Naslovnica » Recenzije » Audio oprema » Samsung 49KS7002 (KS7000) UHD Tizen TV i HW-K550 soundbar – recenzija

Samsung 49KS7002 (KS7000) UHD Tizen TV i HW-K550 soundbar – recenzija


Kvaliteta slike

samsung-49ks7002-fury-road

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1007

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 Ultimate for Business softvera, X-Rite C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) cca. 4150:1 3  U skladu s VA tehnologijom, dobar rezultat. Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.09 3 Pri najvećoj svjetlini od 385 cd/m2.
Najveća svjetlina [cd/m2] (tvornički) cca. 1300 4 Mjereno s HDR signalom (5% prozor), SDR max. 450 cd/m2 (puni ekran)
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 6.5 2 Movie predložak
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 3.6 3 Movie predložak, najveća greška kod žute boje
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 96% 3 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je 100 +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 90.4% 3 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 3 Balans bijele boje, CMS
Prosjek: 3.00 dobro

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

samsung-49ks7002-calibration

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

samsung-49ks7002-dimming

Lijevo – lokalno zatamnjenje isključeno, desno – uključeno (Low)

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 2 uočljivo duž donjeg okvira (zbog pozicije LED pozadinskog osvjetljenja)
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 3 blag efekt – ne smeta
Refleksije zaslona 4 vrlo učinkovit filter
Prikaz iz kutova 1 boje gube na zasićenosti, gamma raste i neujednačenosti LED poz. osvjetljenja dolaze do izražaja – VIDEO
Ostale anomalije 3  vertical blooming – probijanje pozadinskog osvjetljenja u okomitim linijama po ekranu (prvenstveno vidljivo iz kuta)
Globalno/Lokalno zatamnjenje 2 pseudo-lokalno zatamnjenje, globalno prisutno u svim modovima kada je ekran u potpunosti crn
Prosjek: 2.50 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 1080 max. 4 300 linija bez Auto Motion Plus, 600 uz Blur Reduction na 10, 1080 uz LED Clear Motion
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 3 dobra oštrina, nešto jači tragovi u tamnijim scenama no ništa drastično
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobro, bez interpolacije uz vrlo lagano podrhtavanje (ovisno o kadru)
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan Auto Motion Plus, na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum, MPEG nesavršenosti dobro kontrolirane
Posterizacija (banding)
/ 4 neuočljiva
Prosjek: 3.33 vrlo dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

samsung-49ks7002-hdr

Mad Max: Fury Road UHD BD

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 3.00
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.50
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.33
Ukupno: 2.94

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Samsung KS7000 je u cjelini ostvario vrlo dobar rezultat nakon svih provedenih testova kvalitete slike. Televizor smo koristili za gledanje TV programa (576i50 i 1080i50), HD Ready i Full HD sadržaja (720p i 1080i/p), te Ultra HD SDR i HDR materijala (promo sadržaji na USB-i i preko lokalne mreže, UHD BD). Za gledanje Ultra HD Blu-ray filmova smo koristili Panasonicov DMP-UB900 UHD BD reproduktor, a koji nam je na test ustupio Sonus Art.

Kao što to obično biva, tvornički podešena kvaliteta slike nas se nije dojmila, prvenstveno zbog prevelikog uplitanja proizvođača u obradu signala i odabira palete boja koja nije prikladna za kućnu upotrebu. Uzak vidljivi kut, a koji kod Samsunga zbog korištenja panela iz raznih izvora varira od ograničenog do iznimno ograničenog, također ne ide u prilog kvaliteti slike, no to je nešto što se ne može ispraviti kalibracijom već isključivo sjedenjem ispred ekrana i na pravoj udaljenosti.

samsung-49ks7002-sd

DVB-T, 567i signal

Kvaliteta slike nakon kalibracije i prilikom frontalnog sjedenja je vrlo dobra zahvaljujući visokom kontrastu, gotovo neuočljivom efektu prljavog ekrana (DSE), dobrom prikazu boja te kvalitetnoj obradi signala. Isto kao i LG, tako i Samsungovi televizori prolaze sve tipove isprepletenih signala, bez trzanja, efekta valovitih šara ili nazubljenih linija. Prilikom gledanja TV programa kadrovi su se izvodili glatko i stabilno, a isto vrijedi i za druge isprepletene materijale koje smo gledali.

Samsung je ove godine potpuno izbacio po nama ionako nepotrebnu funkciju, MPEG Noise Reduction, a koja bi trebala prikriti kompresiju digitalnih sadržaja. Njena funkcionalnost je vrlo vjerojatno automatski aktivna jer tijekom gledanja jače komprimiranih sadržaja nismo uočili da se nesavršenosti poput pojave kvadratića (eng. Blocking) ili efekta roja mušica (eng. Mosquito effect) mogu uočiti više nego prije. Komprimirana slika je dobro prezentirana, glatkih gradijenata i bez “nervoznih” površina. Više o nesavršenostima digitalne slike možete doznati ovdje.

