LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Vivax Imago 32LE74SM Android LED LCD TV – recenzija

Kvaliteta slike

vivax_32le74sm_tv_samsara
Samsara Blu-ray, 1080p24

Verzija softvera u televizoru na dan testa: MSD3463_SN51_46_TC

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Sve tvorničke vrijednosti u Personal predlošku osim ako nije drugačije navedeno.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) 1292:1 3 1323:1 u Standard predlošku. Rezultat u skladu s IPS tehnologijom. Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.21 3 Uz 201.5 cd/m2 svjetlinu, isti rezultat i uz 268 cd/m2 svjetlinu (no uz gubitak detalja)
Najveća svjetlina [cd/m2] – SDR (tvornički) 278 2 100% bijela, čitav ekran prekriven
Najveća svjetlina [cd/m2] – HDR (tvornički) / / televizor ne podržava HDR
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 16.1 1 Na 100%, Personal predložak
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 16.6 1 Najveća greška kod plave boje
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 96.5% 2 Personal predložak, vidi komentar niže
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 81.0% 1 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 1 Razina crne i bijele boje, oštrina, boja i toplina boja
Prosjek: 1.75 loše prema osrednjem

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

vivax_32le74sm_tv_calibration

Vivax 32LE74SM televizor tvornički dolazi u Standard predlošku, a na izbor korisnik ima još Dynamic, Mild i Personal. Tvornički je slika loše podešena sa stajališta boja i nijansi sive u svim predlošcima, što rezultira jako hladnom slikom uz pretjerano pojačanu oštrinu slike. Uz navedeno, razina bijele boje (Contrast kontrola) je previsoko podešena pa niz detalja u svijetlim dijelovima slike je sakriveno u bjelini.

Dynamic, Standard i Mild opcije imaju zaključene Contrast, Brightness, Colour i Tint kontrole i korisnik jedino može podesiti toplinu boja (Color temperature), redukciju šuma (Noise Reduction) i HDMI Mode. Personal predložak je jedini gdje su sve opcije dostupne, iako je lista prilično skromna kada ju usporedimo s konkurencijom.

Vivax 32LE74SM je baziran na IPS panelu koji je pokazao jako dobar rezultat kada su kontrasti prikaz crne boje u pitanju. Čak i nakon što smo podesili Contrast i Brightness kontrole kako bi slika bila prirodnija i detalji vidljiv na ekranu, ANSI kontrast je ostao na pristojnih za IPS 867:1.

Proizvođač nije implementirao zasebnu kontrolu za podešavanje intenziteta pozadinskog osvjetljenja, već se eventualno podešavanje mora izvršiti putem Contrast kontrole. Najveća svjetlina je tako iznosila 278 cd/m2 što je čak iznad deklariranih 240 cd/m2 na proizvođačevoj stranici. Sviđa nam se što je i podatak za kontrast (1400:1) blizak vrijednosti koju televizor tvornički nudi (kakav je gubitak detalja u tom slučaju već smo prokomentirali).

vivax_32le74sm_tv_rec709-gamut
Usporedba s Rec.709 rasponom boja

Raspon boja koji 32-inčni LE74SM može prikazati po postotku prekrivanja Rec.709 specifikacije može djelovati dobar (96.5%), no kada pogledamo gdje se primarne i sekundarne boje nalaze situacija i nije tako sjajna. Cijeli trokut boja je pomaknut prema gore što se najbolje vidi po položaju plave, crvene i ljubičaste boje. Plava boja je osjetno pomaknuta prema tirkiznoj, a ljubičasta se nalazi na trećini puta prema plavoj umjesto na svojem referentnom mjestu. Zelena je prenaglašena, tirkizna pomaknuta prema plavoj, a jedino su crvena i žuta blizu svojih meta.

Temperature boja je čak i u “Warm” predlošku daleko od ciljane vrijednosti od 6500 K i kreće se 9400 K. Normal opcija temperaturu podiže na 11400 K, a Cold na 12800 K.

Gamma je neujednačena i ima onu poznatu karakteristiku kakvu smo viđali prije mnogo godina kada su proizvođači LCD televizora nastojali upravo s tim parametrom prikriti nesavršenosti tehnologije. U tamnim regijama gamma je viša od 2.2 i daje tamniji izgled, a u svijetlim regijama je niža i dodatno naglašava svjetlinu slike. Nakon što smo smanjili Contrast i blago povećali Brightness, situacija se malo poboljšala ali je i dalje neujednačena.

