4K Blu-ray4K Ultra HDVijesti

Ultra HD Blu-ray standard definiran – stižu nam bolji i mnogobrojniji pikseli

blu-ray-4k

Blu-ray medij više neće biti ograničen samo na Full HD rezoluciju – Blu-ray Disc Association udruženje (BDA) je napokon finaliziralo standard za UHD Blu-ray format, a koji će osim četiri puta veće rezolucije moći pružiti i veći raspon boja, veći dinamički raspon, više sličica u sekundi, te učinkovitiji HEVC sustav kompresije.

Prvi detalji UHD Blu-ray standarda pojavili su se već tijekom CES-a u Las Vegasu ove godine, a kada je procurila specifikacija u kojoj se navode osnovne karakteristike. Sada možemo potvrditi kako su navodi bili točni.

uhdblurayspecs-2015

Ono što nas veseli u cijeloj priči jest što novi Blu-ray neće donijeti samo veću rezoluciju i više sličica u sekundi, već i “bolje” piksele. BDA je tako prihvatila otvoreni standard za High Dynamic Range (HDR), a format će također podržavati i opcionalna rješenja: Dolby Vision i Philipsov HDR. Technicolorov prijedlog za HDR nije prihvaćen i ne nalazi se u novoj specifikaciji.

BDA je također prihvatila EBU-ov Recommendation 2020 (Rec.2020) za širi raspon boja, što znači da ćemo napokon u budućnosti gledati veći broj boja na ekranima i to prvenstveno zelene i crvene nijanse. Napokon Coca-Colinu crvena boja neće više izgledati narančasto!

rec709-vs-rec2020
Lijevo: Rec.709 raspon boja – desno: Rec.2020 raspon namijenjen Ultra HD televizorima

Dubina boja je također narastla s 8-bitnog na 10-bitno enkodiranje. U kombinaciji s većim rasponom boja sadržaji će izgledati mnogo impresivnije nego dosadašnji, a koje je Rec.709 raspon boja i 8-bitno enkodiranje bitno ograničavao.

S obzirom na novosti, za reprodukciju UHD Blu-raya ćete trebati novi Blu-ray reproduktor, kao i Ultra HD televizor, idealno neki novijeg datuma. S obzirom da su proizvodači svoje Ultra HD televizore odavno počeli prodavati, mnogo prije nego što je UHD Blu-ray standard definiran, ključne novosti na njima neće funkcionirati – poput šireg raspona boja, 10-bitnog prikaza i HDR-a. Ovo vrijedi i za postojeće Samsungove televizore koji podržavaju Evolution kit nadogradnju.

Samsung-HU7500-TV-UltraHD-4K
Samsung HU7500 Ultra HD televizor – izvor: Samsung.com

3D neće biti podržan na UHD Blu-ray mediju, barem ne za sada. To znači kako će 3D Blu-ray i dalje ostati jedini izvor 3D-a najviše kvalitete, te da će on odlično izgledati na 3D televizorima koji podržavaju polarizacijski 3D prikaz (poput LG-jevog 49UB850V)

Na kraju, ostaje pitanje – ima li UHD Blu-ray smisla pored UHD streaminga koji je već dostupan u nekim zemljama. Odgovor je potvrdan jer kvaliteta koju će UHD Blu-ray medij pohraniti daleko je iznad one koja se danas može vidjeti na servisima poput Netflixa ili YouTubea. Danas je to jasno vidljvo na Full HD Blu-ray medijima vs. streamingu u HD-u. Blu-ray ima daleko veći broj informacija o slici, pa je slika bogatija detaljima, gotovo uvijek posve oslobođena kompresijskih artefakata i jedini izbor za one koji žele vrhunsku sliku na velikom ekranu. Streaming će u budućnosti biti još bolji, no za sada UHD Blu-ray je broj jedan izbor za one koji žele gledati vrhunski Ultra HD sadržaj.

Prvi UHD Blu-ray reproduktori se očekuju krajem godine.

Izvor: FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

15 komentara

      1. pa znas i sam da je tu bilo komentara kako smo mi anti4k staromodni i ne pratimo tehnologiju i da je kupovina UHD modela zapravo ulaganje u buducnost* :D

        *proizvodjaca, jel :D

        1. Lako je biti general poslije bitke, ali upravo zbog toga i pišem komentare pa da za par godina vidimo tko ne pukovnik, a tko pokojnik.

    1. Adi, molim te da pažljivije biraš riječi. UHD ce ove godine biti i na modelima srednje klase, tako da ce doci u mnoge domove, a budi siguran nije da mnogima treba veca rezolucija za svakodnevno gledanje. No tehnika ide naprijed, uvijek tako polovicno da financiram njen napredak.

      1. POSTOVANA MORAN PRIZNAT DA STE UPRAVO IZREKLI PAMETNU RIJEC,I DA JE ISTINA DA POMALO DOLAZE TE TV VEC POVOLJNIJE OD DRUGIH U SREDNJOJ KLASI,JA ISTO OSTAJEM VIJERAN-LCD-LED-TV,JER SMATRAM DA BI MI BILA OGROMNA TROSNJA NOVCA NA TE TV.JUCER KUPIO U SANTCA DOMENICA-24 RATE-SPLIT,1.PUT U ZIVOTU SKACEM SA PANASONIC-TX-L42E30-E-LG47LB630V.SAD CEMO TEK VIDJET TKO JE BOLJI.SUTRA SE IGRAM SA NJIMA.ODGOVOR CU POSLATI ONIMA,KOJE TO ZANIMA.POZDRAV NENO

  1. Sa kojim pravom u javnom prostoru vrijeđate ljude na takav nizak i primitivan način
    po meni ovo je nedopustivo
    pratim ovaj forum i ne mogu vjerovati da tema kao što je konzumna elektronika može biti mjesto gdje će ljudi paušalno i neprovjereno iznositi stavove koji rezultiraju čistom uvredom za svakoga koji svoje novce potroši na način kako on to želi i misli da je ok
    Ovaj forum nije mjesto za vrijeđanje nego za izmjenu mišljenja i iskustva te davanja prijedloga onima koji ga traže, stoga bi zamolio i Darka da svojim reagiranjem na forumu upozori da je ovakva komunikacija nedopuštena

    1. Uložit novac u računalo, tenisice ili sat :-) ili kupit ditetu nešto pametno. Ja se ne ogradjujem od svojih komentara jer nisam nigdje nikoga uvrijedio, a drago mi je šta ovaj forum postoji jer bi danas bio kraći za 400 EUR bez razloga. A priuštio sam si u životu stvari koji će neki gledati samo na TV-u.

    2. Ono sto “neki” imaju, ili su imali, neki drugi kao npr. ti mogu samo sanjati, ili dizati kredite do neba d ase pokazu po komsilukiu, ali kupiti uhd tv da se pokaze ciji je veci (ne tev) je ravno idiotizmu, barem dok nebude kakvog, takvog materijala, nem ani hrvatska par postenih hd kanala, a neki se loze na idiotizme tipa 4k, 8k i sl.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!