LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Philips 40PFT6550 Full HD Android TV – recenzija

philips-pft6550-review-header

Donosimo test Philipsovog Full HD televizora serije 6, 102 cm velikog 40PFT6550 modela. Modeli linije 6550 su još dostupni u veličinama od 127 (50″) i 140 cm (55″). Među glavnim karakteristikama nalaze se trostrani Ambilight, Perfect Pixel HD procesor, 800 Hz Perfect Motion Rate (PMR), Android 5.0 operativni sustav, dvojezgreni (dual core) procesor i ugrađeni DVB-T2/C prijamnici. Televizor također podržava aktivni 3D prikaz, premda se u pakovanju ne nalaze 3D naočale.

[review]

Specifikacije

Proizvođač Philips
Model 40PFT6550
Tehnologija prikaza VA 8-bitni LCD panel s direktno postavljenim pozadinskim osvjetljenjem (direct LED)
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 40 inča / 102 cm
Energetska klasa A+ (36 W, 57 kWh/godišnje)
3D
da, aktivni 3D (bez 3D naočala u ambalaži)
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel -> 800 Hz PMR (Perfect Motion Rate)
Lokalno zatamnjenje Da
Rezolucija Full HD, 1920 x 1080 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, 1x USB 3.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da
Digitalni prijam DVB-T2/C
MPEG-4 AVC h.264 / HEVC podrška Da/Da/Da (prema specifikaciji)
Operativni sustav Android 5 OS
Ugrađena memorija 8 GB
CPU dvojezgreni (Dual Core)
Zemlja porijekla: Poljska
Okvirna MP cijena: oko 4.499,00 kn (06.02.2016.)

Poveznice:

VIDEO: Otpakiravanje i instalacija

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn i rukovanje

philips-pft6550-front

 

Philips je za PFT6550 model odabrao srebrni dizajn tankog metalnog okvira i postolja oblika jednakokračnog trapeza. Detalj koji se ističe je proizvođačev logotip na izdvojenom nosaču izrađenom iz prozirne plastike, a koja ima i LED pozadinsko osvjetljenje koje korisnik može po želji upaliti ili ugasiti dok televizor radi. Statusna LE dioda nalazi se u prostoru između okvira i spomenutog profila s logotipom, a koja svijetli crvenom bojom dok je televizor u stanju pripravnosti, odnosno titra dok prima naredbe preko daljinskog upravljača.

philips-pft6550-logo

Spomenuto postolje ima funkciju rotacije koja se proteklih godina počela sve rjeđe implementirati. Jedan od razloga su novi tipovi postolja koje je tržište prihvatilo, a proizvođači implementirali u modele svih cjenovnih kategorija. Kako PFT6550 koristi VA panel uskog kuta gledanja, mogućnost jednostavne rotacije zaslona pruža korisniku da taj kompromis djelomično izbjegne.

philips-pft6550-stand-rotation
Rotacija postolja

Pogled s bočne strane otkriva nešto veću dubinu televizora za koju je zaslužno direktno LED pozadinsko osvjetljenje iza zaslona. Čitava poleđina je izražena iz bijele plastike. Ipak, ono što će svatko najprije uočiti jesu LE diode postavljene u linije s tri strane televizora – radi se o tzv. trostrano implementiranom Ambilight sustavu. Ambilight je Philipsova patentirana tehnologija osvjetljenja zida iza televizora prema bojama koje se prikazuju na ekranu. Ambilight osim o sadržaju na ekranu osvjetljenje može sinkronizirati sa zvukom, a postoje i mnoge dodatne opcije za razne upečatljive efekte. Integracija s Philipsovim Hue LED žaruljama je također moguća.

