Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Recenzija: Philips 40PFL8008S (8000 serija) 3D LED LCD Smart TV

Recenzija: Philips 40PFL8008S (8000 serija) 3D LED LCD Smart TV

 1. Recenzija
 2. Pregled testova, kalibracija, multimedijalna podrška


Tvorničke postavke i kalibracija

av-foundy-hdtv

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 for Business softvera, X-Rite SpectraCal C6 Special Edition kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (jedna točka) da (nijansa i zasićenje)

Philipsov 40PFL8008S LCD televizor nudi nekoliko predložaka za sliku, a oni su kako slijedi:

 1. Personal
 2. Vivid
 3. Natural
 4. Standard
 5. Movie
 6. Photo
 7. Energy Saving
 8. ISF Day i
 9. ISF Night

Posljednja dva predloška su namijenjena ISF tehničarima i općenito zahtjevnijim korisnicima koji žele postići najkvalitetniju sliku uz pomoć naprednih opcija za kalibraciju. Kako im i samo ime govori, jedan je namijenjen za gledanje televizora po danu, odnosno u uvjetima većeg ambijentalnog osvjetljenja, dok je drugi namijenjen zamračenom ugođaju uz malo ili niti malo okolnog osvjetljenja. Tu je još nekoliko predložaka koji se razlikuju po karakteristikama slike, uz napomenu kako onaj prvi po redu, “Personal” se prilagođava odabranim opcijama tijekom procesa instalacije televizora ovisno o opcijama koje korisnik odabere (po principu, koja vam se slika više sviđa, lijeva ili desna).

philips-pfl8008-calibration

Tijekom proteklih godina proveli smo mnoge analize zaslona putem specijalizirane opreme, te ako je napredak vidljiv u jednom segmentu, onda je to preciznost tvorničkih predložaka. Pod terminom preciznost mislimo na postojanje barem jednog od dostupnih predložaka koji je tako tvornički podešen da pruži sliku vrlo blizu originalnom zapisu koji gledate na DVD-u ili Blu-rayu, odnosno bilo kojem drugom izvoru. Ovo je vrlo važno jer je za prosječnog korisnika od većeg značaja posjedovati televizor koji nužno ne zahtijeva profesionalnu kalibraciju i dodatno ulaganje u taj postupak, bilo vlastitom edukacijom i nabavom potrebne opreme ili angažiranjem osobe obučene za takav postupak.

philips-pfl8008-2d-isf_day

Tvorničke karakteristike za ISF Day 2D predložak.

Philips 40PFL8008S je jedan od najboljih primjera postizanja preciznih karakteristika slike u tvorničkim predlošcima i to je ovdje vidljivo na njih čak tri: Movie, ISF Day i ISF Night. Svaki od tih predložaka je gotovo u svim segmentima podešen kao na kraju odrađenog postupka profesionalne kalibracije, uz pogreške u RGB balansu manje od vrijednosti 3, stabilne gamme i temperature boja, te raspona boja u skladu sa standardom i bez oku uočljivih odstupanja u prikazu primarnih i sekundarnih boja. Hoće li uskoro kalibratori ostati bez posla? Sumnjamo jer uvijek ima prostora za dodatnu optimizaciju i poboljšanje, kao i u konkretnom slučaju koji ćemo detaljno predstaviti u nastavku.

philips-pfl8008-2d-isfnight

Tvorničke karakteristike za ISF Night 2D predložak.

