Sony (Japan)Video kamere i fotoaparatiVijesti

Sony predstavio A7R2: 42 megapiksela i 4K video

A7r2_web1
Dosada, izbor foto i video entuzijasta i profesionalaca bio je baziran na odabiru prioriteta foto ili video namjene. Recentne DSLR i srodne kamere sa velikim senzorom i odličnim foto karakteristikama, kao 5Dmk3, Nikon D750, i Sony A7 i A7R imale su visoku rezoluciju fotografija, ali ta ista rezolucija bila je ograničavajuci faktor u videografiji zbog hardverskih limitacija u čitanju i procesuiranju svih tih podataka sa senzora 24 i više puta u sekundi. Sony A7S model je kreiran kao kompromis koji prioretizira video i koristeći 12 Mp FF senzor omogućio je visoku kvalitetu videa uz najbolju osjetljivost, bez preskakivanja redova piksela i rezultirajućih artefakata u slici. Dosada nije postojala kamera koja je bila u stanju pružiti i odličnu kvalitetu fotografija i videa.

A7r2_web2
Sony je predstavljanjem nasljednika A7R modela, A7R2 modelom odlučio stati tome na kraj. A7R2 fotoaparat posjeduje 3.5x veću moć čitanja senzora od prethodnika. Uz taj napredak ova kompaktna kamera u mogućnosti je kreirati fotografije sa novog 42 Mp senzora (8K rezolucija u video terminologiji) i snimati 4K video. Treba naglasiti da 4K video u APS-C modu ova kamera kreira iz 5K rezolucije senzora čistim scalingom (bez preskakivanja redova piksela), što bi trebalo pružiti kristalno čisti 4K video. Za full frame 4K video nije definirano kako je kreiran, proizvođač samo navodi kako nije korišteno preskakivanje piskela, tako da je moguće da se radi o binning metodi, koja je inferiornija čistom skaliranju ali superiornija “line skipping” metodi koja uvodi artefakte poput moirea, nazubljene slike i mutnih tekstura. U svakom slučaju 8K rezolucija spuštena na 4K video i binning metodom trebala bi dati vrlo dobre rezultate, a demo video svakako je obećavajuci. Kamera je malo narasla u debljini i veličini drške no i dalje se može nazvati vrlo kompaktnom.

A7r2_web3

Ovo je prvi takav uređaj na svijetu i veliki korak u foto-video tehnologiji. Novi senzor inkorporira BSI tehnologiju (back side illumination) koja je prvi puta korištena na senzoru ovakvog formata i omogućuje veću osjetljivost. S obzirom na velik broj piksela što utječe na njihovu veličinu, A7R prethodnik nije bio među najboljima u klasi. Nova tehnologija u ovom formatu senzora trebala bi donijeti osjetno poboljšanje. Senzor ne koristi optički low pass filter što sugerira zaključak da bi 42 Megapiksela trebala biti maksimalno očuvana, koliko god korištena optika to dozvoljava. Kamera donosi brojna dodatna poboljšanja a prvi za istaknuti je stabilizacija slike kroz fizičku stabilizaciju senzora u 5 osi. Rješenje koje je prvi puta Sony inkorporirao u A7mk2, u ovom modelu omogucuje veću iskoristivost pune rezolucije koja je na 42 MP vrlo osjetlljiva i na najmanje vibracije. Izbjegavanju mutnih fotografija dodatno pomaže poboljšani zatvarač sa 50% umanjenim vibracijama, i napredni autofokus sistem za 399 phase-detection točaka fokusa. Kamera omogućuje snimanje u ISO 104000 i  snima 4K video u novom XAVC-S7 codecu od 100 Mb/s a 1080p u već  poznatom 50 Mb/s XAVC-S. Elektronsko OLED tražilo je poboljšano sa novom optikom i najvećeg je formata (0.78 povećanje).

A7R2 očekuje se u prodaji u kolovozu po tržišnoj cijeni od 3200 američkih dolara.

 

 

 

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!