A/V receiversAudio opremaRecenzije

Denon AVR-X5200W Dolby Atmos A/V receiver – recenzija

Korištena audio oprema:

test-audio-equipment

  • Subwoofer B&W ASW610
  • Prednji L/R kanali: ProAC Response TriTower
  • Centralni kanal: Mission m7C1
  • Surround L/R kanali: Mission M7ds

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

denon-x5200w-installed

X5200W receiver smo koristili nekoliko tjedana i u tom periodu na njemu poslušali stotine različitih pjesama, skladbi i raznih isječaka, te pogledali desetak filmova. Bilo je tu raznih formata, od MP3-a, FLAC-a, DSD-a, preko Dolby Digitala, Dolby TrueHD-a, Dolby Atmosa, te DTS-a i DTS-HD Master Audio zapisa. Gledali smo i TV program povezavši televizor putem digitalnog optičkog kabela, te slušali razne internet radio postaje.

Cjelokupan dojam je na vrlo visokom nivou i to prvenstveno zbog činjenice što X5200W raspolaže s velikom snagom i kvalitetnim procesuiranjem zvuka, tako da su filmovi zvučali uvjerljivo bez obzira na kompleksnost zvučnog zapisa u pojedinoj sceni. Osim dinamične prednje pozornice, iznenađujuću dinamiku su dobili i stražnji zvučnici u našem 5.1 sustavu, a koji su na prethodnom, mnogo povoljnijem i skromnijem Yamahinom receiveru zvučali slabo i neuvjerljivo. Napominjemo kako smo koristili potpuno jednake zvučnike i zvučničke kabele, te da smo napravili kalibraciju zvuka s priloženim Audyssey mikrofonom.

denon-x5200w-audyssey

Receiver se odlično nosio s vrlo dinamičnim dizajnom zvuka filma Interstellar, epskim bitkama u Gospodaru Prstenova, eksplozivnim scenama u filmovu Totalni Opoziv (Total Recall) i Umri Muški, kao i mnogim drugim naslovima koje smo imali prilike poslušati. U kombinaciji s odličnom Ultra HD slikom Samsungovog 55HU7500 televizora, Denon X5200W je pružio odlično višekanalno iskustvo kakvo smo i očekivali od A/V receivera ove klase.

Stereo reprodukcija je također bila na vrlo visokom nivou i bez ijedne zamjerke. Zvuk je bio kristalno čist na našim ProAC Response Tritower samostojećim zvučnicima, a koji i na stereo pojačalima i mnogo povoljnijim A/V receiverima postižu odličan rezultat. U reprodukciji su se posebno isticale FLAC snimke u Audio CD ili boljoj kvaliteti zvuka (44.100 Hz; 16 Bit; Stereo), no ne možemo reći niti da je MP3 zvučao puno lošije. Naime, X5200W posjeduje Restorer algoritam koji komprimirane audio formate poput MP3-a, WMA i MPEG-4 AAC-a nastoji rekonsturirati tako bi oni zvučali bolje. U praksi smo ga koristili samo pri slušanju internet radija.

denon-x5200w-display

S obzirom da smo mišljenja kako kvaliteta zvuka prvenstveno ovisi o zvučnicima i samom izvoru, a tek onda o pojačalu, naš dojam jest kako je ovo odličan proizvod koji će zadovoljiti svojim karakteristikama i za primjenu u vrlo velikim dnevnim sobama, odnosno tamo gdje se zahtijeva velika snaga i podrška za sve važne audiofilske i višekanalne audio formate. X5200W osim mogućnosti Pure Direct načina rada nudi i mogućnost proširivanja originalnog zvučnog zapisa na sve zvučnike u sustavu i to u tri različite kategorije (Movie, Music i Game), tako da time pokriva doista sve moguće scenarije i samim time tipove korisnika.

Autor ovog teksta je s audio segmentom ovog proizvoda vrlo zadovoljan, no s obzirom da je ovo prvi model koji detaljno testiramo u ovoj klasi, komentar o tome donosi li nešto više u odnosu na konkurenciju ćemo donijeti nakon testova drugih modela.

