OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

Ekskluzivan test: Samsung KE55S9XALXZG (KE55S9) zakrivljeni OLED televizor

samsung-KE55S9-header

OLED televizori su napokon stigli u Hrvatsku! Nakon mnogo odgađanja, prvi OLED televizor velike dijagonale, Samsungov KE55S9 sa zakrivljenim zaslonom u veličini 55 inča (139.7 cm), dostupan je u ograničenoj količini u trgovinama Europatradea. S obzirom na kratkotrajno vrijeme što će ovaj tehnološki impresivan televizor biti dostupan očima javnosti, iskoristili smo ponuđenu priliku i zaputili se na adresu Slavonska avenija 65 u zagrebačkim Sesvetama i tamo napravili osnovnu analizu zaslona. Kakve je dojmove ostavio na nas televizor čija maloprodajna cijena iznosi 69.999,00 kn, pročitajte u nastavku.

Nakon godina u kojima je glavna diskusija bila “LCD ili plazma”, ulazimo u razdoblje prodiranja nove tehnologije u prikazu koja nudi najbolje iz svijeta postojećih tehnologija, isključujući nedostatke koje smo gledali na našim tankim digitalnim zaslonima godinama. Prava crna boja i napokon pravi beskonačan kontrast, izvrsna oštrina u dinamici koja će u samim sadržajima otkrivati nesavršenosti i zamućenja, širok kut gledanja, mirnoća slike i izvrstan prikaz boja u kućištu minimalnih dimenzija i male potrošnje energije, glavne su točke kojima se ističe OLED tehnologija, a koja nam je polako ali sigurno počela dolaziti u susjedstvo. Jasno kako će pravo probijanje na tržište doći tek za nekoliko godina, kada se proizvodni proces i veći izbor dijagonala ponudi potrošačima, no činjenica jest kako su sve one prednosti koje smo željeli imati na televizorima napokon sjedinjeni u jedan proizvod, a koji pritom ne treba biti potpuno ravan kao što je to bio slučaj kod LCD i plazma televizora.

samsung-KE55S9-commercial

Razlog zbog kojeg su prvi OLED zasloni dostupni u zakrivljenom formatu najvjerojatnije jest želja proizvođača (LG-ja i Samsunga kao trenutnih apsolutnih predvodnika u OLED-u) da se istaknu pred postojećim modelima, a koji i u segmentu plazmi i LCD-a nude praktički najbolje što ove tehnologije mogu ponuditi po pristupačnim cijenama. Ono što svakako treba navesti jest da zakrivljenost zaslona nije toliko velika da se televizor ne bi mogao gledati iz većeg broja sjedećih mjesta, no isto tako za najbolji rezultat idealno je sjediti na relativno maloj udaljenosti točno ispred zaslona. Tijekom našeg druženja s KE55S9 modelom, zaključili smo da je za Full HD sadržaje (poput onih na Blu-ray medijima) udaljenost od otprilike 2 metra idealna da bi se mogle uočiti sve ljepote koje može pružiti ova tehnologija. Vjeruje nam, lista prednosti je podugačka i OLED tehnologija doista pruža nenadmašan, uranjajući dojam gledanja sadržaja, u što smo se uvjerili i prije nego što smo našom specijaliziranom opremom izvršili prva mjerenja.

Karakteristike slike Samsungovog KE55S9 zakrivljenog OLED televizora

samsung-KE55S9-calibration

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 for Business softvera, X-Rite SpectraCal C6 Special Edition kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Prvo testiranje OLED televizora proveli smo sa specijaliziranim profilom za OLED profilom koji naš mjerni instrument SpectraCal C6 u specijalnom izdanju posjeduje, što nam je omogućilo dobivanje preciznih informacija o zaslonu. Jedino ograničenje koje smo imali bio je prostor u kojem smo vršili analizu, a koji je bio samo djelomično zamračen, zbog čega je umjesto apsolutne crne boje od 0.00 cd/m2 uređaj mjerio vrlo malo reflektirane svjetlosti (razina 0.002 cd/m2). Bez obzira na to Samsungov KE55S9 OLED televizor je u stanju prikazati potpuno crnu boju na razini piksela, čime ostvaruje beskonačan kontrast koji se može povećati ili smanjivati kontrolama kontrasta i intenziteta pozadinskog osvjetljenja.

