Audio-video uređajiSamsung ElectronicsVijesti

Samsung predstavio najveći zakrivljeni Ultra HD televizor na svijetu – s 5K rezolucijom

samsung-105-curved-header

105S9W oznaka je ovog impresivnog TV uređaja koji svojom pojavom jednostavno plijeni pozornost. 15. listopada bio je datum hrvatske premijere najvećeg zakrivljenog televizora na svijetu, a Hrvatska je jedna od prvih zemalja na svijetu u kojima je ovaj televizor predstavljen.

Ako 105 inčna dijagonala nije dovoljan faktor za impresivan doživljaj, tu su i zakrivljenost ekrana, 21:9 ultra široki omjer stranica i najveća rezolucija slike u kućnom televizoru do sada. 5K ili 5120 x 2160 piksela veća je rezolucija od nadolazeće 4K rezolucije i novog kino standarda. Televizor se sam brine za upscaling materijala niže rezolucije i dok rezultati nisu na razini originalnog UHD materijala, dojam je ipak vidno poboljšan. Iako se ne radi o OLED televizoru nego LED LCD tehnologiji, uz naše kratko iskustvo s uređajem možemo primijetiti da dubina crne boje ostavlja vrlo dobar dojam i saznajemo da se koristi nova inačica micro-dimming tehnologije u postizanju kvalitetnih crnina.

Koloriti su izgledali vrlo dobro, kao i uniformiranost pozadinskog osvjetljenja, što se i očekuje od uređaja ovakve kategorije i cijene. Naime, za postati vlasnikom ovog uređaja potrebno je izdvojiti oko 120 000 američkih dolara. Samsung smatra ovaj televizor “premium” uređajem, što se odnosi i na proizvodnju i kvalitetu i cijenu. S uređajem dolazi i premium podrška korisnicima, koja ne samo da uključuje i dostavu i instalaciju, nego i posebnu podršku vezanu za uređaj tijekom vijeka njegovog korištenja. Osobe koje imaju na raspolaganju 120 tisuća dolara za utrošiti na televizor (i raspored prostorija koji dozvoljava njegovo unošenje) s ovime svakako će moći mirnije spavati, jer odlazak u servis bio bi noćna mora.

samsung-105-curved

Kombinacija veličine, zakrivljenosti, 21/9 omjera, kvalitete slike i ultra visoke rezolucije, čini iskustvo gledanja (ičega) sasvim posebnim, a gledatelj zaista ima osjećaj kao da je utonuo više u sliku, koja kao da ga obujmljuje. Televizor posjeduje 4-jezgreni procesor, prepoznaje lice, govor i pokrete, podržava i novi napredni h.265 video kodek…ali uz iskustvo osobnog doživljaja te mogućnosti čine se banalnima i gledatelj vjerojatno ne bi ni trepnuo ni da iz televizora izletavaju leteće vjeverice recitirajući Ujevića.

Jos jedan dobar razlog za posjetiti Zagreb AV show koji će se održati od 24. do 26. listopada u Hotelu Sheraton, gdje će gosti uz hrpu noviteta na polju audio-video tehnologije imati prilike i vidjeti ovo veliko dostignuće tvrtke Samsung. Nakon ovog sajma uređaj putuje dalje i toplo preporučujemo pogledati ga. Ukoliko imate 120 tisuća dolara na raspolaganju i posjedujete poseban interes za video tehnologiju, taj posjet mogao bi biti jedan od skupljih.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

10 komentara

  1. Možda je lijepo vidjeti film u formatu 21:9 na tako velikom televizoru, (gledao sam tv jučer u Sheratonu, ne sviđa mi se zakrivljenost…) ali što je sa programima i filmovima u 16:9 ? Tih 105″ kad se prikazuje 16/9 daju crne rubove sa stane i tada od 105″ ostaje samo 80″, a da je televizor 105″ u 16:9 formatu, prikaz filma 21:9 bi bio samo 5″ manji tj 100″ odnosno film širok 245 postao bi film širine 233cm, dakle samo 5% manji, dok obratno film 16:9 koji je širok 233cm na 21:9 tv-u postaje sširok samo 187cm. Puno je pametnije imati 16/9 tv i gubiti 5% širine kod gledanja 21/9 filmova nego kupiti 21/9 pa kod svakog 16/9 programa gubiti 25%.

    1. stvar je u tome da je vecina filmova u 21:9 a ovaj TV je namjenjen za to i za one kojima nije problem imati jos jednu 16:9 mrcinu.

      1. Slažem se da je većina filmova u 21:9 ali to nije prednost nego nedostatak jer nisu povećali horizontalnu rezoluciju nego su film osiromašilii za 25% po visini, znači umjesto 1920×1080 dobije se film 1920×800, i onda 21:9 film samo takvu sliku zumira (i zamuti). Da već imam novaca za takvu grdosiju, radije bih 16:9 tv iste širine jer bi dobio na visini slike a crne linije mi i onako ne smetaju.

            1. ili to, tak svejedno. No to je hdtv standard a ne filmski. Ali mogu zivjeti sa to malo crnoga gore i dolje. Uglavnom, da sve bude isto :D
              2.35:1 je debilana za po doma.

  2. Darko,
    spremam se kupiti novi TV, taj model LG 47 LB731V je po recenziji odlican izbor, no moja duljina gledanja iznosi cca.5,9m u dnevnom boravku,
    da li duljina odgovara modelu od 55″, ili nekia druga velicina ? VAS prijedlog-Hvala.

    jos nesto isplati li se kupiti tv 4K?, recimo LG 55 ub850v…., muci me ta rezolucija…sta se emitira…ko… cijena…isplati li se uopće dati 4-5 tisuca kuna vise? Pozz.

    1. Sa te udaljenosti svaki televizor današnjice bit će premalen. Ima nekoliko 84″ ili 90″ modela koji bi jedva bili dovoljni no mislim da je puno jeftinije promijeniti mjesto gledanja (približiti na recimo 3,5-4m). Dnevni boravak se može urediti tako da se prolazi iza sjedeće garniture, ne treba biti naslonjena na zid, možda čak stanu stol i stolice iza…

      1. Inače ja gledam sa nekih 3,3-3,4m 55″ tv, no da kupujem ultra HD (3840×2160) onda bi za TU svoju udaljenost tražio nekih 85-90″ (optimalo bi bilo cca 120″ no za to nemam dovoljno širine ni vremena, a vrijeme je novac…)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!