LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 40JU6572 (JU6572) UHD zakrivljeni Smart TV – recenzija

samsung-40ju6572-header

Nakon LG-jevog Full HD televizora LF630V, na test smo dobili Samsungovog pripadnika serije 6, model 40JU6572. Radi se o nasljedniku popularnog H6500 modela, a čiji je omjer kvalitete slike i mogućnosti zaslužio Gold Class nagradu na našem testu prošle godine. Ovogodišnji nasljednik donosi nekoliko većih razlika u odnosu na prošlogodišnji: umjesto Full HD posjeduje Ultra HD rezoluciju, zaslon nije ravan već zakrivljen, ne podržava 3D prikaz a ispod haube ga pokreće novi Tizen operativni sustav s kojim smo se već družili tijekom testa vrha proizvođačeve ponude ove godine – SUHD modela 65JS9502. Provjerimo zajedno kakav se pokazao na testu.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač Samsung
Model UE40JU6572U
Tehnologija prikaza VA 8-bitni LCD panel s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (edge LED)
Geometrija zaslona zakrivljen (radijus zakrivljenosti 3 metra)
Veličina ekrana 40 inča / 102 cm
Energetska klasa A (62 W, 86 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV
ne
Osvježavanje zaslona 1100 PQI (Picture Quality Index)
Lokalno zatamnjenje Ne
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (3 ukupno, x1 USB 3.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 / HEVC podrška Da/Da/Da
Zemlja porijekla: Slovačka
Okvirna cijena: 8.699,00 kn (Ronis, 19.7.2015.)

Poveznice:

samsung-logo-1000px

Službena stranica >>

Pozicija u Samsungovom 2015 lineupu

samsung-2015-lineup-65
Serije 5 i 6

 

Samsungova serija 6 se ove godine sastoji od 5 različitih modela. J6202 i J6302 su Full HD modeli, dok su JU6072, JU6472 i testirani JU6572 Ultra HD TV-i.  J6302 i JU6572 imaju zakrivljenu geometriju zaslona, dok su ostali ravni, baš kao i modeli serije 5 i JU7002 iz serije 7.

Svi modeli serije 6 imaju četverojezgreni procesor i svi su Smart TV-i su ugrađenim internet preglednikom, aplikacijama i multimedijalnim reproduktorom putem USB-a i mreže.  Bluetooth i Wi-Fi su ugrađeni u sve modele.

Testirani JU6572 je dostupan u veličinama od 40″, 48″, 55″ i 65″. Veća dijagonala (75″) je dostupna kod modela JU6472. Televizor je također opremljen PurColor tehnologijom koja je prošle godine bila dostupna samo u najvišim serijama, baš kao i Auto Depth Enhancer koji bi trebao poboljšavti percepciju dubine na zakrivljenom zaslonu.  UHD Upscaling je također implementiran.

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn

samsung-40ju6572-design

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
ne crna plastika mat ne da (VESA 200 x 200 mm)

Dizajn JU6572 zakrivljenog UHD televizora uvelike podsjeća na prošlogodišnju perjanicu ponude, model HU8500. Zakrivljeni zaslon je opasan crnim plastičnim okvirom širine oko 13 mm, a koji imitira brušenu teksturu s prednje strane.  Samsungov logotip nalazi se na dobro poznatom mjestu, ne posjeduje pozadinsko osvjetljenje i uz UHD natpis na postolju jedina je oznaka koju nalazimo na fronti ovog modela.

samsung-40ju6572-front

Postolje dizajnom podsjeća na HU8500 i HU7500 prošlogodišnjeg UHD modele, no sličnost prestaje kada pomnije pogledamo kvalitetu izrade i odabir materijala. JU6572 ima postolje u potpunosti izrađeno od plastike, tankog srebrnog pokrova koji pod prstima djeluje jeftino i neuvjerljivo. Jasno, ovo je model serije 6 i na nekim detaljima je bilo nužno napraviti uštedu – ako nas pitate bolje na materijalu postolja nego na procesoru slike i panelu.

samsung-40ju6572-back

Statusna LE dioda nalazi se s desne strane i gleda prema podlozi.

Pogled sa strane otkriva gabaritnu dimenziju od oko 10 cm, dok je debljina samog televizora nešto veća od 7 cm. Poleđina je izrađena od plastike, hrapava pod prstima i s otvorima za cirkulaciju zraka. Televizor je moguće montirati na zid, a kompatibilan je s VESA nosačima dimenzije 200 x 200 mm.

