Vijesti

Sony Xperia Z5 Premium: prvi pametni telefon sa 4K zaslonom

Z5_01

 

U ovom periodu tranzicije na 4K standard u rezoluciji multimedije, Sony je upravo predstavio prvi pametni telefon na svijetu sa ultra visokom rezolucijom zaslona, ušavši tako u povijest multimedije ali i pametnih uređaja. 300 piksela po inču koje je Apple postavio kao prvi veliki skok u kvaliteti mobilnih zaslona sada je brojka koja više ne izgleda tako fascinantno. Brojka je skočila na 500-ak u dosadašnjim 2.5K panelima od korejskih proizvođača a Sony je sada zadao novu granicu sa gustoćom od nevjerojatnih 806 piksela po inču na 5.5 inčnom zaslonu. Vrlo vjerojatno se radi o panelu kompanije Japan Display, predstavljenom ovog proljeća.

Z5_02

Argument koji se donedavno koristio u isticanju optimalne rezolucije bila je granica sposobnosti ljudskog oka da percipira indivudualne piksele. Danas taj argument više se ne može primjeniti jer u ovim razinama gustoće piksela više se ne radi tom faktoru nego o “čistini” slike i prirodnosti prikaza. Iz naših paralelnih testiranja možemo potvrditi da razlika izmedju 2.5K i 1080p zasona na mobilnim uređajima iste veličine više nije kvantitativnog karaktera i ne vidi se razlika u samim pikselima, niti je uočljivost više detalja vrijedna isticanja, slika je jednostavno ugodnija i prirodnija. Ako se pitate gdje bi ova utrka u rezoluciji zaslona mobilnih uređaja mogla napokon stati, naše mišljenje je da je to upravo 4K standard. Ovime je naime mobilni uređaj spreman za interoperabilnost sa novim mutimedijalnim standardom, pruža izvanredno iskustvo za tipično korištenje, ali i za VR namjene (Virtual Reality). Software automatski podiže rezoluciju ostalih materijala na nativnu rezoluciju panela te bi i mutlimedija niže rezolucije na Z5 trebala izgledati bolje. Ne nužno i detaljnije ali svakako prirodnije.

Sony se pobrinuo da nova Xperia Z5 ne prednjači samo zaslonom. Cijelo kućište Xperie Z5 Premium izrađeno je od precizno obrađenog metala sa ispoliranom pozadinom debljine 7.3 mm te se ističe dojam uređaja premium klase. Ono što nas posebno zanima osim zaslona svakako je kamera. Sony je u ovom modelu predstavio novi senzor od 23 megapiksela sa ugrađenom stabilizacijom slike. Kamera podržava i 4K video te je moguće iz videa izvući 8 megapikselne fotografije. Proizvođač ističe i hibridni contrast/phase detect autofokus koji je sa 3 stotinke sekunde trenutno najbrži autofokus na mobilnom uređaju, te je ovime jedna od najvećih boljki smartphone fotografije anulirana. Također se ističe i najbolja osjetljivost senzora na tržištu, što je i logično s obzirom na činjenicu da je Sony vodeći proizvođač senzora. Dodatni faktor u performansama kamere u lošijim uvjetima je otvor blende od f2.0 na 24mm ekivalentu leće. Tu je i Sony Clear Zoom tehnologija koja uz posobne algoritme omogućuje digitalno zumiranje u sliku sa manjim gubitkom detalja od tipičnog digitalnog zumiranja.
Z5_03
Ovaj 4K LTE uređaj posjeduje Snapdragon 810 64-bitni osmerojezgreni procesor i 3GB RAM memorije. Kapacitet ugrađene memorije je 32GB a ukoliko to nije dovoljno za sate i sate 4K multimedije, tu je microSD podrška do 200GB kapaciteta kartica. Z5 dolazi sa Android 5.1 Lollipop OS-om. Sony najavljuje autonomiju baterije od 2 dana uz dostupnih 3430 mAh, što s obzirom na zaslon i procesorsku snagu zvuči odlično. Tu je također opcija brzog punjenja koja dopušta 5.5 sati korištenja u samo 10 minuta punjenja. Čitač otisaka prsta smješten je na boku a uređaj je otporan na vodu i prašinu i ima IP68 certifikat zaštite. Od ostalih opcija tu su i DLNA, MHL 3.0 i NFC koje omogućuju spajanje, izmjenu podataka i upravljanje sa širokim rasponom kamera, televizora i ostale elektronike.

 

https://www.youtube.com/watch?v=OGqfFQdSbIw

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Uvijek i apsolutno podrzavam svaki napredak u bilo kojem pogledu pa sam tako siguran da ce u vrlo bliskoj buducnosti (iako jos uvijek dvojbene smislenosti na relativno maloj povrsini kao sto je ekran smartphonea/phableta) 4K zasloni postati standard. Ali u ovom trenutku, istovremeno se nadajuci da ce me Sony Xperia Z5 s uspjehom demantirati, ne mogu ne pomisliti da je 4K zaslon samo ‘pokazivanje moci’ koje se nesumnjivo mora prozdrljivo i nezasitno ‘hraniti’ energijom baterije a zauzvrat pruzati gotovo zanemarivu i oku nevidljivu prednost u odnosu na 2.5K/1080p zaslone.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!