Samsungov Ultra Black filter

KS7002 se dobro nosi s ambijentalnim svjetlom jer posjeduje:

  1. Zaslon velike svjetline i
  2. Ultra Black anti-reflektivni filter (varijanta Moth eye filtra)

Vjerujemo da će se mnogi čitatelji prisjetiti Moth Eye filtra s pojedinih Philipsovih televizora visoke klase, a koji je u jednom trenutku i Sharp razmatrao implementirati.  U doba kada ekrani televizora izgledaju bliže zrcalu nego mat površini koja prigušuje ambijentalno svjetlo, vidjeti zaslon koji dobro prigušuje refleksije ambijentalnog svjetla je uvijek veliki plus u našoj knjizi. Filter nije onako učinkovit kao na Philipsovim modelima serije 9 (PFL9706 i PFL9707), posebno ne pri gledanju iz kuta, no svakako je mnogo bolje rješenje od onih kakve je Samsung do danas implementirao.

Nakon Samsungovog KS7002 televizora smo na test dobili Panasonicov najbolji LCD TV za ovu godinu – 65DX900E – a koji izgleda poput zrcala u usporedbi i unatoč superiornoj kvaliteti slike, mnogo je “nezgodniji” za gledanje po danu. Nadamo se da će Samsung Ultra Black implementirati na još više modela u budućnosti, te da će ga dodatno poboljšavati.

Bolji prikaz filmova

Mnogo puta smo već naveli kako kod korejskih proizvođača – LG i Samsung – glatkoća izvođenja filmova (bez sapunica efekta) nije onako dobra kao na televizorima proizvođača poput Panasonica, Sonyja ili Philipsa. Podrhtavanje objekata dok se kamera pomiče ometa gledanje i ne čudi što mnogi korisnici (pa čak i recenzenti) sve češće biraju interpolaciju i sapunica-efekt kako bi prikaz bio glađi. Mi i dalje smatramo da se filmovi trebaju gledati u originalnom taktu bez da televizor stvara nove kadrove i od filma stvara efekt TV emisije uz neizostavne artefakte.

Zbog svega navedenog drago nam je da je Samsung, u sklopu promjena u korisničkim izbornicima, poboljšao svoj Auto Motion Plus algoritam, a koji sada kvalitetnije prikazuje 24/23.976 Hz sadržaje. Konkretno koristili smo Custom opciju uz Blur Reduction na maksimalnih 10 i Judder Reduction na minimalnih 0, te isključen LED Clear Motion. Takav prikaz očuvao je originalni takt, no pružio sliku uz manje podrhtavanje što smo potvrdili gledajući uvodne špice Prometeja i Marsovca.

Za gledanje u mraku uz LED Clear Motion opciju moguće je dobiti nešto tamniju sliku, no bez uočljivog titranja i s najboljom pokretnom rezolucijom koju moderni televizori nude. Naime, i dalje na tržištu ne postoje Ultra HD televizori s 200/240 Hz panelom – čak i nova Sonyjeva referentna serija ZD9 koristi 120 Hz UHD panel.

UHD Premium certificirana slika

samsung-49ks7002-life-of-pi2

Pijev Život – UHD BD

Baš kao i na LG-jev 55-inčni E6 OLED TV, tako smo i Samsungov 49KS7002 spojili na Panasonicov UHD BD reproduktor i pogledali Mad Max: Fury Road i The Revenant UHD naslove. Uz izvrsnu oštrinu slike u statici i dinamici, KS7002 je pokazao bolje zasićene boje i veći dinamički raspon slike u odnosu na iste naslove na klasičnom Blu-ray disku, uz solidno podešenu sliku u Movie (HDR) predlošku.

S obzirom da KS7002 može prikazati dvostruko svjetliju sliku od LG-jevog E6 OLED TV modela, ne čudi što su pojedini kadrovi bili atraktivniji i bliže pravom HDR-u kakav korisnici i očekuju. Kadrovi u kojima dominira sunce i njegov odsjaj na vodi (npr. Pijev Život) su izgledali impresivnije nego na E6 OLED TV-u. S druge strane, tamniji kadrovi gdje samo sitni objekti sjaje (npr. zvjezdano nebo, mjesečina) bolje izgledaju na OLED-u zbog dublje crne boje.

samsung-49ks7002-life-of-pi1

Pijev Život – UHD BD

Osim specifičnih kadrova poput zvjezdanog neba, a gdje grubo lokalno zatamnjenje KS7002 ne može adekvatno zatamniti okolinu, možemo zaključiti kako HDR na KS7002 izgleda vrlo dobro, uz vidljiv napredak u odnosu na klasični Blu-ray i standardni dinamički raspon. Gledajući HDR (posebno na Academy Flat sadržajima koji popune gotovo cijeli ekran), nedostaci grubog lokalnog zatamnjenja rijetko će doći do izražaja, što je svakako dobar rezultat.

Na kraju, nekoliko riječi o rasponu boja. KS7002 je UHD Premium televizor tako da bi trebao pokriti više od 90 posto DCI-P3 raspona. Naša mjerenja su to potvrdila, no raspon iznosi tek 90.4%, što znači da boje poput crvene i zelene neće biti onako duboko zasićene kao kod televizora koji su bliže pokrivanju od 100%. Zbog toga sa stajališta boja za UHD sadržaje nismo bili onako impresionirani paletom kao na E6 OLED TV-u, a koji pokriva 97% spomenutog raspona.

