Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Recenzija: Philips 42PFL7008S (7000 serija) 3D LED LCD Smart TV

Recenzija: Philips 42PFL7008S (7000 serija) 3D LED LCD Smart TV

Tvorničke postavke i kalibracija

av-foundy-hdtv

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 for Business softvera, X-Rite SpectraCal C6 Special Edition kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (jedna točka) da (nijansa i zasićenje)

Philipsov 42PFL7008S LCD televizor nudi nekoliko predložaka za sliku, a oni su kako slijedi:

 1. Personal
 2. Vivid
 3. Natural
 4. Standard
 5. Movie
 6. Photo
 7. Energy Saving
 8. ISF Day i
 9. ISF Night

Posljednja dva predloška su namijenjena ISF tehničarima i općenito zahtjevnijim korisnicima koji žele postići najkvalitetniju sliku uz pomoć naprednih opcija za kalibraciju. Jedino ograničenje koje ponovno susrećemo i kod ovog modela jest dijeljene istih postavki za 2D i 3D režim rada za isti ulaz. Drugim riječima, podešen prikaz za primjerice “ISF Night” predložak u 2D-u će koristiti iste postavke i za 3D način, a što će rezultirati većim odstupanjima zbog upotrebe 3D naočala koje “boje” sliku na svoj način. Jedino rješenje nalazi se u korištenju odvojenih predložaka unutar istog ulaza, primjerice ISF Night za 2D i ISF Day za 3D gledanje.

Među ponuđenim predlošcima najbolju sliku, odnosno karakteristike koje su najbliže ciljanim vrijednostima pronašli smo u Cinema, ISF Day i ISF Night predlošcima, što je bilo i za očekivati. Spomenuti predlošci imaju vrlo precizan raspon boja, prvenstveno onih primarnih, te isto tako ujednačenu gamma karakteristiku. RGB balans je također pravilan, no ne i sa zanemarivim odstupanjima – od 0% do 100% osvjetljenja, 5 – 7 % ima više plave boje nego što bi trebalo biti, a kada se tome doda i iznenađujuće loša crna boja, jasno je kako u tom pogledu ovaj televizor treba najprije podesiti, a zatim uživati u odličnoj slici.

philips-pfl7008-2D-isf-night

Philips 7008 – 2D ISF Night predložak

Upravo smo to i napravili koristeći dostupne opcije, podešavajući tako kontrole za temperaturu boje u jednoj točki, smanjujući oštrinu na vrijednost 0 kako se oko objekata ne bi stvarali obrubi, te uz sve navedeno još smo aktivirali lokalno zatamnjenje na Standard vrijednost kako bi se poboljšao kontrast. Tako je kontrast s vrijednosti 923:1 narastao na 2107:1, što je drastično poboljšanje najbolje vidljivo po uvjerljivijoj crnoj boji. Jasno, u odnosu na PFL8008 model koji smo ranije testirali i čije vrijednosti kontrasta su iznosile preko 3700:1, PFL7008 ne izgleda tako impresivno, posebno ne kada se gleda u potpunom mraku.  Premda nismo dirali opcije za podešavanje primarnih i sekundarnih boja, njihov raspon se je kroz gore navedene korekcije poboljšao i svaka od boja je sada “sjela” na svoje mjesto.

philips-pfl7008-2D-calibrated

Philips PFL7008 nakon kalibracije

Sjajna gamma karakteristika koju smo zatekli prije kalibracije, ostala je iznimno precizna i nakon korekcija, što je jedan od preduvjeta prirodne slike bez preuveličavanja ili potiskivanja detalja. Sva odstupanja u RGB balansu su ispod vrijednosti 3, što znači da se primjesa bilo koje od boja neće vidjeti kako kod testnih uzoraka, tako ni kod klasičnih video materijala bez obzira na rezoluciju.

Karakteristike slike u 3D-u

philips-pfl7008-3D-isf-day

Philips PFL7008 3D ISF Day predložak

Isti predlošci dostupni za 2D prikaz, dostupni su i u slučaju 3D prikaza, te i ovdje se Cinema i ISF predlošci nameću kao najbolje rješenje za sve koji žele preciznu sliku i mala odstupanja u bojama. Kod 3D prikaza susrećemo iste prednosti kao i kada je na ekranu 2D materijal – ujednačenu gammu i precizan raspon boja, uz RGB balans u većem odstupanju (dominacija zelene boje što više svjetlina raste). S obzirom na to da se postavke kopiraju za 2D i 3D režim rada za isti ulaz, jednostavno je nemoguće pravilno podesiti jedan predložak tako da bude izvrsnih karakteristika za oba načina rada. Ovaj nedostatak najviše će smetati onima koji žele vrhunski podešen televizor, a ne žele mijenjati predložak ili ulaz ovisno o tome gledaju li 2D ili 3D video.