Uz ograničene kontrole koje smo imali na raspolaganju, sliku smo podesili najbolje što je moguće i ovo su naše preporučene postavke:

  • Picture Mode: Personal
  • Contrast: 27 (za svjetlinu od oko 200 cd/m2)
  • Brightness: 52
  • Colour: 50
  • Tint: 50
  • Sharpness: 20
  • Color Temperature: Warm
  • Noise Reduction: Off
  • HDMI Mode: Auto

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 3 dobra ujednačenost, slabo probijanje uz donji okvir
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 3 blag
Refleksije zaslona 2 vrlo lagano zamućeni obrisi objekata na zaslonu
Prikaz iz kutova 3 vrlo dobar, u skladu s IPS tehnologijom
Ostale anomalije 3 IPS glow (crna poprima efekt sjaja pri gledanju iz kuta)
Globalno/Lokalno zatamnjenje / televizor nema ni globalno ni lokalno zatamnjenje
Prosjek:  2.6 osrednje

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 300 max. 2 tipična oštrina slike za 60 Hz LCD TV s IPS panelom
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 2 zamućenje objekata u pokretu, no bez dugih tragova ili dupliranja
Izvođenje 24 Hz materijala / 2 dobro, no ovisno o kadru trzanje može biti izraženije
Skaliranje slike (scaling) / 1 izražen stepeničasti efekt i nesavršenosti digitalne slike
Isprepleteni signali (interlaced) / 2 prolazi samo 2:2 i 3:2 na 1080i60
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan TruMotion, na razini prosjeka
Color Upsampling / 1 stepeničastog efekta jasno uočljiv na dijagonalnim linijama
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 1 slabo otklanja šum
Posterizacija (banding)
/ 2 bez posebnih nesavršenosti
Prosjek: 1.77 loše prema osrednjem

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

vivax_32le74sm_tv_crimson-peak
Crimson Peak, 1080p24
Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 1.75
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.6
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 1.77
Ukupno: 2.04

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

82 cm veliki Vivax 32LE74SM pokazao je kako unatoč solidnom panelu dobrog kontrasta i ujednačenosti u ostalim bitnim segmentima ostavlja mnogo toga za poželjeti da bude bolje. To je posebno evidentno kada se isti usporedi s konkurencijom koja za podjednaku cijenu nudi solidniju sliku s mnogo više kontrola za podešavanje, boljim prilagođavanjem slike na fizičku rezoluciju panela (upscaling), te bojama koje preciznije prate standardne vrijednosti.

Krenimo s pozitivnim aspektima kvalitete slike ovog modela. Tvornički kontrast od gotovo 1300:1 dobar je rezultat za IPS tehnologiju, čime se uz dobar kut gledanja dobiva i slika prihvatljive dinamike za gledanje uz umjerenu količinu svjetlosti u prostoriji. Ujednačenost LED pozadinskog osvjetljenja je također solidna i u odnosu na konkurenciju čak i na višem nivou od mnogo jačih igrača – tek blago probijanje smo uočili na pojedinom mjestu uz okvir.

vivax_32le74sm_tv_crimson-peak2

Pohvaljujemo i izostanak frustrirajućeg globalnog zatamnjenja, a koji obično bira LG na svojim ulaznim modelima kako bi prikrio ograničen kontrast IPS tehnologije. U praksi to izaziva više nezadovoljstva među korisnicima nego mali kontrast, posebno kada se radi o igračima koji bi zbog te “osobine” mogli izgubiti digitalni život u nekoj od igara. Izostanak globalnog zatamnjenja znači da televizor zadržava isti intenzitet LED pozadinskog osvjetljenja bez obzira je li cijeli ekran crne boje ili se na njemu nalazi šačica aktivnih piksela.

Pokretna rezolucija je standardna za 60 Hz LCD TV baziran na IPS tehnologiji – u pokretu otprilike polovina linija je vidljiva (oko 300 od 768 vodoravnih linija na ekranu), no iza objekata u pokretu nema dugih tragova ili dupliranja. U kombinaciji s panelom dobre ujednačenosti i blagog efekta prljavog ekrana, za gledanje sporta na drugom televizoru u kući, 32LE74SM je prihvatljiv izbor.

Ovdje polagano dolazimo do kraja liste prednosti i vrijeme je da sumiramo aspekte slike koji nisu tako dobro izvedeni.