Započnimo prikaz rezultata sa svim predlošcima koje ovaj televizor nudi za 2D prikaz. Radi se o poznatim predlošcima, njih četiri, a koji pružaju različite karakteristike slike ovisno o željama gledatelja. Oni su kako slijedi:

Dinamičan predložak:

samsung-KE55S9-oled-dynamic
Dinamičan predložak

Standardni predložak:

samsung-KE55S9-oled-standar
Standardni predložak

Opuštanje (Relax) predložak:

samsung-KE55S9-oled-relax
Opuštanje (Relax) predložak

Film (Movie) predložak:

samsung-KE55S9-oled-movie
Film (Movie) predložak

Iz dobivenih rezultata za sva četiri tvornička predloška je vidljivo slijedeće:

  • dinamičan i standardni predložak imaju izraženu plavu boju u nijansama sive, što je praksa koju su proizvođači koristili i kod LCD i plazma televizora
  • svi predlošci osim Film (Movie) imaju značajno veći raspon boja nego što ih propisuje HD Rec.709 standard, zbog čega su u prvom redu zelena, cijan i žuta boja prezasićeni kod video materijala
  • sva četiri predloška imaju “potpuno crnu” crnu boju bez primjesa niti jedne druge boje (crvene, plave ili zelene), uz najbolju “približno crnu” boju kod Opuštanje i Film predložaka
  • sva četiri predloška mogu prikazati “blještavu” bijelu boju s preko 200 cd/m2 (najveća svjetlina je u Dinamičnom predlošku – 340.9 cd/m2, kino predložak najveća svjetlina 323.2 cd/m2)
  • Film (Movie) predložak ima najpreciznije karakteristike slike uz precizan raspon boja i gotovo idealno podešenu svjetlinu od 200.9 cd/m2 (obično se uzima između 100 i 200 cd/m2 svjetlina, ovisno o ambijentu)

Dobiveni rezultati potvrđuju ranije provedenu analizu Scotta Wilknsona i Roberta Herona, a u kojoj su kalibratori dobili vrlo slične rezultate, posebno u segmentu najveće svjetline u Film (Movie) predlošku i grešaka u RGB balansu (blaga dominacija crvene pri 30% svjetline i prisutnost zelene boje od 50% do 100% svjetline). Više o provedenoj analizi možete pogledati i pročitati ovdje.

Bogat prikaz boja o kojem se pričalo odnosi se na mogućnost OLED zaslona da prikaže više boja nego što su to do sada propisivali standardi. Premda pojam bogatijih, zasićenijih boja može dobro zvučati jer bi se mogao shvatiti kao uvjet za prikazivanje živopisnije slike, autentičnost video zapisa, a samim time i emocije se postižu kada zaslon prikazuje onaj raspon boja u kojem je video sadržaj snimljen, odnosno distribuiran. U slučaju danas aktualnog HD Rec.709 standarda, to je točna pozicija svake od primarnih i sekundarnih boja na CIE 1931 xy dijagramu i svako odstupanje u vidu manje ili više zasićenih boja će odudarati od materijala koji se reproducira. Samsungov KE55S9 je tako u stanju prikazati značajno širi raspon boja koji se bitno širi od HD Rec. 709 standarda koji je prihvaćen za HDTV i sRGB PC primjenu, no za razliku od proizvođačevih Galaxy AMOLED pametnih telefona (analiza S4 modela), ovaj televizor također može prikazati vrlo precizan raspon boja u kojem niti jedan od kromatika nije prezasićen. Više u usporednom prikazu na slici dolje:

samsung-KE55S9-oled-colours
Usporedba raspona boja (kliknite na sliku za uvećanje)

Kako je vidljivo iz slike, raspon boja koji KE55S9 OLED televizor može prikazati (označen kružićima) je značajno veći po pitanju zelene, žute i cijan boje kada se usporedi s HD Rec.709 standardom. Situacije je nešto bolja kada se usporedi s Adobeovim RGB standardom, a s kojim gotovo da idealno dijeli poziciju zelene i žute boje. U usporedbi sa standardom za digitalna kina (D-Cinema v1.2), Samsungov OLED može prikazati još zasićeniju zelenu boju, no nedovoljno zasićenu u segmentu žute i crvene boje. Na kraju, budući Rec.2020 standard za Ultra HD sadržaje propisuje još širi raspon boja i to za primarne i sekundarne kromatike i ujedno prekriva veći raspon boja od bilo kojeg drugog komercijalno dostupnog standarda.

