4K Ultra HDTutorijali/uputeVijestiVodiči

Bolji gaming na Samsung 2015 televizorima

samsung-ju6672-header

Dobre vijest za sve koji razmišljaju o kupovini Samsung televizora koji bi ujedno koristili i za igranje igara. Prvi testovi koje smo proveli na novim modelima serije JU6xxx pokazuju gotovo 40% manje kašnjenje slike (input lag) u odnosu na prošlogodišnje modele.

Što je “Input lag”?

Radi se o kašnjenju od trenutka kada je televizor primio signal pa do trenutka kada se slika pojavila na ekranu. Što je to vrijeme kraće, to je rezultat bolji. Ako je kašnjenje veliko, prilikom pomicanja miša po podlozi ili analogne palice na kontroleru, korisnik će uočiti kako “slika kasni”. Granica prihvatljivog rezultata za uobičajeno korištenje se smatra < 40 ms kašnjenja, za gaming još i manje. Ako surfate internetom ili radite neku drugu manje zahtjevnu radnju kašnjenje vas ne bi trebalo previše smetati, no ako ste igrač koji mora reagirati u što kraćem roku, tada je ovaj rezultat jako važan.

Više o temi i primjere možete pogledati u ovom članku >>

Samsung 40JU6472 i 48JU6672

Prije detaljnog testa isprobali smo nove Samsungove televizore u Technomarketu u Point Shopping centru i provjerili ima li kakvih promjena vezanih za kašnjenje slike. Oba modela imaju zaslon Ultra HD rezolucije i Tizen operativni sustav, stoga nas je dodatno zanimalo jesu li povećani broj piksela i novo sučelje utjecali na spomenuti parametar.

Leo Bodnarov Lag Tester je pokazao slijedeće rezultate (HDMI 1080p ulaz, Samsung 40JU6472):

  • Standard predložak > oko 114 ms
  • Natural predložak > oko 114 ms
  • Movie predložak > oko 113.6 ms

U odnosu na prošlogodišnje modele (primjerice 55H6500), to je slabiji rezultat i to za oko 40 ms sekundi. Drugim riječima, na ovim postavkama ćete zasigurno uočiti kako pokazivač kasni kada ga pomičete po ekranu, a u igrama bi ovo moglo dovesti do slabijih rezultata.

Pogledajmo sada rezultat uz aktivan Game mode:

Game mode > oko 27.2 ms

samsung-ju6472-game-mode
Samsung 40JU6472 Game mode kašnjenje

Dobili smo čak 4x kraće vrijeme odziva! U odnosu na prošlogodišnje modele (H6500, H7000,…), a koji su u Game modu postizali kašnjenje od oko 40 ms, ovo je 40% bolji rezultat! Treba ovdje uračunati da su prošlogodišnji modeli koje uspoređujemo bili Full HD rezolucije, dok su novi Ultra HD rezolucije zaslona, što znači da televizor mora u tom kratkom vremenu i odraditi skaliranje i ostale radnje kako bi na ekranu prikazao RGB 2160p prikaz.

Nešto jači model, Samsung 48JU6672 sa zakrivljenim ekranom je postigao za 0.9 ms bolji rezultat – 26.3 ms smo izmjerili u Game modu.

samsung-ju6472-game-mode
Samsung 48JU6672 Game mode kašnjenje

paragraph-separator-divider

Ako ovaj rezultat usporedimo s konkurencijom koju smo isprobali ove godine, tada je rezultat sasvim konkurentan. LG-jev 42LB650V, vrlo popularan model srednje klase je u Game modu prošle godine kasnio 29.1 ms, a 42LB670V oko 24.7 ms. Sonyjevi modeli 42W705B i 42W805B ostaju prošlogodišnji rekorderi s kašnjenjem od oko 14 ms.

S obzirom na to da LCD monitori imaju u prosjeku kašnjenje od oko 10 ms (izvor: interna testiranja i DisplayLag database), odabir modernog televizora koji bi se koristio i za igranje više nije besmislena ideja već itekako utemeljena i potvrđena testovima.

HDTVtest je već napravio recenzije Samsungovih modela serija 7 i 9 i dobio također značajno bolji rezultat nego prošle godine:

  • Samsung 48JU7500 – kašnjenje 21 ms
  • Samsung 65JS9000 – kašnjenje 22 ms
  • Samsung 65JS9500 – kašnjenje 21 ms

Svi rezultati u Game modu.

paragraph-separator-divider

Zašto Samsung skriva Game mode?

samsung-game-mode-2015

Na kraju ostaje pitanje koje smo postavljali i proteklih godina – zbog čega Samsung drži Game mode opciju toliko duboko i nepristupačno unutar izbornika?! Razumjeli bismo da se aktivacijom istog dobiva slika koja je značajno slabije kvalitete, te da je kašnjenje slike neznatno bolje (ili jednako) kao i kod ostalih predložaka. No rezultat je baš suprotan – slika je sasvim pristojna (može biti i odlična uz podešavanje kroz izbornike i kalibraciju), a njeno kašnjenje je višestruko kraće.

Da biste pristupili Game modu, potrebno je ući u glavni izbornik, odabrati System -> General -> Game mode opciju iz Off prebaciti u On. Nakon toga će se u opcijama za podešavanje slike pojaviti Game predložak (koji nije moguće promijeniti u niti jedan drugi dok ponovno ne isključite Game mode) i kašnjenje slike će biti značajno manje.

Video priloge o  Samsung 40JU6472 i Samsung 48JU6672 modelima možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Nove Samsung televizore možete kupiti u Technomarketu >>

technomarket-logo

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

11 komentara

  1. Zasto je Samsung digao cijene u nebesa novim modelima? Kao da su najsuperiorniji, sto se tice kvalitete slike. Sada ce netko reci , zbog tecaja eur-dolar, a onda treba postaviti pitanje zasto nisu poskupljeli toliko drugi proizvođaci. Gledam cijene u EU. Gade mi se vise ovi Korejanci.

    1. Mozes, ali to ti kosta oko 2500kn i taj Tizen koliko sam vidio je kopija LG-a i nije me nesto odusevio, osim sto je ljepse poslozeno i malo brze radi. Cekaj jos koju godinu, pa ce ponuditi tko zna sto jos, ako ti tv bude ziv.

      1. Tako su prije nekoliko godina najavljivljali Badu operativni sistem, koji je bio odlican, a oni ga samo ugasili. Ne vjerujem im ja puno. Tesko ce oni pored Androida, pa i Firefoxa.

  2. Zanima me,posto nisam nigdje saznao,koliko tv-i J serije imaju Ram memoriju,te koje su brzine procesora?
    Koja je tocno razlika izmedu Cmr-a i Pqi-a? Zasto nema vise oznake za Herce?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!