MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

LG 34UM67 Ultrawide IPS monitor – recenzija

LG-34UM67-header

Drugi po redu 34″ monitor ultraširokog formata koji testiramo odaziva se na ime 34UM65, a krasi ga aktualna maloprodajna cijena od oko 3.900 kn (na dan objave ove recenzije). To je mnogo niže od ranije testiranog vrha ponude LG-jevih 21:9 monitora oznake 34UC97 (MPC oko 7000 kuna), a koji ima zakrivljeni zaslon i višu rezoluciju. Po specifikaciji čini se da 34UM65 ima sve što bi igračima ali i klasičnim korisnicima trebalo u paketu čija cijena nije nedostižna. Pogledajmo zajedno što sve nudi ovaj model i kakvi su dojmovi.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač LG
Model 34UM67-P
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (edge LED)
Veličina ekrana 34 inča / 86 cm
Energetska klasa B (49 W, 72 kWh/godišnje)
3D ne
Raspon boja
99% sRGB
Osvježavanje zaslona 75 Hz @ 2560 x 1080
Lokalno zatamnjenje Ne
Rezolucija Full HD, 1920 x 1080 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 2
Optički/koaksijalni audio izlaz Ne/Ne
USB priključak Ne
DVI Da
DisplayPort Da
DDC/CI Da
Ugrađeni zvučnici Da (stereo, 2x 7 W)
Izlaz za slušalice Da (3.5 mm)
Ugrađeni digitalni prijamnici Ne
VESA montaža na zid Da (100×100 mm)
Zemlja porijekla: Kina

Poveznice:

lg-logo-2015

Službena stranica >>

Često postavljana pitanja o FreeSync tehnologiji (iz AMD-ovog FAQ-a) >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn

LG-34UM67-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
da crna plastika mat ne da (VESA 100 x 100 mm)

UM67, baš kao i kompanijin UM65 model krasi elegantan dizajn crne boje,  Cinema Screen tankog okvira, sjajne plastike zaobljenih rubova. Okvir je u ravnini ekrana, ukupne širine 15 mm.

Poleđina je izrađena od sjajne crne plastike, s velikim LG-jevim logotipom otisnutim bijele boje. Pozadina ne izgleda onako impresivno i kvalitetno završno obrađeno kao kod jačeg modela 34UC97, no kroz igru refleksija svjetlosti i ako bude bez otisaka prstiju, dojam će će biti dobar u svakom ambijentu.

LG-34UM67-side

Postolje je kombinacija plastike crne i prozirne boje, bez posebnih dizajnerskih detalja koji bi ga istaknuli. Okomita linija je prozirna tako da daje dojam kao da zaslon lebdi u zraku i to radi vrlo uspješno. Na postolju je također implementiran jednostavan držač za kabele.

Zglob koji povezuje monitor i njegovo postolje omogućuje naginjanje naprijed – nazad, no isto tako i mogućnost izbora između dvije visine na kojoj monitor može biti. Iako ovo nije ni približno fleksibilno rješenje kao kod nekih drugih modela, barem nudi neki izbor korisniku, što svakako pozdravljamo.

Okvir je debljine 15 mm, a dubina iznosi malo manje od 4.5 cm bez postolja. Stereo zvučnici su ugrađeni s pogledom prema podlozi, dva srednjetonska zvučnika snage 7 W svaki.

Priključci

LG-34UM67-connectors

Brzi info
HDMI DisplayPort USB 3.0 DVI Izlaz za slušalice D-Sub
da, x2 da, x1 ne da, x1 da, 3.5 mm ne

34UM67 ima sve aktualne tipove priključaka za prijenos slike (i zvuka), no niti jedan USB priključak. To znači da ništa od praktičnog “uštekavanja” tipkovnice i miša ili USB memorija, no s obzirom na cijenu, ovo definitivno ne spada u “dealbreaker” nedostatke.

Izbornici (Menus)

LG-34UM67-menu

Izbornicima se pristupa klikom na tipku s donje strane koja ujedno služi i za brzu navigaciju kroz izbornike. Mnogo bolje rješenje od zasebnih tipaka uz koje je često navigacija na monitorima prava noćna mora.

Glavni izbornik nudi slijedeće opcije:

  • Quick Settings
  • PBP (Picture by Picture)
  • Picture
  • Sound
  • General i
  • Reset

Quick Settings nudi pristup osnovnih kontrolama poput svjetline, kontrasta, glasnoće zvučnika i izbor ulaza. Picture by Picture pruža podešavanje prikaza više ulaza istovremeno, te definiranje s kojeg ulaza će se zvuk reproducirati.

U Picture izborniku su dostupni različiti predlošci za sliku, Game mode, te opcije za podešavanje parametara slike. Sound nudi podešavanje ulaza za zvuk, a General različite opcije poput izbora jezika (hrvatski nije dostupan), Smart Energy Saving, Power LED status, te FreeSync.

Sve u svemu, dobro koncipirani izbornici i jednostavno upravljanje.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!