DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Argo 2D Blu-ray [2013]

argo-header

Dobitnik nagrade Oscar za najbolji film 2012. godine, politički triler Argo, stigao je na DVD i Blu-ray mediju u izdanju Continental Filma. Film zasnovan na istinitom događaju o misiji izvlačenja šestero Amerikanaca iz Teherana tijekom Iranske revolucije snažno uporište nalazi u autentičnosti događaja, karaktera i lokacija, stoga smo sa zadovoljstvom provjerili kako izgleda u Full HD rezoluciji na Blu-ray mediju.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: politički, drama, triler

Godina izlaska (kino): 2012.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: Ben Affleck

Glume: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman

Sinopsis:

Tijekom Iranske revolucije zauzeta je Američka ambadasa u Teheranu, a šestero Amerikanaca uspijeva pobjeći. Sada ih samo jedan čovjek može izvući iza neprijateljskih linija. Tony Mendez je briljantni agent CIA-e koji se specijalizirao za nemoguće bjegove, ali njegov plan za izvlačenje ovih bjegunaca istovremeno je odvažan i očajan. Preobučeni u filmsku ekipu, Tony i bjegunci moraju se skrivati na javnim mjestima gdje ih njihova najmanja pogreška može odvesti ravno u smrt. Dobitnik nagrade Oscar Ben Affleck režira i glumi u trileru snimljenom prema nevjerojatnoj istinitoj priči. Snažna glumačka postava uključuje i dobitnike nagrade Emmy Bryana Cranstona i Johna Goodmana, kao i dobitnika nagrade Oscar Alana Arkina.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
32.7 GB*
Trajanje 120 min
Video
16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
  • češki Dolby Digital 5.1
Podnaslovi hrvatski, slovenski, engleski…
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Film dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

argo-menu

Izbornici ovog Blu-ray izdanja su statični, uz opcije prikazane u donjem dijelu ekrana istog stila kao i nedavno testirani Blu-ray filma Hobit. Svaki dodatni sadržaj u izborniku nosi kratak opis i trajanje, što daje uvid u sadržaj  bez potrebe da se najprije pokrene.

Video

argo-screenshot-1

Argo na Blu-rayu dolazi kodiran u MPEG-4 AVC sustavu kodiranja, u 2.40:1 formatu slike koji na 16:9 zaslonima se prikazuje s crnim trakama iznad i ispod slike. Film sniman u potpunosti digitalno i kombiniran s autentičnim video materijalima standardne kvalitete, igra na kartu autentičnosti i stvaranju sumorne, u nizu kadrova i beznadne, očajne talačke atmosfere čemu u dobroj mjeri doprinose zagasitije boje u kombinaciji s izraženijim šumom u slici. Kontrast u pojedinim kadrovima također nije prostran, već sabijen na manji raspon uz varijacije u osvjetljenju tako da pojedini detalji ostaju prigušeni i samim time objekti poput teksture odijela ne dolaze do izražaja. Tragova kompresije u vidu blokova ili Mosquito efekta nismo uočili tijekom kritičkog gledanja.

Unatoč manje raskošnim bojama i prigušenim detaljima, Argo u pojedinim scenama – posebice onima na otvorenom snimanima po danu – oduševljava prirodnošću boja i detaljima, bilo da se radi o teksturi lica, detaljima mnogobrojnih brada u filmu ili uzorcima na odjeći. U cjelini vizualni identitet filma je dobro pogođen s tematikom filma.

Audio

argo-screenshot-3

5.1 kanalni DTS-HD Master Audio zapis vjerno prenosi dinamiku događaja u filmu – od tihog uredskog ambijenta, preko živih ulica Teherana pa do bijesnih gomila prosvjednika čije višeglasje angažira sve zvučnike kućnog kina. Dijalozi su čisti i dobro balansirani na centralnom kanalu, a glazba Alexandra Desplata prezentirana idealno pogođene glasnoće za dodatno zaokruživanje događaja u filmu. U cjelini, audio zapis bez posebnih ekstrema, posebno u niskotonskom području, no korektno izveden.

Dodatni sadržaji

argo-bonus

Argo na Blu-rayu stiže s velikom količinom dodatnih materijala koji nisu dostupni na DVD izdanju, a pružaju detaljan uvid u priču, produkciju i iskustva ljudi koji su bili sudionici autentičnih događaja iranske talačke krize.

  • SPAŠENI IZ TEHERANA: BILI SMO TAMO

Američki predsjednik Jimmy Carter, Tony Mendez i pravi bjegunci prisjećaju se pravih životnih iskustava s kojima su bili suočeni.

  • SLIKA U SLICI: IZJAVE SVJEDOKA (Blu-ray ekskluziva)

Kaos revolucije u Iranu oživljava uz priče preživjelih

  • ARGO: APSOLUTNA AUTENTIČNOST (Blu-ray ekskluziva)

Ben Affleck objašnjava kako je kreirao svijet iranske talačke krize 1979. godine

  • ARGO: VEZA CIA-e I HOLLYWOODA (Blu-ray ekskluziva)

Bivši agent CIA-e Tony Mendez i redatelj Ben Affleck otkrivaju tajne koje stoje iza lažnog filma koji je uvjerio cijeli Hollywood

  • BIJEG IZ IRANA: HOLIVUDSKA OPCIJA (Blu-ray ekskluziva)

Krenute u kanadsku vladu i otkrijte uzbudljive rizike koje su Kanađani morali poduzeti kako bi zaštitili svoje najbliže susjede

  • OPSEŽNI AUDIO KOMENTARI (Blu-ray ekskluziva)

Komentari tijekom cijelog trajanja filma s redateljem Benom Affleckom i scenaristom Chrisom Terriom.

Zaključak

argo-screenshot-2

Blu-ray izdanje najboljeg filma 2012. godine po mišljenju Akademije možda nije referentni materijal kada su u pitanju slika i zvuk, no svoj zadatak u prenošenju dramatičnih događaja s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća odrađuje vrlo kvalitetno i bez ikakvih smetnji koje bi na sebe skretale pozornost i odvraćale pažnju. Zvuk je isto tako kvalitetno odrađen u danas najzastupljenijem 5.1 kanalnom zapisu studijske kvalitete, te ćemo pamtiti po vrlo realističnim zvukovima koji ne podsjećaju na klasične holivudske zvučne efekte već su sirovi i bez dodatnih ukrasa koji bi umanjili njihovu autentičnost. Blu-ray izdanje također posjeduje cijeli niz dodatnih materijala koji otkrivaju doista mnogo informacija kako o produkciji, tako i o istinitoj priči na kojoj se film temelji.

 argo-award

Na test ustupio: Continental Film

Argo možete kupiti u Stripovi na kvadrat webshopu:

stripovi-na-kvadrat-logo

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD i Panasonic ST60 plazma televizorima

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

    1. Da, taj smo naslov preskočili, mozda budemo nakon sto riješimo Pijev Život 3D. Argo ćemo podijeliti primjerak, tako da pratite obavijesti :).

      1. super!

        već imam blu-ray, šteta što propuštamo 3D izdanja od Disneyja…
        od 6.5. dolazi u Hrvatsku i blu-ray od najnovijeg Disneyjevog klasika – Krš i lom (Wreck-It Ralph).

        no, može jedna mala zamolba u svezi audio kanala/titlova i jezika u ovim recenzijama: bilo bi lijepo da napišete ih sve; iako nama jesu nebitni i nekad ih bude više od 20-ak; volim ipak da vidim točne specifikacije :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!