Rec.709 raspon boja nakon kalibracije je iznosio oko 96%, što je dobar, no ne i izvrstan rezultat. U praksi se ovo nije uočavalo, iako je interesantno da ako Standard predložak prebacite iz tvorničkog “Native” u “Auto” ili “Custom”, prekrivanje Rec.709 standardnog raspona će biti manje od 90% i to se u slici može manifestirati kroz bljeđe boje (posebno crvenu i zelenu). Zbog toga je naša preporuka držati se Movie predloška, a koji je u tom pogledu bolji.

paragraph-separator-divider


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

71 komentar

  1. Bravo Darco kao i svaki put. Ja bih volio, inaće kod recenzija ,vidjeti veličinu titlova u multimedijalnom reproduktoru.
    Ove godine, nikad kasnije, ne dolaze novi modeli.

  2. Odlična recenzija, čekao sam ju skoro dva tjedna hehehe odlučili smo kupit novi tv i izbor je pao na 55KS7502, bilo je više tv-a u igri, oled mi je ipak još malo preskup, KS9002 je otpao jer je skuplji 4000kn a jako malene razlike (osim dizajn, zvuk) tako da je ovogodišnni best buy tv-a po meni 55KS7502 a ko ne voli zakrivljene tv-e onda upravo ovaj testirani… jer za te novce nećete dobit bolji tv, oduševljen sam i ja i moja obitelj… još da mi je isprobat te materijale u HDR-u koje ste vi isprobali… i @Darco zamolio bih vas da mi na mail pošaljete ili ovdje u inbox ako možete postavke slike nakon kalibracije da isprobam, probao sam od avs foruma i još jedne al mi je slika nekako zelenkasta i pretamna :D

  3. Kada se govori o gubicima u kvaliteti slike kad se televizor gleda iz određenog kuta, zanima me koliko koso se treba gledati na ekran da pad kvalitete postane primjetan?
    Također, je li udaljenost od 3m prekratka za uživanje u 55″ varijanti?

    Inače, odlična recenzija, kao i svaki put do sada :)

  4. Kada cete objaviti recenziju za mid range samsung televizore iz 2016. Model 43KU6072. Cijena je pristojna za ono sto nudi.

  5. Svaka cast na recenzij.Jedno pitanje dali Tizien ima Pickbox i Oyo aplikacije kao stara smart platforma?
    lp

  6. “Za razliku od One Connect Boxa, a koji je u sebi imao centralni procesor, grafički procesor i memoriju i često stvarao mnoge probleme za korisnike, One Connect Box Mini se ne pregrijava i prvenstveno je tu da olakša priključivanje i sakrije šumu kabela koja često zna biti iza televizora. Prednost mu je i ta što je potpuno bešuman. ” — Nije mi jasno zašto se ljudi boje one connect boxa, pa neusporedivo je bolje da se on nosi u servis nego čitav tv. Grijanje-hlađenje govori samo o površnosti razvojnih inženjera, ali ni kad je ta elektronika iz connect boxa ubačena u sam TV, ne oslobađa manje topline, i grije okolne sklopove i panel, što je još gore. Ne kažem da uvijek, ali dosta često se kvari baš sklop koji se najviše grije. Pa već je u skoro svakom boljem bluray playeru bešumni ventilator, tj bar se čini bešuman u odnosu na zvuk TVa ili kućnog kina, tj šum okoline.
    @Nix, ne slažem se da je razlika u odnosu na seriju 9000 samo dizajn, gledao sam 9500 i očita je razlika, bar meni ukoliko nemam halucinacije. No nema šanse da uopće razmišljam o njemu, neće mi zakrivljenost panela diktirati razmještaj sobe i sjedenja, osim toga često se krećem po sobi dok gledam TV pa me smeta. Nije mi TV “oltar” pa sam zabetoniran ispred njega.
    Nije mi jasno zašto Samsung radi Premium modele samo sa zakrivljenim panelom, gubi dio mogućih kupaca.

    • meni taj one connect nekakvo polovicno rijesenje. Zapravo mi je bzvz jer na kraju ima kablova koje moram ustekati u njega i kablova koje moram ustekati u TV.
      A grijanje odnosno pregrijavanje je problem samo zato jer rade 2mm tanke televizore sa plasticnom poledjinom. Ako 5″ mobiteli sa 37x jacim procesorima mogu raditi 24/7 onda ne vidim nikakva problem da se rijesi pasivno hladjenje na necemo sto ima metar kvadratni povrsine.

