeri li se pravi uzorak.

murideo-fresco-packaging

Iako VideoForge Classic dan danas odlično funkcionira i planiramo ga koristiti za nadolazeće Full HD/SDR kalibracije, za HDR nam je potrebno nešto novo. Prevelikog izbora i nismo imali – radi se o vrlo specifičnom području gdje je većina opreme skupa ili vrlo skupa, a vi kao kupac naravno ne želite zaglibiti preduboko i  kupiti ono što će vas zadovoljiti u godinama koje dolaze po prihvatljivoj cijeni. Tako je odluka pala na novi brend po imenu Murideo i njihov Fresco SIX-G generator testnih uzoraka.

Fresco SIX-G nam se svidio jer je kompatibilan s CalMAN softverom, podržava oba aktualna HDR formata, dubinu boja do 16-bita po kanalu, BT.2020 raspon boja, HDCP 2.2/HDMI 2.0(a) te ima ugrađen veliki broj statičnih i dinamičnih video uzoraka za analizu slike. Moguće je i ubaciti 8 uzoraka po želji korisnika, no samo u Full HD rezoluciji. Veliki plus je i ugrađen zaslon i kontrole na samom uređaju, a tu je i baterija tako da nije nužno obavezno spajati se na izvor električne energije kako bi se kakva kratka analiza provela.

murideo-fresco-connectors

Fresco SIX-G smo već isprobali u CalMAN-u i možemo potvrditi da radi izvrsno, čak i brže odašilje testne uzorke od VideoForgea što dodatno ubrzava proces analize i kalibracije. Probali smo i HDR kalibraciju na 65-inčnom Samsungovom KS8000 SUHD modelu i prvi pokušaji su dobro prošli, iako je definitivno proces učenja pred nama.

Više detalja o Fresco SIX-G uređaju možete doznati na službenoj stranici Murideo SIX-G, a za listu distributera (uključujući i teritorij Europe) posjetite Gdje kupiti? podstranicu. Zahvaljujemo se AVProStore trgovini na podršci i organizaciji transporta.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

  1. Imam tv LG 42LB580v skoro dvije godine i zadovoljan sam s njime ali ima neku manu kada gledam dvd preko HDMI-ja
    u tamnim kadrovima slika se zatamni kao da se ugasi tv, a kad je svjetlija onda je normalno (to malo iritira). Sve opcije u cinema mode
    su isključene.Gledao sam vaš video na you tubeu kalibraciju za model 32LF580 i dolje u komentarima pročitao da isto
    jedan čovjek ima taj problem pa neznam do čega je. Da li se može to popraviti ažuriranjem softvera? Koji su savjeti i da
    li si imao priliku raditi s tim modelom 42lb580v?

    1. Pozdrav, Mario. Ovo što opisujete je tzv. globalno zatamnjenje, odnosno automatsko smanjivanje intenziteta LED lokalnog zatamnjenja koje je implementirano kako bi se prikrile nesavršenosti (slab prikaz crne boje, probijanje pozadinskog osvjetljenja itd.). Iz moje prakse to je moguće ugasiti:

      – promjenom imena HDMI ulaza u “PC”

      Alternativno, moguće je djelomično ugasiti aktivacijom Dynamic contrast opcije – npr. na Low (jer Medium i Hard previše negativno utječu na gammu i cjelokupnu prirodnost slike).

      Probajte pa javite je li to rješenje.

      1. POZDRAV

        Ništa od ovoga ne pomaže uvijek isto. Ovaj tv nema opciju LED local dimming a dinamički kontrast je isključen.
        To se događa najviše prilikom gledanja filmova na dvd playeru, slika zna na nekim tamnim mjestima titrati ne znam kako bi to još opisao, jer ka gledam you tube to se ne događa. možda je to i do dvd playera star oko 8 godina ili hdmi kabla.

  2. Koje su postavke slike najbolje za moj model 42lb580v
    LG 42LB670 ili 32LF5800 ili neki drugi.
    Naišao sam na tvoj video na you tubeu LG LF5800 vs Samsung J5572 HDTV review i tamo spominješ nešto oko global dimming kod LG TVa i ja mislim da je to do toga.

    UNAPRIJED HVALA

        1. POZDRAV

          Ovo su smjernice za game mode i slika mi je malo preblijeda, a ja najviše gledam filmove na dvd-u. Koja je gamma pravilna 2.2 ili 2.4
          Kod 2.4 je slika tamnija ali oštrija.

          HVALA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!