Smart TVVijesti

Predstavljen Android TV

android-logo

Na godišnjoj I/O konferenciji za razvojne inženjere u San Franciscu, Google je predstavio Android TV platformu. Google je time službeno odbacio Google TV projekt i okrenuo se prenošenju Android iskustva na TV ekrane. Putem nove platforme korisnici će moći gledati video materijale, pokretati aplikacije i igrati igre, a među prvim proizvođačima koji podržavaju novu platformu nalaze se Sony, Sharp i Philips.

Specifično kreiran za velike ekrane, Android TV će se moći integrirati u pametne televizore (vjerojatno putem zasebne aplikacije), linijske komponente i konzole, a njime će se moći upravljati putem mobilnih telefona s Android operativnim sustavom. Vlasnici starijih televizora će Android TV moći koristiti spajanjem prijamnika na kojem će biti instaliran i pretraživati sadržaje koje nudi. Googleov Chromecast USB uređaj namijenjen reprodukciji YouTube i video sadržaja na televizorima će također biti kompatibilan s novim Android TV-om.

Android TV je baziran na zadnjoj verziji Androida, a koji Google spominje samo pod oznakom “L”. Osim aplikacija u Google Play trgovini, Android TV će dobiti i aplikacije specifično kreirane baš za njega, a koje se očekuju ovu jesen. Osim “slanja” video sadržaja s pametnog telefona na TV ekran, isto će se moći napraviti i za igre, što je Google demonstrirao jučer na konferenciji.

Prvi televizori koji će podržavati Android TV stići će iz tabora Sonyja, Sharpa i Philipsa iduće godine. Razer i Asus će lansirati vlastite linijske komponente bazirane na Android TV-u, a Google je također spomenuo i posebnu igraću konzolu. Kako će Android TV biti implementiran i hoće li biti prihvaćen bolje od Google TV-a, tek ćemo vidjeti.

Koliko je za sada poznato, Samsung i LG neće sudjelovati u Android TV-u, premda nije isključeno kako će isti biti implementiran u vidu aplikacije. Samsung i LG će tako nastaviti razvijati vlastite operativne sustave, Samsung svoj najavljen Tizen TV, a LG svoj webOS.

philips8000-android

Philips (TP Vision) je ove godine lansirao prve televizore bazirane na Android operativnom sustavu, no taj nije isti kao i jučer najavljen Android TV. Iako oba mogu pokretati aplikacije iz Google Play trgovine, Android TV bi trebao biti puno bolje podržan od strane razvojne zajednice i po svemu sudeći puno fleksibilniji.

U svakom slučaju, očekujemo puno Android TV informacija od jeseni, odnosno prve konkretne proizvode na CES sajmu iduće godine u Las Vegasu.

Izvor: FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!