Tutorijali/uputeVodiči

HDMI kabeli pod kutom od 90 stupnjeva – rješenje za moderne televizore

hdmi-oled-90-deg

U zadnjih 7 godina koliko testiramo televizore, uočili smo trend promjene orijentacije HDMI priključaka tako da oni gledaju na lijevu ili desnu stranu. Ovo je još jedan teren gdje glavni korejski rivali, Samsung Electronics i LG Electronics pokazuju koliko žele biti različiti – jedan proizvođač bočni panel postavlja s lijeve, a drugi s desne strane. No bez obzira na koju stranu  priključci gledali, činjenica jest da za njih oni najpovoljniji, ravni, HDMI kabeli nisu idealno rješenje.

lg-samsung-side-connector
Svaki na svoju stranu – bočni priključci korejskih rivala na suprotnim stranama

Već je mnogo puta dokazano kako u HDMI kabele ne treba previše investirati. Na HD Televiziji smo radili provjeru kvalitete slike s vrlo povoljnim i skupim kabelima i do duljine od 5 metara potpuno je svejedno koji kabel odaberete. Čak i plosnati kabeli, a koji su skloniji utjecajima iz vanjskih izvora odlično odrađuju svoj posao.

No, ako jedan takav povoljan kabel odlučite povezati na svoj novi HDTV, uočiti ćete kako on i nije najsretnije rješenje. Zbog toga što njegov konektor “gleda” u smjeru kabela, kada ga priključite u bočno postavljen konektor na televizoru, morati ćete ga jako savinuti kako bi se on vratio natrag prema sredini televizora, gdje ćete ga vjerojatno povezati s ostalim kabelima i dalje provući gdje treba.

flat-hdmi-oled

Osim što se takvim povezivanjem dodatno opterećuje HDMI priključak, ovisno o krutosti kabela i njegovom radijusu savijanja, može se dogoditi da kabel bude vidljiv i s prednje strane, što vizualno baš i ne izgleda najbolje.

Srećom, postoji više rješenja, a svima im je zajedničko to što kabel trajno ili po želji mogu usmjeriti pod 90 stupnjeva u odnosu na priključak.

Opcija 1 – HDMI kabel s trajno savinutim HDMI priključcima pod 90 stupnjeva

U slučaju takvih kabela konektor je postavljen pod 90 stupnjeva i tvori slovo “L”, te je mnogo bolje rješenje i ravnih, pod 180 stupnjeva” HDMI konektora. Primjer takvog kabela koji smo pronašli u našim trgovinama je Vivanco Sound Image 90 HDMI cable, duljine 3 metra za oko 150 kuna.

vivanco-90-deg-3m-hdmi

Kabel smo povezali na LG-jev 55 inčni EA980V OLED televizor upravo s ciljem da rasteretimo HDMI priključak i da njegovu poleđinu učinimo urednijom. Kako to izgleda možete vidjeti u video prilogu:

Prilikom kupovine kabela pod 90 stupnjeva pripazite jer postoje dvije vrste:

hdmi-cable-90-degree-types
Oba su trajno savinuta pod 90 stupnjeva, no u različitim ravninama.

Kako je sa slike vidljivo, HDMI kabeli mogu biti različito savinuti pod 90 stupnjeva – za primjenu kod modernih televizora s bočno postavljenim HDMI konektorima, kabel na slici desno je idealan izbor.

Opcija 2 – kabeli sa savitljivim konektorima

Uz brojne druge proizvođače, poznati brandovi poput Samsunga i Sonyja na tržištu imaju tzv. swivel HDMI kabele koji imaju tako izveden konektor da se kabel može gibati u jednoj ravnini naprijed – nazad. Na taj način možete dobiti sličan rezultat kao i kod trajno savinutih HDMI kabela:

sony-samsung-hdmi-swivel
Sony i Samsung swivel HDMI kabeli

Postoje i varijanta HDMI kabela “za gimnastičare”, a čiji priključci se savijaju u više ravnina, poput primjera na slici:

flat-hdmi-cable

Opcija 3 – HDMI adapter pod 90 stupnjeva

Ako već imate omiljeni kabel i samo želite HDMI muški-ženski adapter, postoji i takva opcija:

90degree-hdmi-adapter

paragraph-separator-divider

Ovdje smo ukratko prikazali tri rješenja kako bolje usmjeriti HDMI kabele iza televizora – bilo koje od navedenih će rasteretiti HDMI priključak i olakšati cable management iza televizora. Ako već imate HDMI kabel najpovoljnije rješenje biti će kupovina adaptera pod 90 stupnjeva, a ako tek planirate kupiti HDMI kabel, razmotrite prva dva navedena prijedloga.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

    1. To ovisi o modelu televizora – OLED mi je trenutno na testiranju pa sam njega iskoristio za primjer. Kad mi stignu Samsungovi HU7500 i H7000 budem pokazao kako izgleda na njima.

      1. ma naravno, ali uvijek ce negdje nesto blokirati. Istina, nije da svi koriste sve ulaze ali opet. Meni za SONY ovaj prvi igra samo na HDMI4 a da ne smeta. Ovi lijevo na slici 6 bi mi bili OK za bocni ulaz ali za ona 3 otraga su mi najbolji klasicni ravni.
        I na kraju, kaj ima ili nema iz TVa i koliko to sve skupa smeta za nesto trece.

  1. Bas vala, ovaj na slici sve zivo blokira, ovdje je pametnije uzeti obicni hdmi, a ovakav koristiti eventualno za one nazad prikljucke koji smetaju da se tv primakne zidu.

  2. Onda se uzmu ovi samsungovi sa podesivim kutom. Meni osobno ne treba, mozds uzmem jedan za donji ulaz, ali ima mista da nas je trista.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!