Gamma karakteristika zaslona je bila dobro ujednačena i kretala se u prosjeku oko vrijednosti 2.15 (cilj je 2.2). Laganu izvijanje krivulje bilo je vidljivo i to u “S” obliku koji nije stran za Samsung televizore. Samim time, tamnije regije bi mogle imati malo tamnije detalje, a svjetlije regije nešto izraženije najsvjetlije objekte u slici, no odstupanja su mala i tijekom gledanja video materijala odstupanja nismo uočili. Temperatura boja je iznosila preciznih, 6666 K, što je brojka koja je vrlo blizu ciljanoj vrijednosti od 6500 K.

samsung-KE55S9-oled-gamma
Gamma karakteristika u Film (movie) predlošku.

U cjelini, izvrstan rezultat za prvi OLED televizor koji smo testirali, a čije su karakteristike vrlo precizne u Film (Movie) predlošku bez ikakvih korekcija. S obzirom na izvrsnost zaslona, odstupanja u balansu bijele boje, kao i gamma karakteristika koja nije idealno ravna bi se kalibracijom trebala otkloniti za najbolji rezultat i u potpunosti nenadmašno vizualno iskustvo koje OLED tehnologija može pružiti. Kao i ranije testirani Samsungovi televizori, paleta kontrola je bogata i mogu se apsolutno svi detalji riješiti putem istih, baš kao što smo to već mnogo puta napraviti tijekom testova i kalibracija.

Pokretna rezolucija Samsungovog KE55S9 zakrivljenog OLED televizora

Kada smo provjerili da je kontrast OLED televizora beskonačan i da je crna doista crna, krenuli smo provjeriti drugu karakteristiku koja nas sve veseli kod OLED tehnologije – idealna pokretna rezolucija. To smo provjerili putem japanskog FPD Benchmark testnog Blu-ray diska, kreiranog kako bi pokazao superiornost plazma zaslona u odnosu na LCD-e. Sada će taj isti disk pokazati koliko je OLED superiorniji u odnosu na dosadašnje rivale.

samsung-KE55S9-oled-monosco
Isječak iz Monoscope testa za pokretnu rezolucija zaslona.

Bez mnogo šetanja po izbornicima odmah smo se uputili u segment testova Rezolucije i pokrenuli Monoscope test. Radi se o testu koji se uzima za standard kod mjerenja pokretne rezolucije na HD zaslonima, a čiji rezultat nakon testa gotovi o tome koliko linija zaslon može prikazati kada se objekti na zaslonu kreću.

Pokretanjem Monoscope testa uz isključenu opciju MotionPlus u izbornicima, bili smo iznenađeni vidjevši fine linije zamućene, slično kao kod LCD zaslona koji rade na 50 Hz ili 60 Hz – pokretna rezolucija je iznosila oko 300 od ukupnih 1080 linija koliko ih se nalazi na zaslonu. Iza objekata tragovi nisu bili vidljivi kao što to zna biti slučaj kod različitih matrica LCD zaslona niti se pojava “titravih” piksela kao kod plazmi mogla uočiti, već su same linije bile mutne i razmaci između onih srednje tankih i najtanjih se nisu mogli uočiti. Aktivacijom Motion Plus opcije situacija se kompletno mijenja, te se sva zamućenja sa zaslona brišu, prikazivajući tako svih 1080 linija bez ikakvih tragova iza objekata, idealno oštrih i definiranih. Jedini detalj koji je na sebe skretao pažnju bili su blokovi s dijagonalnim linijama, a kod kojih je dolazilo do pojave artefakata, za što krivimo ugrađen interpolacijskih procesor, a ne sam panel.