Televizor je moguće montirati i na zid, na 200 x 200 VESA nosač. Vezica za kabele je također implementirana.

philips-pft6550-back

Među priključcima nalazimo 4 HDMI-ja, 3 USB-a, Ethernet, antenski i kabelski ulaz, komponentni ulaz i stereo RCA ulaz, SCART, izlaz za slušalice, digitalni optički audio izlaz i Common interface sučelje. Zanimljivo da sva četiri HDMI priključka podržavaju ARC tehnologiju povratnog audio kanala – obično je samo jedan HDMI predviđen za navedenu funkciju.

philips-pft6550-connectors
Priključci

Sviđa nam se što su dva HDMI priključka s pogledom prema podlozi, što olakšava spajanje kvalitetnijih HDMI kabela (nema potrebe za savijanjem i dodatnim opterećivanjem HDMI priključka kao kod bočno postavljenih konektora).

philips-pft6550-remote-front
Daljinski upravljač – prednja strana

Philips uz televizor prilaže daljinski upravljač bijele boje s QWERTY tipkovnicom na njegovoj poleđini. Upravljač kombinira mat i glossy površine, kao i skošenja pri vrhu i dnu za atraktivniji izgled. S prednje strane nalazimo uz navigaciju, numeričku tipkovnicu i tipke za upravljanje nad reprodukcijom i niz dodatnih funkcija, među kojima se ističe Netflix tipka koja uz tipku za paljenje/gašenje jedina može upaliti televizor i direktno pokrenuti spomenutu aplikaciju. Isti slučaj smo susreli i kod Panasonicovog CX750E televizora.

philips-pft6550-remote-rear
Daljinski upravljač – stražnja strana

QWERTY tipkovnica na upravljaču je zgodan dodatak Smart TV-a, pa tako i PFT6550 modela koji je temeljen na Android 5 platformi. Izgled sučelja isti je kao i na ranije testiranom PUS7600 modelu, a čak je brzina otvaranja izbornika približno ista unatoč činjenici da PFT6550 koristi dvojezgreni procesor. Iznimke su jedino instalacije aplikacija i pokretanje istih, a koje su sasvim logično brže funkcionirale na PUS7600 modelu s četverojezgrenim procesorom. Igra Badlands je više zapinjala i radila općenito sporije nego na PUS7600 modelu, što nam je umanjilo vizualni dojam no omogućilo da postignemo bolji rezultat jer se sve odvijalo sporije pa smo imali više vremena reagirati na prepreke.

philips-pft6550-android
Android naslovnica

Zanimljivo, tijekom testiranja je PFT6550 pokazao stabilniji rad nego Android na jačem modelu, te nismo imali problema s prestankom rada raznih servisa koji se vrte u pozadini. Ipak, nije savršen – poneke aplikacije se nisu isprve mogle pokrenuti, već su vratile na glavni izbornik, a i ugrađeni media player je tijekom učitavanja pojedinih datoteka potpuno zamrznuo sustav.

philips-pft6550-menu
Izbornik za podešavanje slike

Što se samog multimedijalnog reproduktora ugrađenog u TV tiče, on po svojoj definiciji podržava razne formate, no iz neobjašnjivih razloga katkada je jednostavno odbijao reprodukciju poznatih formata. Televizor podržava h.264 sustav kompresije i MKV spremnik, kao i Dolby Digital i DTS audio formate. Titlovi unutar MKV-a su nam radili preko USB-a i preko mreže, dok su oni u zasebnim datotekama radili samo preko USB-a. HEVC (h.265) datoteke nismo uspjeli otvoriti.

philips-pft6550-subtitles
Prikaz titlova

Dijakritički znakovi u titlovima su se prikazivali katkada ispravno, a katkada su na njihovom mjestu bili razni simboli, neovisno o postavkama jezika. Sami titlovi su bijele boje i male veličine, te ih nije moguće dodatno ugađati ili sinkronizirati sa slikom.

Televizor također podržava FLAC audio format, no on nam je radio samo u zasebnim audio datotekama – FLAC unutar MKV spremnika nije radio.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

30 komentara

  1. Nije za gaming tv nikako… Podosta problema kod video igara. Pogotovo onih brzih. Sa postavkama se može dosta toga popraviti, ali neki problemi su i dalje vidljivi (kao npr kaskanje učitavanje trave kod fife nakon brzog trčanja itd)
    I nekako ne vjerujem u tako mali lag input. Neki su čak pisali i do 3x nego je ovdje navedeno.

