Najnovije
hren
Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung 49KS9002 (KS9000) zakrivljeni UHD TV – recenzija

Samsung 49KS9002 (KS9000) zakrivljeni UHD TV – recenzija


samsung-49ks9002-header

Samsungove televizore smo dobro upoznali ove godine kroz testove modela serija 5, 6 i 7. Testiranja polako primičemo kraju modelom serije 9, točnije 49-inčnim KS9002, a koji nam je na test ustupio Ronis. Cilj testiranja nam je provjeriti opravdava li serije 9 svojom kvalitetom izrade, mogućnostima, te slikom i zvukom višu cijenu u odnosu na ranije testiranje SUHD modele KS7002 i KS7502, a koje smo također testirali u 49-inčnoj varijanti. Za potrebe testiranja smo koristili i PlayStation 4 Pro konzolu koju nam je na test ustupila Sancta Domenica.

Samsungove televizore smo dobro upoznali ove godine kroz testove modela serija 5, 6 i 7. Testiranja polako primičemo kraju modelom serije 9, točnije 49-inčnim KS9002, a koji nam je na test ustupio Ronis. Cilj testiranja nam je provjeriti opravdava li serije 9 svojom kvalitetom izrade, mogućnostima, te slikom i zvukom višu cijenu u odnosu na ranije testiranje SUHD modele KS7002 i KS7502, a koje smo također testirali u 49-inčnoj varijanti. Za potrebe testiranja smo koristili i PlayStation 4 Pro konzolu koju nam je na test ustupila Sancta Domenica. Specifikacije Proizvođač Samsung Model UE49KS9002TXXH Tehnologija prikaza 10-bit SVA LCD s…

Pregled recenzije

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - prikaz iz kuta
Kvaliteta slike - obrada signala
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka
Gaming

Srebrna klasa - preporuka!

Sažetak: Samsungova serija 9000 donosi očekivana poboljšanja u kvaliteti izrade, atraktivnosti dizajna i boljem zvuku ugrađenih zvučnika, no ne i u segmentima mogućnosti i kvalitete slike. Baš kao i ranije testirani modeli serije 7000, radi se u UHD Premium certificiranom televizoru s kvalitetnom obradom signala, vrlo brzim i intuitivnim sučeljem, učinkovitim filterom protiv refleksija i svim modernim tipovima priključaka. Malo ulazno kašnjenje svidjeti će se igračima, a 120 Hz panel dobre ujednačenosti slike zadovoljiti će i ljubitelje sporta. Uzak vidljivi kut prati KS9000 jednako kao i povoljnije modele, zbog čega preporučamo frontalno gledanje ili iz malog kuta (ili kupovinu televizora s IPS LCD panelom). Ako vam je kvaliteta slike bitna i želite Samsungov TV, za manje novaca možete dobiti potpuno isti rezultat s modelima nižih SUHD serija. Upravo iz tog razloga, a i s obzirom na cijenu, testiranom modelu dodjeljujemo pripadnost Srebrnoj klasi.

Specifikacije

samsung-49ks7502-specs

Proizvođač Samsung
Model UE49KS9002TXXH
Tehnologija prikaza 10-bit SVA LCD s LED pozadinskim osvjetljenjem smještenim duž donjeg okvira (edge LED)
Geometrija zaslona zakrivljeni (eng. curved) zaslon
Veličina ekrana 49 inča / 124 cm
Energetska klasa A (84 W, 117 kWh/godišnje)
3D
ne
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel + BFI (black frame insertion), 2400 PQI (Picture Quality Index)
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4 (HDMI 2.0 + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, USB 2.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Ne
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Tizen 2.4
Ugrađena memorija  oko 3 GB slobodno za aplikacije
CPU 1.2 GHz, Quad-core, Jazz-M SOC
Zemlja porijekla: Slovačka
Okvirna MP cijena: 12.699,00 kn u Ronisu (28.11.2016.)

Detaljne specifikacije:

Poveznice:

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija – TV

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje – TV

samsung-49ks9002-design

Kao i ostale SUHD modele ove godine, tako i 49KS9002 krasi tzv. dizajn u 360 stupnjeva, uz metalno postolje oblika slova Y. Tanki srebrni okvir opasuje zaslon s Ultra Black tehnologijom za smanjeni intenzitet refleksija ambijentalne svjetlosti, uz Samsungov logotip s pozadinskim osvjetljenjem.

