4K Ultra HDAudio-video uređajiPanasonic

Pogledajte kako funkcionira AX900 – Panasonicov najnapredniji LCD televizor do danas

panasonic-ax900e

Japanski proizvođač televizora, Panasonic, objavio je video u kojem objašnjava dvije glavne tehnologije koje krase perjanicu njegove ponude LCD televizora za 2014. godinu i početak 2015. godine. AX900E, dostupan u veličinama od 55″ i 65″, pokušaj je Panasonica da dostigne kvalitetu slike plazma televizora, ali uz pomoć dominantne LCD tehnologije s LED pozadinskim osvjetljenjem.

U video ćete vidjeti vrlo jasno prikazane tehnologije Local Dimming Ultra i Area Gamma Control. Prva se brine da direktno postavljeno LED pozadinsko osvjetljenje ovisno o sadržaju prilagodi svoj intenzitet u različitim regijama i tako ostvari bolji kontrast. Druga kroz analizu svjetline pojedinih dijelova slike brine da su sve regije pravilno eksponirane i da detalji ostanu vidljivi.

Naš jedini kontakt s AX900 modelom je bio na zagrebačkom AV Showu prošle godine, gdje je Panasonic izložio inženjerski primjerak ovog modela. S obzirom da su tamo prikazivali samo sadržaje velike svjetline (plaža, more, priroda po ljetu), kvalitetu lokalnog zatamnjenja nismo mogli detaljnije proanalizirati. No s obzirom da Panasonic nije implementirao još jedno u nizu lokalnih zatamnjenja koje ili potpuno upali ili ugasi pojedinu regiju, već individualno prilagođava intenzitet LE dioda, rezultat bi trebao biti dobar.

Argument koji potvrđuje ovu pretpostavku pronašli smo u recenziji britanskog HDTVtesta, a koji navodi slijedeće:

An attribute to note about the TX-55AX902B’s FALD system is that the transition between the dimmed and non-dimmed state takes place in a gradual manner (similar to a fade-in/ fade-out effect), which is not a bad thing in our books because it makes any fluctuation in brightness less perceptible.

Spomenuti FALD je skraćenica od Full Array Local Dimming i odnosi se na televizore koji iza cijelog ekrana imaju LE diode, a koje se mogu u blokovima paliti i gasiti. Najveći broj regija do danas ima Toshibin 55ZL1 – 512 zona s po 6 LE dioda -> ukupno 3072 LE diode iza ekrana! Philipsov top model 2011. godinu, 46PFL9706H ima 224. Panasonic AX900 ima njih 128.

Recenzent Vincent Teoh hvali implementaciju lokalnog zatamnjenja, iako navodi da je najbolje držati se minimalne vrijednosti za najsuptilniji efekt. Čak i pri minimalnoj vrijednosti uočio je par nedostataka – efekt mreškanja kod prijelaza jedne na drugu zonu, te laganog zadržavanja obrisa na ekranu zbog toga što se zone ne gase istog časa.

Iako bismo rado uzeli AX900E na test i detaljnije provjerili sve tehnologije koje ga krase, smatramo kako savršenog lokalnog zatamnjenja nema, a da bi ga bilo trebalo bi iza svakog piksela postaviti jednu LE diodu koja bi dinamički mijenjala svoj intenzitet. Problem FALD televizora jest što su skupi za proizvesti i zbog toga su mnogi proizvođači odustali od njih i radije se drže LCD-a s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem. Na kraju dana, korisnici neće uočiti toliko veću razliku u slici, a dio njih lokalno zatamnjenje možda uopće neće niti pravilno podesiti ili čak upaliti.

Panasonicov AX900E je televizor koji pripada visokoj klasi i daleko je od jeftinog – 55″ u Velikoj Britaniji stoji 2.800 funti. Po toj cijeni se danas može kupiti OLED koji rješava famozni problem crne boje na najbolji mogući način, a njegova slika je jednako dobra iz svih kutova. Svi LCD televizori, pa čak i oni bazirani na IPS panelu koji se nalazi na AX900E televizoru imaju problema sa zadržavanjem zasićenosti boja i dubini crne boje kada se gleda iz kuta. Što veći kut to veći otklon.

CES u Las Vegasu počinje već idući tjedan pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru Panasonic ići. Ako tehnologije AX900E modela budu implementirane i u više srednju klasu, to bi moglo malo uzburkati uspavano tržište televizora u srednjem segmentu, a gdje se zadnjih godina sve vrti oko dizajna i Smart TV platforme.

panasonic-ax900

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

  1. “Iako bismo rado uzeli AX900E na test i detaljnije provjerili sve tehnologije koje ga krase, smatramo kako savršenog lokalnog zatamnjenja nema, a da bi ga bilo trebalo bi iza svakog piksela postaviti jednu LE diodu koja bi dinamički mijenjala svoj intenzitet.”

    Pa to je LG uradio, samo što je iza svakog piksela stavio oLEd iza svakog podpiksela i preko kolorni filter, samo što u tom slučaju buđavi LCD uopšte nije potreban :).

    Trenutni odnos cena u Mađarskoj između najeftinijih Samsung i LG LCD televizora od 55″ i LG OLED-a od takođe 55′ je 1:2.5 čim padne ispod 1:2 gotovo je ja kupujem, a što se tiče ovog Panasonica nije mi jasno koja će budala da plati LCD TV duplo više od OLED-a iste dijagonale.

  2. Pa tek se navikavam na svoj 65″ st50 , jedva da su prošle dvije godine a već cijenom je 4 K tu…..
    Kud to sve vodi….pogotovo vama u toj branši …..više ništa nema smisla!!!
    Ili vama ima?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!