LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic 58AX800E (AX800E) Ultra HD LCD televizor – recenzija

 panasonic-ax800e-header

Do početka ovogodišnjeg IFA sajma u Berlinu, model AX800 je bio vrhunac ponude tvrtke Panasonic za 2014. godinu. Predstavljen prvi puta na CES sajmu u Las Vegasu na samom početku godine, japanski proizvođač isticao je AX800 seriju kao svoj najbolji LCD TV do danas – toliko dobar da je čak uspoređivan s najboljim plazma televizorima. Odvažna tvrdnja, posebno kada znamo da se u srcu AX800 modela nalazi LCD zaslon s bočno postavljenim LED osvjetljenjem, no čini se da je Panasonic uložio dodatne napore kako bi prikrio njena ograničenja, a istaknuo prednosti. Model 58AX800E smo dobili na test i s velikim zadovoljstvom smo provjeriti sve proizvođačeve tvrdnje vezane za superiornu kvalitetu slike, kao i ostale mogućnosti ovog televizora.

[review]

Specifikacije (specifications)

 panasonic-ax800e-specification

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model TX-58AX800E
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 58 inča / 147 cm
Energetska klasa B (252 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV 3DTV (3D naočale u pakovanju)
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
aktivni 3D prikaz
Osvježavanje zaslona (indeks oštrine slike) 2000 Hz BLS IFC
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da (x2)
Utor za memorijske kartice Da (SD)
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da (dvostruki prijamnici)
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Češka

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Dizajn

58ax800e-design

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna/srebrna metal sjajan s filerom ne

AX800E je jedinstveno konstruiran televizor modernog dizajna i vrhunske kvalitete izrade. Panasonic je osim po plazmama poznat i po vrhunskoj kvaliteti izrade, a koja je prisutna i na testiranom modelu. Veliki zaslon dijagonale 58″ omeđen je srebrnim metalnim okvirom koji je ispod zaslona produljen tako da dodiruje podlogu. Kako bi televizor ostao u uspravnom položaju, u pomoć stiže priložen masivni element mase 14.2 kilograma, a koji služi kao protuteža. Osim da balansira veliki zaslon, protuteža ujedno služi i za upravljanje kabelima koji izlaze iz televizora što je praktično riješeno i čini prostor iza televizora urednijim.

58ax800e-reflections
Refleksije svjetlosti na zaslonu

Pogled sa strane otkriva ujednačenu debljinu od najviše 9 cm ako ubrojimo lagano izvučen prednji dio zaslona i zanemarimo protutežni element. Uz protutežni element dubina raste na čak 29.4 cm, što vrlo jasno pokazuje koliko je taj element velik i koliko povećava ukupnu dubinu televizora kada je na podlozi. Priključci su postavljeni sa strane i prema podlozi, zbog čega je jednostavno montirati televizor na zid i ne udaljavati ga previše zbog kabela. Od priključaka tu je široka paleta od 4 HDMI-ja (od čega jedan podržava 2.0 standard), DisplayPort 1.2a, tri USB-a (od čega je jedan u verziji 3.0), utor za SD kartice, priključci za digitalni prijam, dva utora za CI module itd.

S prednje strane nalazimo samo otisnuto ime proizvođača (bez pozadinskog osvjetljenja) i statusnu LE diodu koja svijetli crveno kada je televizor u standbyju, odnosno zeleno kada je upaljen.

58ax800e-thickness
Najveća dubina: oko 9 cm

58ax800e-connectors
Priključci u dvije orijentacije

58ax800e-stand
Postolje – stražnja strana

58ax800e-frame
Postolje – prednja strana

Daljinski upravljač (Remote Control)

58ax800e-remote

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
1. Touch Pad srebrna/crna plastika IR ne ugrađen touchpad i mikrofon
2. Klasičan daljinski upravljač srebrna aluminij/plastika IR da

Uz AX800E Panasonic isporučuje dva daljinska upravljača- jedan za klasično upravljanje i jedan za korištenje uz internet i aplikacije. Oba daljinska upravljača su kvalitetno napravljena, no odmah po primanju u ruke jasno je kako je mnogo bolje napravljen onaj klasični. Za početak, čitava gornja površina je izrađena iz brušenog aluminija, sa srebrnim tipkama koje su plastične, no vrlo kvalitetno napravljene i preciznog hoda. Poleđina ne izrađena od plastike crne boje, ugodne na dodir i dobre završne obrade.

