LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 40KU6072 (KU6000) UHD LCD TV – recenzija

samsung-ku6000-review-header

Dok očekujemo dolazak Samsungovih SUHD televizora serija 8 i 9 na testiranje, tvrtka Ronis nam je na test poslala 102 cm veliki 40KU6072 UHD televizor. Radi se o popularnom LED LCD modelu serije 6000 iz Samsungove Ultra HD linije televizora za ovu godinu, a koji podržava HDR-10 tip signala preko HDMI 2.0a sučelja ili video-na-zahtjev servisa, uz najnovije izdanje Tizen operativnog sustava. Za potrebe testiranja Ultra HD kvalitete reprodukcije koristili smo R. Mascionline UHD/HDR-10 testne uzorke i Samsungov UBD-K8500 UHD Blu-ray reproduktor. Zahvaljujemo se ustupljenim proizvodima i materijalima za potrebe testiranja.

[review]

Specifikacije

Proizvođač Samsung
Model UE40KU6000U (KU6000 serija)
Tehnologija prikaza 8-bitni LCD s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (red LE dioda u donjem okviru)
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 40 inča / 102 cm
Energetska klasa A (62 W, 86 kWh/godišnje)
3D
ne
Osvježavanje zaslona 60 Hz panel (1300 Picture Quality Index -PQI) + umetanje crnih okvira (BFI)
Lokalno zatamnjenje ne
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 3 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 2 priključka, USB 2.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Ne
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Tizen 2.4
Ugrađena memorija oko 500 MB
CPU Quad-core (Jazz-L)
Zemlja porijekla: Mađarska
Okvirna MP cijena: 4.299,00 kn (13.10.2016.)

Detaljne specifikacije:

Poveznice:

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje

samsung-ku6000-design

Samsung nije mijenjao dizajn televizora u srednjoj klasi u odnosu na prošlu godinu, tako da KU6072 podsjeća na neke od modela koje smo ranije testirali. Radi se o varijaciji postolja oblika slova V i okvira u imitaciji brušenog aluminija. U stvarnosti su postolje, okvir i poleđina plastični prosječne kvalitete izrade s obzirom na klasu.

samsung-ku6000-stand

Okvir je širine 13.5 mm i lagano se širi prema stražnjoj strani. U donjem dijelu je okvir širine 18.3 mm kako bi bilo dovoljno prostora za tanak prorez koji se proteže od jednog do drugog ruba. Svrha proreza je bolja usmjerenost zvuka iz zvučnika koji su smješteni s pogledom prema podlozi – ponovno jedan od detalja koji smo susreli ranijih godina – konkretno prije 2 godine na Samsungovoj H seriji televizora.

Dubina televizora iznosi oko 62 mm u donjem dijelu gdje se nalaze zvučnici. Ostatak je nešto manje dubine (oko 50 mm) i ujednačen duž cijele poleđine. Televizor je moguće montirati na zid putem 200 x 200 VESA nosača.

samsung-ku6000-uhd-connectors

KU6072 ima sve priključke smještene s pogledom sa strane. U dnu se nalaze antenski i satelitski ulazi, zatim 3.5 mm ulazi za analogna sučelja (potrebno koristiti priložene adaptere), Ethernet, 3 HDMI-ja, Toslink (digitalni optički izlaz) i na kraju tu su 2 USB priključka. Ako želite koristiti CI module i kartice (npr. za maxTV preko satelita), potrebno je skinuti naljepnicu i spojiti priloženi adapter.

Zanimljivo kako je Samsung analogna sučelja ostavio na televizoru srednje klase, dok ih je iz visoke klase kompletno odstranio. Smatramo kako to nije najbolji potez jer publika za iste i dalje postoji i takvi korisnici su primorani zaobići Samsung i odabrati model nekog drugog proizvođača.

Daljinski upravljač

samsung-ku6000-remote

Uz 40KU6072 Samsung prilaže samo klasični daljinski upravljač čiji je dizajn poznat (uz pokoju varijaciju) već godinama. Za Tizen 2016 sučelje koje se temelji na brzoj navigaciji u četiri smjera upravljač će poslužiti, dok je za razne aplikacije i unos teksta mnogo bolje povezati neku od USB tipkovnica. Za potrebe testiranja smo povezali novu Logitech K780 “multitasking” tipkovnicu koja je odmah po povezivanju putem Unifying USB adaptera proradila i odlično funkcionirala za navigaciju i unos teksta.

