Audio-video uređajiIFA - BerlinOLEDPhilipsSajmovi elektronikeVijesti

Philips OLED 901F – prvi OLED TV s Ambilightom

Philips-OLED-901-F-Lifestyle-Photography-650-80

Pretpostavke kako će Philips predstaviti svoj prvi OLED TV danas su potvrđene na konferenciji za novinare sajma IFA 2016. Danas je predstavljen model 901F – OLED televizor koji spaja izvrstan OLED panel s nagrađivanim Philipsovim tehnologijama procesuiranja slike, ali i jedinstvenim Ambilight osvjetljenjem.

Philips je bio prilično štur s informacijama na samoj konferenciji za medije, no srećom mnogo podataka je isplivalo na Twitter računima poznatih europskih recenzenata. Evo što smo doznali:

  • Philipsov prvi OLED TV nosi oznaku 901F – devet označava pripadnost najvišoj seriji 9, a jedan da se radi o modelu za 2016. godinu. Philipsovi modeli obično imaju četiri numerička mjesta – u ovom slučaju na posljednjem se nalazi slovo “F” koje označava da se radi o modelu ravnog ekrana (eng. flat) -> kako navodi AV Forums, Philips će ekskluzivno za tržište Kine lansirati zakrivljeni model oznake 901C)
  • 901F je UHD HDR televizor fizičke rezolucije 3840 x 2160 piksela
  • možemo biti sigurni da je OLED panel iz LG Displaya (dakle, WRGB OLED tehnologija) i da ga radi na maksimalnih 120 Hz
  • 901F će biti dostupan u veličini od 55-inča (140 cm), druge dijagonale nisu spominjane
  • 901F će imati ravni ekran (od prvog modela upravo kako treba, ugledaj se na Philips, Mr. Panasonic!)
  • 901F je prvi Philipsov Ultra HD televizor s UHD Premium certifikatom (podsjetimo, niti jedan ovogodišnji Philipsov UHD LED LCD TV nema spomenuti certifikat jer ne zadovoljava sve zahtjeve)
  • televizor koristi Philipsov najnapredniji procesor slike (Perfect Pixel Ultra HD Engine) i ima 3800 Picture Performance Index
  • ugrađen soundbar ispod zaslona snage 30 W uz 6.1 konfiguraciju zvučnika
  • televizor će podržavati HDR-10 protokol, a možda i Dolby Vision (Dolbyjev logotip se nalazi na soundbaru, no možda se tiče audio performansi
  • operativni sustav je Android, a ugrađen je četverojezgreni procesor
  • TV je opremljen Ambilightom – Philips navodi da 75% vlasnika TV-a s Ambilightom upravo tu značajku stavlja kao najveći prioritet prilikom kupovine novog televizora
  • spominje se cijena od 3500 britanskih funti (oko 30.000,00 kuna)
  • dostupnost: četvrti kvartal ove godine (od listopada)

Drago nam je vidjeti dolazak još jednog igrača na tržište OLED TV-a, posebno zato što se radi o modelu čija je očekivana cijena bliska aktualnim LG-jevim OLED TV-ima iste dijagonale. Zanimljivo, Philips se odlučio za Ambilight, a ne za najnovije Ambilux osvjetljenje koje smatramo daleko atraktivnijim i prikladnijim za vrhunac ovogodišnje ponude. No, u svakom slučaju jedva čekamo testni uzorak da upoznamo OLED na Philipsov način.

philips-oled-tv

Philipsov Twitter račun >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Da, ambilux jeste atraktivniji, ali zahtjeva znatno veću praznu površinu oko TVa. Kako ne bih želio čitav zid žrtvovati za TV, meni osobno Ambilight više odgovara od Ambiluxa. A čini mi se i da je Ambilux i skuplja izvedba pa zašto bacati novac na nešto što ćemo vjerojatno zbog raznih “ideja” industrije kao standardi i priklučci vjerojatno biti prisiljeni mijenjati za par godina.

  2. Ambilight je ok na LCD-ovima jer sakriva ili ublažava mane tv-a. Na oledima je čista glupost i zapravo kvari doživljaj :S

    1. Mirza, glupost je ovo što si napisao, jer prije svega se o ukusima nema smisla raspravljati, a drugo većini ljudi TV nije centar svijeta pa ga gledaju u mrklom mraku ili traže detalje nijansi crnog pri rasvjeti od .005 nitsa, nego je TV usputna stvar koja razbija monotoniju ili razbibriga uz ostale stvari iz života. Ovo je bilo o ukusima i navikama, a sad dalje… Zanimljivo kako smatraš da je ambilightt glupost, ali ako na 10cm2 TVa imaš djelove rasvjetljene i preko 500 nitsa i .005 nitsa te vjerojatno oduševljava, a da o osobinama oka bitnima za raspoznavanje detalja u različitim uvjetima i brzini promjena istih, i prilagodljivosti oka na to kao npr akomodacija oka, oštrina niskog i visokog kontrasta, osjetljivost na blještavilo i vrijeme opravka od blještavila, prag raspoznavanja objekta sa niskim kontrastom, nemaš pojma. Marketing uvijek pronađe “obrazovane” sljedbenike koji iz neznanja stvore svoje znanstveno mišljenje. Ne, nisam ni ja stručnjak, ali ni ne nazivam glupošću ono što se drugima sviđa a meni ne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!