LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 49KS9002 (KS9000) zakrivljeni UHD TV – recenzija

Kvaliteta slike

samsung-49ks9002-hdr-uhd-image
HDR UHD testni materijal

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1142

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 Ultimate for Business softvera, X-Rite C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) cca. 3787:1 3 Pri 200 cd/m2 vršnoj svjetlini. U skladu s VA tehnologijom, dobar rezultat. Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.053 3 Pri najvećoj svjetlini od 200 cd/m2.
Najveća svjetlina [cd/m2] (tvornički) max. 1443 4 Mjereno s HDR signalom (5% prozor), SDR max. 713 cd/m2 (puni ekran)
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 4.8 2 Movie predložak, na 60% sivoj
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 3.2 3 Movie predložak, najveća greška kod plave boje
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 98.1% 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je 100 +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 xy raspona boja (tvornički) 91.0% 3 68% Rec.2020 xy. Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 3 Balans bijele boje u 2 i 10 točaka, CMS za primarne i sekundarne boje
Prosjek: 2.75 dobro

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

samsung-49ks9002-calibration-overview
Klik na sliku za uvećanje

Kao i ranije testirani Samsungovi televizori, tako i 49KS9002 tvornički dolazi u Standard predlošku za sliku koja je neprecizna, prenaglašenih boja, prevelike umjetne oštrine i dinamički neuravnotežena. Ista je situacija kod Dynamic i Natural predložaka. Movie predložak je tvornički najbolje podešen i ako ne planirate kalibraciju najbolje ga je odabrati i samo prilagoditi Backlight opciju svjetlosnim uvjetima u prostoriji.

Premda pripada seriji 9000, cjelokupne karakteristika slike, kao i raspon boja prema DCI-P3 specifikaciji je podjednak, tako da skuplji model u ovom slučaju ne znači i bolju sliku. Vršna svjetlina je također vrlo slična ranije testiranim SUHD modelima.

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

Postavke nakon kalibracije možete kupiti u obliku PDF dokumenta na Payhipu >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 1 uočljivo uz donji okvir desno, gdje plavičasta svjetlost jasno probija čak i u svijetlijim scenama
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 3 blag efekt – ne smeta
Refleksije zaslona 4 vrlo učinkovit filter
Prikaz iz kutova 1 boje gube na zasićenosti, gamma raste i neujednačenosti LED poz. osvjetljenja dolaze do izražaja
Ostale anomalije 3  vertical blooming – probijanje pozadinskog osvjetljenja u okomitim linijama po ekranu (prvenstveno vidljivo iz kuta)
Globalno/Lokalno zatamnjenje 2 pseudo-lokalno zatamnjenje, globalno zatamnjenje prisutno u svim modovima kada je ekran u potpunosti crn
Prosjek: 2.33 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 1080 max. 4 300 linija bez Auto Motion Plus, 750 uz Blur Reduction na 10, 1080 uz LED Clear Motion
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 3 dobra oštrina, nešto jači tragovi u tamnijim scenama no ništa drastično
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobro, bez interpolacije uz vrlo lagano podrhtavanje (ovisno o kadru)
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan Auto Motion Plus, na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum, MPEG nesavršenosti dobro kontrolirane
Posterizacija (banding)
/ 4 neuočljiva
Prosjek: 3.33 vrlo dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 2.75
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.33
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.33
Ukupno: 2.80

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Samsungova serija 9 donosi potpuno jednaku kvalitetu slike koju smo vidjeti kod ranije testiranih modela serije 7, 49-inčnih KS7002 i KS7502 modela. Baš svi segmenti, od kontrasta, svjetline, obrade signala, tvorničkog i kalibriranog prikaza boja, HDR mogućnosti, zaštitnog filtera protiv refleksija i prikaza iz kuta na istoj su razini i po pitanju kvalitete slike serija 9 ne opravdava višu cijenu.

samsung-49ks9002-hdr-uhd-image2
UHD HDR testni materijal

Samsungovi SUHD televizori se odlično nose sa širokim rasponom sadržaja – kvalitetno procesiranje, 120 Hz panel i dobro ujednačena slika u Movie predlošku donose čisti prikaz kod sadržaja standardne rezolucije (TV program, DVD), oštrinu kod 720p i 1080i/p HD-a (HD programi, Blu-ray), te na kraju idealnu čistoću prikaza kod UHD materijala. UHD Premium certifikat jamči dinamičnu i atraktivnu sliku kod koje se najviše ističe velika svjetlina slike i širok raspon boja (preko 90% DCI-P3). Premda je HDR efekt najbolji kod LCD televizora s direktno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (npr. Sony ZD9, Panasonic DX900 ili Samsung KS9500), u praksi edge LED kao kod testiranog modela pruža sasvim dobar efekt.

