4K Ultra HDAudio-video uređajiNajave testovaVijesti

LG 55UF950V i Samsung 65JS9502 – usporedni test televizora visoke klase

lg-samsung-series9-header

Prošlo je više od pola godine kako smo radili zadnji usporedni test Sonyjevog W815 i LG-jevog LB670V modela srednje klase. Ove godine imamo priliku u isto vrijeme testirati najbolje LCD televizore dva najveća proizvođača, južnokorejskih susjeda LG Electronicsa i Samsung Electronicsa. Oba ispred svojeg vremena kada pogledamo koliki raspon boja mogu prikazati, kao i rezoluciju za koju adekvatan sadržaj stiže tek krajem ove, odnosno tijekom iduće godine u vidu Ultra HD Blu-ray formata. Kako ih uopće adekvatno testirati kada je sadržaj toliko inferioran?

Za početak, evo aktualnih cijena za dostupne dijagonale:

LG UF950V Samsung JS9502
55″ – 20.999,00
65″ – 29.999,00 65″ – 44.649,00
78″ – 109.000,00
88″ – 191.499,00

Cijene su maloprodajne u kunama, preuzete s Ronisove web stranice 11. lipnja 2015.

Kako je vidljivo, tamo gdje LG-jev najbolji LCD završava po pitanju veličine ekrana, Samsungov počinje sa svojim modelima. 65″ je najmanja dijagonala Samsungove JS9502 SUHD serije, a tu su još dvije veličine od 78″ i 88″. Razlika u cijeni između 78″ i 88″ se neće toliko uočiti na veličini ekrana koliko na stanju vašeg računa nakon kupovine, iako vjerujemo da to neće posebno smetati klijentelu koja kupuje televizore u ovoj cjenovnoj klasi.

lg-uf950-2015

Oba modela posjeduju panel Ultra HD rezolucije, uz sofisticirano LED pozadinsko osvjetljenje poboljšano Quantum Dot nano česticama. Samsungov model ima zakrivljeni ekran, dok LG-jev model klasičan ravni. LG-jeve zakrivljene ekrane ćete također pronaći u ponudi, no radi se o OLED televizorima koji su između ostalih zakrivljeni i kako bi bili konstrukcijski čvršći.

LG-jev model je opremljen najnovijom webOS 2.0 Smart TV platformom koja prema našem prvom testiranju ove godine doslovce leti. Puno bolji rezultat nego prošle godine, čak i kada pogledamo najbolje modele. Samsung je, s druge strane, ove godine lansirao Tizen TV Smart TV platformu koja, slično kao i prošlogodišnji webOS, ne radi onako glatko kako bismo htjeli. Sporije se pokreću izbornici, tranzicije nisu tečne, no barem je tu velika količina aplikacija koje funkcioniraju.

samsung-js9500-2015

Oba modela imaju toliko mogućnosti da bi se samo o njima mogao napisati poduži članak. Ono najzanimljivije ćemo navesti u nadolazećem usporednom testu, zajedno s detaljnom analizom kvalitete slike.

Do tada vas pozivamo da pratite naše YouTube kanale za novosti vezane za postavke nakon kalibracije i druge zanimljivosti: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Raspakiravanje LG-jevog modela:

Raspakiravanje Samsungovog modela:

Televizore su na test ustupili LG Electronics i Samsung Electronics uredi u Hrvatskoj. Ovom prilikom im se zahvaljujemo.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

  1. Darco, može pitanje.Izgleda da ću se uspjeti riješiti svog LG42LW570S,pa me zanima preporuka šta uzeti(da se ne zeznem kao sa ovim i 50 Hz ekranom).Bitna mi je samo kvaliteta slike i media player.Ostalo nebitno. Veličina 42”.
    Hvala

    1. Pozdrav stipest,

      Evo već je sredina lipnja, a ja od LG-ja i Samsunga još nisam dobio mainstream modele serije 6 da ih malo bolje upoznam. LG-jev LF65xx je najbolje od Full HD-a ove godine, no isto kao i prošle godine to su modeli s Direct LED pozadinskim osvjetljenjem pa se brinem koliko će DSE efekt biti izražen. Edge LED ima u 43″ LF63xx modelu, no taj ima manji indeks čistoće slike pa se bojim je to opet 50Hz panel na LED steroidima.

      Samsung je standardno dobar i kvaliteta prošlogodišnje serije 6 se sada može naći na modelima serije 5. Kako ti je media player bitan, onda ništa od Samsunga i Sonyja, a koji imaju dobrih modela u serijama 6 i 7.

      LG 42LF650V bih trebao dobiti do kraja mjeseca pa ćemo onda svi skupa više znati…

  2. Još bi nekako i media player mogao zanemariti,jer mi je TV spojen na laptop.Znaći ako bi bila samo kvaliteta slike tj. ekrana za gledanje pretežno materijala sa HDD-a(x264,mkv). Može i model od prošle godine.
    Hvala

    1. pa za mkv je OK bilo koji player osim ako ne trebas neke promjene oko fontova i tako to.
      SONY za 2014 je jako dobar izbor kaj se tice kvalitete slike. Jedino, skoro svi su VA pa ako ti je bitan kut gledanja…..
      no svi manji su uglavnom sa 50Hz panelima.

  3. Ne bih više 50 Hz panel ni u ludilu. Sa ovim sam se zeznuo. A što se tiće playera,napisao sam,tv je spojen na laptom,pa mogu preko njega sve vrtiti.Znaći ostaje samo i jedino kvaliteta slike tj. panela.

    1. Danas ti je sve elektronika, pa Samsungova top serija SUHD ima samo 100hz panel, a pise 1500 ili 2000hz, neznam i nije me briga. Sony je kralj i sa 50hz, jer ima najbolju elektroniku i najmanje podrhtava kod brzih scena, sto se nisam bas uvjerio kod LG i Samsunga i to na skupljim modelima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!