DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Pobješnjeli Max 2: Cestovni Ratnik (Mad Max 2 The Road Warrior) 2D Blu-ray [1981]

mad_max2_header

Testiramo drugi nastavak legendarnog serijala Pobješnjelog Maxa u nedavno lansiranoj inačici na Blu-ray mediju, a koja nudi punu HD razlučivost i kvalitetan 5.1-kanalni DTS-HD Master Audio zvučni zapis. Nakon što smo detaljnije provjerili prvi nastavak, a koji je zbog australskog engleskog američkoj publici bio sinkroniziran, Cestovni Ratnik je zamišljen kao novi početak poznate priče o policajcu Maxu koji izgubivši najmilije život provodi u borbama s divljim bandama u postapokaliptičnoj budućnosti gdje je jedina preostala valuta ona tekuća – gorivo.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: akcija

Godina izlaska (kino): 1981.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: George Miller

Glume: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston, Virginia Hey

IMDb ocjena:
Mad Max 2: The Road Warrior (1981) on IMDb

Sinopsis:

U analima akcijskih filmova malo koji se mogu usporediti s Pobješnjelim Maxom 2 – punokrvnim epom prepunim brzine i pokolja koji će Vas baciti u svijet u kojem se post-nuklearna budućnost spaja s mitološkom prošlosti. Jednostavnije rečeno – to je jedan od filmova s najopasnijim kaskaderskim akrobacijama ikada. Prije nego što je nastupio u sva četiri nastavka uspješnog serijala Smrtonosno oružje te 1994. godine u westernu Maverick, Mel Gibson već je upisao svoje ime u filmsku povijest kao Max, herojski usamljenik koji se vozi cestama Australije u neprestanoj potrazi za benzinom. Protiv njega i ostalih zakržljalih branitelja velikog skladišta goriva nalaze se bizarni ratnici koje predvode Humungusi, poznati po tome što nikad ne uzimaju zatvorenike već ih jednostavno pretvaraju u prah. Kada se ove dvije skupine sukobe rezultat može biti jedino divlji, spektakularan i „fantastično zabavan“ (Sheila Benson, Los Angeles Times). Uz Pobješnjelog Maxa na Vašoj strani, filmska akcija ne može biti bolja.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
23.7 GB*
Trajanje 95 min
Video
16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC film
Audio
  • engleski DTS-HD Master Audio 5.1
  • engleski, njemački, ruski i kastilijski Dolby Digital 5.1
  • francuski, španjolski, talijanski Dolby Digital 2.0
  • češki, portugalski, poljski i mađarski Dolby Digital 1.0
Podnaslovi hrvatski, slovenski, engleski, srpski, portugalski, ruski, nizozemski, finski,  njemački, talijanski, korejski, norveški, španjolski, švedski, korejski, tajski, arapski, češki, hebrejski, mađarski, francuski, poljski i turski
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na jednoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

mad_max2_blu-ray_menu
Glavni izbornik

Još jedan poznati dizajn glavnog izbornika, viđen i na prethodno testiranom Pobješnjelom Maxu prisutan je i u slučaju drugog nastavka. Izbornik je statične pozadine i bez glazbe.

Video

mad_max2_blu-ray_shot2

Cestovni Ratnik na Blu-ray stiže u punoj HD razlučivosti, sadržaja kodiranog u MPEG-4/AVC sustavu kodiranja, a koji vrlo vjerno prati originalni materijal sa svim svojim prednostima i nedostacima. Oštrina zapisa je u cjelini jako dobra, te je zadivljujuće vidjeti dodatne detalje koji prije nisu bili vidljivi u VHS i DVD izdanjima. Detalji na karoserijama automobila, kožne jakne s različitim dodacima, kao i veliki panoramski kadrovi, svi oni su bogati detaljima koji se lako mogu uočiti na velikom ekranu. Boje su neutralne, a teksture lica otkrivaju teške uvjete života u uništenoj budućnosti. Za razliku od prvog dijela, Cestovni Ratnik ima vrlo čisto sliku bez velike zrnatosti, kao i bez grešaka na filmu koji se manifestiraju kroz sitne crne mrlje najbolje vidljive kod kadrova s nebeskim plavetnilom i mekim bijelim oblacima.