Raspored tipaka na klasičnom upravljaču će svi prepoznati koji već posjeduju Panasonicov plazma ili LCD televizor unazad više od 5 godina. Navigacijske strelice, teletekst tipke, klackalice za reguliranje glasnoće i promjenu kanala, kao i numeričke i multimedijalne tipke – sve njih nalazimo na ovom upravljaču. Kao bonus, upravljač ima i bijelo pozadinsko osvjetljenje većine tipaka, što jako dobro dođe pri korištenju u zamračenom ambijentu. Sve u svemu, kvalitetnije napravljen upravljač s boljim pozadinskim osvjetljenjem od onog koji se isporučuje uz Panasonicovu najbolju plazmu ikad – model 60ZT60E.

Drugi daljinski upravljač je manjih dimenzija i ima manji broj tipaka koje su integrirane u plastičnu masku srebrne boje. Glavna funkcija ovog upravljača je olakšana navigacija pri surfanju internetom, a gdje površina osjetljiva na dodir imitira pokazivač na zaslonu. Tu je također i mikrofon za zadavanje glasovnih naredbi televizoru.

58ax800e-touchpad

U odnosu na konkurentna rješenja iz LG-ja (Magic remote) i Samsunga (Smart remote), Panasonicov upravljač je slabije riješen po pitanju ergonomije i intuitivnosti korištenja. U ruci leži osrednje, najviše zbog toga što je u gornjem dijelu jako stanjen pa ga je nekada nepraktično držati. Površina osjetljiva na dodir je nekada bolje, a nekada lošije “hvatala” pomake prsta, zbog čega je aktivnu selekciju pomaknula za dva umjesto za jedno mjesto i obrnuto. Pri emulaciji pokazivača na ekranu je iskustvo bilo znatno “trzavije” nego kod primjerice Samsungovog Smart remote daljinskog upravljača, te također često nije moguće slobodno se kretati pokazivačem po ekranu već samo “skakati” s opcije na opciju.

58ax800e-smartphone
Kao alternativa moguće je upravljati televizorom i putem pametnog telefona

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

58ax800e-myhomescreen

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Panasonic AX800E odlikuje Life+Screen, nova verzija prošlogodišnje my home screen platforme, a kojom proizvođač nastoji što više integrirati televizor u vaš život.

Kako navodi gdin Yuki Kusumi, direktor sektora TV poslovanja, televizori su izumljeni prije više od stotinu godina, no način na koji njima upravljamo nije se dramatično promijenio od tada, što je sasvim suprotno od značajno drugačijeg načina na koji danas konzumiramo sadržaje. Taj nesklad bi trebao ispraviti upravo Panasonic s Life+Screenom, novim operativnim sustavom koji se temelji na prepoznavanju individualnih korisnika i prilagođavanju sučelja njegovim željama.

Moramo priznati da smo imali velika očekivanja za Life+Screen još otkako se prvi puta pojavio na CES sajmu u Las Vegasu početkom godine. Iako sama ideja personalizacije nije nova (Personal TV s detekcijom do 4 individualne osobe je Toshiba nudila još 2011. godine), polagali smo nadu kako je Panasonic napokon teoriju uspješno primijenio u praksi. Međutim, nakon 10-dnevnog “života s Life+Screenom”, možemo reći da Panasonic ima još mnogo posla kako bi napravio nešto doista novo, drugačije, korisnije i – bolje.

58ax800e-apps
Dostupne su brojne aplikacije

Za početak, dizajn izbornika i naslovnih ekrana (my home screen) se uopće nije promijenio u odnosu na prošlu godinu, a ništa se bitno nije promijenilo ni po pitanju glatkoće izvođenja. Audio vodič kroz my home screen je i dalje odrađen putem text2speech (tekst u govor) funkcije koja još nekako zvuči na engleskom, no apsolutno smiješno ako primjerice odaberete hrvatski jezik. Nekoliko predinstaliranih naslovnica je moguće odabrati bez povezivanja na internet, a mnogo više ih je dostupno u online galeriji. Korisnik također ima mogućnost kreiranja vlastitog naslovnog ekrana, no ograničen je dobrim dijelom na dizajn s blokovima u kojima bira koji će se sadržaj nalaziti. Ukratko, moglo bi to biti i ljepše i brže, posebno kada vidimo konkurenciju što danas radi.