Kvaliteta slike (Picture quality)

denon-x5200w-isf-settings

U segmentu kvalitete slike X5200W obećava mnogo:

  • 4K/60p 4:4:4 Pure Color
  • NSV Precision Video (technology that improves the accuracy of signal representation, allowing images to be displayed at much higher resolutions) by Analog Devices
  • NatureVue Video Upconversion and Enhancement technology by Analog Devices
  • isfccc certified calibration controls

X5200W raspolaže digitalnim i analognim video ulazima i izlazima, no s obzirom da smo u 2015. godini kada je digitalno povezivanje putem HDMI-ja postalo standard, kompozitno i komponentno povezivanje i performanse nećemo analizirati. Po pitanju digitalni sučelja, uređaj posjeduje ukupno 8 HDMI ulaza, od čega njih 7 na poleđini može prihvatiti signal u Ultra HD rezoluciji u 4:4:4 formatu i 60 punih sličica i takvog ga istog dalje proslijediti na HDMI izlaze.

denon-x5200w-isf-444-pure-color

Naša analiza slike za rezultat je imala provjeriti utječe li X5200W na karakteristike slike koja prolazi kroz njega, odnosno koliko je dobar ugrađeni i/p Scaler za konverziju sadržaja koji nisu Ultra HD rezolucije na tu rezoluciju. Test smo proveli putem A/V Foundry VideoForge izvora signala, a koji smo povezali direktno na Samsung 55HU7500 kalibrirani Ultra HD televizor i napravili mjerenja u CalMAN-u V5, te zatim to isto napravili spajajući izvor signala na A/V receiver. U nastavku donosimo rezultate:

CalMAN v5 rezultati
CalMan ISF Pre-Calibration View Gamma  Black – white level
Rezultat bez A/V receivera Samsung-HU7500-AVFoundry-direct  2.2  17 – 253
X5200W receiver – Picture Mode Off  denon-x5200w-picture-off  2.2  17 – 253
X5200W receiver – Picture Mode Standard denon-x5200w-picture-standard  2.2  17-253
X5200W receiver – Picture Mode Movie denon-x5200w-picture-movie  2.2  10-253
X5200W receiver – Picture Mode ISF Day  denon-x5200w-picture-ISF-Day  1.8  17 – 253
X5200W receiver – Picture Mode ISF Night denon-x5200w-picture-ISF-Night 2.4 18 – 253
X5200W receiver – Picture Mode Custom denon-x5200w-picture-Custom 2.2 17 – 253

Kako je vidljivo iz usporedbe, Denon X5200W je transparentan kada je uključen u sustav pod uvjetom da je Picture Mode isključen, u Standard ili Custom predlošcima. Isto vrijedi i kada je receiver u standbyju i samo prosljeđuje ulazni signal na ulaze (HDMI pass-through). U slučaju ISF Day predloška balans bijele boje kao i gamut ostaju nepromijenjeni, no gamma je snižena s 2.2 na 1.8. Kod ISF Night predloška gamma raste na 2.4, što je vrijednost koja se preporučuje za gledanje u zamračenom ambijentu, uz lagani gubitak detalja u najtamnijim dijelovima slike (razina crne boje je povišena sa 17 na 18). Movie predložak se je pokazao kao posebno loš izbor zbog toga što je razinu crne boje spustio na 10 i time prenaglasio detalje u najtamnijim dijelovima slike, uz prenaglašenu crvenu boju. Ovu pojavu smo vidjeli i kod povezivanja na Samsung H7000 i HU7500 televizore, oba precizno kalibrirana.

Dodatna podešavanja su moguća samo u Custom predlošku, za one koji žele preciznije podesiti pojedine parametre slike. Na izbor se nudi:

  • kontrast
  • svjetlina
  • zasićenje boja
  • redukcija šuma i
  • naglašavanje bridova

Za ISF kalibratore tu su i istovjetne kontrole za ISF Day i Night predloške, a do kojih se dolazi držanjem određenih tipaka na daljinskom upravljaču.

Ukratko, što se boja tiče, Denon X5200W A/V receiver odrađuje svoj posao kako treba, bez da negativno utječe na karakteristike slike kada je uključen u sustav ili kada samo prosljeđuje signal.

denon-x5200w-scaler

Iduća tema je danas sve popularniji “4K Upscaling“, odnosno prilagođavanje ulaznog video signala na veću rezoluciju. Svaki Ultra HD televizor koji danas kupite posjeduje procesor koji će svaki video signal prilagoditi rezoluciji zaslona. Kod digitalnih zaslona idealno je da ulazni signal odgovara fizičkoj (nativnoj) rezoluciji zaslona, no to često nije slučaj, posebno kada je u pitanju Ultra HD sadržaj koji je za sada vrlo rijedak.

Skaliranje na Ultra HD rezoluciju smo isprobali na Samsungovom 55HU7500 Ultra HD televizoru. Gledajući Full HD Blu-ray sadržaje, odmah smo uočili kako je Denonov 4K Upscaling ništa drugo nego naglašavanje bridova zagasito žutim obrubima, te da se isti efekt može postići direktno na Samsungovom televizoru kroz povećanje oštrine slike. Problem leži u tome što Denon ne nudi mogućnost podešavanje intenziteta dodatne oštrine prilikom 4K Upscalinga, a u Custom predlošku je tvornički već podešen na najnižu vrijednost (Enhancer opcija).

