Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Panasonic 58AX800E (AX800E) Ultra HD LCD televizor – recenzija

Panasonic 58AX800E (AX800E) Ultra HD LCD televizor – recenzija


Kvaliteta slike (Picture Quality)

58ax800e-running

Ultra HD snimak – reprodukcija putem USB media reproduktora

Verzija sofvera u televizoru na dan testa: 3060-10102-2122

All  of Panasonic’s expansive experience accumulated over the years of inventing and developing plasma TVs has been incorporated into the creation of their new 4K AX800 series. – Panasonic UK

U nešto više od tjedan dana koliko smo koristili 58AX800E Ultra HD televizor pogledali smo nekoliko Blu-ray filmova, DVD-a, DivX-a i snimaka TV programa, od jako komprimirane standardne rezolucije pa sve do vrhunskih Ultra HD materijala koje nam je poslao Panasonic za potrebe testiranja. TV smo također povezivali i na PlayStation 3 igraću konzolu, kao i na PC računalo. Uz filmove, serije i igre, AX800E smo također proveli kroz niz testnih diskova, gledali ga pri jakom dnevnom svjetlu kao i u potpuno zamračenoj prostoriji, frontalno ili pod kutem. Na kraju smo pogledali i 3D materijale, te provjerili koliko je AX800E uvjerljiv u postizanju trodimenzionalnosti.

Još od početka godine smo slušali priče o tome kako je Panasonic, ugasivši razvoj i proizvodnju plazmi, preselio inženjere u LCD odjel kako bi svoj know-how prenijeli na ovu inferiornu, no financijski isplativiju tehnologiju. LCD tehnologija osim usavršenog procesa izrade omogućuje izradu panela s izuzetno gustim rasporedom piksela, zbog čega danas i imamo Ultra HD televizore s njih čak 8 milijuna na zaslonu, a u budućnosti će ih biti još i više. LCD televizori danas su dominantno pozadinski osvijetljeni s LE diodama – obično smještenih u jednu ili dvije stranice okvira i iz njih se svjetlost dostavlja na sve dijelove ekrana. Panasonic je u svojoj AX800E seriji napravio upravo to, postavio LE diode u lijevi i desni okvir i ekran podijelio na 32 zone, a koje se mogu neovisno osvjetljavati u svrhu postizanja boljeg kontrasta i vjernije crne boje.

local-dimming-panasonic

Zaslon podijeljen u 32 zone za bolji kontrast slike

Panasonic takvo zatamnjene naziva “Lokalno zatamnjivanje Pro”, te ističe da će ono pružiti snažnije crne i nježnu gradaciju. U praksi takvo zatamnjivanje se naziva pseudo-lokalno zatamnjenje jer ono pravo i najbolje se ne postiže smještajem LE dioda u okvir oko zaslona već iza zaslona i jedino je koje može značajno poboljšati kontrast kod LCD televizora u praksi. Panasonic će takvo pozadinsko osvjetljenje imati na svojim novim Ultra HD televizorima AX900, predstavljenima prošlog mjeseca na IFA sajmu u Berlinu.

Osim lokalnog zatamnjenja, AX800E se može pohvaliti i s 2000 Hz BLS IFC osvježavanjem slike i interpolacijom, što bi trebalo pružiti sliku bez zamućenja čak i u najdinamičnijim kadrovima. Ponovno, sve dobro zvuči i izgleda kao da bi AX800E uistinu mogao biti po kvaliteti slike na razini plazma televizora, a koji su označili Panasonic zadnjih nekoliko godina. No, koji je naš zaključak nakon provedenog testiranja?

Čini se da doista nema čarobnog štapića ili ako gledamo optimističnije, nema ga za sada. Lijepo je vidjeti da se Panasonic trudi usavršiti trenutno dominantnu tehnologiju digitalnih zaslona, no u slučaju AX800E modelu, očekivali smo više, posebno kada se njegova cijena usporedi s onime što nudi konkurencija. Krenimo redom.

58ax800e-colors

Izvrsna reprodukcija boja

Čak i kada se ograničimo na Rec.709 raspon boja koji je danas dominantan, prikaz nijansi i zasićenosti boja je izvrstan. Plavo nebo, crvene ružine latice, suptilne nijanse ljudske kože – AX800E sve od navedenog prikazuje sjajno. Zasićenost boja je dobra i u kadrovima i detaljima s manjom količinom svjetlosti, što najviše do izražaja dolazi u filmovima. Televizor može prikazati i mnogo veći raspon boja, no s obzirom da takvih sadržaja za potrošačko tržište još nema, osim u svrhu eksperimenta nema smisla koristiti prošireni raspon boja. Ako ga pak odlučite koristiti, budite spremni na prenaglašene boje ovisno o tipu kadra, što neće odgovarati originalnom video zapisu.