Nakon što smo se maknuli od suviše naglašenih boja, hladne slike i neujednačenog osvjetljenja ovisno o razini signala u Natural i Standard predlošcima, putem Calman softvera u najnovijoj inačici 5, pronašli smo Movie i ISF predloške vrlo preciznima i u praktički svim segmentima dovoljno dobrima da dodatne korekcije nisu potrebne. Movie i ISF Night predlošci su bili vrlo slični, uz crnu boju od 0.059 cd/m2 (Movie), odnosno 0.052 cd/m2 (ISF Night). Gamma je u tim predlošcima bila gotovo idealnih 2.17, a temperatura boja oko 6469 Kelvima (cilj: 6500 K). Veća razlika bila je vidljiva samo u svjetlini slike, a koja je bila veća  u Movie predlošku (223.3 cd/m2), za razliku od ISF Night predloška koji se kretao tik ispod 200 cd/m2 (195.5 cd/m2). Samim time je kontrast u Movie predlošku bio nešto viši i iznosio 3784:1, dok je u ISF Night predlošku iznosio 3759:1.

ISF Day predložak je bio nešto niže gamme kako bi pružio veću svjetlinu slike, a i maksimalna svjetlina je povećana na 261 cd/m2. U uvjetima većeg osvjetljenja ISF Day se odlično nosi s tragovima refleksija ambijenta na zaslonu, te ga u tim slučajevima preporučujemo koristiti.

40PFL8008S televizor ima integrirano lokalno zatamnjenje unutar opcije Dynamic Backlight. Kao i kod ranije testiranih Philipovih televizora, dostupna su tri predloška, među kojima preporučujemo koristiti onaj imena Standard. Zašto? Zato što predložak Best Power bitno smanjuje svjetlinu slike (76 cd/m2 umjesto 205 cd/m2) i prikriva detalje u sjenama, a Best Picture dovodi do dinamičnih skokova u svjetlini slike ovisno o APL-u (Average Picture Levelu), odnosno količini svjetlosti u kadru. To se najbolje vidi u filmovima gdje se s jednog kadra skače na drugi koji je veće svjetline i natrag, te može ometati gledanje. U odnosu na isključeno stanje, aktivno lokalno zatamnjenje postiže dvostruko bolju crnu boju čak i pri ANSI mjerenju, te ne utječe na konzistentnost ostalih karakteristika slike.

philips-pfl8008-2d-calibrated

Philips 40PFL8008S nakon kalibracije

U proces kalibracije smo ušli s jako dobro podešenom sliku, tako da je isti bio brz, no ne i idealno ugodan za sprovesti. Razloga za naše negodovanje pronašli smo u već toliko puta spominjanim sporim izbornicima, te u različitim karakteristikama slike kada su izbornici aktivni i kada nisu. To smo najbolje uočili tijekom usavršavanja RGB balansa, a gdje smo podešavali razine za crvenu i plavu boju, te nakon što smo ih podesili uz aktivan izbornik, ponovno mjerenje bez izbornika je prikazalo sasvim drugačiji rezultat. Na kraju smo morali kroz nekoliko dugih šetnji od potrebnih opcija podešavati boju po boju u malim intervalima dok nismo dobili zadovoljavajuć rezultat.

Raspon boja je također bio jako dobar već tvornički, te smo uz dostupne kontrole za nijanse i zamućenje primarnih i sekundarnih boja ispravili par manjih odstupanja za rezultat koji nije daleko od idealnog.

Karakteristike slike u 3D-u

Philips 40PFL8008S u 3D načinu rada nudi iste predloške kao i za 2D, a koji nažalost za isti ulaz dijele i ista podešavanja. To je dodatni nedostatak jer bi korisnik tako bio primoran mijenjati ulaz (npr. HDMI 2 umjesto HDMI-ja 1) ako želi primjerice koristiti ISF Night za 2D i 3D gledanje uz različite postavke RGB balansa i raspona boja. Philips ovo grešku ponavlja i ovu godinu i ponovno mu šaljemo poruku da to što prije ispravi kroz softversku nadogradnju, obzirom da su 2D i 3D karakteristike bitno drugačije.

philips-pfl8008-3d-isfnight

Tvorničke karakteristike slike za ISF Night, 3D.