Priključci

samsung-40ju6572-connectors

Brzi info
HDMI HDMI ARC USB SCART Dig. audio izlaz Common interface
4x HDMI 1.4 da (HDMI 3) 2x USB 2.0, 1x USB3.0 ne da (Toslink) da

JU6572 posjeduje priključke u dvije orijentacije – prema stražnjoj strani i sa strane. Priključci uključuju sve one aktualne, 4 HDMI-ja, 3 USB-a, ulaze za antenski i satelitski prijam, Ethernet, Toslink, ulaz za slušalice, te analogne ulaze (komponente i kompozitne). SCART sučelje nije implementirano, iako sumnjamo da će ono bilo kome posebno nedostajati.

Daljinski upravljač (Remote control)

samsung-40ju6572-remotes

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Standardni daljinski crna plastika IR ne /
Smart Control TM1560 crni plastika IR / Bluetooth ne integriran mikrofon i žiroskop

Dva daljinska upravljača se nalaze u ambalaži, standardni i Smart Control. Isti Smart Control daljinski upravljač (samo u srebrnoj boji) smo već susreli i kod top modela JS9502. U cjelini, smatramo da je Samsung napravio bolji posao s prošlogodišnjim Smart Remote modelom, a koji je po nama bio najbolji daljinski upravljač te vrste 2014. godine. Na novom modelu navigacija nije tako praktična zbog razdvajanja funkcija, kao i sabijanja svih funkcija u gornju polovicu upravljača. Smatramo da LG-jev Magic remote MR15, odrađuje bolji posao.

U cjelini dva daljinska upravljača su dobro rješenje. Korisnik može koristiti jedan, drugi ili oba ovisno o tome što radi. Za internet i aplikacije je Smart Control praktičniji, dok je za sve koji vole kopati po izbornicima i podešavati razne parametre standardni daljinski bolji izbor.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

samsung-40ju6572-smarthub

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1211

Baš kao i novi JS9502, tako i JU6572 krasi novi Tizen operativni sustav koji je baziran na Linuxu. Moto Tizena je lakše, brže i inteligentnije, te je u tom stilu i oblikovano korisničko sučelje. Klikom pokazivača na zaslon prikazuju se velike ikone na sve četiri strane, čime se lako može ugađati glasnoća, mijenjati kanali, otvoriti izbornik s opcijama ili osvježenu SmartHub naslovnicu.

Na prvi pogled, ideja SmartHub naslovnice je vrlo slična LG-jevom webOS-u. Duž donji dio zaslona se nalaze najčešće korištene aplikacije, a koje nije moguće onako lagano preslagivati kao na webOS-u, već je zasebne moguće “zalijepiti” na prvu poziciju. Aplikacije nije moguće  dodavati na Recent izbornik već je prvo potrebno pokrenuti istu da bi se ona prikazala i zatim s njom dalje manevrirati.

samsung-40ju6572-apps

Osim Recent prikaza aplikacija, tu su i Featured aplikacije unutar koji se nalazi i App galerija gdje je moguće pretraživati sve dostupne aplikacije. Dobra je vijest što se na izbor nudi veliki broj aplikacija, mnogo više nego na konkurentnim Smart TV platformama, uz sve one dobro poznate poput YouTubea, Vimea, Facebooka i ostalih. U trenutku pisanja ovog teksta pojedine aplikacije nisu funkcionirale, poput BBC News. Sličnu situaciju smo već susreli na drugim Smart TV platformama koje su svježe stigle na tržište, a na kojima su aplikacije proradile u relativno kratkom periodu.

Vrijeme potrebno da se nakon paljenja prikaže slika na ekranu i SmartHub naslovnica je slično kao i kod JS9502 modela. To je dobar rezultat s obzirom da se slika TV programa prikazuje unutar 5 sekundi, a potrošnja električne energije u stanju pripravnosti je manja od 1 W.

samsung-40ju6572menu
Sporost Tizena prisutna je i u izborniku za podešavanje

Kod Tizena vidimo onaj isti manjak optimizacije kao i kod webOS-a prošle godine, sporo učitavanje, ponekad preduge “crne” ekrane, te trzanje u izvođenju aplikacija. Brzinu rada bismo usporedili s JS9502 modelom, a kojeg pokreće 8-jezgreni procesor (JU6572 pokreće 4-jezgreni). Čak je u Futuremarkovog Peacekeeper testu koji koristimo za mjerenje brzine i podrške za HTML5 ugrađenih internet preglednika 40JU6572 ostvario malo bolji rezultat od modela serije 9:

  • Samsung 40JU6572: 778
  • Samsung 65JS9502: 775

To samo potvrđuje kako Samsung još ima dosta posla kako bi Tizen radio glatko, posebno na moćnom Octa core procesoru.