    • kinggo, valjda još kavu nisi popio… :) Meni nije bit u kablovima, nego modularnosti, a i sa minimumom modularnosti je već lakše održavanje, kao što gore rekoh lakše je neusporedivo odnijeti kutiju u servis nego 65″ TV.
      Ako si popio kavu, mobitel ima disipaciju do cca 3W, 55″ led TV do cca 200w, a gledao Samsusng 65″ ks9500, do skoro 400W. A čak se i led žarulje od svega par wati znaju pregrijavati i riknuti ako nema okolne cirkulacije.
      Potpuno se slažem da je “tankost” televizora glavni problem hlađenja, pa skoro da uopće nema cirkulaciju zraka za hlađenje a ni bilo kakav ventilacijski kanal, tako da se hlade samo odvođenjem topline preko ruba ili drugih sklopova, čemu je naravno nedostatak što se onda griju i ti sklopovi. Osim možda android TV od @adi-ja, njegov “savršeni” sigurno radi i kao frižider te mijenja i klima uređaj u kući :)) Sorry, nisam se mogao suzdržati.
      Kako mi TV visi na zidu, stvarno mi je potpuno svejedno dali je 5 centimetara ili 15, bar što se riče izgleda.

      • Popusi ti Adi-u kurac malo, i ja se nisam mogao suzdrzati.

        • @adi, bojim se da su tvoj smisao za humor i kultura komunikacije i neslaganja meni nedostižni, pa neka ti je sa srećom, uživaj u izražavanju svoje osobnosti.

      • popio sam kavu odavno. Ne kuzim od kud vadis te brojke ali ajde……. No ako znamo da energija ne moze nastati iz nicega (pa cak ni toplinska u ovom slucaju) a 65ks9000 ima deklariranu maksimalnu potrosnju od 235W. A vjerujem da cak i kod HDR materijala kad je svjetlina nabrijana do jaja ako se kalibrira TV onda to opet padne nesto. Jer razlika u potrosnji kalibriranog modela i nekakvog ducanskog moda je poprilicina.

      • kinggo, pa tebi su kao područje interesa vjerojatno televizori znatno bliže nego meni, i 101% znaš bolje od mene za Displayspecification…, koji uostalom i @darko često spominje. Ja sam pomalo upao u televizore samo zato jer sam na osnovi dobronamjernih savjeta i 100% svih recenzija na netu( i plaćenih “objektivnih” pdf-ova itd…) kupio TV koji za moje zahtjeve nije najbolji, bez obzira što su mnogi oduševljeni njime, a konkurentne skuplje modele nisu imali po salonima da isprobam, ili nisu dali mogućnosti za probu.
        I spominjao sam ks9500 a ne ks9000, a za 65ks9500 piše u eco modu 140w, average u standard modu 290w i maximum 390W, ukoliko je točno. Čak i da nešto fulaju, i 200W je dovoljno za grijanje, zato sam prije i naveo primjer led žarulje od par wati. Panasonic tx65dx900 troši još više, ali me potrošnja uopće ne smeta ako nema pregrijavanja, pa na pojačalu kućnog kina mogu skoro jaje ispeći…
        Naravno da je u demo modu svjetlina nabrijana, pa pored reflektora u nekim trgovinama i mora. Tv skoro nikad ne gledam u mraku, obično radim i gledam, iznimka su samo neki filmovi, tako da je i kod mene osvjetljavanje i kontrast na jačoj postavki. No da se ne ponavljam, u drugim komentarima sam već objašnjavao zašto ne može postojati TV koji svakome odgovara, makar bio ultra-hiper-super.

        • pa za 9500 sam naso podatak na sluzbenoj stranici da je 240W.
          hdtvtest kaze
          Default [Standard] mode 128 watts*
          Calibrated [Movie] mode 77 watts
          HDR mode 286 watts

          no nebitno sad. Uglavnom, nista od tih brojki kod bilo kojeg TV ne sugerira da bi trebalo biti problema sa pregrijavanjem jer sama elektronika je danas nikakva, nema tu kaj trositi i grijati kad niceg nema. Ovo su iznutrice SONYa….
          http://i.imgur.com/kz8fMLn.jpg
          http://i.imgur.com/RojLs12.jpg
          http://i.imgur.com/Eo2QISg.jpg
          I jos je i napajanje vani. Moj, isto savrseni :D, W755 se grije po donjem rubu gdje su ledice, tamo gje se nalazi ovaj Mediatek nista. A i dolje je mozda nekih 35 stupnjeva obzirom da je meni osvjetljenje na pola. Neki dan sam bas pipkao XD93 u ducanu koji je nafrljen skroz i ima dvostrui red ledica sa svake strane i on se grije puno jace. No opet, mozes drzati ruku gore tak da ne vidim tu neki problem. 5W LED koji imam na plafonu je daleko topliji pa eto rade vec dosta dugo.
          Mislim da je prije problem to sto kupci/korisnici nemaju iskustva ni znanja pa se boje da nes ne valja a zapravo je sve u granicama normale.
          Samsung sa CCFL cijevima je grijao vise, njega si mogao osjetiti da grije na nekih 70cm udaljenosti.

        • I na Samsung stranici piše max 394W :)
          Da, Sony se baš i ne grije previše, više sam to primijetio na Philips-ima i samo nekim modelima Samsunga. Npr 8601 Philips, čak i magnetom nalijepljeni zvučnici sa strane mi se čini preko 50 stupnjeva.
          Ja u drugim prostorijama imam 2 sa CCFL, jedva osjetim neku toplinu, sve je ok. Mislim sony stari x4000 serije i Philips pf9831 ( zvjer, 42″ ima 38Kg ), oba rade bez problema već cca 6 godina, po 12h dnevno. Ja sam gledao prošlogodišnju x93 i 94 seriju, konstrukcijski su zaista Premium, a i zvuk daleko najbolji na TV-u ikad, žao mi je što je “publiku” smetao prednji zvučnik.