Za početak, tvornički je slika loše podešena i to u baš svakom predlošku. S jedne strane imamo velika odstupanja u nijansama sive pa tonovi vuku na plave, hladne nijanse. S druge strane oštrina je prenaglašena pa su oko objekata bijeli obrubi koji se vide kako u statici tako i u dinamici. Boje nisu pravilno zasićene i na svojim pozicijama pa poznate scene nemaju isti izgled kao kad se gledaju na televizoru koji pravilnije prati Rec.709 specifikaciju.

Često nismo svjesni koliko pravilno prikazane nijanse sive prema D65 specifikaciji utječu na sliku i ako je slika previše hladna koliko je to daleko od originalne informacije. Usporedba niže jednog hladnog kadra s početka filma Crimson Peak (2015) to jasno pokazuje:

vivax_32le74sm_tv_comparison-hd

Tu je i loš upscaling koji, unatoč pravilnom prepoznavanju 2:2 i 3:2 kadenci isprepletenog signala, rezultira stepeničastom efektu i titravim linijama koje kvare dojam. Televizor se također ne nosi dobro s prosječno komprimiranim sadržajima, pa je efekt roja mušica oko objekata jasno uočljiv. Slično kao i Samsung od ove godine, no u sasvim drugim ligama, 32LE74SM nema opciju za reduciranje MPEG nesavršenosti, samo osrednje učinkovitu redukciju šuma.

S obzirom na HD Ready rezoluciju, očekivali smo kako će na 82 cm velikoj dijagonali program standardne rezolucije izgledati bolje nego na televizorima Full HD ili čak UHD rezolucije, no to nije bio slučaj. Upscaling je bitno slabiji nego na konkurenciji i čak na ovako malom ekranu s udaljenosti od cca. 2 metra nesavršenosti su uočljivije više nego kod konkurencije iste cjenovne klase.

vivax_32le74sm_tv_gladiator
Gladiator, 1080p24

Na 32LE74SM smo spojili PlayStation 3 i pogledali niz Blu-ray filmova koje inače gledamo na televizorima koje testiramo. Samsara, Pacific Rim, Lion King, The Ultimate Wave: Tahiti 3D samo su neki od naslova. Iako je sasvim jasno da je slika bolja nego u slučaju SD signala, neprecizne boje, gutanje detalja i ograničen downscaling su učini svoje – radi se o slici koja će biti prihvatljiva samo nezahtjevnim korisnicima koji samo žele pogledati sadržaj i ne brine ih kako će on izgledati.

Nadamo se da će Vivax ekipa poslušati naše savjete jer smatramo da neki od njih se mogu implementirati bez velikih zahvata, a mogli bi barem malo poboljšati kvalitetu slike. Time bi Vivax postao konkurentniji na vrlo agresivnom tržištu gdje konkurencija nudi doista mnogo za istu cijenu (ako zanemarimo Smart TV platformu).

paragraph-separator-divider

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

52 komentara

  1. KItKAt u 2016?????? U biti, ovo onda uopce nije android TV nego klasicni android kakav se nalazi u svim jeftilenima iz kine.
    Uglavnom, proizvod u rangu sa reputacijom brenda.

  2. Vivax je HR brand,jedan dio se proizvodi kod nas,a ostali onaj najveći mislim da se najviše proizvodi u Kini:-)

  3. Da sam pogledao njihov site ne bih postavljao ovako glupa pitanja, sorry zbog toga!

    Ironija je da kod nas u srbiji većina misli da je “Vivax” srpski brend koji se u potpunosti pravi u prc…

  4. Pa svakako je HR brand. Kao i MeanIT. Ili Noa. No koliko ima smisla reci za nesto da je hrvatski proizvod samo zato kaj je tu zapakiran u kutiju ili eventualno sklopljen od dijelova koji su svi PRC……….. meni nema.

    1. Je, malo je. Par desetaka radnih mjesta je žalosno (osim ako se ne zadovoljavamo ostacima ostataka). I netočno je kada napišu napravljeno u Hrvatskoj, trebalo bi pisati sklopljeno u Hrvatskoj.

  5. Ako je tako onda nam takve prc investicije ni ne trebaju!
    Ovde su u novije vreme prodavnice preplavljene shitom(Tesla, Alpha, etc…), Vivax bar po slici je hi-end za njih…

    1. Vivax je cista plastika, najjeftinija moguca. Na puno njih kad pogledas s boka se vidi kako je okvir grbav.

  6. Da, ima CI utor, ali ne znam dali podržava tu karticu.. s obzirom da piše kod evotv da je potrebna v 1.3 pa ako je netko isprobao..

