Tutorijali/uputeVodiči

Upute: Kako podesiti Samsung TV za PlayStation 4 HDR igre i video

ps4-pro

Dolaskom PlayStation 4 Pro (PS4 Pro) konzole, kao i besplatne nadogradnje kojom je Sony omogućio HDR na PS4 i PS4 Slim konzolama interes za sliku visokog dinamičnog raspona stigao je do široke publike. No da biste doživjeli HDR u igrama morate imati adekvatni televizor pravilno podešen jer “plug and play” vjerojatno neće funkcionirati. PS4 Pro konzolu koju nam je na test ustupila Sancta Domenica smo prvo imali priliku povezati na Samsungove SUHD televizore i u nastavku donosimo upute kako obje komponente podesiti da bi HDR prikaz bio moguć.

Testiranje smo proveli na Samsungovim 49KS7502 i 49KS9002 televizorima koje nam je na test poslao Ronis. Povezivanje je bilo izvršeno Supra HDMI kabelima.

ps4pro-sound-and-screen-menu
Sound and Screen izbornik

Nakon povezivanja konzole i televizora ako otvorite Settings -> Sound and Screen -> Video Input Information izbornik na PS4 konzoli prikazati će se podaci o izlaznoj rezoluciji, rezoluciji boje, HDR podršci i HDCP statusu.

ps4pro-sound-and-screen-menu2
Informacije pokazuju da HDR nije podržan

Pregled Resolution izbornika otkriva kako UHD rezolucija s punom rezolucijom boja (RGB) nije dostupna:

ps4pro-sound-and-screen-menu3
2160p – RGB nije dostupan

Dakle, vaša HDR konzola i HDR TV ne govore “HDR” jezik i u najboljem slučaju dobivate UHD rezoluciju standardnog dinamičkog raspona. Rješenje – podešavanje postavki na TV-u.

Uzimamo daljinski upravljač od televizora i ulazimo u Expert Settings izbornik za podešavanje slike (uz prethodno aktiviran Game mode za najniži input lag). Unutar njega tražimo HDMI UHD Color opciju i omogućujemo ju za HDMI ulaz na koji smo povezali konzolu. U našem slučaju to je HDMI 1.

samsung-hdmi-uhd-color-menu3
HDMI UHD Color opcija

Ekran će se zatamniti i za nekoliko trenutaka ponovno prikazati sliku, nakon čega ponovno na PS4 konzoli otvaramo Resolution izbornik:

ps4pro-sound-and-screen-menu4
2160p – RGB opcija je sada dostupna

2160p – RGB je sada dostupan.

Iduće provjeravamo Video Input Information izbornik:

ps4pro-sound-and-screen-menu5
2K/4K HDR podrška aktivna!

Odlično, vrijeme da provjerimo radi li HDR doista u praksi. Od igara koje trenutno imamo u kolekciji samo jedna provjereno podržava HDR – The Last of Us: Remastered.

ps4pro-last-of-us-uhd-hdr
The Last of Us: Remastered u UHD HDR rezoluciji

HDR je definitivno proradio što smo potvrdili već na samom početku igre u kadrovima koji uključuju vatru i eksplozije.

ps4pro-last-of-us-uhd-hdr2
The Last of Us: Remastered – HDR efekt

Prema IGN-ovoj tablici igara koje će dobiti poboljšanja, Fifa 17 bi također trebala podržavati HDR, no tijekom ispitivanja na najnovijoj verziji samo smo vidjeli UHD rezoluciju. HDR je podržan kod servisa poput Netflixa. YouTube nam u zadnjoj verziji aplikacije 1.08 nije funkcionirao s HDR podrškom, no pratiti ćemo hoće li se što promijeniti.

U narednom periodu ćemo HDR funkcionalnost na PS4 Pro konzoli isprobati na televizorima drugih brandova, kao i probavati nove igre i servise.

ps4-pro-front
PS 4 Pro konzola

Više o PS4 Pro konzoli možete doznati na službenoj stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

11 komentara

  1. Odlicno bas me zanima sto ce i kako izgledati na OLEDIMA, steta sto je sony opet ostao pretrom i nije ustupio TV na testiranje.

    1. Hvala! Izgleda da će se nešto promijeniti, trebao bih dobiti 55XD93 idući tjedan (ali ne preko PR agencije ili Sonyjevog ureda) :).

      1. Odlicne vijesti, nakon recenzije cu biti puno blize odabiru telke koja bi se koristila za igranje i filmove da li ce to biti LG oled b6j ili nesto od sonya xd93/94, mislim da mi je zd9 ipak cjenovnog ranga

        1. Ponegdje je zd9 na božićnoj rasprodaji i 1000 eura popust, ja ga našao u Mađarskoj. Ni to naravno nije savršen TV, ovisno tko što želi ili treba. Kut gledanja, skala boja, rasvjeta, pa crne, itd… Meni je bitno što bolje procesiranje slike i izvrstan upscaling, ne volim android, ali zbog prva dva razloga mi je taj zd9 bio prvi izbor. Razlike nisu prevelike, ali na materijalu manjih rezolucija su vidljive. Darkove recenzije su nesumnjivo odlične, ali gledanje slike je PSIHOFIZIOLOŠKI dojam, mjerni instrumenti objektivni, ali tvoje ili moje oči vide različito od toga. Kako ne postoje dva identična čovjeka, toliko teško postoje i dva identična oka, ali je preširoka tema da bih sve nabrajao, kao što i nisam baš neki stručnjak, ali jako dobro znam da smo u nekim boljim salonima za kućno kino(vani) imali različite dojmove, slično kao i kod slušanja audio opreme, pa sam ponešto učio o tome. Ne ciljam na tebe, da me krivo ne shvatiš, nego mi je općenito nevjerojatno koliko ljudi vadi i 30-40 tisuća kuna na osnovi raznih mišljenja po forumima, kao da kupuje TV za tuđe oko. Nemam pojma dali je Darko već pisao na tu temu, ali bi bio zanimljiv članak, i dobra pomoć mnogima.

    2. Na OLED TV LG 55eg910 (ful hd) slika je odlična, puno oštrija slika i bolje boje.Uktratko,OLED je zakon,bilo koji led čak i sa HDR je loše rješenje.

  2. Da mi ga daju besplatno, ne bih nikad koristio PlayStation. Samo jedna igraća konzola zaslužuje moj novac i to je Xbox One.

  3. Pozz svima, imam ps4 pro i televizor Sony Bravia 43W756C.Spajam tv i konzolu pomocu hdmi kabla kojeg sam dobio. U postavkama od konzole ne mogu odabrati onu najvecu rezoluciju zatamnjeno mi je. Što bi trebao napravit?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!