Individualizacija je riješena putem kreiranja zasebnih računa u kojima će se nalaziti izgled vašeg lica, kao i vaš glas, što će televizoru pomoći da vas identificira kada uđete u prostoriju. Iz tog je razloga napravljen Info Bar – informativna traka koja prikazuje različite informacije u donjem dijelu zaslona, poput vremena, datuma, prognoze i pojedinih individualnih podataka, a aktivira se kada uđete u prostoriju. Drugim korisnicima TV-a možete ostavljati video poruke, te će one biti vidljive jednom kada osoba uđe u prostoriju.

58ax800e-info-bar
Info bar informativna traka

Iako je mogućnost ostavljanja poruka jedinstvena, prilično smo sigurni da osim u rijetkim slučajevima, nećete ju uopće koristiti. Danas svatko od nas ima barem običan mobilni telefon i ako nešto trebate nekome javiti, najsigurnije je to obaviti porukom ili pozivom. Ako proširimo priču i uključimo pametne telefone, te sve komunikacijske servise za tekstualnu, glasovnu i video komunikaciju, postaje jasno da je Panasonic sa sustavom poruka zakasnio dobrih nekoliko godina.

Individualizacija isto tako znači da ćete moći pregledavati sadržaje koji su vam se svidjeli putem My Stream opcije, a koja prikazuje sadržaj iz raznih izvora koji ste označili kao omiljeni, kao i onaj koji je takvom sadržaju sličan. Tijekom testnog perioda pronašli smo tu i tamo zanimljiv sadržaj putem ove funkcije, no s obzirom da je on orijentiran na YouTube video zapise, sličan i bolji dojam će vam pružiti sam YouTube i njegovi preporučeni sadržaji.

58ax800e-menus

Izbornici za podešavanje su načelno ostali isti – brzi i pregledni, te s opisom svake od zasebnih opcija što je korisno. Za razliku primjerice od Samsungovih Ultra HD televizora, AX800E ima sučelje u Ultra HD rezoluciji, tako da je ono vrlo oštrih slova i odlično izgleda. Ono što nam se nije svidjelo jest što su sada sve opcije smještene u jedan dugi stupac, te više nisu fizički odvojene u cjeline (slika, zvuk itd.). S druge strane, moguće je promijeniti stil izbornika po pitanju boja – od četiri ponuđene mi smo se ipak odlučili vratiti na onu prvu u tamno-plavoj varijanti.

Internet pretraživač također omogućuje surfanje u Ultra HD rezoluciji, tako da su ikone, slova i fotografije izgledale jako dobro. Ono što nije bilo tako dobro jest stabilnost pretraživača – tijekom ležernog otvaranja jednog od naših news portala, sučelje TV-a se jednostavno zamrznulo i nakon nekoliko sekundi cijeli televizor se je ugasio i ponovno upalio. Ovaj problem smo već iskusili prošle godine na Panasonic 39E6E modelu, što znači da problem postoji u novoj/staroj my home screen platformi.

Multimedijalna podrška

58ax800e-subtitles
Prikaz titlova – jedna veličina koja je na ovako velikom ekranu premalena
Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da da da

AX800E posjeduje ugrađen multimedijalni reproduktor koji će otvoriti sve danas aktualne video, foto i glazbene datoteke putem USB-a ili mreže. Osim danas najpopularnijeg MPEG-4 AVC (h.264) sustava kodiranja, kao i nešto starijih formata, AX800E može otvarati i novi h.265 (HEVC) format. Tako smo uspješno uspjeli otvoriti .ts i .mkv zapise u Full HD i Ultra HD rezolucijama, iako u slučaju potonjeg je slika trzala, a zvuk prekidao. Velika većina sadržaja se je glatko reproducirala, no na pojedinim datotekama smo doživjeli zamrznutu sliku uz ispravan nastavak reprodukcije zvuka. Televizor je uspješno reproducirao podnaslove s dijakritičkim znakovima, iako mala veličina fonta bez mogućnosti povećanja nije nešto što nas se je dojmilo. Konkurencija u vidu LG-ja i Samsunga obraća više pažnje na prikaz podnaslova, te osim mogućnosti izbora veličine nude i dodatne opcije poput sinkronizacije.