  7. Imam jedno pitanje.Naime pri reprodukciji filma sa usb-a dolazi do zastajkivanja slike.Jel netko zna u čemu je problem?Tv je vivax 40LE74SM .

      1. Ma jasno mi je to,nekad slika stane pa krene za sekundu dvije,a nekad smrzne da nemožeš ništa,jedino izvaditi usb,pa onda sve ispočetka.

        1. a gle, kineska kombinacija svega i svacega. Obzirom da je to android (ali ne android TV) mozes probati instalirati neki drugi player no obzirom da ima prastari 4.4 koji sam po sebi bas i ne podrzava previse multimediju……. Mozda MX player, on ima jos i nekakve kodeke sa strane.
          A mozda je problem i to sto vrti previse aplikacija pa ti player steka. Jel ima neku mogucnost da pogasis nesto. Ili da probas sa nekim task managerom koji inace nisu neka sreca ali barem ces vidjeti kaj ti se sve vrti od programa.

          1. Možda smo se krivo razumjeli,ne govorim ja za smart ,nego za Vivaxov player.Normalno mi vrti,i onda se samo smrzne.I ne mogu sa daljinskim ništa dok ne izštekam usb.Fakat čudno.

            1. pa kuzim ja to. Ali obzirom da imas android, probaj sa drugim playereom.
              Prije bus si sam pomogao (ako se moze) nego kaj ces docekati savrseni FW od strane vivaxa. Pa i televzori za 20x vise novaca su teskim bananama.

    1. Dali netko ima problema s ovim tvom po pitanju gasenja paljenja? Naime, meni se s vremena na vrijeme sam ugasi i odmah upali…
      Dali ima neka caka s tim ili nosim na popravak? :(

      Hvala !

        1. Meni se gasi pali od prvog dana. Rekli su mi u servisu da je nosim u dućan i zamijenim sa drugom ali to nisam napravio jer sam sumnjao da nešto nije uredu sa vanjskim diskom. Naime televizija se pali i gasi samo ako imam uključenu vanjsku memoriju za snimanje ili nešto. U međuvremenu sam isprobao 2 HDD i odgovarajuća napajanja kao i 2 memory sticka. Zaključak je da definitivno nije nešto OK sa televizijom.
          Sad ne znam što da radim, ne da mi se nositi TV na servis.
          Da li je netko riješio problem?

  8. Kodi ne mogu instalirat na Vivaxu. Kaze da nije kompatibilan za tu aplikaciju?!
    Plus stalni prekidi kod gledanja filmova na netflixu, a ne vjerujem da je do neta…zna li netko nesto vise o tome?

      1. Prvi Kodi kojeg mi nudi na google trgovini. A koji Kodi radi onda s ovom televizijom? Vidim po recenziji da su ga instalirali…

        1. stari Jarvis. V16.
          *http://mirrors.kodi.tv/releases/android/arm/kodi-16.1-Jarvis-armeabi-v7a.apk
          makni asterisk samo

            1. skini ovaj sa linka kaj sam stavio. V17 koji je sad na google play ne radi na androidu manjem od 5.0, ne mozes ga uopce instalirati.

  9. ekipa kako da maknem na vrhu ekrana onaj demo di mi pise da je to led tv , hd rdy,200hz.itd? i nemoze se odljepit nemojte bit humoristicni :D

  10. Imam 40LE74SM, tek kupljen i prilikom prvog pokretanja android box-a u uputama piše da se treba pojaviti nekakav početni dijalog za instalaciju, međutim meni se samo pojavljuje plavi ekran i poruka nema signala. Zna li netko možda u čemu je problem.

  11. Mogu li i kako napraviti screen mirror mobitela na TV. Na ostalim smart TV-ima znam… ali neznam na ovom Android tv-u?

  12. Pozdrav,
    Nestao mi je smart tv!??
    Kada idem na Source pa stisnem Smart Tv, ne pojavljuje se nista… Samo piše – Nema signala… Je li moguće da već rikava?

  13. I have a faulty original remote, I’m looking for universal which supports VIVAX TV 32 LED TV-32LE74T2SM

  14. Imam neispravan originalni daljinski, ja sam obličje za Univerzalan koji podržava Vivax TV 32 LED TV-32le74t2sm

  15. Ja sam kupio LED 32le74t2sm i ima problem od prvog dana da preskače parne programe.Bio na sevisu 2 tjedna promjenili matičnu ploču i opet isto.Vraćen na servis i popravak traje sad već 1 mjesec dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!