Svjetlina 3D slike je dovoljno dobra da ona ne bude zagasita, premda naočale blokiraju više od 50% svjetlosti koju šalje zaslon. Izmjerena svjetlina u ISF Day predlošku je iznosila 106 cd/m2, što je blizu donjoj granici od 100 cd/m2 što se uzima za gledanje sadržaja u mračnom ambijentu.

Napomena: ANSI mjerenje označava vrijednost crne boje kada je 50% ekrana potpuno crne, a 50% maksimalno bijele boje i pokazuje performanse koje korisnik može očekivati kod većine video materijala.

Mjerni izvještaj
Tvornički ISF Night 2D predložak
ISF Night 2D nakon kalibracije
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2] 0.198 (0.198 ANSI) 0.09
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
182.9 (182.5 ANSI) 189.7
Izmjereni kontrast (On/Off)
924:1 (921:1)
2107:1

Pregled testova

processor-tv-test-pq-qualit

U tablici dolje navedeni su svi provedeni testovi:

Značajke panela
Mrtvi/zaglavljeni pikseli niti jedan
Uniformnost prikaza vrlo dobra
Dirty Screen Effect neprimjetan
Refleksije prisutne
Kut gledanja vrlo dobar
Performanse
Puni raspon RGB-a (Blacker than black i Whiter than white testovi) da
Skaliranje slike odlično za SD i 720i/p HD
Video mode deinterlacing (1080i) vrlo dobar, vidljiva nazubljenost kod linija +/- 10 stupnjeva u odnosu na horizontalu i vertikalu
Film mode deinterlacing HD (2:2 i 2:3 1080i kadence) ne prolazi – moire efekt vidljiv, no stabilan takt izvođenja video materijala
Film mode deinterlacing SD (Telecine A i Telecine B kadence) ne prolazi
Ostale kadence (2:3:3:2, 3:2:3:2:2, 5:5, 6:4 i 8:7) ne prolazi
Pokretna rezolucija (max. 1080) 300 linija uz uključen ili isključen Clear LCD, uz Perfect Natural Motion rezolucija raste na cca. 700 linija. Manji tragovi uočljivi iza objekata u pokretu, plavičasti obrub također moguće vidjeti, manje titranje tankih linija i artefakti.
Pokretna rezolucija 3D (max. 1080) teško za izmjeriti zbog polarizacijskog 3D prikaza
Otklanjanje nazubljenosti na dijagonalnim linijama (SD) odlično, nazubljenost kod linija +/- 10 stupnjeva u odnosu na horizontalu i gotovo neprimjetno u odnosu na vertikalu
Flag test (SD) uočljiva nazubljenost
Color Upsampling
prolazi bez zamućenja i isijecanja pojedinih boja
Overlay on film (titlovi različite kadence) posve stabilan
Belle Nuit testni uzorak (SD – SCART povezivanje) vidljivo titranje na tankim okomitim linijama
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) učinkovito otklanja šum u slici i slabo MPEG kompresijske blokove i mosquito efekt
Banding (posterizacija)
neprimjetan u statici i dinamici
SD/HD – 24 Hz stabilna reprodukcija
Disanje 3D slike minimalno
Crosstalk (dvostruka slika u 3D-u) minimalan, jače vidljiv samo pri gledanju iz veće blizine
PC povezivanje i gaming
PC predložak i ulaz Da, moguće odabrati da ulaz bude Game/PC
1:1 mapiranje piksela Da, moguće uz uključen Unscaled
Kašnjenje slike na ekranu (input lag na 1080p signalu) 53.7 ms kada je Game ili PC način rada aktivan, inače 131.5 u ISF Day/Night/Cinema predlošcima
Potrošnja električne energije [W] (mjerenje na ANSI uzorku – 50% crne i 50% bijele boje na ekranu)
Movie
72
ISF Day 79
ISF Night 68
Standby < 1
Ostalo
Razina buke/zujanje posve bešuman
Blokiranje/problemi u radu bez blokiranja ili ikakvih anomalija u radu

Multimedijalna podrška

philips-pfl7008-subtitles

Prikaz titlova kod USB reprodukcije.

Format/i Rezultat
Video
DivX/Xvid, DivX HD – SD i HD materijali s podnaslovima da
Matroska (MKV) – različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p) s podnaslovima da (do 100 Mbit/s)
Matroska 3D (MK3D)
ne
Matroska (MKV) SBS – Side by Side – uzorak
da
M2TS i M2T – demo materijali i video snimci HD digitalnom kamerom da
MOV (snimke kamerama i fotoaparatima) da
WMV (Windows Media Video) da
Ogg Theora (SD i HD) ne
Audio
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps da
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka ne
WAVE, stereo i višekanalni samo stereo
DTS (lossy)
da
Dolby Digital 5.1 AC-3 (lossy) da
DTS-HD i Dolby TrueHD ne
Slike
Slikovni formati razne rezolucije JPEG
ISO “slike” CD/DVD ili BD diskova
ISO ne
Podatkovni sustavi
FAT da
exFAT da
NTFS da

