Home » Recenzije » Televizori i monitori » OLED » LG 55EA980V (EA980V) Full HD OLED televizor – recenzija

LG 55EA980V (EA980V) Full HD OLED televizor – recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

55EA980V-picture-quality

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 05.01.20

U trenutku pisanja ove recenzije, LG-jev OLED televizor smo imali preko mjesec dana na testu. Tijekom tog razdoblja pogledali smo doista široku paletu sadržaja iz raznih izvora, od Blu-ray i Blu-ray 3D filmova, internet sadržaja u SD i HD kvaliteti, reprodukciju putem USB-a i mreže, te nezaobilazni TV program preko DVB-T prijama. Zaključak s naše strane glasi ovako: ovo je najbolji televizor koji smo do sada testirali i njegova konkurencija u ovom trenutku su samo drugi LG-jevi OLED televizori.

Ne samo da je autor ove recenzije više puta bio oduševljen prikazom poznatih sadržaja, već su to uočili i mnogi gosti koji su imali priliku vidjeti kako OLED televizor izgleda u praksi – kalibriran i u normalnim kućnim uvjetima. Jer, baš kao što smo pisali prije nešto više od godinu dana, u trgovinama nisu adekvatni uvjeti da doživite sve benefite OLED tehnologije, a i televizori su postavljeni u dinamičan način rada koji će upropastiti čak i najkvalitetniji video materijal.

Dvije glavne prednosti koje svaki OLED televizor ima u odnosu na LCD-e su:

 1. savršena crna boja koja čini idealnu osnovicu za prikaz svih ostalih boja,
 2. te kut gledanja bez ograničenja.

Savršena crna boja

lg-55ea980v-star-wars

Scena iz filma Ratovi Zvijezda: Povratak Jedija (Blu-ray, 1080p24)

Savršena crna boja doista se može opisati samo superlativima jer do izražaja dolazi u svim ambijentima, a posebno u potpuno zamračenoj prostoriji. Ako je na ekranu samo par zvjezdica noćnog nema, samo to ćete vidjeti. Nema probijanja pozadinskog osvjetljenja, “zraka” svjetlosti koje izviru iz rubova i podsjećaju vas da ono što gledate se zapravo nalazi na dvodimenzionalnom ekranu proporcija 16 naprema 9. Nema više neujednačene crne boje kao kod najnaprednijih LED LCD-a s direktno postavljenom mrežom LE dioda koje se po segmentima pale i gase. Nema više šuma u slici koji se može uočiti na plazma ekranima kad ih malo bolje pogledate. Sve što vidite jest informacija koju je autor sadržaja želio da vidite, a to nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Uz OLED Light kontrolu na 50 u Expert 1 predlošku, svjetlina je bila oko 165.8 cd/m2, što je vrijednost unutar raspona od 150 do 200 cd/m2 koji odgovara velikoj većini korisnika. Po potrebi se ova kontrola može povećati ili smanjiti, a HD Televizija će tijekom maratonskog testiranja ovog televizora pratiti hoće li i koliko svjetlina padati i što će se događati s bojama kako vrijeme odmiče.

55EA980V-black-sword-test

Sword test za provjeru kvalitete prikaza crne boje (FPD Benchmark)

Kada je crna boja idealna, onda i ostale boje izgledaju mnogo bolje, naravno pod pretpostavkom da je njih raspon (gamut) u skladu sa sadržajem koji gledamo. LG-jev OLED televizor precizno prati Rec. 709 preporuku za HD sadržaje, te nakon manjih korekcija boje izgledaju izvrsno, kako po pitanju zasićenosti i dubine, tako i po pitanju svjetline. Crvena ruža, zlatno žuti suncokret, pejzaži, more i planine, samo su neki od motiva koje LG-jev OLED prekrasno prikazuje i čini pravim užitkom za gledanje. Naravno, tu je i tekstura ljudske kože, realistična i detaljna, a takvu karakteristiku zadržava i u pokretu (za razliku od plazmi kod kojih se može uočiti efekt posterizacije).

