4K Ultra HDHDROLEDPanasonicVijesti

Panasonic 65CZ950E OLED TV testiran – prednosti i nedostaci

cz950v

FlatPanelsHD je imao priliku nekoliko sati družiti se s Panasonicovim prvim OLED televizorom za potrošačko tržište, pri čemu smo doznali detaljnije informacije o njegovim pojedinim karakteristikama. Televizor još nije u prodaji, a kada dođe očekuje se cijena od oko 76.000 kuna (ekvivalent 10.000 eura na današnji dan).

Osnovne karakteristike Panasonicovog 65CZ950E modela uključuju:

  • zakrivljeni WRGB OLED panel Ultra HD rezolucije (3840×2160 piksela)
  • podršku za HDR (kroz softversku nadogradnju)
  • prošireni raspon boja (navodi se pokrivanje 90% DCI-P3 standarda)
  • polarizacijski 3D prikaz
  • kućište prekriveno alcantarom – tipom umjetne kože
  • 4x HDMI u verziji 2.0
  • 3x USB
  • Ethernet i Wi-Fi
  • SmartViera 2014 Smart TV platforma
  • dimenzije bez postolja: 144,8 x 84,7 x 11,5 cm
  • DVB-T2/C/S2 ugrađeni prijamnici

paragraph-separator-divider

Dizajn i rukovanje

Panasonic_CZ950_hero_large_2


Panasonic_CZ950_hero_large_3Dizajn televizora odiše premium klasom, iznimno tankim okvirom oko blago zakrivljenog OLED panela na postolju koje nas podsjeća na mašnu. Osim prve generacije OLED televizora koju je lansirao LG (55EA980V), smatramo da svi do danas lansirani OLED televizori izgledaju sjajno, posebno UHD modeli sa zakrivljenim linijama postolja.

Televizor na službenim fotografijama izgleda vrlo elegantno sa stražnje strane, prekriven pokrovom od umjetne kože (alcantara).

Poleđina je podijeljena na dvije razine, baš kao što je slučaj i s nedavno testiranim LG-jevim 65EC970V OLED televizorom. Svi priključci se nalaze na samom televizoru, s pogledom prema podlozi i sa strane.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Alcantara is a tradename given to a composite material used to cover surfaces and forms in a variety of applications. It can be described as an artificial substitute for suede leather. The material was developed in the early 1970s by Miyoshi Okamoto, a scientist working for the Japanese chemical company Toray Industries. Više na Wikipediji.[/box]

Recenzent govori o čvrstoj konstrukciji i stabilnom postolju, što potkrepljuje i činjenica da je CZ950E čak 10 kilograma veće mase od LG-jevog EG960V modela iste dijagonale.Panasonic_CZ950_hero_large_4

Smart TV platforma je bazirana na SmartViera verziji koju je Panasonic ove godine zamijenio mnogo modernijim i privlačnijim Firefox OS-om. Zbog čega Panasonic nije implementirao novi operativni sustav u ovako skupocjen televizor ostaje nepoznanica. Jedna od pretpostavki može biti kako Firefox OS ne smatra dovoljno stabilnim u ovom trenutku pa igra na kartu provjerenog i zrelog operativnog sustava, premda smatramo da bi se SmartViera mogla još jako puno optimirati i poboljšavati.

S druge strane, podržan je HEVC sustav kodiranja tako da je moguće koristiti aplikacije poput NetFlixa i gledati sadržaje u Ultra HD rezoluciji direktno preko interneta.

Kvaliteta slike

Najzanimljiviji segment recenzije svakako je kvaliteta slike. Prema mjerenjima i onome što je napisano u recenziji, slijedi sažetak:

  • crna boja je nemjerljiva, 0.00 cd/m2 -> beskonačan kontrast slike (isto kao i na LG-jevim OLED TV-ima)
  • vršna svjetlina slike na 10% ekrana prekrivenog bijelom bojom je oko 450 cd/m2 (osjetno više nego LG-jev 65EC970V koji na 2% ekrana mjeri 311 cd/m2, a na 25% 295 cd/m2) -> HDR u ovom trenutku nije podržan
  • Panasonic i dalje ostaje Panasonic kada je riječ o tvornički podešenoj slici – THX Cinema predložak je praktički kalibriran ravno iz ambalaže, uz odstupanja koja su bitno manja nego kod tvornički podešenih LG-jevih OLED TV-a
  • CZ950E precizno prati Rec.709 raspon boja, uz nešto slabije zasićenu zelenu boju (može se riješiti kalibracijom)
  • slično kao i ostali UHD televizori visoke klase, tako i CZ950E nije u stanju prikazati 100% DCI-P3 prostora boja, te je u tom segmentu sličan LG-jevim UHD OLED televizorima
  • CZ950E nema problema s prikazom tamno sivih nijansi (razina signala 5%) kao što je to slučaj kod LG-jevih OLED televizora. Detalji u sjenama su čisti i bez ikakvih tragova gradacija (u praksi je takav rezultat i kod LG-jevih OLED TV-a s obzirom da se uočene gradacije vide prvenstveno na testnim uzorcima)
  • homogenost zaslona je izvrsna, bez prisutnog efekta prljavog ekrana (DSE efekt)
  • pokretna rezolucija je bolja nego na LG-jevim OLED televizorima, a koji u praksi ostvaruju tek pola vertikalne rezolucije kada se objekti na ekranu pomiču. Intelligent Frame Creation algoritam nudi mogućnost biranja čišće slike sa ili bez interpolacije.
  • zadržavanje slike je vrlo vjerojatno isto kao i na LG-jevim OLED televizorima (koriste isti LG Displayev OLED panel)
  • skaliranje slike je izvrsno, glatkoća izvođenja također (uz IFC na Min. vrijednosti gdje nema artefakata uslijed interpolacije slike)
  • zbog kontroliranja potrošnje električne energije, Panasonicov OLED također pruža varijabilnu vršnu svjetlinu slike ovisno o sadržaju (formula: što više bijele boje na ekranu, to manja vršna svjetlina)

Iako televizor posjeduje i način rada za igranje (game mode), recenzent nije uspio izmjeriti kašnjenje putem Leo Bodnarovog Lag Tester uređaja (koji i mi koristimo). Dojam nakon korištenja govori da određeno kašnjenje postoji, te da je ono na razini LG-jevih OLED televizora, ako ne i veće.

Zaključak

panasonic_cz950-lifestyle

Ukratko, čini se da je Panasonic usavršio kritične točke koje su problematične na LG-jevim OLED televizorima – poboljšao ujednačenost prikaza i povećao pokretnu rezoluciju. Tu je i veća svjetlina i podrška za HDR uz veću vršnu svjetlinu od LG-jevih modela koje smo isprobali. Vjerujemo i da je prikaz filmova (24p) bolji jer Panasonic i Sony imaju bolji prikaz takvih sadržaja od korejske konkurencije (manje trzanja, posebno bijelih objekata kako se pomiču po ekranu).

Ipak, postavlja se jasno pitanje jesu li poboljšanja vrijedna drastično veće cijene od također odličnih LG-jevih modela koji su se već dobro utaborili na tržištu i koji se toliko dobro prodaju “preko bare” da ih LG ne stigne dovoljno ni proizvesti. Ostaje da vidimo točnu cijenu kada Panasonic prvijenac stigne na tržište,te što će pokazati maratonski testovi poput onog koji radimo za LG-jev 55EA980V model. Panasonic Hrvatska – mi smo spremni za testiranje…

Kompletnu recenziju možete pročitati na FlatPanelsHD stranici (Review: Panasonic CZ950 (4K OLED))>>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!