Kao i kod ranije testiranih Philipsovih televizora, tako i u slučaju modela serije 7000, podržani su različiti audio, video i slikovni formati. Gotovo svi isprobani video zapisi najviše do 1920 x 1080 piksela su se pravilno reproducirali, zajedno s višekanalnim zvukom. Od srpnja ove godine Philipsovi televizori serija 6000, 7000 i 8000 za 2013. godinu podržavaju i DTS zvuk, što je dobar dodatak koji multimedijalnu platformu ovog televizora podiže bliže konkurenciji, točnije Samsungu i LG-ju. Ipak, FLAC/APE formati koje preferiraju zahtjevniji korisnici željni kvalitetne reprodukcije glazbe. Titlovi se prikazuju s dijakritičkim znakovima, međutim font je premalen i nije ga moguće povećati. Od slikovnih formata samo je JPEG podržan.

Preko digitalnog optičkog izlaza i HDMI-ja (ovisno o podešavanju i opremi na koju se povezuje) je moguće poslati na vanjsko pojačalo 5.1 Dolby Digital i 5.1 DTS zvuk.

paragraph-separator-divider

© HD Televizija 2013. Sva prava pridržana.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

67 komentara

 1. Pozdrav glavnom uredniku HD portala.
  Redovno pratim stranice HD portala i mogu uputiti samo riječi pohvale.
  Malo sam ostao zatečen, prošlo je tri dana od vaše recenzije Philiphsovog modela 7008S i niti jedan komentar…

  Pozdrav…

 2. Pozdrav.. Jucer sam kupio ovaj televizor i imam problema oko memorisanja programa.. kupljen je u tuzli gdje i stanujem imam kablovsku sa 145 programa al ovaj tv. memorise oko 70 i nema nijedan hd ,a na nekim titra slika.. gdje sam kupio rekli su da na opcijama prebacim zemlja svajcarska medutim isto mi se ponavlja.. molim vas vase misljenje i ako mozete da pomognete.. hvala puno..

 3. Da li je ovaj tv bolji za sd kablovske kanale i gledanje sporta od LG660s, i da li se ispati dati vise para za njega. I jos nesto nije valjda da mu je smart platforma bas toliko spora posto se mnogi na raznim forumiima zale na tromost menija i smart platforme.

 4. TV ima malu kameru, a koliko ima megapixel? Pozz

 5. molio bih pomoc u vezi 7008k.
  za bezicno povezivanje moram na laptop skinut neki kod od tv za koji ne znam gdje se nalazi [IMG]http://i40.tinypic.com/3531n3n.png[/IMG] iza tv postoji neki kod tj. serial no. od tri skupine brojeva ali u zadnjoj skupini ima 6 brojeva, a polje prima samo 4 tako da mi ga ne prizna, te imam problema s pokusajem kalibracije po videu s youtube. kada odem u setup, tv postavke, stil slike Isf dan i Isf noc mi imaju ynak lokota kraj ikone i kada se skrola na njih jednostavno nestane bilo kakve slike… ostane samo zvuk.

 6. opet ja… kada udjem u recenzije i stisnem na 42pfl7008s otvori mi recenziju od 8008k modela.
  kako skinuti naljepnicu sa ekrana posto se dobro zapekla.

  • Pozdrav,

   Ispravljen je link.

   Naljepnicu je najbolje skinuti nakon što je TV radio neko vrijeme i panel se malo ugrijao, čime bi ljepilo trebalo malo oslabiti. Ugasite TV i probajte vrlo oprezno uhvatiti jedan od rubova i lagano ga vući dok se naljepnica ne skine.

 7. [IMG]http://i39.tinypic.com/2gtnhna.jpg[/IMG]
  znaci kraj isf day and night je uvijek lokot i kada se klikne na jedno od to dvoje bude crna slika, zvuk ostane

 8. izgleda da bi se vidjela slika treba kopirati ovo bez ovih img sa svake strane u trazilicu

 9. http://i42.tinypic.com/14mrmu1.png sto se tice kodova ovaj program me trazi 3 cetverocifrena broja dok kada odem na tv/ov youtube on me pita da li zelim gledat s laptopovog youtube i da mi ova tri trocifrena broja http://i42.tinypic.com/173k1e.jpg . u medjuvremenu se pojavio i novi problem. kada u philispvom youtube u trazilicu upisem awesome 3d on mi izbaci dosta 3d prezentacijskih videa koji su side by side, ali sada tv nudi kada na daljinskom stisnem 3d dobijem samo dvije opcije otvorene… 2d ili conversion 2d to 3d. ne da mi da otvorim side by side.

 10. Darko Hlušička – Darco
  06/01/2014 at 16:36
  Možete li slikati izbornike gdje se vidi taj znak lokota?

  izbornik s lokotom odavno postavljen

 11. Zdravo,

  Ovo je moja prva poruka ovde i prvo moramo pohvaliti ovaj fantastični portal koji je po meni vodeći u regionu bivše Juge (a i šire) na temu aktuelnih tehnologija televizije!