Oštrina slike

55EA980V-sharpness

Detaljnost prikaza je također izvrsna – 1:1 mapiranje piksela gdje svaki piksel na ekranu prikazuje svoj diskretni djelić informacije i to izgleda sjajno s optimalne udaljenosti od cca. 3 metra udaljenosti. Pri manjoj udaljenosti, čak i kad se radi o Full HD prikazu, pikseli se mogu mnogo jasnije razaznati nego kod LCD-a, a i dobrog dijela plazmi jer idealna crna boja jasno daje do znanja gdje se nalaze njihovi bridovi. Zbog toga smo i više nego uzbuđeni što Ultra HD OLED TV-i dolaze u velikom broju ove godine i što će oni biti u potpunosti bez ograničenja po pitanju udaljenosti sjedenja. Želite najbolji mogući monitor od 55 ili više inča? Želite izvrsnu oštrinu ali i ujednačen prikaz bez da su rubovi ekrana svjetliji? Nema problema – Ultra HD OLED je za vas idealan izbor.

55EA980V-dvb-t

DVB-T signal standardne kvalitete.

Ne samo da su 1080i/p i 720p sadržaji odlično izgledali, već su i materijali standardne rezolucije bili i više nego ugodni za gledanje. Triple XD procesor dobro barata taktovima različitih isprepletenih signala, skaliranje na Full HD rezoluciju je također kvalitetno bez titranja i nazubljenih linija, a sve se to skupa spaja u sasvim pristojnu sliku (s obzirom na SD rezoluciju) na panelu beskonačnog kontrasta i realističnih boja.

Kut gledanja

Uz OLED televizor, doista se možete opustiti i ekran gledati odakle god to željeli. Nema više borbe za sweet spot ispred televizora, nema više obaveznog sjedenja da biste boje i kontrast vidjeli u najboljem moguće svjetlu – uz OLED TV možete vježbati na podu i gledati omiljeni film ili seriju ili stati u prolazu i prisjetiti se neke vama drage scene. Sve u svemu – odlično!

Zakrivljeni ekran

LG-jev OLED TV ima blago zakrivljeni ekran, radijusa 5 metara, zbog čega ponekad djeluje kao da je ravan, posebno pri pogledu sa strane. To što je ekran zakrivljen nama apsolutno ne smeta i štoviše – radije bismo imali ovako blago zakrivljeni ekran nego ravni. Razlog je u refleksijama svjetlosti, a koje nisu toliko izražene kod zakrivljenih ako imate prozore koji se nalaze lijevo ili desno od ekrana. Ljubičasti premaz dodatno umanjuje refleksije, tako da su one jače izražene samo ako se ispred televizora nalaze predmeti bijele boje i ako u prostoriji ima dosta svjetlosti.

3D slika

55EA980V-alain-mikli

LG na svojim OLED televizorima koristi polarizacijski 3D prikaz za čije gledanje su potrebne samo 3D naočale s cirkularnom polarizacijom. U paketu dolaze ukupno četiri para od čega su dva dizajnirana od strane Alaina Miklija, poznatog dizajnera naočala francusko-armenijskog podrijetla, te dva clip-on modela za nošenje na dioptrijskim naočalama. Uz Miklijeve naočale dobivate i dvije tvrde kutije za čuvanje, kao i krpicu za njihovo čišćenje.

3D prikaz dijeli mnogo sličnosti s onim za 2D – beskonačan kontrast i ovdje dolazi do izražaja, a dobra svjetlina zaslona jamči da prizori ne budu zagasiti i neatraktivni. Dojam trodimenzionalnosti je jako dobar, pozitivna i negativna dubina se dobro mogu osjetiti, a na kvalitetnim sadržajima se može jako dobro osjetiti volumen objekata. Dobar primjer za to je kadar iz Blu-ray 3D izdanja Ultimate Wave: Tahiti 3D, a gdje se kamera približava planetu Zemlji dok su na njemu istaknuta kretanja topline i oblaka. Potpuno crna boja i ovdje doprinosi osjećaju dubine i čini gledanje 3D sadržaja najboljim iskustvom do sada.

Efekt dvostruke slike se može vidjeti, prvenstveno na bijelim objektima ispred crne podloge, a intenzitet ove pojave ovisi o udaljenosti i kutu gledanja. S obzirom da se radi o polarizacijskom 3D-u na Full HD zaslonu, vodoravne crne linije se mogu razaznati u slici, što je riješeno samo na Ultra HD televizorima.

paragraph-separator-divider

Nedostaci

Sve do sada spomenuto je u dobrom kontekstu što se kvalitete slike tiče, što je i sam proizvođač naveo u svojim reklamnim materijalima. Beskonačan kontrast, savršen kut gledanja, tehnologija četiri podpiksela za veliku svjetlinu slike uz malu potrošnju električne energije, itd. No, ima li LG-jev OLED televizor i svojih nedostataka?