 

U 3D načinu rada predlošci su postigni za nijansu slabiji rezultat i to ponajprije u RGB balansu, a kod kojeg u donjem dijelu spektra dominira plava boja, dok u onog visokom zelena boja. Ovo vrijedi za ISF Night, a koji je pokazao najpreciznije karakteristike. Raspon boja i gamma karakteristika su zadržale svoju stabilnost, uz svjetlinu boja koja je nešto slabija od referentnih vrijednosti za sve boje osim za plavu. Srećom, uz dostupne kontrole odstupanja je moguće uspješno otkloniti i neometano uživati u 3D sadržajima na ovom televizoru.

Napomena: ANSI mjerenje označava vrijednost crne boje kada je 50% ekrana potpuno crne, a 50% maksimalno bijele boje i pokazuje performanse koje korisnik može očekivati kod većine video materijala.

Mjerni izvještaj
Tvornički ISF Night 2D predložak
ISF Night Standard lokalno zatamnjenje
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2] 0.052 (0.052 ANSI) 0.026
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
195.5 (196.1 ANSI) 203.8
Izmjereni kontrast (On/Off)
3759:1 (3771:1)
7838:1

Pregled testova

processor-tv-test-pq-qualit

U tablici dolje navedeni su svi provedeni testovi:

Značajke panela
Mrtvi/zaglavljeni pikseli niti jedan
Uniformnost prikaza izvrsna uz Dynamic Backlight na Standard, kada je isključen probijanja se mogu uočiti u kutevima
Dirty Screen Effect neprimjetan
Refleksije prisutne
Kut gledanja vrlo dobar
Performanse
Puni raspon RGB-a (Blacker than black i Whiter than white testovi) da
Skaliranje slike odlično za SD i 720i/p HD
Video mode deinterlacing (1080i) vrlo dobar, vidljiva nazubljenost kod linija +/- 10 stupnjeva u odnosu na horizontalu i vertikalu
Film mode deinterlacing HD (2:2 i 2:3 1080i kadence) prolazi
Film mode deinterlacing SD (Telecine A i Telecine B kadence) prolazi Telecine A, Telecine B uz stepeničasti efekt
Ostale kadence (2:3:3:2, 3:2:3:2:2, 5:5, 6:4 i 8:7) prolazi samo 5:5, 6:4 i 8:7
Pokretna rezolucija (max. 1080) 300 linija uz uključen ili isključen Clear LCD, uz Perfect Natural Motion rezolucija raste na cca. 900 linija. Manji tragovi uočljivi iza objekata u pokretu, plavičasti obrub također moguće vidjeti, kao i manje titranje tankih linija.
Pokretna rezolucija 3D (max. 1080) 1080
Otklanjanje nazubljenosti na dijagonalnim linijama (SD) odlično, nazubljenost kod linija +/- 10 stupnjeva u odnosu na horizontalu i gotovo neprimjetno u odnosu na vertikalu
Flag test (SD) bez nazubljenosti
Color Upsampling
prolazi bez zamućenja i isijecanja pojedinih boja
Overlay on film (titlovi različite kadence) posve stabilan
Belle Nuit testni uzorak (SD – SCART povezivanje) stabilan
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) učinkovito otklanja šum u slici i slabo MPEG kompresijske blokove i mosquito efekt
Banding (posterizacija)
neprimjetan u statici i dinamici
SD/HD – 24 Hz stabilna reprodukcija
Disanje 3D slike umjereno vidljivo, najviše na bijeloj boji i u dinamici
Crosstalk (dvostruka slika u 3D-u) dobro kontroliran
PC povezivanje i gaming
PC predložak i ulaz Da, moguće odabrati da ulaz bude Game/PC
1:1 mapiranje piksela Da, moguće uz uključen Unscaled
Kašnjenje slike na ekranu (input lag na 1080p signalu) 49 ms kada je Game ili PC način rada aktivan
Potrošnja električne energije [W] (mjerenje na ANSI uzorku – 50% crne i 50% bijele boje na ekranu)
Standard
79
Movie
99
ISF Day 108
ISF Night 91
Standard 3D
101
Movie 3D 115
ISF Day 3D
116
ISF Night 3D
115
Standby < 1
Ostalo
Razina buke/zujanje posve bešuman
Blokiranje/problemi u radu bez blokiranja ili ikakvih anomalija u radu

Multimedijalna podrška

philips-pfl8008-subtitles

Prikaz titlova s dijakritičkim znakovima.