    • hehe vracen 55ks7502 i uzeo 55ks9002, to sam napravio jos krajem 7mj, i odlican tv i razlika je u svemu, od dizajna, kvalitete slike, na ks7502 mi je nekako isprano sve bilo i zatamjenje je na ks9002 daleko bolje je nego na ks7502… uglavnom razlika je recimo ko mercedes c klase i s klase

  7. jel znate možda što donosi novi update 1142 za ovaj tv

    • Samsung ne objavljuje listu promjena u softverskim nadogradnjama tako da samo detaljna analiza može pokazati o kojim se promjenama radi. Obično su zanemarive.

      • da…tražin pa ne mogu nać. čini mi se da je prvi bio HDR,a zadnja dva update-a su bili u vezi aplikacija tj. smart hub-a čini mi se…ovaj zadnji me interesira.Sve u svemu TV je odličan: dizajn je fantazija sa malom širinom i minimalnim metalnim okvirom i iznenađujući daljinski upravljač kojeg više ne koristim(čuvam ga,jer sam otkrio da mogu koristiti od starijeg samsunga) :). smart hub me toliko i neinteresira
        ali zato slika je vrh…tu nema puno priče oko toga,Jednostavno taj HDR i dobar “medij” su top,jedino taj kut gledanja za kojeg smatrm da nije zaslužio baš ocjenu dva…mogla je bar biti trica…:). neka oni radu na slici ako je moguće, to je najbitnije. P.S. inače sve pohvale za ovu i mnoge druge recenzije.

    • imam 55ks9002 i nisam primjetio nekakve razlike i poboljsanja sa ovim azuriranjem ?

  8. gledam i ja pa ne vidim…

  9. Bok ljudovi!!!! Imam jedno kratko pitanje.. koji tv kupit samsung 55ku6172 ili samsung 55ju6472 ? ? ? HVALA ! ! ! :)

  10. Darko,

    ne znam ako ste testirali, ali ukoliko je TV spojen na AV receiver HDMI-jem preko ARC kanala, mogu dobiti samo stereo zvuk iz appova s telke i uređaja spojenih direktno na telku, više kanalni zvuk kao da nije podržan. Zanima me trebam li promijeniti nešto u svojim postavkama da bi dobio npr. DD ili DTS ili jednostavno ovaj televizor to ne podržava?

    • Pogledaj malo postavke……. Generalno, DD bi trebao raditi ako gledas nesto na USB ili netflix. Za DTS ne znam, to je tak relativno, na sony modelima radi a panasonic niista. A aplikacije su prica za sebe i to nema vexe sa televizorom. Amazonu je trebalo godinu dana da to rijesi.

  11. molio bi za savjet ako netko vidi poruku :)

    razmišljam o kupnji 60ks7002 i ako je vjerovati nabavi.net ima ih za cca 13000kn, što je točno na granici budžeta kojeg imam…
    pa me zanima jel se isplati ovaj model za te novce ili ako možda imate neku drugu preporuku za te novce i dijagonalu 60″ ili 65″?
    uglavnom će se gledati filmovi u hd-u i naši sd programi…

    nadam se da će se naći neka dobra duša i podijeliti svoje mišljenje… hvala :)

    • Kibo, nije preporuka, samo savjet, aki gledaš SD i HD baci pogled na Sony KDL-65W859C( FullHD tv), isto 13.000 sad. U našim salonima je skoro nemoguće pogledati kakav je TV prijem ili nedaj bože obična DVD slika, pa uzmi neki usb stik sa raznim materijalima( i boljim i slabijim) to obično daju gledati ako pitaš prodavača, stani na udaljenost kao doma pa ga usporedi sa Samsungom. Za HD i SD mislim da se isplati probati pogledati, taj je model bio vrh FullHD serije i dosta je kvalitetno napravljen(mislim i na ugrađene komponente – bolje nego u slabijim 4K modelima). Taj Samsung nisam vidio, pa ne mogu ništa reći. No većina nas vidi sliku na svoj subjektivni način, ono što je meni ili nekom drugom ok, možda tj vjerojatno nije i tebi.

  12. Vratia se Šime:)malo se šalim:)Kibo,zašto bi davao oko cca.13000 kuna kad sam ja iskopao taj Tv u Emezeti za 11199 kunića:)Slažem se sa gospodinom Iveresom:)oko savjeta za taj SONY BRAVIA KDL-65W859C.Evo ja sam kupio pred par dana SONY BRAVIA KDL-50W807C i stvarno sam zadovoljan od kvalitete izrada materijala,procesuiranja i skaliranja slike pa do mogućnosti koji taj Tv nudi.3D još nisam isprobao moram prvo kupiti one Samsungove 3D SSG-5100 kompaktibilne naočale.Žao mi je što mi ne stane fizički 55″,sigurno bi ga uzeo.Jer ljudi što veća dijagonala to bolje,naravno tko si može danas priuštiti.Isto gledam dosta SD,HD i FULL HD materijale Kodi ma pravo kućno kino i to je to.Lijepo je jedanput rekao Kinggo”Da ne postoje veliki televizori nego samo mali”:)I imam pitanjce usput za dr.Kingga u vezi MX video playera,pa nije loš dosta to dobro dela jednostavan sa opcijama i mogućnostima,jedino ne mogu pronaći taj restart i resume uvijek ide film ili serija od početka:(kako to riješiti?Ujedno se zahvaljujem svima na forumu sa svojim mišljenjima,savjetima oko tog TV-a(Posebno Kinggu koji je puno pisao o tim C serijama,Andreju na mišljenju koje je dao iskreno o tom TV-u kada sam ga ja pitao:) i naravno Adiu koji je dosta pisao o njemu jer ga i on osobno ima:)

