Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeVijesti

Novi DTS-UHD dekoder prati trend Ultra HD-a za audio iskustvo nove generacije

dts-uhd

DTS, Inc., vodeći proizvođač HD audio rješenja i tehnologija za poboljšanje zvuka, na CES-u je predstavio novi DTS-UHD dekoder na jednom čipu, a čiju budućnost vidi uz Ultra HD 4K sadržaje i HEVC sustav kodiranja videa. Prvi uređaji koji će koristiti Cirrus Logicov četverojezgreni digitalni zvučni procesor s podrškom za DTS-UHD će biti dostupni od drugog kvartala 2014.

Dolaskom HD audio dekodera, a koji su donijeli zvuk studijske kvalitete u kućna kina, postavljalo se pitanje može li se zvuk još poboljšati. DTS smatra da može i DTS-HD navodi kao prvi objektno-baziran audio format namijenjen potrošačima, a koji svoje težište ima u preciznijoj prostornoj definiciji zvuka i osjećaju za dimenziju. Poseban naglasak je stavljen na elemente zvuka koji se nalaze ispred i oko slušatelja već i iznad i ispod njega, a efekt bi se trebao moći postići na svim konfiguracijama zvučnika (iako i ovdje vrijedi pravilo, što više zvučnika, to bolji efekt). Uz navedeno, DTS-UHD je povratno kompatibilan s originalnim DTS formatom koji nije definiran kroz objekte već samo kroz konfiguraciju zvučnika, tako da će se moći reproducirati i na starijoj opremi (no bez novih osobina zvuka).

DTS-UHD nije baziran na postojećim surround formatima za kino dvorane već je kreiran specifično za tržište kućnih i mobilnih korisnika.  Fred Kitson, tehnički direktor i izvršni dopredsjednik u DTS-u je rekao kako “DTS-UHD rješenje pruža zvuk koji je onkraj 3D-a na onoliko zvučnika koliko korisnik ima u svojem sustavu. No, UHD audio nije učinkovit samo na mnogo zvučnika već je njegov smisao u boljem uranjanju u efekt čak i ako korisnik koristi slušalice. Cilj je ponuditi korisniku veći izbor i fleksibilnost s obzirom na uvjete slušanja, kao i postići novu razinu zvučnog iskustva.“.

Što se proizvodnje sadržaja i njihove dostave korisnicima tiče, DTS će ponuditi Multi-Dimensional Audio (MDA) kao otvoreni format za industriju, s ciljem da će tako izbjeći rat različitih formata. Prva pojačala i sustavi kućnog kina s DTS-UHD dekoderom se očekuju od travnja na tržištu, te ćemo tek onda moći bolje upoznati ovaj uzbudljivi novi format.

Izvor: DTS

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!