Smart TV

samsung-ku6000-home

Baš kao i Samsungovi SUHD televizori ove godine, tako je i 40KU6072 baziran na osvježenoj Tizen OS platformi. Lansirana godinu dana nakon LG-jevog webOS-a, Tizen OS je u istom trenutku želio biti jednostavan i krcat opcijama, no rezultat je bilo prilično mlako iskustvo i ne sjećamo se da nam je itko rekao da mu se ta platforma naročito sviđa.

Novi Tizen OS donosi optimizacije ne samo na naslovni zaslon već i na sve podizbornike uključujući i one za podešavanje slike, zvuka itd. Više o promjenama u sučelju možete doznati u našem video o kalibraciji na drugoj stranici ove recenzije.

samsung-ku6000-menus

Smart TV radi vrlo brzo, paljenje iz stand-byja je gotovo instantno i sve opcije brzo reagiraju na naredbe. Tijekom korištenja niti jednom nismo uočili bitnije usporavanje ili blokiranje.

Sviđa nam se što je Samsung ideju naslovnice Smart TV-a značajno optimirao te su sve opcije dostupne unutar svega nekoliko klikova što će svakako pozitivno prihvatiti i korisnici.

Multimedijalna podrška

KU6072 dolazi sa solidnom podrškom za multimedijalne audio, video i slikovne formate. Putem ugrađenog multimedijalnog reproduktora uspješnom smo pogledali niz video datoteka s različitim tipovima kompresije – DivX, XviD, h.264, h.265 (HEVC). Preko USB-a i mreže smo učitali i UHD video zapise s HDR-10 metapodacima.

Podrška za podnaslove je standardno dobra, bilo u vidu zasebnih datoteka (istog imena kao i video datoteka) ili unutar MKV spremnika. Dijakritički znakovi su se isto tako pravilno prikazivali.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

55 komentara

  1. ma bitno da je na kutiji istaknut HDR, to kaj je praksi slican dolby atmosu sa parom zvucnika……….. Kao da ovce znaju o cemu se radi.
    I bitno da je UHD, to kaj je 60Hz….
    Kako mi se gadi danasnji marketing.

    1. Pozdrav kinggo.. trenutno imam doma sony kdl 705 43′ ali sam vec neko vrijeme u razmisljanju o kupnji novoga telkača s HDr-om kako bi mogao izvoditi sve igrice za nadolazeci ps4 pro (koji bi trebao pokretati igre u 4k) pa me zanima tvoje misljenje sto uzeti nekako preferiram sony ali nazalost njihovih recenzija na portalu nema pa eto dobro bi mi dosao savijet

      1. Moram priznati da sam gaming napustio davnih dana, PS2 mi je bio zadnja konzola tak da ne pratim to previse ali koliko sam povrsno to polovio cini mi se da niti taj PS4 pro nece podrzavati pravi 4k tak da najprije provjeri kaj i koliko ce toga biti 4k, Jer tak se i za trojku najavljivalo 1080p pa na kraju nis od toga.
        Rekoh, marketing je jedno no kad procitas sa razumijevanjem i ako kuzis materiju onda vidis da je to sve jedna velika prevara.

          1. zaobidji. SONY je poprilicno zasrao svoju 2016 liniju. Osim XD93/XD94 i ovog novog ZD9 sve ostalo je losije nego modeli za 2015.
            Ako bas ne mora biti 4k, imas za 6 kila u emmezeti 55W755C. 6″ veci i 25% jeftiniji a jos ima i VA panel.

        1. da nece podrzavati pravi 4k ali svejedno zelim uzeti TV koji bi imao pravi HDR… e sada mene zanima kaj bi od sonyja vrijedilo kazes da su od ove linije Xd93 i XD94 dobar odabir? ZD9 mi je ipak cijenovno previsoke cijene…preferiram SONY ali ako ima sta bolje slobodno mi predložiš

    2. Mogu uzeti taj model samo veći ekran za 4400 kn tocnije ue50ku6072, što je po vama bolje za tu cijenu jer vidim da ste negativno ocijenili samsunga?
      Lp! :) hvala unaprijed :)

  2. Ima li danas i jedan TV u veličini 42”/43” da ima 100 Hz ( ili 120 Hz) panel? I kako su sad paneli na 60 Hz ili 120 Hz?
    Hvala