Naravno da ima nedostataka, no oni su daleko od nekih drastičnih koji bi značajno umanjili cjelokupan dojam i iskustvo gledanja. Ovdje ćemo navesti one s kojima smo se do sada susreli:

1. THX certificirana slika nije idealno podešena

O tvorničkim karakteristika slike smo govorili u sekciji “Tvorničke postavke i kalibracija”, a ovdje ćemo samo ukratko spomenuti ono najvažnije. LG je svoj prvi OLED televizor THX certificirao za 2D i 3D način rada. To znači da bi njegov vlasnik trebao samo odabrati THX predložak i uživati u slici koja je preciznih boja u skladu s originalnim sadržajem. Mjerenja su pokazala kako to nije u potpunosti točno i kako su greške u nijansama sive veće od vrijednosti 3, a koja predstavlja granicu između razlika u bojama koje ljudsko oko može, odnosno ne može vidjeti. Greške su od 30% do 100% svjetline veće od 3, te gotovo dolaze do odstupanja vrijednosti 5. Nakon kalibracije u Expert predlošcima greške je moguće smanjiti ne samo ispod vrijednosti 3, već i ispod 1, no za što je potrebna specijalizirana oprema i stručno znanje.

2. Pokretna rezolucija koja nije u skladu s Absolute Motion Clarity navodom proizvođača

LG u specifikaciji proizvoda navodi kako se radi o Absolute Motion Clarity jasnoći slike, što bi u prijevodu trebalo značiti da će svi detalji objekata koji se kreću po ekranu biti vidljivi. U teoriji se za OLED tehnologiju također navodi da ima brz, impulsi odziv (izvor: OLED display fundamentals and applications), više puta brži nego matrica LCD-a.  U praksi to baš i nije tako jer LG koristi tzv. “sample and hold” tehnologiju kao i LCD-i, tako da bez aktivnog TruMotion algoritma postiže cca. 300 od 1080 linija pokretne rezolucije. Igranjem s TruMotion kontrolom, najveća pokretna rezolucija koju smo izmjerili je oko 600 linija, što znači da se u pokretu oko polovica informacija izgubi u zamućenju. No, ovdje treba napomenuti kako zamućenja nisu takvog tipa koji će ostaviti dupliran izgled objekata niti duge crne tragovi iza njega – sam objekt u pokretu nije onako oštar kao u statici i to je to. Oštrina slike je dovoljno dobra i za sportske sadržaje, pa smo tako uživali u prijenosu košarkaške utakmice u 720p60 rezoluciji, a zamućenja nas nisu posebno smetala. Samsungov OLED TV funkcionira na istom principu, no koristi postiže bolju pokretnu rezoluciju zahvaljujući umetanju crnih okvira, što s druge strane smanjuje svjetlinu i unosi titranje. S obzirom na navod da se radi o apsolutnoj jasnoći slike, očekivali smo više.

Još jedan detalj vezan za TruMotion – s obzirom da se radi o istom Triple XD procesoru kao i na LG-jevim LCD televizorima, tako i ovdje interpolacija slike uvodi artefakte koji mogu više ili manje utjecati na iskustvo gledanja. Nama su najviše smetali kod igranja igara i filmova.

3. Svjetlina koja varira o količini bijele boje na ekranu

Uz idealnu crnu boju i samim time beskonačan kontrast, jedini parametar koji bismo od sada trebali gledati jest svjetlina slike – koliko jarka bijela boja možete biti na ekranu. OLED televizori za sada imaju ugrađenu kontrolu koja ovisno o količini bijele boje prilagođava intenzitet OLED dioda po pravilu sličnom onom na plazma televizorima: što je više bijele boje na ekranu, to je najveća svjetlina manja. Varijacija u najvećoj svjetlini može biti čak 70% u odnosu na 2% i 100% ekrana popunjenom bijelom bojom. U praksi se ova varijacija teško može uočiti jer udio bijele boje nema tako velike skokove kod uobičajenih video sadržaja i ako se ne radi o testnim materijalima, mišljenja smo kako ovo ograničenje nikome neće smetati. Na kraju krajeva, “kraljica” vrhunske slike – plazma tehnologija je do zadnje proizvedene generacije imala ovo ograničenje no ne sjećamo se da se itko na to posebno bunio.