  Uzeo sam za Novu godinu 42PFL7008k i mogu reći da sam prilično zadovoljan.
  Izbor na Philips-a je pao pre svega zbog Ambilight tehnologije koja je po meni nešto zaista jedinstveno, dobrog odnosa cena/kvalitet, mom oku zadovoljavajućeg kvaliteta slike, 5-godišnje garancije…
  Dvoumio sam se da će mi u mom stanu 42′ biti suviše velika dijagonala, ali kućište sa tankim ivicama ekrana se lepo uklopilo u prostor sa dimenzijama, a što se kaže, čovek se lako privikne na veće i bolje. :)
  7008k mi je izbor i zbog funkcija: Ambilight-a sa 3 strane, SMART funkcionalnosti, WiFi-a sa Miracastom i dobrim mogućnostima povezivanja, zadovoljavajućeg pasivnog 3D-a, odličnog daljinskog sa QWERTY poleđinom, dobrog zvuka (čini mi se da ima i mali subwoofer iza), integrisane kamere…

  Takođe Android aplikacija Philips My Remote lepo radi i super je fora.

  Jedna zanimljivost: sasvim slučajno sam otkrio da stari Philips daljinski RC8205C (COM3129,IRC81033,FRC208) kako ga majstori ovde zovu “žabac” :D
  http://www.belielektronik.rs/Daljinski-upravlja%C4%8Di/Daljinski-tipski/Daljinski-upravlja%C4%8D-za-TV-Philips/TP-PHIL-RC8205C
  potpuno radi sa PFL7008k! :) Tj. rade tasteri koje on ima.

  E sad da pomognem Mariu a verovatno i ostalima kojima ću nadam se uštedeti vreme koje sam ja potrošio:
  1) Imao sam problem sa WiFi Miracast povezivanjem. Opet ponavljam, dosta vremena potrošio ali i našao rešenje.
  Prvo, kod koji tražiš za download MediaConnect-a nije serijski broj nego je specifičan kod koji se nalazio samo na omotima CD-a koji su išli uz modele za 2010 i 2011 godinu.
  Dakle, WiFi MediaConnect nije ni namenjen ovom modelu i evo FAQ linka koji to potvrđuje:
  http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/oleeview?ctn=PTA01/00&dct=QAC&faqview=1&refnr=0078844&scy=SK&slg=ENG

  U uputstvu na srpskom stoji:
  “Na uređaju otvorite aplikaciju kao što je Wi-Fi Miracast, Wi-Fi Direct™, Intel®Wireless Display* i sl. i počnite da tražite
  druge Miracast uređaje.”

  Na mom laptopu imam Intel grafiku pa sam koristio Intel®Wireless Display.
  Prvo sam morao ispuniti 3 uslova:
  – update-ovati najnovije drivere (9.17.10.3347) za grafiku za moju Intel(R) HD Graphics 3000
  – instalirati najnoviji Intel PROSet Wireless (namenjen za rad sa laptop Wi-fi) adapterom (verzija 16.7)
  – instalirati poslednji Intel®Wireless Display (WiDi) 4.2.21

  Međutim, onda sam naišao na problem: povezivanje je počelo ali je stalo u fazi “Pokretanje reprodukcije…”.
  Problem je lepo opisan ovde:
  https://forums.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/Connecting-X230-to-Philips-Miracast-enabled-Smart-TV/m-p/1391535
  a slični simptomi su i ovde (prevedeno sa brazilsko-portugalskog)
  http://translate.google.com/translate?hl=sr&sl=pt&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.supportforum.philips.com%2Fbr%2Farchive%2Findex.php%2Ft-1763.html

  Probao sam razne verzije softvera, driver-a, WiDi-a, podešavao firewall, pokretao Windows sa minimalnim setom driver-a, konektovao sa na razne WiFi mreže na TV-u i laptopu, uključivao i isključivao razne funkcionalnosti na TV-u….
  Ono što je pomoglo je update verzije firmware-a televizora. Na moje iznenađenje TV je došao sam nekom starom verzijom firmware-a 63.14 koja se čak i ne spominje u Software history (!) .
  Philips ne daje starije verzije firmware-a na svom sajtu i morao sam “skočiti” sa 63.14 verzija na poslednju. Trenutno to je 173.44.0.
  Po pravilnom update-u firmware-a (putem USB stick-a) Wirelles display radi! I to jako lepo radi! Idealno za filmove, slike, prezentacije ali i puštanje muzike na već pohvaljenim Philips zvučnicima.
  Jedino kursor miša malo kasni ali to je i za očekivati.
  173.44.0 nije savršen firmware (ima na Philips support sajtu koje su mane) ali meni je bilo bitno da vidim da ova funkcionalnost radi.

