4K Ultra HDAudio-video uređajiSony (Japan)Video kamere i fotoaparatiVijesti

Sony FDR-AX33 4K Ultra HD Handycam – 4K za 1K dolara

Sony FDR-AX33-1

Prije samo par godina UHD rezolucija bila je rezervirana samo za high-end produkciju i većinom filmski svijet. Kamere su bile rijetke, filmski projektori još rijeđi, a televizori nepostojeći. Za 2015. godinu može se reći da označava prelazak UHD akvizicije iz specijalnih namjena i prezentacija na široko dostupnu i kućnu upotrebu. Uz sada već ozbiljan izbor UHD televizora na tržištu, Sony je na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu bitno približio UHD masama, kako s Action Cam 4K tako i sa ovom novom kompaktnom kamerom dizajniranom za širu namjenu.

AX33 koristi već isprobanu i prilično optimiziranu formulu iz prošle serije – kvalitetno i kompaktno kućište, vrlo dobru Zeiss optiku i odličnu stabilizaciju slike. Iz iskustva sa prošlom serijom sjećamo se najbolje stabilizacije slike koju smo ikad vidjeli na kompaktnoj kameri. Naime, Sony je dizajnirao cijeli optički blok, objektiv i senzor, tako da “pluta” na jednoj zajedničkoj osovini unutar kamere uz odlične rezultate, i ništa približno nismo vidjeli niti u jednoj kameri drugog proizvođača. 1/2.33″ senzor implementiran je u elegantnom malom crnom kućištu i generira 3840×2160 video koji se pohranjuje u XAVCS formatu u 100Mb/s.  Zeiss Vario Sonnar optika sa T* premazom i 10x optičkim zoomom osigurava da 8.2 miliona piksela zabilježi što detaljniju i vjerodostojniju sliku.

Sony FDR-AX33-2

Kamera je oko 30% manja od prošlogodišnjeg i skupljeg modela AX100 koji je također sposoban za 4K video, no korisno je navesti da AX100 posjeduje bitno veći 1″ senzor, što omogućuje bolje performanse u dinamičkom rasponu i kvaliteti boja. Unatoč tome, evidentno je da Sony iz godine u godinu ne razočarava razvijajući naprednije i bolje senzore i vrlo vjerojatno niti ova kamera neće razočarati one korisnike kojima je prvenstveno namijenjena. Za ciljanu cijenu od $999 dolara, kućne snimke u ultra visokoj rezoluciji sada su puno dostupnije, i tehnologija je spremna za vrijedne privatne uspomene u budućnosti pune detalja iz prošlosti.

Minuta Ultra HD videa zauzimati će 750 MB, a sat vremena 45 GB.

Za nove korsinike UHD tehnologije i one koji to ciljaju uskoro postati, bitno je napomenuti da uz 100 Mb/s najjefitnije memorijske kartice otpadaju u startu i prilično brzo se topi prostor na memorijskoj kartici. Koliko brzo ? Minuta ovog videa zauzimati će 750 MB, a sat vremena 45 GB. Za one koji se ne žele vratiti u doba capturinga sa video traka u kontekstu utroška vremena, brze kartice i USB 3 čitači biti će nužni.

Za kreativce vrlo jaka grafička je nužan element i prosječni komputeri nisu dovoljni na nesmetani UHD editing h.264 videa.  Za ostale koji samo žele sačuvati uspomene u visokoj rezoluciji tu je vesela vijest – vaši UHD TV uređaji vrlo vjerojatno će nativno podržavati UHD formate s vaših kamera. Zanimljivo je da trenutno u Hrvatskoj još nije šire dostupan niti kvalitetan HD signal a privatni korisnici od ove godine mogu uživati u UHD kvaliteti kućnih snimaka s vlastitih kamera i na vlastitim televizorima, bez utjecaja TV mreža i kabelskh providera.

Kapa dolje, Sony.

Link na službenu stranicu >>

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!