Procesiranje slike je također takvo da su kadrovi bogati detaljima, čak i u slučaju DVD materijala standardne rezolucije. AX800E se puno bolje nosi s progresivnim materijalima nego s onim isprepletenim, pružajući tako sliku bez stepeničastih linija i titranja. U slučaju isprepletenih signala titranje smo mogli uočiti čak i kada je interpolacija (IFC) bila isključena. S TV signalom 576i rezolucije, prednosti Panasonicovog kvalitetnog skaliranja dolaze do izražaja, tako da su linije zadržale svoju glatkoću i nisu patile od stepeničastog efekta. Sportski materijali su također solidno izgledali, oštre slike u dinamičnim kadrovima, vrlo dobre ujednačenosti (minimalan efekt prljavog ekrana) i zadržavanja detalja pri pomacima kamere.

58ax800e-sd

DVB-T 576i signal

AX800E prikazuje originalni signal bez utjecaja na šum u slici, zbog čega je optička karakteristika analognog filma vjerno prenesena na veliki LCD ekran. Pravilno izvođenje filmova uz IFC kontrolu na minimalnoj vrijednosti osiguralo je prikaz bez artefakata, trzanja i sličnih smetnji, zbog čega smo brojne filmove pogledali s velikim zadovoljstvom. Čak i kada je IFC upaljen, kadrovi se izvode glatko i bez povremenog trzanja, što je primjerice vidljivo na modelima visoke klase iz Samsunga ili LG-ja kada su Motion Plus, odnosno TruMotion kontrole aktivne.

3D prikaz temeljen na aktivnoj tehnologiji vrlo uspješno je kreirao trodimenzionalni prostor s pozitivnom i negativnom dubinom, uz umjereno vidljiv efekt dvostruke slike (crosstalk) i izraženo disanje slike. Srećom, disanje slike se vrlo učinkovito može smanjiti aktivacijom 100 Hz ili 120 Hz načina rada, pri čemu se ne gubi na originalnoj izvedbi filma. Pogledali smo Pijev Život na Blu-ray 3D mediju u brzo uronili u radnju ovog spektakularnog filma. Boje, nijanse i teksture su bile realistične i u cjelini 3D prikaz nam AX800E modelu nam se jako svidio.

58ax800e-3d

Sasvim očekivano, najveća poslastica su bili upravo Ultra HD materijali, a među kojima smo pogledali malo onih dokumentarne prirode, malo nogometa, računalnih igara i spotova vrhunske produkcije. Moramo priznati da se na tim kadrovima najviše ističe bogat raspon boja, raznolikost tekstura i sitnih detalja zbog kojih se isplati primaknuti tik do ekrana da bi se mogli dobro vidjeti. Osim video materijala, pogledali smo i niz fotografija visoke rezolucije i također uživali u velikoj detaljnosti koja nije ostavila ravnodušnog nikoga tko je vidio AX800E televizor.

58ax800e-uhd

Ultra HD snimak je toliko dobar da su ga obavezno treba pogledati uživo

Ipak, vjeran prikaz boja nije sve što nam treba za realističnu i dojmljivu sliku – kontrast i prikaz crne boje su isto tako jako važni. Nakon testa Panasonic 42AS600E modela i njegovog rekordno visokog kontrasta za LCD televizor, očekivali smo da će se isti ili sličan slučaj ponoviti i kod AX800E modela. Ipak se radi o dvije stepenice jačem modelu, posebno isticanom na sajmovima i prezentacijama kao nešto što bi dostojno trebalo popuniti prazninu koju su ostavile plazme. Nažalost, to se nije dogodilo u slučaju AX800E modela. Iako je njegova crna boja na razini drugih Ultra HD televizora poput Toshibe 58L9363, odnosno Samsungovog 65HU8500 modela, slabija svjetlina rezultirala je kontrastom koji se nije uspio popeti preko 2000:1, što je razočaravajuće s obzirom na cjenovnu klasu. Jasno, tu je pseudo-lokalno zatamnjenje koje kontrast može nekoliko puta poboljšati, kao i funkcija koja crne trake iznad i ispod slike zatamnjuje bez utjecaja na ostatak slike, no ponovno ostaje pitanje ograničenosti osnovnog kontrasta ovog televizora. Kvalitetno zatamnjivanje sadržaja unutar slike je bitno otežano zbog bočno postavljenih LE dioda i malog broja odvojeno kontroliranih zona. To je potvrdio ANSI uzorak na kojem smo mjerili crni pravokutnik zaokružen sivim ostatkom ekrana – bez obzira koju opciju zatamnjenja odabrali, kontrast je ostao isti.