    1. a ima, samo kaj je problem da kad gledas odredjenu seriju ne mora znaciti da su sve velicine ekrana 100 Hz tak da treba 7x provjeriti.
      Dolje spomenuti SONY je mozda i najjeftiniji. Ali……….. ej, nije UHD. A ne moze procitati niti HDR. Zanemarimo sad cinjenicu da 95% televizora na kojima pise HDR nisi sposobni prikazati HDR materijal kako treba. Zato ova usporedba sa atmosom na 2 zvucnika. Badavo to sto elektronika moze obraditi HDR signal kad ga ekran ne moze prikazati.
      Inace, paneli su odavno 60/120 Hz zato jer su isti za nas i amere ali tih 10 ili 20 Hz viska nama ne znaci nista jer je on efektivno i dalje 50/100 Hz.

        1. A gle, to ti je primjetno na svim modelima. Pogotovo kad se kamera krece horizontalno. Naravno, sa 100Hz panelom i vecim brojem necega to se moze donekle anulirati. Meni je to puno manje iritantno sad na w75 koji ima 100Hz i 800Hz motion flow nego sto je bilo na w605. Ali daleko od toga da se ne kuzi.

      1. Cita sve od ovih standardnih formata, ima podrsku za HR znakove. Meni je font dovoljno velik ali IMO, malo previsoko postavljen i ima ti crnu traku ispod.
        Sve to mezes konfigurirati po zelji ako se odlucis koristiti KODI.

        1. Znaći ne može se u njegovom playeru podešavati položaj titlova niti uklj/isklj crnu traku? Znam za KODI, ali koristim Serviio koji funkcionira savršeno ( i ne treba mi prebacivanje na USB), a on koristi player od TV-a za prikazivanje sadržaja.

            1. Ne, ne mozes podesavati nista. Player je OK jer podrzava sve i passthrough radi kako treba ali inace je poprilicno jednostavan. Najveca mana meni je to kaj ne vidi foldere kao tree nego ti izlista sve kaj ima na disku. Ali mislim da KODI moze koristiti i servioo kao DLNA iako ja koristim sambu (NAS na routeru).

              A android kao takav…… meni je OK ali imas vec brdo toga napisano ovdje https://hdtelevizija.com/2015/07/25/sony-predstavio-nove-android-televizore/#comment-274045

  3. I zadnje pitanje, pa neću više. Jeli se može na njega instalirati MX player sa storea , pa sa njim gledati sadržaje preko Serviia ili sličnih DLNA? U njemu se može sve podesiti.
    Još jednom, hvala za sve.

      1. Kakvi su benefiti od modela ku6000 u odnosu na k5500 osim rezolucije. I ovako nemam sta da gledam u 4k rezoluciji, a za iste pare moze da se kupi veca dijagonala modela k sto je svakako prednost. Da li ku ima brzi os, bolju sliku, vise memorije ili sta vec? Hvala

    1. Ja bi ti definitivno prepoučio Philips model 6501..Pošto ima ovaj televizor ugrađenu tehnologiju, koja je do sada bila uglavnom rezervisana za viši rang televizora.Za takav rang televizora nema boljeg.
      A možeš si i ovdje pročitat citat, ba če ti biti sve jasno.
      [img]http://shrani.si/f/M/8P/36sFbpYq/2/untitled.png[/img]

  4. Ljudi jeli ovaj Samsung s recenzije dobar za PS4..?
    Imao sam nedavno lose iskustvo s Sony RD450 serije model 2016,PS4 na njemu radi slabo,grafika ruzna,niscim nisam uspio da popravim to pa sam ga prodao.
    U potrazi sam za novim tv-om koji je jak da prikaze sve sto PS4 proizvede,dakle kakav tv mora da bude,preporuke…?

    1. Da, dobar je za PS4 – Ovaj Sony koji navodite je osnovni model i naravno da ima ograničenja u prikazu, posebno kod igara gdje je slika čista i bogata detaljima i nesavršenosti panela lakše dolaze do izražaja. Ovaj Samsung će biti mnogo bolji izbor.

  5. Pozdrav kupio sam Samsung 40KU6072 i imam jedan problem,Prilikom traženja zemaljskih programa (HTV , RTL , NOVA TV itd,) on pronađe te programe i ostalih 100 kojekakvih Slovenskih,Austrijskih,Mađarskih itd. nije bitno.Kako i redom pronalazi npr. HTV na br.72 NOVU TV na br. 87 tako mi ih i spremi na te iste brojeve kad ih stavim u omiljene.Sad kad bih ja želio staviti HTV na broj 1 a NOVU TV na broj 2 naprimjer jednostavno nema te opcije za promjenom broja.Može li mi netko pomoči kako da to uradim.Zvao sam Samsung korisničku podršku i oni jednostavno ne znaju kako da to učinim na spomenutom modelu.Pomoč molim..