  2) Takođe prelaskom na novi firmware katanci sa podešavanja Dan i Noć su uklonjeni. Ja lično nisam nešto oduševljen sa izgledom slike u tim modovima.

  Nadam se da je ovo moje dugotrajno kucanje pomoglo.

  pozdrav iz Srbije
  CtL

 12. eto me opet… tv kanale gledam preko iskon tv. njihova bazna motorola je povezana hdmi_em s tv_om. biranje 3d predlozaka mi da i s iskona i kada reproduciram s usb sticka. izgleda da ne da samo s youtube_a. sto se tice tv ugasit cu ga iz struje na citavu noc pa cemo vidit… nisam siguran sto tocno bih trebao vidit.

  btw kada vec pitkam da li je moj popcorn a200 u stanju da odvrti ovo da ne skidam bezveze s torrenta

  Disc Size: 37,904,404,077 bytes
  Protection: AACS
  BD-Java: Yes
  Playlist: 00099.MPLS

  Size: 36,013,043,712 bytes
  Length: 1:39:05.522
  Total Bitrate: 48.46 Mbps

  Video: MPEG-4 AVC Video / 25968 kbps / 1080p / 23.976 fps / 16:9 / High Profile 4.1
  Video: MPEG-4 MVC Video / 11983 kbps /

 13. Dobar dan!
  Mozete li nam, molim vas, dati kalibra ijske postavke za Philips 47PFL7108K televizor?
  Hvala unaprijed!
  LP

   • Postovani,
    hvala na brzom odgovoru!
    Medjutim, sad sam se nasao pred novim problemom. Naime, iako sam napravio upgrade na zadnju verziju firmwarea (173.44) skinutu sa Philips podrska stranice, i dalje su mi opcije ISF Day i ISF Night zakljucane. Naprosto im ne mogu pristupiti, tj. kad se pozicioniram na njih slika je u potpunisti crna, a ispred njih se nalazi znak lokota. Molim vas, pomozite!

    Usput dodatno pitanje. Da li je, i kako moguce na ovom TVu postaviti neki kanal na tipku 0 (nula). Naime kad prebacim programe u Favourites listu, mogu ih razvrstavat, medjutim niti jedan ne mogu postavit na poziciju 0 tako da taj gumb ostaje neiskoristen, a pritiskom na njega TV javlja “Chanell not istalled”.

    Takodjer, sam ekran ima nekakvu pretpostavljam zastitnu foliju po cijeloj duzini. Cemu onda konkretno sluzi i da li je nju moguce ukloniti!? Naime, procitao sam ad je slika nakon njenog uklanjanja bolja, medjutim, procitao sam isto tako i da je to u stvari polarizacijska folija i da nakon njenog uklanjanja 3D ne radi, tj. nema nikakvog efekta!?

    Unaprijed hvala na vasoj pomoci!

    LP

 14. poštovani

  opet ja.

  imate li kakvu adresu gdje mogu pitat kako da maknem lokote sa ISF day/night

 15. 2) Takođe prelaskom na novi firmware katanci sa podešavanja Dan i Noć su uklonjeni. Ja lično nisam nešto oduševljen sa izgledom slike u tim modovima.

  Nadam se da je ovo moje dugotrajno kucanje pomoglo.

  pozdrav iz Srbije
  CtL

  ovaj text sam nekako previdio tako da cu probat ovako. zahvaljujem

 16. Postovani!

  Mozete li mi pomoci oko gore navedenih problema?

  1. Naime, iako sam napravio upgrade na zadnju verziju firmwarea (173.44) skinutu sa Philips podrska stranice, i dalje su mi opcije ISF Day i ISF Night zakljucane. Naprosto im ne mogu pristupiti, tj. kad se pozicioniram na njih slika je u potpunisti crna, a ispred njih se nalazi znak lokota. Kako ih otkljucati?

  2. Da li je, i kako moguce na ovom TVu postaviti neki kanal na tipku 0 (nula) na daljinskom? Naime kad prebacim programe u Favourites listu, mogu ih razvrstavat, medjutim niti jedan ne mogu postavit na poziciju 0 tako da taj gumb ostaje neiskoristen, a pritiskom na njega TV javlja “Chanell not istalled”.

  3. Takodjer, sam ekran ima nekakvu pretpostavljam zastitnu foliju po cijeloj duzini. Cemu ona konkretno sluzi i da li je nju moguce ukloniti!? Naime, procitao sam da je slika nakon njenog uklanjanja bolja, medjutim, procitao sam isto tako i da je to u stvari polarizacijska folija i da nakon njenog uklanjanja 3D ne radi, tj. nema nikakvog efekta!?

  Radi se o Philips 47PFL7108K, sa zadnjom verzijom FWa…

  Unaprijed hvala na vasoj pomoci!

  LP

  • Pozdrav, evo odgovora na Vaša pitanja.