samsung-KE55S9-artefacts
Artefakti uočeni kod interpolacije

Ono što je važno za istaknuti jest kako Motion Plus algoritam u svojoj Clear opciji poboljšava oštrinu, a ne uvodi posebno istaknute artefakte koji bi se vidjeli kod video materijala, niti interpolaciju koja bi od filmskih sadržaja stvarala efekt “sapunice”. Tu su također i dodatne opcije, pa tako i Custom opcija u kojoj se za filmske sadržaje može definirati kolika da redukcija zamućenja, a kolika da interpolacija da budu, tako da si korisnik može definirati efekt po vlastitoj želji.  Unutar Custom opcije se nalazi i “Clear Motion” opcija koja bitno smanjuje svjetlinu slike i uvodi jasno uočljivo titranje (kroz ubacivanje crnih okvira) koje je neugodno za gledanje i smatramo sasvim nepotrebno na OLED zaslonu koji i bez njega može prikazati idealno čistih svih 1080 linija rezolucije u dinamici.

Ostali testovi iz segmenta rezolucije su pokazali superioran rezultat u odnosu na sve LCD i plazma zaslone koje smo testirali. Odjeća djevojke koja se njiše na konopu je u potpunosti bila detalja u dinamici, te su sve okomite linije na njenoj košulji bile jasno definirane bez kreiranja obruba i zamućenja. Automobilske tablice u testu broj 10. Automobile su bile jasno čitljive i ponovno bez ikakvih “novih” boja koje se ne nalaze u izvornom materijalu. Sve u svemu, prvi televizor koji je sve testove prošao s najvišim ocjenama.

Iznenadilo nas je što pokretna rezolucija nije idealna bez aktivacije interpolacije, no očito da je to jedan od detalja koji je morao biti tako riješen na prvoj komercijalno dostupnoj inačici OLED-a, barem od strane Samsunga. Zanima nas kako će ovaj detalj riješiti LG, a koji već i na svojim LCD televizorima ima stalno aktivaciju redukciju zamućenja, te korisnik samo definira želi li i interpolaciju u slici ili ne.

Ulazno kašnjenje – input lag

samsung-KE55S9-input-lag

Veliko ulazno kašnjenje koje su kalibratori u SAD-u izmjerili na ovom modelu, odlučili smo provjeriti i na modelu koji je došao u Hrvatsku. Iskoristili smo specijaliziran LagTester uređaj i izmjerili kašnjenje u različitim predlošcima, te dobili slijedeće rezultate. Van “game mode” predloška za igrače, a koji se i dalje nalazi duboko u izbornicima, mjerili smo 142 ms kašnjenje signala, što je vrlo veliko kašnjenje koje se lako uočava ne samo u igrama već i kod najobičnijeg pomicanja miša po zaslonu. Aktivacijom opcije za igrače kašnjenje je palo na mnogo prihvatljivijih 56 ms, no poraslo je do 65 ms kod ponavljanja mjerenja. Nakon više ponavljanja, zaključujemo da kašnjenje u Game predlošku iznosi između 56 i 65 ms, što je dobar rezultat za uobičajeno korištenje, no ne za okorjele igrače. Promjenom imena ulaza (HDMI ulaz u game ili PC), situacija se nije popravila.

Stvarni sadržaji – Blu-ray izdanje filma Prometej

prometej-header

U redu, za sada su sve superiorne strane OLED-a potvrđene i vrijeme je da pogledamo kako izgleda vrhunski Blu-ray sadržaj na ovom zaslonu. U PlayStation 3 konzolu smo ubacili film Prometej redatelja Ridleya Scotta i pogledali odabrane scene koje smo već vidjeli na brojnim LCD i plazma zaslonima. Sve već navedeno je išlo u prilog OLED zaslonu i iako brojke izgledaju i više nego impresivno, kako izgleda pravi video sadržaj je najvažnije.

Bez duljenja, odmah na početku ćemo reći da sve što se pričalo o superiornosti OLED tehnologije doista stoji. Efekt uranjanja u sadržaje postoji i to ne samo zbog zakrivljenosti zaslona – detaljnost slike je takva da se otkrivaju detalji koji su na ranijim tehnologijama jednostavno bili prikriveni na ovaj ili onaj način. Izvrstan kontrast scenama daje dubinsku perspektivu, te nema baš nikakvih anomalija koje bi na sebe skretale pozornost. Slika je mirna, a boje ujednačene iz svih kuteva Gradacije su glatke i bez grubih prijelaza bez obzira je li u pitanju statičan ili dinamičan kadar (problem i dalje prisutan kod plazma zaslona).