Ipak, ono što AX800E ističe po pitanju kontrasta i prikaza crne boje jest odlična ujednačenost slike i diskretno implementirano zatamnjenje bez naglih prijelaza iz svjetiji u tamniji dio slike. Ovo je posebno važno za prikaz detalja u tamnijim scenama i sjenama, a koje često na LCD televizorima ne izgledaju realistično. AX800E u tom pogledu nema poteškoća, tako da su  mračne scene poput onih iz filmova Prometej ili Vitez Tame izgledale jako dobro, balansirane i ugodne za pogledati čak i u potpuno zamračenoj prostoriji. Jasno, uvjet je da sjedite ravno ispred ekrana ili iz kuta manjeg od 30 stupnjeva, a i preporuka je da se nalazite na barem jednoj dijagonali ekrana udaljenosti. U slučaju sjedenja pri manjoj udaljenosti (a na kojoj smo često željeli biti kada su se na ekranu pojavili Ultra HD materijali) jest ponovno u uskom kutu gledanja, zbog kojeg se bočni dijelovi slike posvjetljuju, crna gubi na dubini, a isto vrijedi i za zasićenost boja.

58ax800e-viewing

Ograničen kut gledanja

Osim kontrasta još jedna stavka koja nas nije oduševila jest pokretna rezolucija. Panasonic koristi skenirajuće pozadinsko osvjetljenje i druge tehnike kako bi ostvario famoznih 2000 Hz osvježavanje i izvrsnu oštrinu dinamične slike. AX800E smo proveli kroz cijelu panelu Resolution testova na FPD Benchmark testnom disku i u najboljem scenariju (IFC opcija aktivna) dobili oko 1500 od ukupno 2160 linija koje se prikazuju na ekranu. Osim dupliranja tankih linija, mogli smo uočiti i tragove iza crnih objekata na bijeloj podlozi, što također smanjuje percepciju oštre dinamične slike. Kod isprepletenih izvora uočljivo je bilo i titranje tankih linija koje se pomiču po ekranu. Za usporedbu, Samsungov Ultra HD model 65HU8500 je ostvario oko 2000, a Toshiba 58L9363 1800 od 2160 fizičkih linija i samim time bolju oštrinu akcijskih kadrova. U praksi je AX800E pružio dobre performanse u dinamici i manja izmjerena pokretna rezolucija u odnosu na konkurente nije umanjila kvalitetu gledanja kako filmskih, tako i sportskih sadržaja. No, u odnosu na priče o kvaliteti slike kao kod plazmi, očekivali smo ipak nešto bolji rezultat.

Tvorničke karakteristike slike su bile vrlo dobre, posebno u Cinema, THX i Professional predlošcima, no čak i nakon kalibracije kada su sva odstupanja trebala biti nevidljiva ljudskom oku, uočavali smo zelenkaste i ljubičaste nijanse u sjenama ljudskih lica, oblaka itd. S obzirom da smo iste kadrove već toliko puta gledali na drugim LCD televizorima, plazmama i OLED-ima, znali smo da AX800E nešto radi u pozadini što utječe na prikaz boja. Sustavno smo palili i gasili svaku od dostupnih opcija dok nismo pronašli uzrok: kontrola Colour Remaster ne smije biti isključena već na Min. vrijednosti da bi slika bila “na mjestu”. Je li uzrok nedovoljno dobro prilagođavanje na Rec. 709 raspon boja ili nešto drugo nije nam poznato, no činjenica jest da su nam uočene razlike u bojama, iako suptilne, smetale i kvarile iskustvo gledanja. Ono što vidimo kao problem na testnom primjerku jest što se u THX predlošcima ne nudi Colour Remaster kontrola, a tamo su isto uočene spomenute nesavršenosti.

colour-remaster-off

Pojava “novih” boja kada je Colour Remaster isključen (default postavka, čak i u THX predlošcima!)

colour-remaster-min

Pravilna reprodukcija nijansi samo kada je Colour Remaster postavljen na “min”.