  13. hvala na savjetima…

    moram priznati da me zainteresirao taj sony… :)
    jedino što me od njega odvraće je to što koliko vidim da nema HEVC, a kada već dajem toliku lovu ne bi volio da za 2-3 godine moram imati još jedan dodatni daljinski za neki box…

    • nije da mogu garantirati bas za taj model, ali hevc je uredno podrzan na na serijama w75c i w80c tak da vjerujem da radi i na w85c.

    • Znači ovi svi modeli iz 2015 godine serije C podržavaju HEVC.
      X94C
      X93C
      X91C
      X90C
      S85C
      S80C
      X85C
      X83C
      X80C
      W85C
      W80C
      W75C

      • pa svi X i S sigurno jer su 4k. Cak i 4k modeli iz 2014 podrzavaju hevc. A obzirom da W75C i W80C podrzavaju a W85C je jos korak iznad a svi zapravo vrte istu verziju SW i imaju isti HW tak da ne bi imalo logike da jedino na W85C to ne radi.

  14. U potpunosti se slažem sa Kinggom,jer sam ja pokrenuo osobno nedugo raspravu oko toga HEVCA imaš tu raspravu pod ovim Philipsom PUS7600 na našim recenzijama od HD televizije.I osobno sam stavio ovaj link:http://www.sony.de/support/de/content/cnt-hn/prd-tvhc/DVB-T2-HD-DE/ na koji mi je Kinggo odgovarao i puno pomogao oko toga.Kaj misliš da i mene to nije mučilo isto?Zato sam i kupio ovaj Tv koji naravno sve podržava:)Mislim da i taj model SONY BRAVIA KDL-65W859C podržava.Jedini kod nas u Hrvatskoj imaju te točne podatke napisane u specifikacijama su http://www.Mall.hr.to nije nikakava reklama nego istina.

  15. I još neke važne stvari u vezi oko toga HEVCA koji je svima malo bolna rana:) kada sam spomenuo mall.hr mislio sam na modele serije W75C i W80C da im piše u specifikacijama da podražavaju HEVC.bez obzira na dijagonalu koju imaju u ponudi.Zatim svi mogu pogledati u Elipsu na njihovoj stranici svi modeli W755C ili W756C piše podrška HEVC.I to već par mjeseci vidim.Otkuda bi oni to znali da nisu obavješteni i informirani o tome?A vidimo da je prvi po redu upravo taj model u navedenoj tablici.I još sam to vidio u nekim trgovinama.Zatim jedna od najvažnijih stvari koju je sam Darko na forumu objavio i Kinggo se sigurno sjeća jer je bilo nedugo i sam je bio u toj raspravi,Da je Darko dobio obavijest od HAKOMA da će se još 10 godina paralelno gledati ovako TV-i kako ih sada gledamo,mislim na emitiranje programa,paralelno sa tim novim hevcom h.265 i da čak tko ima podršku za HEVC ne mora značiti da će moći gledati programe jer to ovisi o našima kakvu će specifičnost odrediti za gledanje TV-a.Znači dok sve to prođe minimalac oko 13 godina ako:)kako Kinggo kaže sve će telke pokrepavati i pocrkavati nažalost:(Eto Kibo pa ti sad razmišljaj što ćeš kupiti i sretno sa kupovinom novog TV-a:)

  16. http://www.displayspecifications.com/en/model/eafd141
    Na ovom linku sam naisao da cita h.263 i h.264, a ne navodi se h.265… Mislio sam da je to poprilicno pouzdana stranica…
    Ili ja ne kuzim dovoljno oko hevc-a pa ne znam procitati da ga taj model podrzava… :D

    U svakom slucaju taj sony mi je sada u najuzem izboru i vjerojatno cu se i odluciti za njega…
    Hvala ekipa…

    • pa koliko je meni poznato jedina razlika izmedju w80 i w85 je to da w85 dolazi samo u 65″ i zbog velicine ima drugacije zvucnike