Baš kao i na top modelu, tako je i JU6572 sučelje u Full HD umjesto u nativnoj Ultra HD rezoluciji panela. To znači da fontovi nisu onako oštri kao što bi mogli biti s obzirom na rezoluciju zaslona, iako na 40″ modelu koji smo testirali to nije bilo vidljivo s 2 metra udaljenosti.

Suma sumarum nakon druženja s Tizenom na JU6572 modelu je ista kao i na top modelu – sam operativni sustav je moćan i ima brojne mogućnosti, no nedostaje mu intuitivnosti i glatkoće izvođenja na kakvu nas je Samsung naviknuo s ranijom inačicom SmartHuba.

Multimedijalna podrška

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da da da

Multimedijalni reproduktor na Samsungovom JU6572 modelu je isti kao i na JS9502 SUHD TV-u koji smo ranije testirali. Pristup multimedijalnim zapisima se nalazi iza kartice My Contents, te objedinjuje sve izvore od USB-a, mreže, te povezanih pametnih telefona i tableta.

Reproduktor je uspješno reproducirao sve MKV datoteke Full HD rezolucije koje smo pokrenuli preko lokalne mreže i preko USB-a, h.264 i h.265 sustava kodiranja.

Preko USB-a, JU6572 je reproducirao titlove unutar MKV spremnika kao i one u zasebnih datotekama, dok su preko mreže radili samo oni unutar MKV-a. Preko mreže nismo mogli niti ugađati veličinu titlova. Vjerujemo kako je ovo posljedica novog Tizen operativnog sustava, te da će biti ispravljeno kroz naredne nadogradnje budući da je na prošlogodišnjim modelima ispravno radilo.

HD audio formati nisu podržani, no zato rade DTS i Dolby Digital, a koje je također moguće poslati u 5.1 formatu na vanjske audio uređaje.

Sve u svemu, već standardno dobra podrška za multimediju.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

28 komentara

  1. Hvala, Darco, još jedna odlična recenzija. Pitam se samo što misli Samsung, da smo mi ovce? 8.699 kuna za ovaj TV koji je lošiji od prošlogodišnjeg H6500 i koji je duplo jeftiniji (4.300 kuna).

    1. Da, cijena je u ovom trenutku vrlo nekonkurentna s obzirom na ono što se dobije i što nude 2014 modeli… Da je zakrivljeni ekran pravi benefit i da UHD Upscaling doista čini sliku boljom još nekako…

  2. Darco, napokon da su krenile recenzije ovih normalnih Samsung modela, hvala ! Dali je uskoro u planu recenzija JU7002 modela jer ga planiram kupiti ovih dana ali mi je jako bitno da ne izvalim tolike novce za njega a da je on ovako loš kao ovaj 6572. Mislim ovo je sramota, da im je proslogodisnji model bolji !

    Jer razmisljam dali uzeti 55JU7002 ili 55HU8500, radije bi JU7002 jer je noviji, Tizen, 4K youtube i ravan ekran ali opet nebi ako je losija slika.

    Valjda ce Samsung brže davati modele na test.

    Pozdrav

    1. Pozdrav Jozo,

      Danas mi je stigao J5572, a onda nakon njega će biti modeli serije 7. S obzirom na godisnje odmore, pa i moj koji će biti idućeg mjeseca rekao bih da ću ga testirati tek početkom rujna…

      1. Koliko će tek taj model biti loš kad je se ovaj osramotio ! Znači taman malo prije izlaska 2016 modela da očekujem test :) Šalim se, onda valja stisnit zube i uzet jer mislim da svakako prije rujna uzet i molit se da sve bude super. Problem je sto je po centrima nemoguce to sam pregledat sve, pustaju one svoje promo materijale koji mi nista ne znace a nemaju antenu da se usteka i da vidim koliko je “los” zemaljski TV na UHD.

        1. Znam, dok se ne odradi ovakva analiza teško je znati kakav je točno TV. Ja bih rado testirao još brže, ali što mogu kad su svi TV-i kasnili ove godine i sad taman u jeku ljeta i godišnjih odmora stižu. Evo Sony tek ovaj petak ima hrvatsku premijeru svojih “super pametnih” Android 4K televizora.

            1. Moguće da je sporo, to nisu spomenuli u opisu:

              “Nedavno je na hrvatsko tržište stigla potpuno nova linija super pametnih 4K Android televizora tvrtke Sony, koja nudi potpuno novo iskustvo gledanja televizije i korištenje svih sadržaja dostupnih putem novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Uz novu Braviu gledanje televizije postaje pametnije nego ikada, u Sonyjevoj impresivnoj kvaliteti slike i zvuka.”