Među glavnim nedostacima navodimo kut gledanja, a koji je – tipično za VA tip panela – uzak uz jaki gubitak zasićenja boja i dubine crne boje. Zbog toga je idealno TV gledati frontalno ili iz malog kuta (širina trosjeda) s cca. 3 metra udaljenosti – ako imate više pozicija za sjedenje u prostoriji, preporuka je neki od televizora s IPS ekranom (npr. Sonyjeva XD8 serija ili LG-jevi UH7 / UH8 modeli s IPS tehnologijom). Najbolji kut gledanja na tržištu imaju OLED televizori.

samsung-49ks9002-backlight-bleed
Probijanje pozadinskog osvjetljenja u donjem desnom kutu

Još jedan nedostatak, barem na modelu koji smo testirali je probijanje pozadinskog osvjetljenja, a koje je bilo posebno istaknuto u donjem desnom kutu. Plavičasta svjetlost se čak i na površinama veće svjetline mogla jasno vidjeti, što je još jedan dokaz kako najviša klasa ima iste, ako ne i veće probleme s pozadinskim osvjetljenjem u odnosu na mnogo povoljnije modele.

samsung-49ks9002-backlight-uniformity
Ujednačenost pozadinskog osvjetljenja uz isključeno lokalno zatamnjenje
samsung-49ks9002-backlight-uniformity-local
Ujednačenost pozadinskog osvjetljenja uz lokalno zatamnjenje na Low

S druge strane, unatoč uočenim nesavršenostima, efekt prljavog ekrana je bio blag i nije nas ometao primjerice prilikom gledanja nogometa i sličnih sadržaja.

Glatkoća izvođenja filmskih sadržaja bila je dobra, uz lagano podrhtavanje kod pojedinih scena. Kao i kod ostalih Samsungovih televizora SUHD linije, omogućeno je odvojeno podešavanje redukcije zamućenja i interpolacije (efekt “sapunice”), a tu je i umetanje crnih okvira za najbolju pokretnu rezoluciju (1080 od 1080 linija) , no uz titranje i 50% manju svjetlinu slike. Smatramo ovo dobrom kombinacijom postavki koje omogućuju da korisnici podese parametre glatkoće i oštrine izvođenja prema vlastitim željama.

samsung-49ks9002-hdr-uhd-image3
Sonyjev demo materijal

Samsung je opciju za redukciju šuma u slici od ove godine ograničio samo na jednu opciju (Auto ili Off) što pojednostavljuje korištenje, no s druge strane ne pruža ugađanje intenziteta kao ranije. Tako Auto postavka dobro očisti sliku od šuma, no ujedno prikrije i omekša detalje u slici, što u pojedinim kadrovima može učiniti da HD sliči SD kvaliteti. MPEG redukcija digitalnih nesavršenosti je potpuno izostala iz korisničkih izbornika, no automatski algoritmi sasvim kvalitetno odrađuju posao u prikrivanju efekata kao što su Mosquito Noise ili Blocking. Više o nesavršenostima digitalne slike možete doznati ovdje.

Sve u svemu, Samsung 49KS9002 u segmentu kvalitete slike dobro odrađuje posao, no ne i bolje u odnosu na povoljnije modele.

paragraph-separator-divider

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

15 komentara

    1. Hajd pogledaj imal problema sa odljepljivanjem zadnjeg panela kao na ovom videou:
      https://www.youtube.com/watch?v=LSxUAdVjLJ4&feature=youtu.be&t=28

      . I ja sam neodlucan da li da kupim 6402. Odbija me samsung bas zbog ovakvih stvari da su pustili totalno netestiran prozvod u prodaju.

      Trenutno se dvoumim izmedju:

      Samsung 49ku6402 – 792€ (2 godine garancija)
      LG 49UH8507 – 1022 € (5 godina garancija)
      Samsung 49ks7002 – 1124€ (2 godine garancija)

      Oba Samsung modela imaju problema sa odljepljivanjem zadnjeg panela, sto je smijesno pogotovo za 7 seriju koja spada u high end.

      1. Ja bih preskocio Samsung modele za 2016. Kvaliteta izrade im je na nivou najgorih firmi. To pisem , jer mi se prijatelju na 55KS8002 pocela odljepljivati straznja plastika.

      2. Tv stigao ja nemam tih problema sa zadnjom plastikom- slika sa tvornickom kalibracijom na film modu sasvim zadovoljvajuca.Kad budem pogledao film sa USB mogu ti reci svoja zapazanja.

  1. Imam Oled 910V. Nakon njega, meni i najbolji lcd izgleda isprano. Usporedio sam ga sa 8002 od Samsunga. Ili treba 20 dana , da se oko navikne .

  2. imam 55ks9002, i zanima me dal u pdf-u dobijem vise postavki za slike tj od cega se sastoji taj pdf, jel isto ko i kad objavite na youtube video sa postavkama? hvala

  3. Pozdrav imam neobican problem – nemoze se ustekati obicna antena u utor predvidjen za antenu.Neznam jeli problem u kucistu tv ili je nesto drugo.Tv serija6 – 49ku6402 – 2016g.

  4. Probao sam sa vise antenski konektora i nijedan ne ide.Prikljucak za antenuje standardan – bojim se da nije kuciste u pitanju.U svakom slucaju hvala na odgovoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!