FilmoviRecenzije filmova

Gledali smo: Duži Put do Dna

a_long_way_down-header

U ponedjeljak 31. ožujka prisustvovali smo premijeri filma Duži Put do Dna (originalni naziv A long Way Down), održanoj u Cinestaru Avenue Mall u organizaciji Iskona. Film je snimljen po istoimenom bestselleru Nicka Hornbyja, autora hvaljenih romana Sve zbog jednog dječaka i Nogometna groznica. Scenarij je napisao Jack Thorne, a redateljska palica pripala je Pascalu Chaumeilu. Glavne uloge tumače zvijezde Pierce Brosnan (James Bond), Toni Colette (Muriel se Udaje) i Aaron Paul (Breaking Bad) te Imogen Poots.

Radnja filma započinje na Staru godinu, kada se poznati TV voditelj Martin (P.Brosnan) nađe na vrhu londonskog nebodera u namjeri da skoči i okonča svoj život. No na krov s istom namjerom dolaze i samohrana majka Maureen (Colette), drska tinejđerica Jess (Poots) i glazbenik koji je postao pizza dostavljač JJ (Paul). Umjesto skoka u smrt potpuni neznanci sklope pakt da će zajedno ostati živi barem do Valentinova.

Slučajnost ili sudbina – ostaje na publici da odgovori na to pitanje. Kako radnja filma odmiče pratimo ovu neobičnu grupu prijatelja dok pokušavaju ponovo preuzeti kontrolu nad svojim životima.

Svatko od njih ima različitu prošlost i drugačije razloge za okončanje vlastita života. Iako se jedni s drugima ne mogu poistovjetiti jer dolaze iz različitih društvenih krugova, povezani su međusobno više nego li si to žele priznati. Bez obzira što na prvi pogled radnja filma djeluje pomalo morbidno, ovaj film je zapravo jedna topla priča o pozitivnim ljudskim osobinama poput suosjećanja, požrtvovnosti i odanosti. Gledajući film primjetiti ćete da svaki od četiri protagonista filma ima specifične osobine koje pomažu ostalima da prebrode svoje strahove i depresiju.

Na taj način jedni drugima nesvjesno pomažu, te se kroz film prati njihova transformacija iz slučajne grupe različitih ljudi u obitelj. Kada pronađu jedni druge, kreće njihov proces učenja i prihvaćanja da su potrebni jedni drugima. Tako protagonisti koji se na Silvestrovo penju na krov, tražeći spas u smrti, umjesto samoubojstva pronađu spas jedni u drugima. Prateći tijek misli svakog od ove četiri individue, jasno se vide osobine zajedničke svim ljudima – nevoljko prihvaćanje promjena i suosjećanje. Protagoniste koji su odustali od vlastitih života kroz radnju filma pokreće osjećaj odgovornosti za živote preostalih iz grupe. Tako spašavajući ostale iz grupe, svatko od njih zapravo spasi sam sebe.

a_long_way_down-1

Ipak da bi se film izdignuo iz prosječnosti potrebna je dubina, a to ovom filmu nedostaje. Gledajući ga primijetiti ćete humor koji vas neće do kraja nasmijati, tragediju koja vas neće do kraja rasplakati i rasplet koji vas neće iznenaditi. To je ujedno i njegov najveći minus – dojam da je film ‘’mlak’’ i da je nedorađen.

Zbog svega navedenog ovo nije film kojeg ćete dugo pamtiti ili koji će vas ostaviti bez daha. No vrijedi ga pogledati jer pokazuje kako svi međusobno utječemo jedni na druge te kako pozitivno utječući na tuđe živote, možemo svoj vlastiti transformirati na bolje. Promjena perspektive umjesto odustajanja, suosjećanje umjesto sebičnosti, život umjesto smrti – to su poruke u kojima je sažeta najveća vrijednost filma Duži put do dna. Bez obzira što ovdje nije riječ o vanserijskom filmu, svakako ga preporučujemo za gledanje jer put do dna je možda dug, ali na njemu ćete zasigurno sresti ljude koji, ako im dopustite, mogu promijeniti njegov smjer.

Film možete pogledati u Blitz-Cinestar kinima >>

Adsense

Ana Vrbanc

Ne pije kavu. U slobodno vrijeme čita specifikacije mobitela, broji piksele na televizorima i obožava nogomet.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!