    Uglavnom, dobra i objektivna recenzija ali ljudi ŠTO DALJE od ovog smeća od televizora. Ne vrijedi taj novac ni približno.
    I pod hitno neka sa updateima počnu rješavati probleme.

    1. Ono što sam probao od igara je dobro radilo, no uz sve navedene softverske probleme moguće da sam pogodio prave trenutke kada potajno procesiranje nije bilo aktivno. Sad sam pogledao input lag mjerenje i vidim da je i AVForums dobio 40 ms – u praksi mi se bolji pokazao nego PUS7600…

      1. software treba popraviti, samo treba malo dobre volje… Tv ima potencijala ali nažalost nisu ga dobro iskoristili. Ja sam možda malo previe kritičan zbog toga što mi je i ovo prvi LED TV. Ali s obzirom na cijenu, trebali su punooooo više toga dati.
        4 hdmi su velika stvar, okretanje je velika stvar ali bitne stvari ne rade najbolje.
        Istina bog ja to gledam sa velike blizine, ali uzimajući i to u obzir opet nije na razini.
        Recimo igranje fife bez game mode da je uključen – igrači i lopta se DOSLOVNO teleportiraju, FPS pada užasno. Prednost u trenutku kupovine je bila 5 g garancija (naspram drugih sa 2) i to što je trgovac rekao da od ponuđenog u tom rangu cijena je to u tom trenutku najbolji izbor zbog niza stvari.
        Nažalost, ja se sada lupam po glavi što nisam išao na Panasonica, Sony-a ili nekog Samsunga.
        Privukao me i Android TV, od kojeg apolutno ništa ne koristim… Samo rade update svako malo kao i za mobitele… A ničega pametnoga nema…
        Moraju se iskupiti sa update-ima pod HITNO. Ali ne vjerujem da se njima da zafrkavati. Mene bi bilo SRAM da tako što stavim na tržište. Pa tv sa duplo manjom cijenom nema nekakvih problema kao što ima ovaj tv.

        1. Pričaš gluposti. Taj novac koliko taj tv košta je niža srednja klasa. Android očito ne znaš iskoristiti sa recimo Kodijem kao prvim primjerom prednosti tog OS-a.. I naravno da tv-i sa duplo manjom cijenom nemaju takvih problema jer oni nemaju OS. :D

    2. Marko ti pricas gluposti iskoristi ti na njemu kodi kad neda uopce ni uci u Galeriju aplikacija. sad da mi je daje neko za đabe nebi je uzeo. nikakve ju opcije nit potencijal nemogu je izvadit nasitio sam se zasluzila je sam cekic.

  2. Philipsov software je vjecno u beta fazi. Mislim da je za igre uvijek puno bolji Sony, a i njihov Android je otkljucan, sto se ne moze reci za kineza Philips.

    1. Sony je za video igrre uvijek bolji izbor. Ali eto, ja slušam budalu od trgovca. Tako mi i treba. Ovo je blaga katastrofa od tv-a. A tek prijašnji modeli i problemi. Prepun internet žalbi ljudi. Mene bi bilo sram tako nešto prodavati i nuditi. Ali eto, uvijek ima budala koje kupe (među njima i ja)

    2. Android im je otvoreniji nego kod Sony TV-a koji sve sem otvorenog. Tastature i misevi svih vrsta rade sto se ne bi moglo reci za Sony. Sony w755 sa androidom ima mnogo bolju sliku a o zavrsnoj obradi i da ne pricamo. Kod 6550 je bas krs zavrsna obrada TV – a a cak ni stopa nije dobro odradjena pa TV uvek stoji krivo u jednu stranu. Da ne pominjemo da je plastika cesto odvojena od TV-a, spojevi na plastici lose odradjeni. Slika nije cak ni toliko katastrofalna koliko je u tekstu opisuju ali je kod Sony 755 puno bolja.