      • Da tako je,ja kaj znam da ga ima još u 75″ dijagonali i ista priča sa bojama okvira kao i W80c.Znači ima modele 855,857 ili 858 i taj 859C.Kod motionflowa ista priča 800,900,i taj je od 1000hz.Mislim da je direct led,što znači da postoji mogućnost da može biti štedljiviji i ekonomičniji i mogućnost još boljeg prikaza crne boje.Ja mislim da je to Time machine:)Dijagonala,VA panel,3D,android,120Hz,priključci od analognih do digitalnih,mogućnost u budućnosti prijelaza čak na Nougat,kvaliteta materijala,hardwer,skaliranje,procesuiranje slike,dizajn,KODI,itd….Nikoga ne želim nagovarati niti odgovarati:) ja mislim ako ti stvarno kupiš tu telku nećeš niti razmišljati o hevcu:)Barem je meni tako uopće se ne zamaram niti malo više o tome.Sjećam se jedanput mi je rekao Kinggo a kaj se zamaraš sa time?kada je i onako pitanje kako će sve to ispasti???:)

  17. Ili vjerovatno niti sami Nijemci ne znaju koji su od 31.5.2016god prešli u potpunosti na HEVC(h.265) i objavili to na službenoj stranici od Sonya:D

  18. Zdravo svima. Darko hvala na recenziji i trudu koji ulažeš godinama. Kupio sam ovaj televizor i naravno podesio ga u skladu sa Darkovom kalibracijom :) Prezadovoljan sam za sada zaista. Jedini problem na koji sam naišao je situacija da sam morao da stavim “UHD HDMI Color” na “off” jer mi se izgubio ton na sadržaju koji dolazi od kablovskog operatera. Na You Tube sadržaju sve je bilo OK npr. Šta bi mogao da bude razlog i da li postoji način da se prevaziđe?

    Unapred hvala i pozdrav, Ilija

    • eh, Samsung i njihov marketing………
      Pa jel ti treba uopce to na ON? Nije da bi trebalo imati veze sa zvukom ali isto tak ako nemas HDR signal na ulazu onda ne kuzim cemu to.
      Da su to nazvali normalno kao i svi drugi onda ljudi ne bi zujali oko toga a ovak jedna nis koristi opcija (u vecini slucajeva) samo stvar pomutnju jer ljudi misle da nesto dobivaju ako je to na ON.

      • Siguran sam da je tako kako kažeš, ali možda nekome bude značilo. Svakako nemam HDR signal na ulazu, bar ne od kablovskog operatera. A ako nađem neki DVD koji ima HDR signal izgleda da u tom slučaju ton ne bini tio problem, jer sam probao dve aplikacije (You Tube i BBC News) i kod njih je ton radio i sa UHD HDMI Color na ON. Verovatno će i Samsung to rešiti kroz neki od updatea.

        • DVD nema HDR. Youtube i BBC opet ne idu preko tog HDMI 1. A boxovi od operatera su obicno sklepani tek tak da rade sa njihovim uslugama i imaju gro raznih problema.

  19. Ilija, koju dijagonalu si kupio? i kako si zadovoljan prikazom naših programa (htv,rtl,nova itd)

    • Kupio sam 49 inča. Generalno sam prezadovoljan sa slikom svih kanala koje sam gledao bilo HD bilo SD. S tim što pišem iz Beograda tako da sam od pomenutih kanala gledao jedino HRT1. Poredeći sa prethodnim tv-om koji sam imao (LG 42LM670s) slika je neuporedivo bolja. Upsampling radi fenomenalno. Pogledao sam i nekoliko 4K videa sa You Tubea i stvarno su odlični. Najviše sam strepeo od gledanja iz ugla, ali i to nije ni izbliza tako strašno kako neke recenzije to naglašavaju. Mislim, siguran sam da je slika znatno lošija od gledanja iz pozicije direktno ispred, ali to moje subjektivno oko ne primećuje :) Takođe u poređenju sa prethodnim TV-om oduševila me je i brzina odziva aplikacija i menija generalno, sve je puno brže. Sve sam sigurniji da je ovo zaista best buy u ovom cenovnom rangu.

  20. Evo ovdje možemo lijepo vidjeti koliko je zapravo Njemačka po regijama pokrivena sa HEVCOM na karti http://www.dvb-t2hd.de/regionen Mislim da je to dosta dobar rezultat za skoro nepunih 8 mjeseci.
    Vjerujem i mislim da su imali dosta vremena i prilike da isprobaju,testiraju i vide dali oni navedeni modeli u Sony tablici podržavaju HEVC:)

  21. Pozdrav svima. Prvo sve pohvale za Darka na trudu oko recenzija. Posle više puta pročitane recenzije za ovaj TV i još par drugih došao sam u nedoumicu koji TV da uzmem
    SAMSUNG 49KS7000- u principu sve je dobro jedino što plastična leđa otpadaju i lošiji uglovi gledanja
    LG 49UH8507- ok TV, bolji uglovi gledanja lošiji kontrast
    PANASONIC TX-50DX750 – lošiji uglovi gledanja, dobro procesuiranje slike, a i čini mi se da je završna obrada kvalitetnija od prethodna dva
    ili uzeti neki jeftiniji PANASONIC serije 700 ili 650 i sačekati još koju godinu pa uzeti neki OLED

    • panasonic ti ne podrzava DTS tak da uzmi to u obzir ako mislis gledati filmove preko USB. I smart platforma mu je mrtva.
      IMO, u trenutnoj situaciji je bolje uzeti 50W755C za pola manje love osim ako se bas ne palis na 4k. Pa se ponovis za koju godinu.

