Home » Recenzije » Televizori i monitori » OLED » LG 65C6 (C6) zakrivljeni UHD HDR OLED TV – recenzija

LG 65C6 (C6) zakrivljeni UHD HDR OLED TV – recenzija

Kvaliteta slike

lg-65c6v-lg-secret-garden-demo

LG Secret Garden 1080p demo

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 04.30.65

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) beskonačan 4 U skladu s OLED tehnologijom, najbolje trenutno dostupno. Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.000 4 U skladu s OLED tehnologijom, najbolje trenutno dostupno.
Najveća svjetlina [cd/m2] (tvornički) 737.7 3 Mjereno s HDR signalom (5% prozor), SDR max. 451 cd/m2 (25% prozor)
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 5.3 3 Expert Dark room predložak
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 2.54 4 Najveća greška kod tirkizne boje, Expert Dark room predložak
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 99% 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 96.5% 4 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 4 Balans bijele boje, gamma u 20 točaka, CMS
Prosjek: 3.75 izvrsno

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

LG 65C6V, baš kao i ranije testirani 55E6V i 55B6J tvornički dolazi loše podešen u Eco predlošku za sliku, te je naš savjet što prije ga prebaciti u Cinema, Expert (Bright room) ili Expert (Dark room). Tim potezom će slika postati mnogo prirodnija i ugodnija za gledanje, uz manja odstupanja u nijansama sive i bojama. Napominjemo kako ovaj televizor može prikazati raspon boja mnogo širi nego što to deklarira Rec.709 specifikacija, te u slučaju da se odlučite za Expert (Bright room), potrebno će biti Color Gamut vratiti na Normal vrijednost kako boje ne bi bile prenaglašene prilikom gledanja Rec.709 sadržaja (Cinema i Expert – Dark Room su tvornički pravilno podešeni po tom pitanju).

Kao i kod ostalih OLED televizora, tako i 65C6V ne održava istu svjetlinu slike ovisno o količini bijele boje na ekranu. Na grafu niže se može vidjeti kako do 25% ekrana prekrivenog bijelom bojom vršna svjetlina je ujednačena, dok na 50%, a posebno 100% uzorcima značajno pada. U praksi se ova varijacija rijetko uočava, osim u vrlo svijetlim kadrovima kao što su scene snijega, oblaka i slično. Isto ograničenje postoji i u HDR načinu rada.

lg-65c6v-peak-luminance-chart

LG 65C6V – odnos svjetline slike i količine bijele boje na ekranu

Televizor podržava HDR-10 i Dolby Vision formate, te će ih televizor automatski prepoznati i aktivirati odgovarajuće predloške za sliku.

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

Postavke nakon kalibracije možete kupiti na PayHip stranici >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 4 OLED zasloni ne pate od problema CCFL/LED LCD tehnologije, izvrstan rezultat
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 4 izvrsna ujednačenost slike bez ikakvih tragova DSE efekta
Refleksije zaslona 3 lagano zamućeni obrisi objekata na zaslonu, ljubičasti filter prigušuje odsjaj
Prikaz iz kutova 4 izvrstan
Ostale anomalije 3 lagano zadržavanje statične slike na ekranu
Globalno/Lokalno zatamnjenje 4 OLED zasloni ne pate od problema CCFL/LED LCD tehnologije, izvrstan rezultat
Prosjek: 3.66 vrlo dobro prema izvrsnom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 650 max. 3 dobra, uz aktivan TruMotion
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 3 dobra oštrina neovisno o svjetlini kadra, bez jakih tragova ili dupliranja
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobro, najbolji rezultat kada je Real Cinema aktivan, vrlo blago podrhtavanje
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan TruMotion, na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum i MPEG kompresijske tragove u slici
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično
Prosjek: 3.22 vrlo dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 3.75
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 3.66
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.22
Ukupno: 3.54

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

S obzirom na to da je B6 model ostvario potpuno jednake video performanse kao i skuplji E6, za očekivati je bilo da će i model koji se nalazi između njih ostvariti isti rezultat. Rezultati provedenih testova to i potvrđuju, u svim analiziranim aspektima unatoč većoj dijagonali, C6 je ostvario jednake performanse kao i B6 i E6, uz nešto veću vršnu svjetlinu u HDR načinu rada. Iste tvorničke karakteristike, podjednako dobri Cinema i Expert predlošci, podjednako prekrivanje Rec.709 i DCI-P3 raspona boja, te na kraju iste karakteristike panela i obrade slike.

lg-65c6v-hdr-demo

2160p HDR-10 demo

Najimpresivniji rezultat C6 postiže prilikom prikaza UHD HDR sadržaja iz kvalitetnog izvora kao što je UHD Blu-ray. Batman v Superman: Dawn of Justice na UHD Blu-ray preko Samsungovog UBD-K8500 reproduktora izgledao je izvrsno na velikom ekranu savršenog kontrasta, čistih i dubokih boja i izvrsno ujednačene slike bez efekta prljavog ekrana ili drugih nesavršenosti. C6 je ujedno i najsvjetliji OLED TV koji smo testirali do danas, a koji dostiže gotovo 740 cd/m2 na uzorku koji koristi UHD Alliance za certificiranje UHD Premium televizora. Izvrstan vidljivi kut omogućio nam je da se približimo ekranu i promatramo niz detalja koji su očuvani zahvaljujući 4K masteru, no impresivno su izgledali i UHD naslovi koji napravljeni u 2K rezoluciji i skalirani na Ultra HD rezoluciju.