Refleksije svjetlosti na zaslonu su izražene i u tom pogledu nas je AX800E odmah podsjetio na plazma zaslone. Čak i u THX Bright Room predlošku, refleksije ovisno o izvoru mogu se jako ocrtavati na ekranu i otežavati uočavanje detalja, stoga savjetujemo da prilagodite osvjetljenje u sobi za optimalan rezultat.

Gaming

Panasonic AX800E je spreman za igranje računalnih igara u Ultra HD rezoluciji zahvaljujući HDMI 2.0 i DisplayPort 1.2a priključcima koji mogu prihvatiti signal u 2160p60 formatu. Kašnjenje slike je također vrlo nisko – najniže od svih Ultra HD televizora koje smo do danas testirali i iznosi oko 33.2 milisekunde nakon što se aktivira Game mode (izmjereno za 1080p60 signal). Vjerne boje, ujednačenost slike i malo kašnjenje pružili su nam uvjete za vrlo dobar gaming dok smo istraživali ledom okovane planinske lance u igri The Elder Scrolls: Skyrim, jurili Paradise Cityjem u igri BurnOut Paradise, odnosno bavili se raznoraznim radnjama u igri Grand Theft Auto V. Kao i u slučaju gledanja drugih video sadržaja, za najbolji dobar je preporučljivo sjedenje ispred zaslona kako ograničen vidljivi kut ne bi dodatno smanjio kontrast slike i dubinu crne boje.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Ove godine su proizvođači televizora napokon obratili pažnju na usmjerenje zvučnika prema gledatelju, a ne prema podlozi ili stražnjoj strani čime se zvuk rasipa i dobivaju se u najboljem slučaju osrednji rezultati. Panasonic je na AX800E modelu ugradio tanke stereo zvučnike koji su usmjereni prema gledatelju, pružaju čist i detaljan zvuk za srednje i visokotonsko područje, no na štetu niskih tonova koji nisu posebno izraženi unatoč tomu što je 75 mm velika niskotonska jedinica također ugrađena u televizor. Za gledanje vijesti, dokumentarnih emisija i sličnih manje zahtjevnih sadržaja biti će zadovoljavajući, no ako planirate kvalitetno pogledati i poslušati filmove i glazbu, toplo preporučujemo povezivanje televizora na A/V pojačalo i odgovarajuću konfiguraciju zvučnika.

paragraph-separator-divider

Zaključak

panasonic-ax800e-header

  Do početka ovogodišnjeg IFA sajma u Berlinu, model AX800 je bio vrhunac ponude tvrtke Panasonic za 2014. godinu. Predstavljen prvi puta na CES sajmu u Las Vegasu na samom početku godine, japanski proizvođač isticao je AX800 seriju kao svoj najbolji LCD TV do danas – toliko dobar da je čak uspoređivan s najboljim plazma televizorima. Odvažna tvrdnja, posebno kada znamo da se u srcu AX800 modela nalazi LCD zaslon s bočno postavljenim LED osvjetljenjem, no čini se da je Panasonic uložio dodatne napore kako bi prikrio njena ograničenja, a istaknuo prednosti. Model 58AX800E smo dobili na test i s velikim zadovoljstvom…

Pregled recenzije

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka

Srebrna klasa - dobar TV

Sažetak: U cjelini, AX800E je televizor izvrsnog prikaza boja nakon što se adekvatno podese, bolje od prosjeka ujednačenosti slike, slabijeg od prosjeka kontrasta i pokretne rezolucije. Kašnjenje slike (input lag) je najmanje od svih Ultra HD televizora koje smo testirali do danas, što ga čini vrlo zanimljivim za igrače. U odnosu na plazma tehnologiju, a koja se posebno često spominjala kada je bilo riječi o ovom modelu, AX800E ne ostvaruje visoki kontrast i duboku crnu boju, kao ni vrlo visoku pokretnu rezoluciju slike. S druge strane, prikaz boja (nakon podešavanja) je izvrstan i AX800E se jednako dobro nosi s njima bez obzira koliko je kadar svijetao ili taman. Oštrina slike je izvrsna, kao i procesiranje koje izvlači ono najbolje iz HD materijala, a Ultra HD čini pravim užitkom za gledanje. Vrlo dobra ujednačenost slike, kao i dostupno zatamnjivanje slike cjelokupan dojam čine ipak mnogo boljim nego što to izmjerene vrijednosti kontrasta i pokretne rezolucije sugeriraju. Kvaliteta izrade je vrhunska, televizor je opremljen brojnim funkcijama i vrlo širokom paletom priključaka, te je zbog integracije HDMI-ja u verziji 2.0 i DisplayPorta i širokog raspona boja spreman za Ultra HD budućnosti. Šteta samo što u cjelini nije dosegao konkurenciju koja po pitanju kvalitete slike nudi više po povoljnijoj cijeni.


> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: od 24.999,00 kn  (Panasonic Store)

Za aktualne cijene posjetite Jeftinije.hr >>

Na test ustupio: 

panasonic-logo

© HD Televizija 2014. Sva prava pridržana.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

40 komentara

 1. Sto je Darko po vama bolje Samsung 55HU7500, kojega sve recenzije hvale i ili ovaj tv? Meni je osobno na oko najdraza slika na Sony 4K.

  • Pozdrav – Philips i Sony UHD televizori će biti idući na testu vrlo vjerojatno pa ću tada imati bolji osjećaj o tome koji UHD TV je najbolji. HU7500 ću je više nego dvostruko povoljniji od Panasonicov AX800 modela, a daleko od toga da je Samsungova kvaliteta slike dvostruko slabija. Štoviše, na Samsungu još nisam uočio ovakve varijacije u bojama zbog kojih se moraju aktivirati funkcije poput Colour Remastera (koji nije niti dostupan u THX predlošcima), a slabija ujednačenost slike za dobar dio sadržaja slabo je uočljiva. Naravno da Panasonic ima pojedine jedinstvene funkcije, kao i bolju (precizniju) reprodukciju boja u tamnim kadrovima, no u cjelini to ne opravdava visoku cijenu.

 2. Da li je Samsung 55Hu7500 bolji od ovoga tv-a, kojega hvalae sve svjetske recenzije, mada meni na oko najdrazu sliku imaju Sony tv 4K.

 3. Pozdrav – Darko recite mi kakav vam je televizor Sony W805 vec dugo ga mislim kupit pa me zanima misljenje?

 4. Nema vajde od LCD-a. Sve po starom.

 5. ja sam mislio uzet 42W805 nebi 50-tku. jel netko ima iskustva s ovim tv-om?

 6. Darko, koji tip panela je ugrađen u ovaj TV? Slab kontrast a uski uglovi gledanja??? Zlo :).

 7. Za Tv od skoro 2500 evra ovo je sramotno lose. Bas da vidim ko ce da ga kupi. Pa za te pare moze vec oled da se kupi. Jesmo li Ljiljana i ja jos jedini koji i dalje placemo za plazma tv-om?

  • Sve mi se cini da sam dobro napravio kad sam kupio plazmu 60zt60 umjesto ovog leda. Iako je samo full hd naspram ovog ultrasa slika kalibrirana je cista perverzija.

 8. Pa kao što Zebec kaže maltene ista cijena ko LG Oled.. Još da nam Darko potvrdi da nema vidljive razlike između Full HD i Ultra HD na 3m? Ova LED tehnologija je za one koji hoće uštedit na struji.. Moja Panasonic Viera PV80 42” 720p evo 6god radi bez problema i nisam ostao paf na neki tv da odskače boljom slikom.. Jedino što mi je nekako 42” na knap i 55 bi taman bio :D

 9. Pozdrav, malo OT!

  Zanima me zasto nitko nije recenzirao jos grundig tv? Cine se kao dobra kupnja a ne znamo nista o njima ni kako funkcioniraju.

  I sad pitanje, koji tv da kupim za gledanje pretezno sd kanala I youtuba, suzio sam izbor na
  sam 48h6200 I sony 48w605…moze neka pomoc da se odlucim :).?

  Razmisljao sam I o grundigu ali nigdje nista na internetu o njima pa odustao…

 10. Nemoj jovo niti pomisljati na grundig. Tako loš tv sto se tice slike, veci ekran sam imao, nisam nikadfa vidio, a kao njihov top model.

 11. Hvala na odgovoru, a je odustao sam od grundiga bas iz razloga jer nigdje nema nista o njemu :D…

  A I bilo bi dobro da ga netko konacno recenzira bar onako na brzinu da ipak bude neka informacija na internetu, vjerujem da nisam jedini koji je trazio informacije o grundigu…

 12. Sony KDL-W805a i KDL-W805B malo sam zbunjen i ako itko moze pomoci za odabir bio bih zahvalan:) ovaj 805a je sa okruglim stalkom i stariji je model dok 805b je noviji ali mi se cini siromasniji????

  koji da kupim od ova 2 modela??