4. Brightness kontrola koja uvodi svojevrsno probijanje svjetlosti na ekranu

55EA980V-light-emission

*klik na sliku za uvećanje

Prije kalibracije smo televizor gledali u THX Cinema predlošku s obzirom da je on trebao pružiti najprecizniju sliku. No tijekom gledanja sadržaja u potpuno zamračenom ambijentu uočili smo lagano “probijanje” svjetlosti u donjem dijelu ekrana, uz okvir. Ovo je iznad naših glava stavilo veliki upitnik jer dobro znamo kako OLED tehnologija nema pozadinsko osvjetljenje kao LCD-i i da je svaki piksel cjelina za sebe. No nakon igranja s postavkama u sklopu Expert predložaka shvatili smo o čemu se radi – Brightness kontrola, a koja definira najnižu razinu crne boje koja će se prikazati na ekranu je utjecala na to hoće li ekran biti ujednačeno crn ili će se po njemu pojavljivati sivi tragovi. Uočili smo kako se povećavanjem ove kontrole iznad vrijednosti 51 u donjem dijelu ekrana pojavljuje lagana svjetlost, a koja se daljnjim povećavanjem dalje širi po cijelom ekranu.

Smatramo da je ovdje problem u načinu na koji se kontrolira ekran, te da bi ova kontrola trebala ujednačenije povećavati razinu crne boje. Isto tako, s obzirom da su u THX Cinema predlošku zaključane sve postavke, a Brightness stoji na vrijednosti 52 na kojoj se ova pojava vidi, smatramo da bi LG ovo definitivno trebao ispraviti kroz softversku nadogradnju – bilo u načinu na koji se kontrolira ekran ili kroz smanjenje Brightness postavke na 51 (a na kojoj se i dalje vide sve informacije od broja 17 pa naviše).

Zadržavanje slike?

Jedna od tema koje se povezuju s OLED ekranima je zadržavanje slike (image retention) kao i na plazmama. Tijekom našeg testa, a u kojem smo dosta igrali i igre sa statičnim dijelovima sučelja, osim kratkotrajnih tragova koje možemo usporediti s LG-jevim IPS televizorima, nismo uočili. Tijekom maratonskog testa ćemo obraditi pažnju na zadržavanje slike i o tome pisati u nekom od budućih testova.

paragraph-separator-divider

Sve u svemu, jako dobar rezultat, najbolji do sada od svih televizora koji smo testirali. Pojedinih nedostataka ima, poglavito po pitanju pokretne rezolucije i problematične Brightness kontrole, no vjerujemo kako će se to riješiti na novim modelima, odnosno kroz nadogradnje softvera.

Gaming

Uz kašnjenje slike od 55 milisekundi u Game predlošku za sliku, LG-jev 55EA980V je samo jednu milisekundu brži od za sada jedinog Samsungovog OLED televizora. U oba slučaja je to tek osrednji rezultat jer za onaj dobar bi kašnjenje trebalo biti ispod 40 milisekundi, odnosno 30 za zahtjevne igrače. No jednom kada počnete nešto igrati na LG-jevom OLED-u, bilo da se radi o pucačini iz prvog lica, avanturi ili RPG-u, shvatit ćete kako vrhunska kvaliteta slike i beskonačan kontrast igre podižu na sasvim novu razinu i samo ćete na takvom zaslonu htjeti nastaviti igranje.

Dobar primjer za to je igra Alien Isolation, a u kojoj u ulozi Amande Ripley trebate preživjeti na svemirskoj postaji Sevastopol nakon što ju posjeti Alien. Igra obiluje prostorijama u polumraku i potpunom mraku, što znači da ju je najbolje igrati na ekranu koji će crnu prikazati potpuno crnom, a ne sivkastom i tako vas stalno podsjećati da se ono što gledate nalazi na ekranu ispred vas. 55EA980V prekrasno rekonstruira ambient ove igre, unosi tjeskobu u igrača i drži vas napetim cijelo vrijeme jer ćete imati osjećaj kao da se nalazite u Amandinoj koži – sami suprotstavljeni s vanzemaljskim bićem.