lg-65c6v-blu-rays

Prometej, Samsara, Vitez Tame samo su neki od Blu-ray naslova koje smo isprobali na C6 OLED TV-u

Unatoč ograničenju u vršnoj svjetlini ovisno o količini bijele boje u kadru, pri gledanju filmova nas to nije ometalo. Manjak vršne svjetline u HDR prikazu u odnosu na LCD tehnologiju OLED televizori izvrsno kompenziraju idealnom preciznošću efekata zbog kontrole na razini piksela. Zbog toga su pojedine scene izgledale i bolje nego na televizorima koji postižu preko 1000 cd/m2 vršne svjetline. Kada sagledamo sve HDR televizore koje smo testirali ove godine, možemo samo zaključiti kako će najbolji HDR biti vidljiv tek za nekoliko godina kada se vršna svjetlina popne do 4.000, odnosno 10.000 cd/m2, što je između ostalog i cilj Dolby Vision standarda. Uz adekvatni sadržaj i široku panelu boja, vizualno će to biti nenadmašna kvaliteta slike i realnost čiji potencijal sada tek lagano otkrivamo.

Najveći test za ovako sofisticirani UHD TV svakako su sadržaji standardne rezolucije u isprepletenom formatu, kao i jako komprimirani internet video. Perfect Mastering Engine ovdje odrađuje solidan posao uz očekivano mekši prikaz nego kod HD materijala, no uz čistu sliku bez posterizacije, nazubljenih bridova i zamućenosti u dinamici. LG je već apsolvirao sve tipove isprepletenih signala (npr. 576i ili 1080i) s Triple XD Engine procesorom, tako da nismo ni sumnjali da će novi procesor sve zadatke odraditi kako treba.

lg-65c6v-fifa2017-ps4pro

FIFA 2017 preko PS4 Pro konzole u 2160p UHD rezoluciji

Pokretna rezolucija je tipična za OLED ekran, 120 Hz panel osigurava vrlo dobru oštrinu slike u dinamici i to neovisno o svjetlini kadra. Kod LCD televizora, posebice onih s VA panelima s padom svjetline kadra tragovi iza objekata se povećavaju, no kod OLED tehnologije je efekt daleko manje izražen. Zbog toga unatoč manjem broju vidljivih linija u Monoscope testu u odnosu na primjerice 120 Hz LCD televizore s umetanjem crnih okvira (eng. Black Frame Insertion, BFI), u praksi OLED televizori pružaju izvrsnu oštrinu u dinamici bilo da gledate sportske sadržaje ili igrate igre.

Probavajući različite TruMotion opcije, uočili smo kako je LG napravio promjene u funkcionalnosti Real Cinema opcije, a koju sada preporučamo za gledanje 24p sadržaja. Naime, do sada nam je bilo poznato da Real Cinema funkcionira samo za isprepletene (eng. interlaced) sadržaje, a u kojima može prepoznati 24p sadržaj i prikazati ga uz minimalno podrhtavanje (svaka sličica će se ponoviti 5 puta, 24 x 5 = 120 sličica u sekundi što se poklapa sa 120 Hz panelom). Testirajući C6 smo uočili kako Real Cinema sada funkcionira i za progresivne sadržaje i to samo onda kada je TruMotion isključen. Dakle, za gledanje filmova bez efekta sapunice i minimalno podrhtavanje, savjetujemo da ugasite TruMotion i aktivirate Real Cinema. Uočili smo kako takva kombinacija pruža glađe izvođenje filmova, uz manje podrhtavanja nego TruMotion s isključenim De-Judderom i aktivnim De-Blurom.

lg-65c6v-uhd-demo2

UHD demo 2160p SDR

C6, baš kao i E6 podržava polarizacijski 3D prikaz, te se u pakovanju nalaze 2 para AG-F310 3D naočala. 3D prikaz je odlične oštrine (Full HD rezolucija po oku), dobre pozitivne i negativne dubine i bez izraženog efekta dvostruke slike (eng. crosstalk). Performanse su potpuno jednake kao i kod E6, a možemo slobodno reći i kod Signature G6 linije, tako da za one koji planiraju gledati 3D sadržaje C6 će kvalitetno odraditi posao.

paragraph-separator-divider

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

6 komentara

  1. Uff samo da je para :) ali drago mi je vidjeti da cijene lagano padaju…

    Model LG OLED55B6J ide kod nas već od 17 soma kuna… Jedva čekam da padne ispod 10k :)

  2. Pitanjce, ovaj je sad model vec star pola godine i vise….isplati li ga se uzeti (obzirom na cijenu od 19 990kn na rate) ili ce mozda uskoro (mj-dva) izaci nesto novo pa ce mu pasti cijena?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...