mad_max2_blu-ray_shot4

Ipak, sve nije idealno – oštrina slike nije idealno oštra na cijelom kadru već se u dosta scena mogu vidjeti izraženija zamućenja u uglovima. Ovo je dio originalnog zapisa i teško da je moglo biti ispravljeno u post produkciji bez uvođenja umjetno povećane oštrine, a koja bi uvela druge probleme poput stvaranja obruba, nazubljenosti ili prisutnosti boja koje ne pripadaju originalnom kadru. Šum je posebno izražen u jednom od rijetkih kadrova snimanih u potpunom mraku, a kada se Max šulja s karnisterima goriva kroz rovove nedaleko od kampa neprijateljske bande. Šum je u tim scenama na razini amaterske kamere te odudara od kvalitete ostatka filma.

Sve u svemu, video prezentacija koja od filma starog više od 30 godina čini pravi užitak za pogledati na velikom ekranu.

Kvaliteta zvuka

mad_max2_blu-ray_shot5

Za razliku od prvog nastavka, a koji na ambalaži ima pogrešnu informaciju o audio zapisu, Cestovni Ratnik dolazi s originalnim DTS-HD Master Audio zapisom u 5.1-kanalnoj konfiguraciji. Zapis otkriva mnoge detalje u zvukovima raznih vozila koja se mogu vidjeti tijekom filma, te mnoge od njih nismo prije niti mogli čuti u izdanjima koja su bila aktualna, posebno kada se sjetimo VHS-a. Iako zapis koristi 5.1-konfiguraciju, velika većina efekata se nalazi na prednja tri zvučnika, čak i u legendarnoj potjeri cisterne koju vozi Max. Surround efekti su u tom dijelu filma također prisutni, no ono što im nedostaje jest precizna lokalizacija te ponekad efekt koji bi trebao biti u prednjem dijelu se pojavi u stražnjem i obrnuto. Bez obzira na to, kombinacije efekata, jasnih dijaloga i dinamične glazbe odlično zaokružuju kultnu radnju filma.

Dodatni sadržaji

mad_max2_blu-ray_intro

Za razliku od prvog nastavka, a koji na Blu-rayu donosi samo najavu filma, Cestovni Ratnik je nešto bolje opremljen s dodatnim sadržajima. Na disku se nalazi kratak uvod s Leonardom Maltinom, jednim od najcjenjenijih filmskih kritičara današnjice, audio komentar s producentom Georgeom Millerom i direktorom fotografije Deanom Semlerom i najava filma. Audio komentar je zanimljiv jer objedinjuje tehničke informacije o korištenim objektivima, uvjetima snimanja i montaži sa zanimljivim informacijama i anegdotama o ljudima i organizaciji ovog uspješnog projekta.

 

Zaključak

mad_max2_blu-ray_shot6

Cestovni Ratnik na Blu-ray izdanju obavezan je dio kolekcije svakog ljubitelja legendarne sage o bivšem policajcu Maxu, najboljem vozaču u post-apokaliptičnoj i neprijateljski nastrojenoj budućnosti. Prema mnogima, ovo je najbolji dio sage i uz ovako dobro odrađen transfer u visoku rezoluciju uz višekanalni zvuk studijske kvalitete, ovo je naslov za kojim će svatko rado posegnuti u prezentaciji svojeg kućnog kina. Dodatni sadržaji u vidu komentara redatelja i direktora fotografije dodatno povećavaju vrijednost ovog izdanja.

mad_max2_blu-ray_award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Stripovi.hr webshopu

Kolekcionarsko izdanje sva tri nastavka na Blu-rayu je također dostupno u Stripovi.hr webshopu >>

stripovi-na-kvadrat-logo

Gledano na: Panasonic 39E6E kalibriranom LED LCD televizoru

Audio: ProAc TriTower Response prednji lijevi i desni zvučnici, Mission centralni i surround zvučnici, B&W ASW675 subwoofer + Yamaha 5.1 pojačalo

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!