        1. da, moze, ali vise ne mozes ni jedan drugi launcher postaviti za default. A aplikacije koje sideloadas a nema ih na marketu ti se uopce ne pojavljuju na launcheru.
          Inace, mislim da se to da rijesiti i na philipsu ali je porilicno komplicirano, trebas developer mode i ADB konekciju.

  3. Trebalo bi zabraniti da se prodaju i imena proizvoda kad se proda tvornica.Tako bi umjesto toga Philips stajalo TP Vizion i svi bi znali da je kinez.Ne kažem da nebi mogao biti dobar,ali ovako je to čisto varanja kupaca(ista stvar je i sa Grundigom kojeg su kupili turci).

    1. Grundig nije već dugi niz godina njemački proizvođač. Znači varanje je kupca ako netko kupi licencu za korištenje imena ali nije varanje kupca recimo proizvod njemačkog proizvođača napravljen u Kini?

  4. Evo da i ja ukažem na problem s 3D-om, koji većina nije primijetila jer treba posebno kupiti aktivne naočale (300 kn).

    Riječ je o tzv. crosstalk / ghosting-u, koji se pojavljuje kod cijele serije 6500. Kontaktirao sam službu za korisnike mailom, komuniciraju ali nema neke koristi jer to treba proslijediti nekom tko se bavi softwerom.

    Pisao sam i na službenom forumu ali nema odgovora. U prilogu link s temom gdje je fino objašnjeno i popraćenom slikama i videom:

    http://www.supportforum.philips.com/en/showthread.php?20399-40pft6510-3d-crosstalk-ghosting&p=103250&viewfull=1#post103250

    1. Koliko vidim PHILIPS je obrisao cijelu temu sa svog službenog foruma. Ovo je prejadno, sada philips I NIKAD VIŠE !!!

            1. to ti daleko najvise ovisi o tome koliko je kvalitetan taj SD sadrzaj. Da radis usporedbu vise televizora u istom trenutku sa istom emisijom/filmom a da su prethodno podeseni onda bi mozda i mogao nesto zakljuciti.

            2. Hvala Marco, probao gledati LF652, 55″ je najveći nažalost, i nigdje mi nisu dali da pogledam ništa drugo osim demo slike.

              @kinggo, naravno da je tako, čak razlike mogu biti “drastične” :) Od par spotova sa različitim bitrate-om napravio mp4 file-ove i nosim usb sa sobom, ali na mnogim mjestima ni to ne daju da probam. Ja ne razumijem ljude koji pogledaju TV u salonu sa demo slikom, pa ako je lijep i tanak, kupe. Već sam neke i pitao dali i kod kuće gledaju demo sliku? Kad bi kupci bili zahtjevniji za probu, sigurno bi i saloni popustili, ovako se izgovaraju na “lošu antenu”. Moje oko naprosto nije previše osjetljivo na boje i kontrast, koliko na oštrinu i detalje. Jedino sam uspio sa mp4 probati sony w85x seriju sa razvikanim x-Reality, moj cca 5-6godina stari Philips serije 9 daje više detalja na istom materijalu(naravno, za moje oko)

  5. @iveres
    Poredit nešto sa Philipsom serije 9 od prije 5-6 godina sa nečim od danas je prosto lludost! Philips u seriji 9 u to doba je sigurno bio među top 3 TV brenda u svijetu.

    Sto ga mijenjas ako nije tajna?