   1. Probao sam replicirati Vašu situaciju na 7008 modelu i nikako mi ne uspjeva dobiti zaključane ISF predloške. Aktivirao sam način rada za trgovinu, isključio Ambilight, resetirao sve postavke no ISF Day i ISF Night mi ostaju dostupne. Jeste li kontaktirali servis i pitali ih direktno, koliko vidim na Philipsovom support forumu Vam još nisu odgovorili…

   2. Ne, to nije moguće s trenutnim softverom, od broja 1 pa naviše se postavljaju programi u listi favorita…

   3. Ovo nikako ne bih preporučio da napravite jer biste vjerojatno izgubili mogućnost 3D prikaza, a ne razumijem kako bi se slika mogla nakon njenog skidanja poboljšati? Svjetlina ekrana je ionako već dovoljno velika, a boje podešene tako da se gledaju preko polarizacijskog filtera i svi testovi pokazuju kako su one precizne i u skladu sa standardima.

 17. Darko postovanje.

  Molio bih za jedno pojasnjenje. Nigde ne mogu, precizno i tacno naci odgovor na pitanje…i nedoumicu.

  Radi se o LG 47LA860V, 47LA790V,
  Philips 47PFL7008S/12 i 46PFL7008S/12,
  Panasonic TX-P50ST60E i Panasonic TX-P50GT60E.

  Naime, ako kablovski provajder ili operater emituje koncert u HD formatu, a ton je u Dolby Digital 5.1 ili DTS 5.1 formatu i
  ako TV povezem sa AV Receiverom pomocu optickog kabla, da li cu na receiveru imati DD5.1 ili DTS 5.1 ton?

  Hvala unapred!

 18. Darko, evo odgovora iz PHILIPSA na isto pitanje! Sta sad?

  ——-Original Message——-

  From: Philips TV HR Consumer Care
  Date: 2/14/2014 11:09:13 AM
  To: zorann@beotel.rs
  Subject: RE: RE: DTS [#1286399] [#1286399]

  Poštovani Gospodine Nedovic,

  Zahvaljujemo što ste nas kontaktirali. Hteli bi vam proslediti sledeću informaciju.
  Nazalost u vasem slucaju dobicete samo stereo signal na vasem receiveru.
  DTS is currently only supported via USB and DLNA playback. About the TV signal is not DTS is widespread.
  Ocekujemo da ce se pojaviti novija verzija softvera koja ce to omoguciti.
  Uskoro možete dobiti kratku anketu u vezi pomoći i saveta koje smo vam predstavili.Vaši odgovori i komentari biće nam značajni za poboljšanje naše podrške.U slučaju budućih pitanje , molimo da nas kontaktirate .

  S poštovanjem,
  Služba za potrošače, informacije i podrška – Televizori Philips

  Informacije sadržane u ovoj poruci mogu biti privilegovane, povjerljive ili zaštićene od razotkrivanja. Ukoliko Vam ova poruka nije namijenjena ili niste zaposlenik ili posrednik odgovoran za dostavljanje ove poruke namijenjenom primaocu, ovim Vas obaviještavamo da svako širenje, distribuiranje ili kopiranje ove komunikacije je izričito zabranjeno. Ukoliko ste dobili greškom ovu poruku, molimo Vas da nas obavijestite odmah odgovorom na ovu poruku i brisanjem ove poruke sa Vašeg računara.

  • Da, moguće je da DTS reprodukcija ne radi ako takav signal dolazi preko digitalnog tunera, no koliko znam dominantan je Dolby Digital 5.1 i on bi trebao se moći poslati na vanjsko pojačalo. Koliko vidim u odgovoru se navodi samo DTS, a ne i Dolby Digital.

 19. Darko, sta sad. I Tvoj odgovor je “muti pa prospi”. Da kupim TV pa da probam…? nema smisla, zar ne.
  Da li je nemoguce dobiti odgovor na tako prosto pitanje? zasigurno moze…tj. ne moze. I onda odem i kupim, recimo KF 47LA860V!

  • Najbolje je da pitate LG podršku za reprodukciju Dolby Digital 5.1 zvuka preko digitalnih prijamnika, hoće li takav signal poslati TV na vanjsko pojačalo. DTS se nigdje ne emitira koliko znam. Ja to trenutno ne mogu replicirati na svojem sustavu jer nemam takav izvor signala…

 20. da li je itko riješio problem s lokotom na ISF night/day i kako. njihova služba za korisnike kao nema pojma o tome… i ne znaju kako i šta

 21. KAKO RIJEŠITI LOKOTE NA ISF DAY/NIGHT

  odite na jedan od tih modova i ukucajte 473473
  nakon toga treba otići na tv postavke, pa općenito i ponoviti instalaciju tv

 22. Postoji li neki philips slican ovome recenziranom a da ima podršku za flash?

 23. pozdrav,i ja sam kuila ovu televiziju,ali imam problem,kada promijenim postavke,znaci poboljšam zvuk i sliku,i spojim se na net,tv se sama od sebe zagasi,i onda ju upalim pa se opet zagasi,pa onda daljinski ne radi,tek kad ju iskljucim iz uticnice proradi i onda vratim na tvornicke postavke radi normalno.da li je netko imao ovakav problem,il da odmah reklamiram u servisu?hvala

  • Pozdrav,

   Definitivno se radi o defektnom primjerku koji bi trebali reklamirati. Imao sam se priliku nekoliko mjeseci družiti s upravo tim modelom i ništa slično nisam uočio (osim što je kronično spor sa svime što ima veze s izbornicima).