 13. Sony i njegova nomenklatura, zasto mora zakomplicirati :). Modeli sa slovom B na kraju oznake su iz 2014. godine, a oni s A su iz 2013.

 14. pa koji onda uzeti ovaj iz 2013 ima 400 hz a ovaj 2014 200 hz? :)

 15. Zna li tko kakva je razlika izmedu 50W805B i 50W815B ?

 16. Koji TV od ovih modela uzeti?

  Panasonic TX-47AS650E
  LG 47LB731v
  Samsung 48H6500

  Cijena mi ne igra neku ulogu, jer nije neka velika razlika.
  Bitna mi je kvaliteta slike, HD i zemaljskih programa.

 17. Da li ste isprobali TV ANYWHERE da se može gledati program na tv na bilo koje mjesto da se nalazite na tabletu ili mobitelu?

 18. Darko@ jel se 4k vidi na udaljenosti od 3.5m na 55” TV-u?

 19. Opčenito da bi vidio razliku između full HD i 4k moraš imat TV minimalno od 55 inča. Al doslovce minimalno. Ja recimo neću uzimati manji od 60 inča. Razmišljam čak od 65 inča.

 20. Svi su govorili kako plazma trosi struju, a 4K nije puno manje od plazme.

 21. Ako zanemarimo stavke kao udaljenost gledatelja, veličina ekrana i slično, ima li u pogledu slike Uhd ima prednosti nad full HD, ako je sadržaj rezolucije 1920×1080.
  Znači čisto tehnički jeli slika hd rezolucije bolja/kvalitetnija na npr. 48″ hd ekranu (znači 1:1) ili na 48″ uhd ekranu kad on napravi upscaling?

  • nema. Kod digitalije je stvar vrlo jednostavna, informacija koja ne postoji se ne moze nadomjestiti. Odnosno, ne moze se nadomjestiti necime sto bi bilo jednako kvaliteti u analognom ili nekompresiranom (ili manje kompresiranom) digitalnom formatu. Upscaling 1080p sadrzaja na 48″ nema smisla. Upscaling 1080p na 248″ bi vec imao smisla.

 22. Znači u istom cjenovnom rangu (hd vs. uhd) bolje je uložit u tv veće dijagonale, bez obzira da je prioritet kvaliteta slike a ne veličina ekrana!

  • pa gle, ako su FHD i UHD u istom cjenovnom rangu onda logika kaze da taj UHD i nije nesto. Ili je puno manji, sto opet nema smisla. IMO, UHD ispod 60″ je bzvz. Da ne velim da cemo se jos nacekati da UHD reza postane siroko dostupna na uobicajenim izvorima i da ce nam trebati malo brzi internet. Uglavnom, mislim da je bolje uzeti sto bolji FHD pa kad rikne kroz 2-3 godine onda UHD. Ja planiram uzeti 50″ FHD. Trenutno imam 40″ i sve sto gledam je 720p. I ne kuzim kad stavim nesto od 1080p. Osim ako 720p nije yifi rip, jel. :D Kod svih digitalnih izvora je jako bitan i bit rate a ne samo rezolucija.

   • Kod mene je isto 90% 720p. filmova, i ako je tv Ful HD, ali mi je bitnije da je posten rip hd nego neki full sa bitrateom ko divix i sl. imam kamaru blu ray filmova, i cesto sam razocaran kvalitetom slike bez obzira na rezoluciji, i to sto je br. a opet imam ih da ti pamet stane kako su kvalitetno uradjeni, a po mom iskustvu svaki francuski film ima sliku koj aubija kvalitetom, dok ovi americki slika varira od uzasne do odlicne, a sve novija produkcija.

 23. čitao sam na avforumu da je panasonic ax630 highly recomended. dakle, osim što nema pristup netflix-u, zapravo izvoru hd meterijala, oni ga prilično hvale za razliku od tebe darko. doduše, postoji mogućnost da je ax 630 ‘bolji’, ali bi to bilo neobično, obzirom da je ovo ipak jedan od top modela uz 900-ticu.
  sada je akcija u elipsu. panasonic ax630 od 55inča stoji cca. 9000 kn., i pitam se, nakon čitanja recenzije, isplati li se ta kupovina?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*