Postolje se na jedinstven način montira na televizor – umjesto s donje strane prihvat se nalazi na centru stražnje strane, zbog čega zaslon ima izražen efekt “plutanja u zraku”. S druge strane, čvrsto metalno postolje je dublje nego što je to uobičajeno, pa će televizor biti uvijek odmaknut od stražnjeg zida. Naravno, kao i kod ostalih modela tu je mogućnost da se priloženo postolje ne koristi, već da se sam zaslon montira na zid putem 400 x 400 mm VESA nosača.

samsung-49ks9002-back-side

Ako će televizor kojim slučajem biti postavljen na mjestu gdje će se vidjeti njegova poleđina, svakako će svojim dizajnom i taj aspekt televizora privući poglede. Crni okvir s reljefnom teksturom vodoravnih linija i srebrna crta koja se prostire od ruba do ruba izgleda elegantno i jasno pokazuje atraktivnost visoke klase.

samsung-49ks9002-connectors

Priključci na televizoru (napomena: priloženi poklopac nije prikazan).

Kao i kod SUHD modela serije 7, tako i uz KS9002 dolazi poklopac za pokrivanje priključaka – iznimka je jedino utor za naponski kabel koji nije pokriven.

samsung-49ks9002-back

Jedan detalj koji je izostao jest vođenje za kabele. Iako je većina kabela premještena u One Connect Box, oni koji izlaze iz televizora umanjuju vizualni dojam i bilo bi bolje da je Samsung implementirao vođenje npr. kroz postolje.

Kvaliteta izrade je bolja nego na KS7002 i KS7502 modelima, a za koje smo u međuvremenu doznali od mnogih korisnika da pate od tzv. problema odvajanja stražnje plastike i to ponekad već nakon prvog dana korištenja (video). Na našim uzorcima koje smo imali na testu nismo doživjeli takav problem, no on definitivno postoji i ne bi se trebao događati na Samsungovoj SUHD liniji koja pripada višoj srednjoj i visokoj klasi. Smatramo da je Samsung odabrao previše slabu metodu pričvršćenja za televizore koji imaju snažno LED pozadinsko osvjetljenje i tijekom HDR prikaza zahtijevaju bolje riješeno hlađenje.

Kod KS9002 modela jedino što smo uočili jest lagano odvajanje pozadinske plastike u gornjem dijelu, oko širine oko jedan milimetar – napominjemo kako je ovaj model bio izložen u trgovini na nosaču prije nego što je stigao na naše testiranje i vjerojatno je odradio stotinjak sati. Kontaktirali smo Samsung vezano za ovaj problem u kvaliteti izrade i objavit ćemo nove informacije kada ih primimo.

samsung-49ks9002-one-connect-box

One Connect Box

Isti “One Connect Box” koji se prilaže uz modele serije 7 pronašli smo u ambalaži i KS9002 modela. Priključci uključuju:

 • 4x HDMI 2.0a
 • 2x USB 2.0 (1A i 0.5A)
 • Toslink (digitalni optički audio izlaz)
 • antenski i satelitski ulaz (x2) i
 • One Connect priključak za spajanje s televizorom

Na televizoru nalazimo sljedeće priključke:

 • One Connect
 • Ethernet
 • Ex-Link
 • 1x USB 2.0 (1A) i
 • Common Interface

Iz liste je vidljivo kako su svi potrebni priključci tu, no isto tako mnoga analogna sučelja nisu prisutna. Tako KS9002 nema 3.5 mm izlaza za slušalice, niti komponentne i kompozitne ulaze, što smatramo lošom odlukom jer postoje kupci koji takve priključke žele imati i koristiti.

Daljinski upravljač

samsung-49ks9002-smart-remote

Smart remote daljinski upravljač

Samsung je 2014. godine imao najbolji Smart daljinski upravljač na tržištu, a prošle godine ga je pokvario izdanjem koje je zakompliciralo korištenje. Ove godine proizvođač je naučio lekciju i lansirao potpuno novi model s naglaskom na jednostavnost. Tako novi daljinski upravljač ima jednu glavnu navigaciju, sve tipke na dohvat palca i inovativne kontrole za ugađanje glasnoće i promjenu kanala u donjem dijelu. Tipka “Home” je svoje mjesto našla ispod navigacije, dok se aktiviranje ugrađenog mikrofona za glasovne naredbe nalazi u gornjem dijelu.