    1. @TUFEK, nemam tajni ni pred ženom, a kamoli ovako iz anonime… Imam 42pf931 HDready i pfl9732 Fullhd, ali starim i trebao bih veće televizore. Da, meni su izvrsni, mada su ih mnogi testeri pljuvali zbog umjetne oštrine i nijansi crnog, a ja ni slučajno ne mogu u dinamičkim objektima nabrojati nijanse crnog niti gledam statičke fotke na televizoru. Imao sam i visoko hvaljenu pioneer kuro plazmu, pa sam je se riješio nakon par mjeseci, usporedba oštrine i detalja je za mene bila smiješna. Tako da testovima(kao ni testovima auta) ne vjerujem previše, i čudim se da netko u maloj HR kao ovaj portal ima testove među najboljima na svijetu( nije ulizivanje) :). Nekad mi je njemački video-magazin bila referenca, ali i oni su se dali u marketinške testove. Ni današnja moda downfire i backfire zvučnika u televizorima nije za mene, a ne da mi se paliti x kilowati kućnog kina za nešto od tv programa pogledati. Zbog zvuka sam se već skoro odlučio za Sony x93 seriju, i novinari su hvalili scaliranje SD slike od Sony-a, dok nisam naletio na kolegu koji ga već ima i bio kod njega gledati sd program i dvd koji dobro znam. Imam nekoliko medija playera pa me android i slične komplikacije na televizoru ne zanimaju, a i osjećam se ko budala kad bi dao cca 15 tisuća kuna ili više za proizvod na kojem će tek slijedeće xx verzije firmware-a riješiti probleme. Kao da kupim perilicu veša na kojoj će neki programi pranja tek proraditi jednom u budućnosti, pa mi sad još samo fali perilica i zamrzivač sa androidom, da ih resetiram svako malo, zubnu četkicu sa Bluetoothom već imam. :( Znam da mnogima moji stavovi nisu jasni, ali kad kupim neki skupi uređaj, kupujem ga da bih ga koristio, nemam previše vremena da bih se bavio istraživanjem i upgrade-ima, potrošim dosta vremena već na odabir i instalaciju-postavljanje, imam djecu i pese da se igram, a ne televizor.

      1. oprosti, ali X93 ili bilo kaj od modela visoke klase bilo kojeg proizvodjaca se ne kupuje zato da bi se gledala SD slika. Kome god je SD primaran nek jednostavno kupi neki ulazni model. Jer kao sto od dreka ne mozemo napraviti pitu (mislim, mozemo ali……) tako niti jedan TV sa ne znam kakvim tehnologijama nece od SD signala napraviti cudo. Jos kad dodamo da je vecina modela iz visoke klase preko 50″ onda je stvarno nerealno ocekivati cuda.

