Digitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojTV program

HRT 2 HD se ponovno vraća za Euro 2016

hrt2-hd

Sljedeći tjedan HRT ponovno aktivira HRT 2 HD program na kojem će se u 1080i50 rezoluciji prenositi Europsko nogometno prvenstvo Euro 2016. Za njegovo praćenje potrebno je imati HD televizor s ugrađenim DVB-T prijamnikom i MPEG-4 dekoderom (svi unazad testirani televizori podržavaju ovaj tip signala).

Posebni program HRT 2 HD gledateljima će biti dostupan na zemaljskoj (DVB-T) platformi u digitalnome multipleksu B, u kojemu se inače emitiraju Treći program Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) i Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), a koji pokriva koji pokriva više od 95 % područja Republike Hrvatske.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u standardnoj kvaliteti i eksperimentalni program HRT 2 HD imat će isti sadržaj, a razlika je samo u kvaliteti. Nije, dakle, riječ o novome televizijskome programu, nego o eksperimentalnome emitiranju Drugoga programa HTV-a u visokoj kvaliteti.

hrt2-hd-specs

Kako bi na svojim televizijskim prijamnicima mogli pratiti Drugi program HTV-a koji se emitira u visokoj kvaliteti (HRT 2 HD), gledatelji će nakon početka eksperimentalnoga emitiranja na svojim prijamnicima morati pokrenuti pretraživanje odnosno ažurirati postojeću listu.

Europsko nogometno prvenstvo Hrvatska radiotelevizija će, također u HD-u, prenositi i putem svoje multimedijske platforme HRTi, što znači da će gledatelji utakmice moći pratiti i na pametnim telefonima, prijenosnim računalima i tabletima na području Republike Hrvatske. Pritom je posebno važno što će gledatelji zahvaljujući platformi HRTi moći pratiti obje utakmice završnoga kola po skupinama koje se igraju u isto vrijeme.

Osim za Europsko nogometno prvenstvo HRT također namjerava pokrenuti HD kanal i za Olimpijske igre, koje će se od 5. do 21. kolovoza održati u Rio de Janeiru.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. Dok mi dođemo do HD u RH, svijet će otići dalje. Meni je logično da proizvođači TV guraju 4K HDR jer im to otvara velika nova tržišta. Tehnologija postoji, naravno i dalje se razvija. Ima puno 4K kamera, a uskoro i HDR kamera, tržšte 4K HDR će rastim jedini problem je prijenos i distribucija signala do korisnika.

    Što se tiče sadržaja milioni vlasnika 4K i 4K HDR uređaja za snimanje i kreativnost pojedinaca osigurat će dovoljno sadržaja, način na koji danas gledamo TV će se promijeniti a najznačajniji distribucijski kanal je nternet. TV kuće ako žele opstati morat će uskočit na vlak ili će pod led. Amazon, Netflix, Sony i ostali nanjušili su potencijalno novo tržišta po sistemu bolje 10 USD mjesečno na stalni rok, nego jednokratna višestruka zarada.

    Naša HRT ima jedinu prednost što će vlasnici 4K uređaja plaćati mjesečni porez na TV prijemnik silom zakona iako istu neće gledati. I to je jedini razlog zašto im se nikamo ne žuri jer ih tržište na tako nešto neće natjerat. Zakonodavac ih tjera na HD signal, a da toga nema nebi ni tada, a i pitanje je kako će to i u kojoj kvaliteti biti i onda.

    Postavlja se uopće pitanje kada se pogleda situacija da pojedinci kupuju 4K kamere i rade sadržaj sa njima, dakle dokaz da to i ne košta tako puno, a u isto vrijeme HRT koji dobije silne novce od pretplate nije u stanju opremiti svoje djelatnike sa istim uređajima i prijeći ne na HD već na 4K tehnologiju.

    Dakle ulaže se malo ili gotovo ništa u novu tehnologiju, ali zato ima djelatnika na HRT nekoliko puta više od potrebnog, treba to sve nahraniti.

    I ono što je najvažnije velika većina tih djelatnika se bavi politikom, a ne poslom za koji su tamo i za koji su plaćeni, jer sredstva za plaće im osigurava politika silom zakona, neovisno dali ih netko gleda ili ne!

  2. Ima li tko kakvu informaciju hoce li TOTAL TV HD prenositi HRT 2 HD zvao sam ih i nisu mi bili jasni uopce…AKo necu imati prijenos da li ih ja mogu pronaci rucno preko satelita vanjsku ili sobnu antenu nemam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!