Od slikovnih formata uspješno smo pregledavali Ultra HD fotografije snimljene DSLR fotoaparatom, a od glazbenih datoteka smo uspjeli pokrenuti mp3, wave, wma i FLAC formate. Putem digitalnog optičkog audio izlaza smo poslali na vanjsko pojačalo Dolby Digital 5.1 i DTS 5.1 formate.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

40 komentara

  1. Sto je Darko po vama bolje Samsung 55HU7500, kojega sve recenzije hvale i ili ovaj tv? Meni je osobno na oko najdraza slika na Sony 4K.

    1. Pozdrav – Philips i Sony UHD televizori će biti idući na testu vrlo vjerojatno pa ću tada imati bolji osjećaj o tome koji UHD TV je najbolji. HU7500 ću je više nego dvostruko povoljniji od Panasonicov AX800 modela, a daleko od toga da je Samsungova kvaliteta slike dvostruko slabija. Štoviše, na Samsungu još nisam uočio ovakve varijacije u bojama zbog kojih se moraju aktivirati funkcije poput Colour Remastera (koji nije niti dostupan u THX predlošcima), a slabija ujednačenost slike za dobar dio sadržaja slabo je uočljiva. Naravno da Panasonic ima pojedine jedinstvene funkcije, kao i bolju (precizniju) reprodukciju boja u tamnim kadrovima, no u cjelini to ne opravdava visoku cijenu.

  2. Da li je Samsung 55Hu7500 bolji od ovoga tv-a, kojega hvalae sve svjetske recenzije, mada meni na oko najdrazu sliku imaju Sony tv 4K.

  3. Za Tv od skoro 2500 evra ovo je sramotno lose. Bas da vidim ko ce da ga kupi. Pa za te pare moze vec oled da se kupi. Jesmo li Ljiljana i ja jos jedini koji i dalje placemo za plazma tv-om?

    1. Sve mi se cini da sam dobro napravio kad sam kupio plazmu 60zt60 umjesto ovog leda. Iako je samo full hd naspram ovog ultrasa slika kalibrirana je cista perverzija.

  4. Pa kao što Zebec kaže maltene ista cijena ko LG Oled.. Još da nam Darko potvrdi da nema vidljive razlike između Full HD i Ultra HD na 3m? Ova LED tehnologija je za one koji hoće uštedit na struji.. Moja Panasonic Viera PV80 42” 720p evo 6god radi bez problema i nisam ostao paf na neki tv da odskače boljom slikom.. Jedino što mi je nekako 42” na knap i 55 bi taman bio :D

  5. Pozdrav, malo OT!

    Zanima me zasto nitko nije recenzirao jos grundig tv? Cine se kao dobra kupnja a ne znamo nista o njima ni kako funkcioniraju.

    I sad pitanje, koji tv da kupim za gledanje pretezno sd kanala I youtuba, suzio sam izbor na
    sam 48h6200 I sony 48w605…moze neka pomoc da se odlucim :).?

    Razmisljao sam I o grundigu ali nigdje nista na internetu o njima pa odustao…

  6. Nemoj jovo niti pomisljati na grundig. Tako loš tv sto se tice slike, veci ekran sam imao, nisam nikadfa vidio, a kao njihov top model.

  7. Hvala na odgovoru, a je odustao sam od grundiga bas iz razloga jer nigdje nema nista o njemu :D…

    A I bilo bi dobro da ga netko konacno recenzira bar onako na brzinu da ipak bude neka informacija na internetu, vjerujem da nisam jedini koji je trazio informacije o grundigu…

  8. Sony KDL-W805a i KDL-W805B malo sam zbunjen i ako itko moze pomoci za odabir bio bih zahvalan:) ovaj 805a je sa okruglim stalkom i stariji je model dok 805b je noviji ali mi se cini siromasniji????

    koji da kupim od ova 2 modela??