    1. Pozdrav,

      Ja sam također tražio tu opciju i osim da “preskoči” kanale koje ne želite imati na listi nisam našao drugi način. Eventualno da se ručno traži program po program. Ako netko zna, bilo bi super da podijeli ovdje…

    2. Ja sam isto imao brdo programa,može ih se obrisati koje ne želite, i možete promjeniti broj programa tipa hrt 1 da bude na 1…imam isti taj model,kad sam kupio odmah sam to naredio nisam imao problema s tim….

  6. ovak iz glave……..odabrati channel list, edit channel, odabrati broj koji se zeli promijeniti i onda dolje ima opcija change number (ima 2 strelice neke, kao rotacija), odabrati zeljeni broj pa done. I onda exit nekoliko puta i to je to.

    1. Sa time mi niste ništa pomogli jer to je samo promjena redosljeda kanala ali ne i broja kanala.Npr. HTV1 mi je naravno prvi po redosljedu ali je još uvijek na broju 40 a ne na broju 1.Kako promijeniti broj kanala te opcije uopšte nema.

      1. Za promjenu broja kanala učini sljedeće:
        -ch list>desno>svi>gore>uredi>odaberi>skroz desno dolje>promjena broja>upiši broj>potvrdi

  7. Zanima me mišljenje znalaca (budući je meni ovo malo poznato područje) što mislite o ovom TV-u:
    http://www.m-computers.hr/samsung-tv…u6172/product/

    Ukoliko mislite da bih za podjednake novce mogao dobiti nešto bolje, bio bih Vam zahvalan na savjetu.
    TV bi se koristio praktično za sve uobičajene namjene, od gledanja filmova sa USB-a, interneta, Arena sporta… pa sve do naših klasičnih TV programa.
    Hvala!
    Napomena – zakrivljenost ekrana je više slučajnost nego namjera!

  8. Ovaj tv dijagonale 65″ je sada na akciji u elipsu.Zanima me da li se isplati mjenjati za SAMSUNG 55HU7500 čiji sam sada vlasnik.Volim velike dijagonale pa me privlači,ali bi volio neki savjet.

      1. pa to samo ti znas jel ti se isplati. 10″ vise je uvijek dobrodoslo, imas novi OS (ak se ne varam H je jos uvijek bio na SmartHub-u)

  9. Veoma loša iskustva imam sa ovim televizorom (50 inča model), kada je riječ o streamingu/povlačenju sadržaja sa kompjutera preko Apple TV boxa. Slika trza, judder reduction tek neznatno pomogne ali istovremeno i odmogne, generalno sam maksimalno razočaran jer sam eanije imao Samsung televizore koji nisu imali ovakvih problema…

    Da li je to zato što je tv 4K rezolucije pa nešto ne štima, ili je po srijedi nešto drugo, ne znam. Ali ja ću pokušati da ga zamijenim za neki drugi.

  10. Molio bih informaciju vezano za testirani model UE40KU6072 da li koristi pwm za regulaciju svjetline ekrana ?

    Koristo bi navedeni tv kao monitor ali nisam uspio naci informaciju vezanu za PWM led backlight flicker.

    Hvala unaprijed

  11. Poštovani Darko,

    Molim Vas za pomoć oko navedenog modela. Planiram kupiti 55” verziju međutim ne znam koji tip panela ima ta veličina? Na stranici na linku ispod su navedeni IPS i VA:

    https://www.displayspecifications.com/en/model/02727ef

    Također, našao sam na internetu nekoliko slučajeva gdje isti tipovi i modeli televizora pojedinih proizvođača za različite veličine dijagonala navode različite tipove panela. Da li se radi o netočnim podacima s interneta ili su navedeni slučajevi mogući u praksi?

    Hvala unaprijed na odgovoru,
    Marko

  12. Zanima me da li postoji prečica za prebacivanje sa zemaljskih na satelitske kanale jer je jedini način koji sam uspio naći ulazak u channel list pa prebacivanje sa antenskog na satelitski mod. Na puno jeftinijim kineskim tvima je omogućeno šaltanje zemaljskih pa satelitskih programa jednih nakon drugih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!