Daljinski upravljač je ugodan za držanje, dobre ergonomije i u cjelini vrlo intuitivan. Premda nema pozadinsko osvjetljenje ili fosforescentne tipke, tijekom korištenja i kalibracije u zamračenoj sobi nismo imali problema naći željenu tipku.

Zanimljivo, Samsung je izbacio funkciju pokazivača na ekranu, a koja je bila dostupna na prethodne dvije generacije.

Smart TV

samsung-49ks9002-smart-tv

Smart TV naslovnica

Svi Samsungovi televizori koje smo testirali do danas dijele istu Smart TV platformu imena Tizen OS. Vizualno i funkcionalno platforma radi jednako na svim televizorima, a razlika je jedino u glatkoći rada – na skupljim modelima radi brže, od navigacije do pokretanja aplikacija.

samsung-49ks9002-settings

Izbornik s postavkama

Platforma radi vrlo brzo, paljenje iz stand-byja je gotovo instantno i sve opcije brzo reagiraju na naredbe. Tijekom korištenja niti jednom nismo uočili usporenje ili kakvo blokiranje, a i sama kalibracija je bila brzo odrađena.

Multimedijalna podrška

KS9002 dolazi sa solidnom podrškom za multimedijalne audio, video i slikovne formate. Putem ugrađenog multimedijalnog reproduktora uspješnom smo pogledali niz video datoteka s različitim tipovima kompresije – DivX, XviD, h.264, h.265 (HEVC). Preko USB-a i mreže smo učitali i UHD video zapise s HDR-10 metapodacima.

Podrška za podnaslove je standardno dobra, bilo u vidu zasebnih datoteka (istog imena kao i video datoteka) ili unutar MKV spremnika. Dijakritički znakovi su se isto tako pravilno prikazivali.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

15 komentara

 1. Danas dolazi samsung 49ku6400 pa ako nekog interesuju moja zapazanja rado cu ih podjeliti.

  • Hajd pogledaj imal problema sa odljepljivanjem zadnjeg panela kao na ovom videou:
   https://www.youtube.com/watch?v=LSxUAdVjLJ4&feature=youtu.be&t=28

   . I ja sam neodlucan da li da kupim 6402. Odbija me samsung bas zbog ovakvih stvari da su pustili totalno netestiran prozvod u prodaju.

   Trenutno se dvoumim izmedju:

   Samsung 49ku6402 – 792€ (2 godine garancija)
   LG 49UH8507 – 1022 € (5 godina garancija)
   Samsung 49ks7002 – 1124€ (2 godine garancija)

   Oba Samsung modela imaju problema sa odljepljivanjem zadnjeg panela, sto je smijesno pogotovo za 7 seriju koja spada u high end.

   • Ja bih preskocio Samsung modele za 2016. Kvaliteta izrade im je na nivou najgorih firmi. To pisem , jer mi se prijatelju na 55KS8002 pocela odljepljivati straznja plastika.

   • Tv stigao ja nemam tih problema sa zadnjom plastikom- slika sa tvornickom kalibracijom na film modu sasvim zadovoljvajuca.Kad budem pogledao film sa USB mogu ti reci svoja zapazanja.

 2. Imam Oled 910V. Nakon njega, meni i najbolji lcd izgleda isprano. Usporedio sam ga sa 8002 od Samsunga. Ili treba 20 dana , da se oko navikne .

 3. imam 55ks9002, i zanima me dal u pdf-u dobijem vise postavki za slike tj od cega se sastoji taj pdf, jel isto ko i kad objavite na youtube video sa postavkama? hvala

 4. Pozdrav imam neobican problem – nemoze se ustekati obicna antena u utor predvidjen za antenu.Neznam jeli problem u kucistu tv ili je nesto drugo.Tv serija6 – 49ku6402 – 2016g.

 5. Probao sam sa vise antenski konektora i nijedan ne ide.Prikljucak za antenuje standardan – bojim se da nije kuciste u pitanju.U svakom slucaju hvala na odgovoru.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*