  9. Sony i njegova nomenklatura, zasto mora zakomplicirati :). Modeli sa slovom B na kraju oznake su iz 2014. godine, a oni s A su iz 2013.

  10. Koji TV od ovih modela uzeti?

    Panasonic TX-47AS650E
    LG 47LB731v
    Samsung 48H6500

    Cijena mi ne igra neku ulogu, jer nije neka velika razlika.
    Bitna mi je kvaliteta slike, HD i zemaljskih programa.

  11. Da li ste isprobali TV ANYWHERE da se može gledati program na tv na bilo koje mjesto da se nalazite na tabletu ili mobitelu?

    1. Ne, ne vidi se razlika na toj udaljenosti u odnosu na Full HD. Tijekom testiranja sam pretežno sjedio na 2 metra od TV-a za UHD i Full HD, a za SD je cca. 3, 3.5 metara optimalno.

  12. Opčenito da bi vidio razliku između full HD i 4k moraš imat TV minimalno od 55 inča. Al doslovce minimalno. Ja recimo neću uzimati manji od 60 inča. Razmišljam čak od 65 inča.

  13. Ako zanemarimo stavke kao udaljenost gledatelja, veličina ekrana i slično, ima li u pogledu slike Uhd ima prednosti nad full HD, ako je sadržaj rezolucije 1920×1080.
    Znači čisto tehnički jeli slika hd rezolucije bolja/kvalitetnija na npr. 48″ hd ekranu (znači 1:1) ili na 48″ uhd ekranu kad on napravi upscaling?

    1. nema. Kod digitalije je stvar vrlo jednostavna, informacija koja ne postoji se ne moze nadomjestiti. Odnosno, ne moze se nadomjestiti necime sto bi bilo jednako kvaliteti u analognom ili nekompresiranom (ili manje kompresiranom) digitalnom formatu. Upscaling 1080p sadrzaja na 48″ nema smisla. Upscaling 1080p na 248″ bi vec imao smisla.

  14. Znači u istom cjenovnom rangu (hd vs. uhd) bolje je uložit u tv veće dijagonale, bez obzira da je prioritet kvaliteta slike a ne veličina ekrana!

    1. pa gle, ako su FHD i UHD u istom cjenovnom rangu onda logika kaze da taj UHD i nije nesto. Ili je puno manji, sto opet nema smisla. IMO, UHD ispod 60″ je bzvz. Da ne velim da cemo se jos nacekati da UHD reza postane siroko dostupna na uobicajenim izvorima i da ce nam trebati malo brzi internet. Uglavnom, mislim da je bolje uzeti sto bolji FHD pa kad rikne kroz 2-3 godine onda UHD. Ja planiram uzeti 50″ FHD. Trenutno imam 40″ i sve sto gledam je 720p. I ne kuzim kad stavim nesto od 1080p. Osim ako 720p nije yifi rip, jel. :D Kod svih digitalnih izvora je jako bitan i bit rate a ne samo rezolucija.

      1. Kod mene je isto 90% 720p. filmova, i ako je tv Ful HD, ali mi je bitnije da je posten rip hd nego neki full sa bitrateom ko divix i sl. imam kamaru blu ray filmova, i cesto sam razocaran kvalitetom slike bez obzira na rezoluciji, i to sto je br. a opet imam ih da ti pamet stane kako su kvalitetno uradjeni, a po mom iskustvu svaki francuski film ima sliku koj aubija kvalitetom, dok ovi americki slika varira od uzasne do odlicne, a sve novija produkcija.

  15. čitao sam na avforumu da je panasonic ax630 highly recomended. dakle, osim što nema pristup netflix-u, zapravo izvoru hd meterijala, oni ga prilično hvale za razliku od tebe darko. doduše, postoji mogućnost da je ax 630 ‘bolji’, ali bi to bilo neobično, obzirom da je ovo ipak jedan od top modela uz 900-ticu.
    sada je akcija u elipsu. panasonic ax630 od 55inča stoji cca. 9000 kn., i pitam se, nakon čitanja recenzije, isplati li se ta kupovina?

      1. hvala na brzom odgovoru. :) bilo bi super pročitati neki kraći test i osvrt. nadam se da će biti prije kraja akcije, koja traje do, čini mi se, polovice siječnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!