Format/i Rezultat
Video
DivX/Xvid, DivX HD – SD i HD materijali s podnaslovima da
Matroska (MKV) – različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p) s podnaslovima da (do 100 Mbit/s)
Matroska 3D (MK3D)
ne
Matroska (MKV) SBS – Side by Side – uzorak
da
M2TS i M2T – demo materijali i video snimci HD digitalnom kamerom da
MOV (snimke kamerama i fotoaparatima) da
WMV (Windows Media Video) da
Ogg Theora (SD i HD) ne
Audio
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps da
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka ne
WAVE, stereo i višekanalni samo stereo
DTS (lossy)
da (firmware QF2EU-0.171.49.0 ili noviji)
Dolby Digital 5.1 AC-3 (lossy) da
DTS-HD i Dolby TrueHD samo DTS lossy (firmware QF2EU-0.171.49.0 ili noviji)
Slike
Slikovni formati razne rezolucije JPEG
ISO “slike” CD/DVD ili BD diskova
ISO ne
Podatkovni sustavi
FAT da
exFAT da
NTFS da

Kao i kod ranije testiranih Philipsovih televizora, tako i u slučaju modela serije 8000, podržani su različiti audio, video i slikovni formati. Gotovo svi isprobani video zapisi najviše do 1920 x 1080 piksela su se pravilno reproducirali, zajedno s višekanalnim zvukom. Počevši od softverske verzije QF2EU-0.171.49.0, Philipsovi televizori serija 6000, 7000 i 8000 za 2013. godinu podržavaju i DTS zvuk, što je dobar dodatak koji multimedijalnu platformu ovog televizora podiže bliže konkurenciji, točnije Samsungu i LG-ju. Ipak, FLAC/APE formati koje preferiraju zahtjevniji korisnici željni kvalitetne reprodukcije glazbe. Titlovi se prikazuju s dijakritičkim znakovima, međutim font je premalen i nije ga moguće povećati. Od slikovnih formata samo je JPEG podržan.

Preko digitalnog optičkog izlaza i HDMI-ja (ovisno o podešavanju i opremi na koju se povezuje) je moguće poslati na vanjsko pojačalo 5.1 Dolby Digital i 5.1 DTS zvuk.

paragraph-separator-divider

© HD Televizija 2013. Sva prava pridržana.

 

 1. Recenzija
 2. Pregled testova, kalibracija, multimedijalna podrška


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

10 komentara

 1. Čudi me da se Skype camera ne može zatvoriti, jer u seriji 7 može. Samsung i LG mislim da gaze sve.

 2. Ima li što od recenzija Samsung plazme i VT60? Ili barem jedne od njih.

 3. Mozete li mi pomoci, kada zelim gledati neki film online,na nekoj stranici, cesto ne mogu da pokrenem film, a i kada to uspijem ne mogu povecati sliku, da bude preko cijelog ekrana. U cemu je kvaka?

 4. Da li to znaci da i ostali modeli philips-a dobijaju DTS. Ja imam philips 40pfl7007k/12, kakava je situacija sa njim? hvala pozdrav

 5. Koliko vidim prošlogodišnja serija nije dobila podršku za DTS: http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/cpcontent.pl?ctn=40PFL7007K/12&dct=FUS&did=ENG&reldct=FHI&scy=HR&slg=HRV

  Kada će i hoće li uopće dobiti, ne znam.

 6. poštovani,
  imam problem kod web search aplikacije,
  ne mogu otvoriti niti jednu stranicu,što god upišem google ili jutarnji ne otvara mi dok sve druge applikacije
  kao mail ili weather otvara normalno
  molim za pomoć
  hvala

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*