Za akcijske igre bi manje kašnjenje slike dobro došlo, na za prvu generaciju ovo je jako dobar rezultat i vjerujemo da će biti još bolji dolaskom novih modela.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

55EA980V-speaker

2.1 konfiguracija zvučnika koja broji dva zvučnika usmjerenja prema gledatelju i jedan niskotonski zvučnik s pogledom prema podlozi zvuče iznadprosječno dobro za jedan iznimno tanak televizor. Širina pozornice je dobra, lijevi i desni kanal se mogu lijepo odvojiti i stvoriti atmosferu s čistim i prozračnim zvukom ispred televizora, a niskotonska jedinica se brine da zvuk ima svoju osnovicu i volumen. Naravno, s obzirom na vrhunske video performanse i od audio se očekuje visoka kvaliteta reprodukcije i mesnati bas, stoga je naša topla preporuka da uz televizor svakako investirate u komplet kućnog kina.

paragraph-separator-divider

Zaključak

lg-55ea980v-award

Krajem 2013. godine smo među prvima globalno testirali LG-jev zakrivljeni OLED televizor i od tada nismo prestali razmišljati o njemu i uspoređivati ga sa svakim novim televizorom koji je došao na test. Sada nam je 55EA980V - prvi LG-jev OLED televizor na svjetskom tržištu stigao i na maratonsko testiranje, u sklopu kojeg ćemo ispitati svaku njegovu mogućnost, kao i trajnost. Je li ovo doista najbolji televizor do sada - pročitajte u nastavku. Specifikacije (specifications) Specifikacije Proizvođač LG Electronics Model 55EA980V Tehnologija prikaza WRGB OLED Veličina ekrana 55 inča / 140 cm Energetska klasa A (100 W, 146 kWh/godišnje) 3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale…

Review Overview

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka

Najbolji Full HD televizor do danas!

Summary : LG-jev 55EA980V je najbolji televizor koji smo do danas testirali. U kućištu vrhunske kvalitete izrade i jedinstvenih materijala našao se OLED panel 140 cm velike dijagonale koji će slikom oduševiti svakoga - kako videofila koji zna što hoće tako i prosječnog korisnika koji će već nakon nekoliko trenutaka gledanja shvatiti kako je ovo nešto sasvim drugačije i bolje. OLED tehnologija predstavlja novo i uzbudljivo doba koje nam donosi bolju sliku nego ikada prije, kao i potencijal da ona bude još bolja, emotivnija i spektakularnija u budućnosti.


 

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 30.000,00 kn

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr

jeftinije-hr

Na test ustupio: LG

lg-logo-2015

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

21 komentar

 1. Hvala na još jednoj odličnoj recenziji i bravo za LG.

 2. Kao i uvijek svaka pohvala na vašim recenzijama i trudu.
  Hoćete možda raditi recenziju i modela Lg EC 930v?

 3. Super recenzija,za svaku pohvalu.
  Interesuje me da li je poznato kolika je trajnost panela , jer ipak ovo je za nas još uvek nova tehnologija ?
  Pozdrav za Darka i ostale.

 4. Tako je, navodi se u uvodu, a poslije ni riječi tj. može se nagadjati da za provjeru istoga treba proć neki period, godiba, dvi. I ima li kakve veze što na TV-u ima mrtvih piksela (polupiksela ili kako li već)?

  • Mjesec dana nije dovoljno vremena da bi se takve stvari mogle provjeriti. Zato TV i imamo na long term testu tako da ćemo provjeravati njegovo stanje.

   • Darko mislim da možeš istestirati panel na “burn-in” u relativno kratkom vremenskom intervalu a da ga ne oštetiš. Evo moje ideje zasnovane na činjenci da se “burn-in” efekat javlja kao posledica neravnomernog trošenja piksela tj. pod-piksela:

    U Photoshop-u ili nekom sličnom programu generišeš RGB sliku obavezno u nativnoj rezoluciji panela (u ovom slučaju Full HD tj. 1920×1080 piksela), za pozadinu staviš potpuno crnu boju, dok recimo u gornjem levom uglu staviš natpis “HD televizija” u potpuno beloj boji i obavezno sa isključenim anti-aliasing-om tj. isključenim omekšavanjem ivica. Tu sliku snimiš u JPEG formatu sa najmanjom kompresijom tj. u najboljem kvalitetu i pustiš je da stoji na TV-u neko vreme (mereno u danima) obavezno u Full režimu, svetlinom na max. i sa isključenim eco modovima, screensaver-ima itd. Posle nekog vremena pustiš umesto ove slike sliku sa sivom pozadinom i proveriš da li ima senke tj. “burn-in” efekta. Ukoliko nema, super, svi ćemo biti srećni, ukoliko ima uradićeš sledeće: U Photoshop-u ćeš na prvoj slici primeniti “Invert” filter (Image>Adjusments>Invert) tj. uradićeš “Negativ” funkciju i zamenićeš mesta crnoj i beloj boji. Naravno snimićeš sliku u JPEG formatu sa najmanjom kompresijom i pustićeš je pod istim uslovima da stoji na TV-u isto vremena koliko i prvu sliku, to će izjednačiti potrošenost piksela tj. pod-piksela odnosno ukloniće “burn-in” efekat.

    Sad je samo pitanje da li možeš da “peživiš” par dana bez OLED televizije. :-)

    • Svaka čast Saša, profi nema šta.

    • Pozdrav Saša,

     Hvala na uputama, to je svakako jedna od kvalitetnijih metoda za provjeru. Budem nesto iskombinirao, trenutno se OLED odmara dok sam na ISE sajmu u Amsterdamu, no cim se vratim budem nastavio s testiranjem. Ono sto do sada znam o OLED-ima jest da im se moze pojaviti burn-in – vidio sam to u trgovinama, a i javljalo su mi se trgovci i pitali kako da ociste zaprzenu sliku. Obicno je to bio LG-jev logo. No treba uzeti u obzir da su ti ekrani mjesecima u Dynamic modovima prikazivali jedan te isti uzorak na ekranu, tako da cu ja prvenstveno provjeriti hoce li se u normalnom kucnom ambijentu isto dogoditi.

 5. zakon,sve pohvale i hvala za recenziju

 6. Sve prednosti OLED-a u odnosu na LCD su nesporne.
  Međutim, ne dopada mi se jedna stvar, a ta je da su pikseli na OLED-u puno uočljiviji nego na LCD-u, dakle vrlo se jasno vidi svaki pojedini piksel, odnosno “mreža” piksela (1920 x 1080), nešto slično kao na CRT-u i plazmi.
  Osobno, ovo smatram minusom u odnosu na LCD.
  Vjerojatno će na UHD OLED-ima to biti puno manje primjetno, zbog znatno manjih piksela.
  Darko, da li je i tvoje zapažanje piksela i usporedba s LCD-ima, jednako takvo…

 7. Svaka čast na recenziji i posebne pohvale za maraton test, jer čovjek ako ima novaca ne treba žaliti dati za takav tv, ukoliko se radi o kvalitetnom i trajnom proizvodu-što će se najbolje testirati na taj način.
  Posebno mi je drago što je kontrast dobio tako značajno mjesto u ukupnoj ocjeni kvalitete slike, jer je to indirektno priznanje staroj crt tehnologiji koja je oduvjek po pitanju kontrasta bila apsolutno superiorna lcd tehnologiji. Ipak treba reći da stare crt kante ostaju referenca za pokretnu sliku i ulazno kašnjenje signala, što je posebno bitno za gamming.
  Inskreno se nadam da će oled tehnologija zaživiti i u svijetu pc monitora jer sadašnje stanje na tržištu je jednostavno nepodnošljivo

  • Ima vrhunskih monitora samo je cijena iznad cijene vrlo dobrog 50″ TV-a, a to je ipak previše, bar za većinu smrtnika.

  • Hvala na komentaru pleyac,

   OLED će definitivno napredovati i riješiti će oni i pokretnu rezoluciju i kašnjenje signala. Otvorili su još dvije tvornice, prenamjenjuju plazma linije u one za OLED ekrane. 600.000 panela bi trebali napraviti ove godine i to pretezno onih dijagonale 55 i 65 inča.

 8. Taman će lijepo sve uštimati i ispravit dječije bolesti tehnologije za 3-4 godine kada bi moglo doći vrijeme da ja zamjenim svoju plasmupanasonic p42gt60e -ukoliko ne crkne prije

 9. Sve je moguce, zadnji bofl se ovdje prodaje inace….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

panasonic_cz950-lifestyle

Kupujete OLED TV? Donosimo upute kako jednostavno provjeriti karakteristike panela

Ako ste u procesu kupovine televizora, vjerojatno ste čuli za OLED tehnologiju. Uz sve više ...