U slučaju da i/p Scaler na Denonu podesimo da ne odašilje Ultra HD, već originalnu Full HD rezoluciju, tada naglašavanje bridova nije bilo prisutno, već smo ga mi mogli dodatno prilagođavati kroz dostupnu Enhancer kontrolu. Osim Full HD materijala, isprobali smo i Wall-E na DVD-u i uspoređivali kadrove sa i bez Denonovog skaliranja.

Premda su u receiver ugrađeni NatureVue Video Upconversion and Enhancement algoritmi, dojam skaliranja SD signala na Full HD ili Ultra HD rezoluciju ne možemo opisati kao išta bolji od onog koji rade moderni Ultra HD televizori. Slika je bila dobre detaljnosti s obzirom na malu rezoluciju ulaznog signala koja se mora prilagoditi daleko većoj po širini i visinu, uz meke bridove i detalje.

denon-x5200w-chroma

Jedini test koji je pokazao bolji rezultat u odnosu na procesor ugrađen u televizor je Chroma Multiburst sa Spears and Munsilovog Blu-ray testnog diska. U njemu je Denonov procesor prezentirao kružnice idealne koncentričnosti, bez pojave kružnica manjeg promjera lijevo i desno od centra. U praksi se ova prednost nije mogla vidjeti.

S druge strane, Luma multiburst je pokazao upravo suprotni rezultat, uz koncentrične kružnice u slučaju Denonovog procesiranja.  No i ova pojava se nije mogla uočiti u praksi, barem ne u materijalima koje smo imali prilike pogledati.

Jedini detalj koji vidimo kao ograničenje ovog A/V receivera kada Ultra HD sadržaji počnu stizati na 4K Blu-ray mediju jest u nedostatku HDCP 2.2 podrške, premda je uređaj opremljen HDMI 2.0 priključcima. Denonova perjanica ponude, A/V receiver X7200W će dobiti službenu hardversku nadogradnju koju će kupac morati platiti (navodi se cijena od 200 eura), no za sada nije poznato hoće li X5200W dobiti jednaki tretman. Ovo je važan podatak za sve koji planiraju nabaviti Blu-ray 4K reproduktor i gledati Ultra HD sadržaje s HDCP 2.2 zaštitom.

Suma sumarum, Denon X5200W odlično odrađuje svoj posao kada je transparentnost video komponente u pitanju. Ugrađen skaler se nije pokazao boljim od onog koji je ugrađen u moderne televizore, te mu prigovaramo na ograničenost kontrola za precizno podešavanje. Za one koji žele eksperimentirati tu su različiti predlošci i nekoliko kontrola za podešavanje, baš kao i ISF predlošci za dnevno i noćno gledanje.

paragraph-separator-divider

Zaključak

denon-x5200w-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 12.920,00  kn

Na test ustupio: Sonus Art

sonus-art

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

Adsense
Prethodna stranica 1 2

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

7 komentara

  1. Dobro vece ,pozdrav za vasu ekipu sve najbolje ,treba mi pomoc ,naime imam pioneerov risiver VSX-520-K,da li mogu ovaj set zvucnika da se poveze sa njim da li su kompatibilni ali pak trebaju jaci neki
    evo modela pioneer s11 tako je oznaka za set ,unapred hvala pozzzz

    1. pa mozes zapravo. Samo subwoofer ti nema crossover kontrolu tak da taj dio moras odraditi na receiveru. Ne znam kakav MCACC ima taj receiver i koliko toga moze, ako moze, odraditi automatski kaj se tice kalibracije.

      1. to me interesovalo da li moze da se upari ,da nisu mozda slabi ,ne treba mi nesto da to bude jako sad , i da se cuje ,samo neka bude ok,sto se tice basa nameravam neki solidan aktivan i da moze da se pojacava preko daljinskog to je to ,hvala na odgovoru sve najbolje za vas i vas sajt jos jednom

        1. ermmmm….. nije ovo moj sajt, cak stovise nemam bas nikakve veze sa njime, zahvali Darku.
          Inace, ti zvucnici mogu do 150W sto je onak, skoro duplo nego sto moze dati tvoj receiver. Kaj se tice subwoofera, probaj prvo sa ovim jer mozda bude OK ako frekvenciju odredis na receiveru. A kaj se tice pojacavanja, to ti ne treba. Obicno se na subu to odredi jednom i ne diras vise, ostalo radi elektronika u njemu tak da taj dio nije bitan. Subwoofer koji radi razliku kosta dosta novaca tak da se nemoj zaletavati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!