Jedan od detalja koji nas je oduševio jest kadar velikog vodopada na početku filma, a u kojem je svaki element vode toliko realistično prikazan da vas jednostavno poziva da se približite zaslonu i pogledate ga pomnije. Mi smo bili na najviše 2 metra udaljeni od njega i smatramo da je to za vrhunske HD sadržaje na ovakvom zaslonu optimalna udaljenost.  Teksture ljudskih lica, vlasi kose, detalji na odjeće – u Film (Movie) predlošku sve sjeda na svoje mjesto i bez upotrebe 3D prikaza slika je najbliža originalnom zapisu koji toliko željno želimo vidjeti. Dolaskom Full HD rezolucije detalji u greškama na setu su se mogli uočiti, a dolaskom OLED-a gledatelj će još jasnije moći vidjeti umjetnu kulisu, nedovoljno realistične animacije i nesavršenosti na predmetima. No, tehnologija napreduje u svim segmentima tako da budućnost samo donosi još realističniji prikaz i jednostavniji način da se prepustimo vizualnim užicima.

Kao i ostali Samsungovi televizori, tako je i njegov OLED televizor sjajnog premaza s filterom protiv refleksija, a koji odrađuje dobar posao kada se zaslon gleda u srednje osvjetljenom ambijentu. Sama svjetlina zaslona također se dobro nosi s izvorima svjetlosti u prostoriji, premda su refleksije i dalje vidljive i s obzirom na zakrivljenost ekrana mogu se protezati po cijeloj širini. Kada bi se na tržištu pojavio OLED televizor s Moth Eye filterom koji koriste Philips i Sharp u svojim najboljim modelima, to bi bilo idealno rješenje za vrhunsku sliku u baš svim uvjetima ambijentalnog osvjetljenja.

Završne riječi za početak jedne nove priče…

samsung-KE55S9-cijena

Kao što nakon kupovine novih zvučnika puni uzbuđenja želite ponovno preslušati mnoge pjesme iz svoje kolekcije, tako će vas OLED tehnologija zainteresirati da svoje omiljene filmove i snimke pogledate barem još jedanput u izvrsnoj kvaliteti. OLED tehnologija je korak u pravom smjeru, korak koji će iskustvo gledanja filmova u vlastitim domovima podignuti na do sada nedostižnu razinu. Kao i kod HD zaslona zasnovanih na LCD i plazma tehnologiji, tako i ovdje do izražaja dolazi sama kvaliteta sadržaja koji gledate, te bi bila prava šteta koristiti ovaj televizor za gledanje sadržaja standardne kvalitete, baš kao što je šteta i veliki gubitak iskustva gledati filmove preko zvučnika ugrađenih u televizor. Bilo nam je iznimno zadovoljstvo i čast svjedočiti superiornosti OLED tehnologije, a koja je nakon tolikih najava, velikih i skupocjenih prezentacija došla na police trgovina u malom broju i s visokom cijenom, no s nepobitnim dokazom za bolje sutra.

samsung-KE55S9-oled-award

Zahvaljujemo se osoblju tvrtke Europatrade, a posebno gđici Dini Orešić na susretljivosti u organizaciji testiranja.

europatrade-logo-philips

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

14 komentara

  1. Hvala Darco na super recenziji.OLED je potvrdio sve što se godinama pričalo o njemu. Ima li kakvih informacija o manjim i nezakrivljenim modelima? Zašto će tv biti kratko dostupan javnosti?
    Lp

    1. Hvala stipest što nas redovno pratiš :). Neslužbeno što sam doznao, u Hrvatsku su došla dva modela koja su bila naručena, tako da će oba otići ponosnim kupcima vrlo brzo. Za sada nemam nikakvih informacija o manjim dijagonalama, za sada se drži interes za veličinu od 55″, no nešto mi govori da bi već na CES-u iduće godine trebale biti predstavljene i manje i veće dijagonale.