 24. Ovog puta želeo bih da skrenem pažnju na dva velika propusta Philips-a (koja se pored ostalih odnose i za ovaj model):
  1. Problem sa hackovanjem Wi-Fi miracast SSID-a
  2. Povećana potrošnja struje u stand-by mode-u
  Oba propusta su rešiva, tj. za prvi nisam u potpunosti siguran.

  1. Problem sa hackovanjem Wi-Fi miracast SSID-a
  Ekipa iz malteške firme Revuln (specijalizovane za ukazivanje na hardversko/softverske propuste http://revuln.com/ )
  totalno je razbila Wi-Fi konekciju na Philips TV-u i ukazala na brojne probleme.
  Evo članaka na engleskom koji to opisuju:
  http://blogs.computerworld.com/cybercrime-and-hacking/23740/hardcoded-miracast-password-means-anyone-can-remotely-control-philips-smart-tvs
  http://www.pcworld.com/article/2137520/philips-smart-tvs-open-to-remote-attacks-via-default-wireless-connection-researchers-say.html
  a i videa:
  http://vimeo.com/90138302

  Instalacijom novog Firmware-a 173.52 (koji još nema zvaničan Release Notes) ne može se pristupiti Philips-ovom wi-fi-u sa šifrom koju je dao Revuln, tako da deluje da su u TPVISION-u radili na ovom problemu ali posle ove demonstracije rupa pitanje je koliko im je verovati da su kvalitetno sve rešili ili su samo promenili predefinisanu šifru…

  2. Povećana potrošnja struje u stand-by mode-u
  http://www.supportforum.philips.com/en/printthread.php?t=15754&pp=40
  Dakle, korisnici su primetili da im je i po gašenju televizora (tj. prelasku u stand-by mode) čudne simptome.
  Znalo se desiti da je ostala uključena Wi-Fi Philips konekcija ili npr. da ssu primetili aktivnost externog diska uključenog u USB televizora.
  Ljudi koji imaju adekvatnu opremu su izmerili potrošnju i ustanovili da televizor kada nam se čini ugašenm troši od 7W do 30W!
  To je po prilici stvari ogroman skandal, jer ne poštuje evropske CE direktive od <1W u stand-by modu, ali proizvođač je pronašao član na koji se vade u pravnom smislu…

  Naime, radi se o Quick start opciji koja kada je uključena ne gasi sve funkcionalnosti da bi se TV sledeći put brže uključio.
  Posle dugo osporavanje (ko ima vremena neka pročita ceo thread) proizvođač je priznao da su imali propust u nekoj ranijoj verziji firmware-a.
  Naime, čak i kad nije uključena Quick boot opcija postoji velika verovatnoća da će ostati uključena Wi-Fi konekcija, ili da će se "grejati" USB-HDD itd. u stand-by modu što dodatno troši električnu energiju.

  Rešenje je da je potrebno postaviti noviju veriju firmware, i uraditi reset na fabrička podešavanja i totalni reset TV-a.
  Nikada se ne treba uključivati Quick boot opcija (ako se želi sačuvati potrošnja struje) jer postoji verovatnoća da čak i ako je isključite kasnije ostanu njene "prednosti" aktivne.

  Potrošio sam dan na ovo, pa mi je bilo žao da ne podelim sa najboljim portalom za HD televiziju u regionu.
  Ako je Darko u mogućnosti, voleo bih da dodatno istraži oba propusta i da svoj stručni komentar, jer je po mom mišljenju TP-VISION i Philips su totalno zakazali i u odgovorima korisnicima i u rešenjima!

  pozdrav iz Srbije!
  CtL

 25. Tv philips 47PFL7108K/12 .Imam 4 ova tv-a.Dali itko zna zašto se 3 više puta dnevno ugase.Jedan stalno radi i sve ok, a ostali nakon nekog neodređenog vremena se gase sami.Radnici na tom prodajnom mjestu u 3 navrata neznaju to riješiti.(štednja energije u postavkama je isključena)?????

  • Kod mene philips se sam gasi nakon 4 sata, ako nijedno dugme nedirnem na daljinskom, postoji ta opcija kaja se moze upaliti, ili ugasiti pa provjeri d anije do toga.

  • Čisto sumnjam da je to zbog te opcije, ali i to je moguće.
   Inače, jedan od razloga zašto nisam kupio Philips je i to gašenje, a koliko vidim na Philips forumu puno ih je s tim simptomima nenadanog gašenja pa provajte tamo potražiti pomoć.