        1. @kinggo, velikim dijelom si u pravu, i uopće nemam što oprostiti :) Velikim dijelom slično mislim, ali nam se dio logike razlikuje. Za veličinu, baš i trebam veći tv, prvo sam htio 65″, ali da ne bi micao namještaj i raspored, smanjio sam na 55-60″. SD mi nije naravno primaran zbog rezolucije, nego zbog naših programa, a čitav cirkus sa 4K u zadnje dvije godine mi ide na živce, ako uzmemo u obzir da se i npr u bogatoj Njemačkoj tek sad standardizira i kreće probno emitiranje FullHD, tj 1080p rezolucija. Ispada da je 4k najviše namjenjeno streamingu i da netko preko bare može zaraditi na ljudima tj ima veliko tržište, jer znaš i sam da se i 4k playeri tek sad pojavljuju na tržištu. O broju naslova i cijenama medija, tj usporedbi dvd i blueray nasuprot 4k i da ne pričamo, a ostale dijelove “teorije zavjere” neću sad spominjati…
          Velika istina da se od dr.ka ne može napraviti pita, ali se isto to odnosi i na same uređaje, današnji ulazni a i srednji modeli su i tehnološki lošiji od vrhunskih FullHD modela od prije 3 godine, naravno i zbog cijene, jer tko će potrošiti hrpu love na razvoj, proizvodnju i testiranje, kad na tome ne može zaraditi, a ugrađuju i jeftinije, manje kvalitetne komponente, pri tome ne mislim samo na panel. Pa se ovdje razlikujemo u logici, jer sam odavno naučio da nisam toliko bogat da kupujem jeftino i mrzim gubiti vrijeme na servise. Mada ni modele za koje moram čekati upgrade firmware-a po 5-6 puta da bi radili normalno i imali sve na brošuri deklarirane funkcije, ne bih nazvao vrhunskim ili visokom klasom, npr ljudi već 6 mjeseci čekaju da im na Sony-u proradi usb snimanje, uostalom i sam znaš koji su sve problemi i sa Sony i sa Philips android tv-ima, dio se vidi i na Darkovim testovima. Da u svojoj firmi prodajemo nešto što nije 100% funkcionalno, kupci bi nam okrenuli leđa, sasvim je druga stvar kad sve radi a sa upgrade-om samo poboljšamo funkcionalnost. Tom logikom preneseno na aute, zašto kupiti V6 kad i 1.0 sa turbo punjačem ide 130 koliko je dozvoljeno, a 3 put je jeftiniji :) Ok, malo se i šalim, ali ima logike.
          Treće, ako uzmemo u obzir površine panela, usporedbu broja i veličine piksela, sa izvrsnim algoritmom i brzim procesorom, se i na 4k može napraviti bolja slika nego na istom FullHD panelu gdje su već na veličini 60-65″ pixeli prilično veliki i zrnatost je na relativno manjim udaljenostima gledanja očita. Kako sam još prije par godina na Cebit-u u Hannoveru(IT struke sam) video programe koji “on the fly” rade super kvalitetan upscaling na računalu, mali Ivica tj ja magarac, sam očekivao slične rezultate na vrhunskim tv-ima koji koštaju par tisuća eura. Jasno da je slika lošija nego izvorni 4k materijal, ali sa većom udaljenosti gledanja slika je bila poprilično dobra, bolja nego na 4k tv-ima koje sam vidio( osim ako je moje sjećanje krivo). Ali živim u NADI da će i algoritmi i grafički procesori na vrhunskim tv-ima biti bolji, a ne da ugrađuju osmojezgrene procesore koji se samo bave androidom i aplikacijama, jer će uskoro onda mjerilo biti na kojem tv-u igra xy radi brže, a ne da ima bolju sliku i kvalitetniji prijemnik, što je za mene primarna funkcija TV-a. JASNO mi je i da upscalirana slika ne može biti bez digitalnih artefakta i drugih nesavršenosti, ali ako je kako-tako oštra, meni je ok. Tjedno skoro cca 20 sati gledam razna predavanja sa dijagramima(ima svakavih rezolucija), puno mi je lakše iz udobne fotelje gledati na tv-u, nego na računalu i sjedeći. I netflix i android imam na media playerima, koji rade pouzdanije nego bilo koji današnji tv sa androidom, a čini mi se da je i upscaling bolji. Npr dobio mali media player sa 8 jezgrenim Cortex 64 bitnim procesorom i 4 jezgrenim Mali grafičkim procesorom, cca 50 dolara, za sad radi izvrsno bez ikakvog upgrade-a, i upscaling ocjenjujući na oko( tj bez instrumenata i subjektivno) od nas par, radi bolje tj finije nego 2015 model 55″ 4k tv-a koji dana košta 18000 kuna. Isprika za opširnost, ali nadam se da sam sad uspio narisati što tražim a i moje subjektivno mišljenje :) I sad ću začepiti više o temi.

  6. Mene pita brat, a ja pitam vas: našao je vrlo povoljno Philips 5500 iz 2015. Koliko sam mogao pročitati ima vrlo solidne recenzije. Da li ga netko ima ili ga je probao? Hvala.

  7. Imam Philips 6198k12 sad već 3 g i za sada radi super . Slika je kao da imam 4 k 3 d je oštar i brz a kvalitetu slike najbolje vidite putem satelita na njemačkim programima. Najveća zamjerka je zbog daljinskog koji je preosjetljiv i zna zablesirati. Zvuk je odličan iako je tv tanak 3 cm.

  8. Hi Darko,
    I want to thank you for this calibration. Can you try special menu in tv with buttons 0 6 2 5 9 6 and press i – info? Maybe there is more setting like a Whitepoint R G B. Do you mean that can be usefull for more detailed calibration?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!