            2. Ja ima android tv 50w755c i uopste nije sporo sucelje – rekao bih cak i brze od samsunga. Istina nije 4k mozda je na full hd to brze.

  3. Darco, napokon da su krenile recenzije ovih normalnih Samsung modela, hvala ! Dali je uskoro u planu recenzija JU7002 modela jer ga planiram kupiti ovih dana ali mi je jako bitno da ne izvalim tolike novce za njega a da je on ovako loš kao ovaj 6572. Mislim ovo je sramota, da im je proslogodisnji model bolji !

    Jer razmisljam dali uzeti 55JU7002 ili 55HU8500, radije bi JU7002 jer je noviji, Tizen, 4K youtube i ravan ekran ali opet nebi ako je losija slika.

    Valjda ce Samsung brže davati modele na test.

    Pozdrav

    1. Budem probao doći do JU7002, barem za brzi test. Ovaj slabiji model serije 5 bi se mogao i dobar pokazati, možda kod njega nisu neke specke toliko prenapuhane…

      1. Joj to bi bilo super kad bi mogao do njega doći jer je to po meni best buy TV u tom cjenovnom rangu a nigdje na netu nema pravog testa za njega. Nadam se da ćeš uspjet napravit test pa da barem okvirno znamo jel vrijedi te novce.

        Pozz

  4. Planirao sam kupiti 55H6400, ali više ga nema. Sad mi je primamljiv 55JU6472 (4K, Tizen…), ali po ovom što tu čitam izgleda da je lošiji nego ovaj od prošle godine (ako je ovaj testirani zapravo samo Curved verzija JU6472).

    Darco, isplati li se po tebi uložiti cca 4.000 kn više u 55JU7002 u odnosu na 55JU6472?

  5. Ovaj 2000:1 kontrast mi je smješan. Jel moguće da su na naše tržište ove godine plasirali drugorazredne panele, jer kolko sam citao po strainm revjuima ovogodisnja samsungova 6xxx je imala dosta dobre recenzije.

  6. One thing I’d really like to say is before buying more laptop or computer memory, take a look at the machine in which it could well be installed. In the event the machine is definitely running Windows XP, for instance, the memory ceiling is 3.25GB. Setting up in excess of this would purely constitute a waste. Make sure that one’s motherboard can handle your upgrade volume, as well. Thanks for your blog post.

  7. Da li ste Darko, Samsungu, ukazali na problem sa ne prikazivanjem i velicinom titlova, kada ide preko DLNA film, a titlovi su vanjski ? Ovo bi bilo u redu , da proslogodisnji i oni prije modeli to nisu ispravno prikazivli.

  8. Ima li smisla kupovina modela Samsung 48ju6472 obizirom da je on samo ravna verzija ovog, bez zakrivljenog ekrana? Cena u Srbiji je oko 800eur. Koje su mu prednosti koje mane? Vredi li tih novaca? Druga opcija mi je proslogodisnji model 48H 6400 koji je super masina i ima super specifikacije ali su je dizajn odvratan sa onim plasticnim sjajnim postoljem kao loša imitacija hroma, i providnim plasicnim okvirom, kao decija igracka je. Ubogaljili su onako dobar televizor sa tim dizajnom.
    Unapred hvala na odgovoru.

  9. Bok Darco, super odrađen review, kao i inače! :)

    Zanima me da li postoje postavke kalibracije za j6202 model? Neki dan sam kupio 55icu i TV je super jedino bih želio podesiti postavke jer su boje nešto manje žive (isprane) nego što bih to htio.

    Vidio sam da na rting ima za 6200 seriju ali za američko tržište pa ne znam kakav je tamo korišteni panel.

    Bio bih izuzetno zahvalan kada bih mogao dobiti kalibraciju za UE-55J6202 seriju :)

    Živio i nastavi s odličnim poslom,
    Vaš vjerni čitatelj,
    Bruno

    1. Pozdrav Bruno,

      Hvala na komentaru, što se J6202 modela tiče – trebao sam ga testirati, no dobio sam informacije da novi modeli “samo što nisu stigli” pa se za njih pripremam. Ipak, vjerujem da će ti ovaj video pomoći u podešavanju slike: https://youtu.be/D0li6bFRJvU

      Generalno, Backlight i gammu treba podesiti ovisno o svjetlosnim uvjetima u prostoriji (što više svjetla to Backlight treba biti veći, a gamma niža).

      Ako treba nešto pojasniti, tu sam :).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!