   • Znam da ima ta opcija barem na mom philipsu, i ako je ostavim sam se ugasi nakon 4 sata, ako je iskljucim u meniju negasi se nikako, treba probati nekosta nista.

 26. Posjedujem philips tv model no. 42pfs7509/12 imam takav problem da mi sa lijeve strane izbacuje skocne prozore sa karakreristikama tv-a (npr.full hd; perfect naturall motion; skype i jos neke druge karakteristike). Kako se iskljucije ova opcija posto pravi problem prilikom citanja titlova jer zauzme veci dio ekrana.

 27. Pozdrav..Imam od jucer prob sa Phillips Smart TV,a problem je taj da ne mogu ugasiti TV niti tipkom na ekranu takodjer ni na daljenskom vec moram iskljuciti iz uticnice.Isto tako na daljenskom gornji dio tipki mi ne radi jedino od dijela gdje se pojacava ton i mijenja program pa prema dole su u funkciji tipke.

 28. Postovani,
  Kum je kupio, pre neki dan, Phillips Smart TV i vec ima jedan mali problem, a to je da se na ekranu sa leve strane pojavile slicice informacija performanci tv-a (npr. SMARTTV , FULLHD, MICRO DIMMING, 200HZ itd) koje nikako ne umemo da sklonimo. Verovatno je nesto greskom pritisnuto i kao sto rekoh sada nikako da ga uklonimo, a smeta i nervira. Posto smo i on i ja laici po pitanju ove nove tehnike ( nema sta nismo pritiskali i ulazili u razne menije , gasili ga, restartovali i nista ) molimo za pomoc.
  Unapred zahvalni!
  Pozdrav!

 29. Postovani,
  Ja imam velikih problema sa konstantnim restartom TVa .U pitanju je 42pus7809 UHD. Situacija se pogorsala posle zadnjeg updatea.Posto se sada pali i gasi na par sekundi nemoguce je nesto menjati.
  Dugo radim sa kompjuterima i nisam bas laik,probao sam sve konbinacije sa vadjenjem strujnog kabla i ostalih prikljucaka ali bez resenja.TV je u nov ali mi se ne nosi u servis u kome je bio bez nekog rezultata sem pojave ogrebotina po celom TVu. Ako ste slucajno culi za neko resenje bio bih vam zahvalan.Na raznim forumima sam cuo da i drugi Philips TVi imaju taj problem ali nisam jos nasao i na resenje.(danas nisam uspeo da ga osposobim za rad ni posle celodnevnog pritiskanja on/off dugmeta na daljinskom a i pozadi na samom TVu)

  Pozdrav

 30. Molim za odgovor nekoga tko zna.
  Dali je moguće gledati snimljeni sadržaj sa HDD koji je snimljen sa Phillips Smart TV, na svom laptopu ?

 31. Mene zanima zasto ovaj tv nikako ne uspeva da zapamti odabrani subtitle,nego mora posle svake promene kanala da se ponovo bira subtitle iz izbornika…

 32. Danijel Puseljic

  Imam Philips 46PFL4308K LED.Problem je sto vec danima ne mogu da upalim tv,tj. jupalim ga i u lijevom donjem uglu ,mi sepojavi da nema signala…Daljinski nema nikakvu funkciju…
  Molim strucnjaka za pomoc.

  Hvala!

 33. Postovanje vlasnik sam philips 47pfs7509 led tv. Zelim preko mobitela android upravljat televizorom kao daljinskim putem wifi aplikacije daljinski.Ali nemam kucni wifi ruter dali je to moguce.Kad upalim wifi mob. Dobijem wifi direkt mrezu televizora vidljivu na mobitelu ali me trazi lozinku.Ostale opcije smart view rade za slike i video.

 34. wifi direct je obicno za miracast/mirroring, ne znam da li mozes tako to izvesti uopce ako ti nigdje ne da vidjeti password. Na SONYu to radi i za sideview remote app ali ja mogu bez problema vidjeti password. A Philips je vrlo specifican po svemu cini se.

 35. D.dan dal se na modelu 7108 tv može uključiti kamera bez skaypa

 36. Ma samo sam htio vidjeti kako radi Al nigdje u postavkama nisam našao način da se uključi bez skaypa a neda mi se otvarati račun na skaypu da bi vidio kako kamera radi

 37. Pozdrav, imam problem sa pfilips smart tv serije 5300, svaki put kad ga ugasim i ponovo upalim izgubi mi se internet veza, odnosno svaki put moram se ponovo konektovati ?? Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi ...

samsung-49-nu7172-header

Samsung 49NU7172 (NU7100) Ultra HD Tizen OS 4.0 TV – recenzija

Nakon LG-jevog C8 OLED TV-a, na test nam je stigao predstavnik Samsungove NU7100 serije – model ...