      • 4K mi nije bitan jer 70-80% upotrebe TV-a je kablovska a ovo filmova što ima u 4K mogu i u FHD da gledam, a da uzimam 4K da bi gledao demo snimke gmizavaca, ptica i lišća na Youtubu nije mi potrebno :) Ove sam model gledao jer su uglavnom svi novi modeli srednje i više srednje klase u 4K rezoluciji, malo ili nimalo ih ima da su u toj klasi i da su FHD.
        Da li je jedina razlika između 755 i 805 serije 3D jer mislim da sam negde video da 805 ima 8 bit+frc panel dok su 755 sa 8 bitnim panelima

        • AFAIK, nema. U biti mislim da ni jedan TV danas to ne koristi. 3D je jedina razlika.

          • Uzeo na kraju 55W809C i vrlo sam zadovoljan kupovinom. Odlična slika jedino je postolje katastrofa, za toliki tv ovo je premalo i jako nestabilno tako da će ići na neki zidni nosač. U svakom slučaju hvala na savetu.

            • Isto je i na 50″. Meni jedva da je stalo na element. Ali nije tak nestabilno kak ti se cini. Ja ga imam vec nekih 15 mjeseci i imam 2 macke koje se ganjaju i vole proletavati iza TV i jos nije zveknuo na pod. :D

            • Uroše:)a zašto bi ti kupovao novi zidni nosač?E vidiš,taj stalak koji ti nazivaš”katastrofom”ti može poslužiti kao i zidni stalak(nosač) tvog krasnog TV-a:)A koji to još televizor danas ima u ponudi osim Sonya?Aha:)Što se tiče tog tvog televizora ma to je TIME MACHINE:)već sam to bio jedanput napisao i sada moram ponovo:)

  22. Pozdrav Darko za Vas i vas ekupi,kakvi su vam utisci sa grundingovim televizorima ,naime gledam da kupim
    49VLE6621BP lepo izgleda i specifikacije su mu dobre i sto je najvaznije nije skup, sta vi mislite o ovom televizoru veliki pozdrav i izvinjavam se

    • NHF, ali koliko puta jos?
      Relativno veliki ekran za malo love i to bi bilo to. Bolje nego vivax, quadro i jos neki lijevi kaj se daju naci po ducanima. I sve zavisi kaj trazis od TVa.

      • Da li su kvalitetni ,jeste veliki ekran ,smart platforma sta vi mislite o njima ,dvoumim se izmedju njega i Philips televizor lcd 48PFT4101 12,u istom su cenovnom rangu ,koji bi ste vi odabrali ,pozzzz

        • pa ovih par ljudi kaj znam da imaju grundig nemaju problema sa njima. Ali to su vecinom stariji ljudi kojima je bitno da TV ima sliku i tu prica zavrsava. Njegova smart platforma je poprilicno skrta, po meni jos gora nego SEN kod sonya. Zato su i presli na android TV, odnosno novi modeli bi trebali imati android TV tak da ak ti je smart bitan neces se previse usreciti. Kaj se tice same slike, tu ta serija 6 nije losa jer ti ni jedan od veleike petorke u svoje pocetne serije ne stavlja nis kaj vrijedi i treba ih izbjegavati jer su najcesce neki kineski/turski modeli zapakirani u drugo kuciste a kostaju vise radi imena.
          Izmedju ta dva, mislim da je grundig bolji TV.

  23. @ Miroslav
    Ne mozes to napraviti na C seriji. To je bila fora samo za B seriju gdje je trebao posebni adapter ako si htio standardni VESA nosac. C serija ima 400×400 rupe za VESA nosac ili opet neki cudnovati sony nosac SU-WL450

    • @Kinggo
      Pa zar nisu identična ta dva stalka od serije B i C?Ja sam dobio ona dva vijka adaptera za svoj SONY BRAVIA KDL-50W807C.I naravno da treba taj”čudoviti Sony nosač SU-WL450:D Ali sam vidio da može čini mi se serija 9,baš upotrijebiti svoj stalak:)A što se tiče tog našeg stalka meni se osobno jako sviđa,i mislim da je dosta dobro izbalansiran i ima dobro težište centra:)

      • samo vizualno…… Ona dva vijka ti sluze samo da dobijes ravninu na sve 4 VESA rupe i onda mozes koristiti bilo koji VESA nosac sto u nije bilo moguce u slucaju B serije gdje je trebao adapter da bi se umjesto prilozenog stalka mogao koristiti VESA. I koliko god to bilo prakticno onima kojima je to bio prvi TV za montazu na zid toliko je bilo debilno onima koji su vec imali VESA nosac pa su morali kupiti jos jedan adapter da bi to mogli montirati.
        *http://sony-eur-eu-en-web–eur.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/28858/~/wall-mounting—what-are-the-vesa-dimensions-of-my-tv

  24. Kako podesiti ovaj TV da ispravno cita titlove? Cita uredno one iz MKV sprenika ali u posebnim SRT fajlovima (istog imena kao i video file) ne prikazuje. source je bilo USB bilo mrezni disk, bilo DLNA server

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*