  2. E dok taj oled zaživi i postigne normalnu cijenu, ja bih vas zamolio da testirate Samsung plazmu F8500, za koju govore da je pred oled, jer je prva plazma sa vrhunskim kontrastom i osvjetljenjem, poput led tv-a.

  3. Ovaj OLED nije 4K? Ne kužim zašto bi onda kupio ovaj OLED za 70 000 kn ( mislim kad se cijene malo unormale )kad mogu kupit OLED 4K.
    Ok, nema još filmova u 4K rezoluciji, ali će ih bit za par godina.
    Možda je OLED 4K skuplji, ali onaj ko ima 70 ooo kn za OLED ima i 100 000 za 4K.

    Ili sam ja tu nešto krivo shvatio__

    1. OLED 4K je apsolutno najbolji izbor, no za veće dijagonale od 55″. Na 55″ HD materijali s 2 metra izgledaju fantastično i baš im ništa ne fali. Na LG-jevom 77″ modelu koji je predstavio na IFA sajmu 4K je u potpunosti opravdan…

  4. Dobro, istina da OLED previše košta, ali i LCD je bio skup kad se pojavio na tržištu. Sjećam se kad sam vidio plazmu ili LCD ( ne sjećam se točno )koja je koštala 100 000 kn prema tome zašto je čudno da OLED tolko košta.
    Za nekih 4-5 godina OLED će koštat oko 20 000 kn

    1. Cijene će zasigurno padati, posebno nakon što i ostali proizvođači počnu predstavljati svoje modele. OLED TV-i su trenutno ekskluziva i takva im je i cijena.

  5. Sad mi tu nešto nije jasno. Sad čitam da je Philips izbacio na europsko tržište model 65PFL9708 4K za 5000 eura. To je oko 38 000 kn. Recimo da će koštat kod nas 45 000 što je opet povoljnije od ovog Samsungovog OLED-a.
    Em je ovaj Philips 4K, em je 10 inča veći.

  6. Ono što mene najviše fascinira je to što jedna multinacionalna kompanija koja ima novaca koliko joj treba kada prezentira novi proizvod, drugo prezentiraju najbolji i najskuplji model, imaju najbolju opremu i najkvalitetnije stručnjake koji su radili na razvoju ovog OLED televizora, a onda jedna recenzijska kuća kao HD TELEVIZIJA koja je u stvari tvrtka od jednog čocjeka koji svojim znanjem radom i trudom uspije uz skromnu opremu koju je u međuvremenu pribavio pokazati da uz sav novac, stručnje ljude i opremu ta kompanija nije sposobna podesiti OLED televizor koji stavlja na tržište onako kako to dolikuje jednoj renomiranoj komapaniji, već im HD TELEVIZIJA pokaže da je njihov OLED TV u stvari i bolji nego što ga oni reklamiraju, jer nisu u stanju optimalno kalibrirati proizvod koji stavljaju na tržište.

    Moje je pitanje dali to kompanije rade namjerno ili iz nedovoljnog znanja? Ne vidim uopće problem za ove multinacionalne kompanije da pozovu par stručnjaka koji se bave recenzijama, ocjenjivamjem i testiranjem novih proizvoda da navedene entuzijaste i stručnjake za ovakva pitanja angažiraju honorarno i da međusobno zajedno podese novi proizvod prije puštanja na tržište pa onda po tome podese cijelu seriju prije isporuke kupcima. Pogotovo kada se pogleda cijena ovih OLED TV cijena podešavanja je zanemariva u odnosu na prodajnu cijenu.

    Ali ono što mi ipak nije jasno a to je da same kompanije nemaju stručnjake barem jednake ako ne i bplje od ovih što rade recenzije, pa da svojom sigurno kvalitetnijom opremom prije puštanja proizvoda u prodaju izvrše kalibraciju OLED TV na optimalne postavke!

    Evo volio bih da mi autor ove recenzije kao i svih ostalih odgovori koji je razlog tome. To je isto kao da proizvođač muzičkih instrumenata isporučuje kupcima neuštimane muzičke instrumente (kod toga mislim na svu silu elektroničkih instrumenata)!

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, a bilo bi poželjno imati jedan članak o ovoj problematici sa samim proizvođačima uređaja da čujemo njihovo mišljenje tašto je takva situacija sa TV uređajima?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!